Не хлібом єдиним: історія соціальної пекарні, яка опинилася на межі закриття

08:00 | Економічна правда

За час великої війни в Україні стало більше людей з інвалідністю.
Суспільство їх помічає, але ще вчиться правильно з ними взаємодіяти.
Однак люди з ментальною інвалідністю залишаються поза увагою не лише громадян, а й держави. Ментальна інвалідність – це інвалідність, пов’язана з психічними або інтелектуальними порушеннями (наприклад, аутизм чи синдром Дауна). Для допомоги таким людям вісім років тому в Києві відкрилася інклюзивна пекарня Good Bread From Good People, яка їх працевлаштовує.
Наразі пекарня опинилася в складному фінансовому становищі.
Без належної підтримки її "фінансова подушка" може вичерпатися за кілька місяців. ЕП розповідає історію бізнесу, який дає людям з ментальною інвалідністю можливість відчувати себе повноцінними членами суспільства. Більше, ніж бізнес Пекарня працює з 2017 року.
Її відкрив киянин Владислав Малащенко, коли йому було трохи більше 20 років.
Він навчався в театральному коледжі, а згодом почав працювати в театрі і паралельно – з дітьми з особливостями розвитку. Малащенко навчався на соціального терапевта і хотів заснувати підприємство, у якому можна працевлаштувати людей з ментальною інвалідністю.
З’явилася ідея створити пекарнею, адже роботу з хлібом використовують у терапевтичних цілях. Владислав Малащенко в березні 2022 року Перша пекарня була маленька: одна піч, стіл, кілька пекарів та адміністратор.
Виготовляли кекси на замовлення.
Проте у 2023 році вона переросла в чотириповерховий інклюзивний хаб та повноцінне соціальне підприємство.
Щоправда, такого юридичного статусу в Україні не існує, зазначає CEO Good Bread Наталя Шадріна, яка долучилася до цього бізнесу п"ять років тому. В Україні роботодавці можуть отримати компенсацію за працевлаштування людей з інвалідністю.
Однак ідеться лише про відшкодування витрат на облаштування робочого місця (спеціальні меблі, пандуси, програмне забезпечення).
Тимчасом працевлаштування людей з ментальною інвалідністю потребує оплати послуг наставника та супроводу.
Покривати їх бюджетними коштами не дозволяється. Читайте також: Квота з часів СРСР.
Що не так з обовʼязковим працевлаштуванням людей з інвалідністю Наразі в хабі працюють підопічні психоневрологічного інтернату.
Часто це люди, які перебували в дитячих інтернатах і згодом перейшли до інтернату для дорослих. "Людям з ментальною інвалідністю потрібна допомога.
Багатьом на них байдуже, навіть родичам.
Держава посадила їх в інтернати, щоб "вони собі не нашкодили".
Фактично ж їх закрили, щоб вони нікому не заважали", – каже CEO Good Bread. Робота в пекарні для багатьох з них стала єдиними місцем, де вони можуть почуватися повноцінними членами суспільства. "На відкриття нашого простору прийшов один митець з ментальною інвалідністю.
Він послухав, подивився, як ми тут спілкуємося, і сказав, що ми нібито обманюємо людей.
Мовляв, усе настільки добре, що не може бути правдою.
Тобто людина не уявляла, що до неї взагалі може бути таке ставлення", – каже Шадріна. Як живе пекарня під час війни До великої війни Good Bread можна було назвати невеликою крафтовою пекарнею – класичним малим бізнесом, який сам себе забезпечував.
Підприємство працювало і з корпоративним сегментом – великим бізнесом, який робив замовлення в межах своїх проєктів корпоративно-соціальної відповідальності. Війна внесла корективи.
Майже всі працівники роз"їхалися в безпечні місця, хтось релокувався разом з психоневрологічним інтернатом.
Проте вже з 9 березня 2022 року Малащенко і невелика група волонтерів почали знову випікати хліб. "Ми не вірили, що може початися велика війна, але трохи до неї підготувалися: купували борошно, масло, інгредієнти.
Коли Київ був оточений, а частини Київської і Чернігівської областей були в окупації, з тих запасів почали випікати хліб і передавати його людям в укриття та Київській ТРО", – згадує Шадріна. Після звільнення випікали більше хліба і доставляти в населені пункти, де була зруйнована інфраструктура.
За час великої війни передали понад мільйон хлібин.
Шадріна жартує, що якби не звітна табличка, то сама б не повірила в такі цифри. Читайте також: Тісто і рівність.
Як люди із синдромом Дауна працюють у київських піцеріях З того часу і донині Good Bread 80% свого хліба віддає на благодійність.
У 2022 році одна з організацій купувала хліб для своїх ланч-боксів, але то була лише невелика частина продажів.
На благодійність передають білий та світлий бутербродний хліб, який виготовляється за стандартними технічними умовами.
Натомість для комерційних продажів хліб роблять за авторськими рецептами. На початку великої війни пекарня існувала завдяки власним накопиченням.
У березні 2022 року вийшла стаття в The New York Times, де згадували київську пекарню.
За словами Шадріної, хоча в тексті не було прямих посилань, "це дуже спрацювало": українці та іноземці стали активно підтримувати бізнес донатами. Поступово почали повертатися працівники з ментальною інвалідністю.
У лютому 2023 року відновили продаж фірмових кексів. Як працюють люди з ментальною інвалідністю Зараз в інклюзивному просторі працюють 43 людини з ментальною інвалідністю.
Вони становлять близько 80% з тих, хто залучений безпосередньо на виробництві, та 60% від усіх працівників хабу.
Зокрема, вони працюють в адміністрації, кур’єрами, у логістичному підрозділі, комунікують з клієнтами. Перед працевлаштуванням людина повинна мати висновок медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), у якому зазначено, скільки часу вона може працювати. "Графік роботи формується відповідно до можливості людини, а висновок МСЕК його коригує.
Людина все одно спершу приходить на мінімальну зайнятість, виконує прості завдання.
Кожен має власну динаміку розвитку.
Хтось спершу працює три години на день, три дні на тиждень і поступово збільшує цей час.
Хтось може працювати п’ять днів на тиждень по п’ять годин", – пояснює Шадріна. Вона додає, що в Good Bread діють три важливі правила: ритм, правило і режим.
Для людей важливо мати чітко визначені робочі дні та період. "Кожна людина, яка до нас приходить, відчуває свою потребу в цьому місці.
Наприклад, що вони випікають хліб, який потрібний конкретним людям.
Так вони розуміють, що мають свою соціальну мету", – пояснює Шадріна. До великої війни середній вік працівників підприємства становив 45 років.
Зараз збільшилася кількість молоді, зокрема тих, хто закінчив коледж, але не може знайти роботу.
Тому цей показник знизився до 30 років.
Людей на роботу знаходять через різні канали, зокрема соціальні мережі та за допомогою "сарафанного радіо".
Часто звертаються батьки, які шукають роботу для своїх дітей. Читайте також: Пенсії у зв"язку з інвалідністю: хто має право на виплати та як отримати За словами CEO Good Bread, підприємство пропонує всім своїм працівникам середні ринкові зарплати.
За даними сайту з пошуку роботи Work.ua, середня зарплата пекаря в Києві становить 27,2 тис.
грн, в Україні – 24 тис.
грн. На підприємстві працює супровідний персонал: ті, хто перебувають поруч з людьми з ментальною інвалідністю і допомагають їм виконувати роботу.
Ольга – одна з них.
Дівчина переїхала з Часового Яру, де керувала великим спортивним комплексом, а тепер супроводжує в пекарні одразу кількох людей. Ольга зі своєю підопічною "Коли приходить нова людина і, наприклад, чистить буряк від шкірки, то це відбувається дуже довго.
Завдання Олі – не квапити, а створити атмосферу, у якій людина відчує, що їй довіряють, що в неї є час навчитися", – пояснює Шадріна. Вранці та ввечері в пекарні обов"язково проводять зустрічі, під час яких планують роботу, рефлексують та обговорюють, що хорошого сталося за день. Який роблять хліб Виробництво має кілька зон.
Біля входу – зона фасування безкоштовного хліба.
Тут його виймають з печей, він холоне, його фасують у пакети і складають у великі коробки.
За місяць пекарня випікає 9 тис.
хлібин, які передають волонтерам. Волонтерський хліб У глибині облаштували зону комерційного напрямку та кондитерський цех.
Там готують авторський хліб: солодовий, гречаний, цибулевий, з родзинками. "Для нас важлива робота з асортиментом.
Ми маємо знаходити компромісне рішення між тим, що потрібно цільовій аудиторії, і тим, що можуть зробити наші працівники.
Усе, що не може робити людина з ментальною інвалідністю або хоч якось долучитися, ми не беремо в асортимент", – наголошує директорка пекарні. В асортименті пекарні 15 видів хліба (ціна від 50 грн до 190 грн) та дев"ять видів солодкої випічки.
Кекс, який купують найчастіше, коштує 600 грн, великий тарт – 1 100 грн.
Загалом за місяць виготовляють 4,6 тис.
одиниць комерційної випічки. Авторський хліб З тістоміса тісто переносять на стіл, відважують (для кожної хлібини є своя вага), формують вручну буханки, вкладають у форми і ставлять випікатися.
Формування буханців вручну залишили навмисне, адже це дозволяє робітникам отримувати додаткові навички: уважність, рахування, розвиток дрібної моторики. За гранти вдалося придбати частину обладнання, яке допомагає оптимізувати витрати або прибрати важку фізичну працю.
Найдорожче – це печі, холодильні та морозильні вітрини.
Піч може коштувати 600-800 тис.
грн. Читайте також: Хлібом єдиним: три історії пекарів, які надихають на підприємництво На виробництві також є кулінарна зона.
З 2021 року підприємство почало робити комплексні обіди і через волонтерські організації передавати їх безхатькам.
Запустили окремий збір, який люди могли підтримати донатами. Після початку великої війни цей напрям призупинив роботу, але донати продовжували надходити.
Назбиралися 300 тис.
грн, тож приготування обідів поновили.
За місяць кухарі готують близько 500 порцій, які передають нужденним. Чому Good Bread опинився в скруті 15 липня на сторінці компанії з’явився допис про скрутне фінансове становище. "Good Bread тримається на тому, що вдається виграти (грант – ЕП).
Але виграти – не означає вижити.
Ми кожен місяць шукаємо, як оплатити рахунки, зібрати команду, спекти хліб, виплатити стипендії.
Настав момент, коли нових рішень ще немає, а ресурсів – уже немає", – ідеться в дописі.
За словами Малащенка, через три місяці підприємство "може зупинити те, що будувалося роками". Шадріна пояснила, що дохідна частина операційного бюджету складається з кількох джерел: грантові кошти, донати і кошти з комерційних продажів.
За 2024 рік гранти становили 6-10% бюджету, донати – 30-40%, хоча раніше сягали 50%.
Вони зменшувалися поступово, адже зростали доходи від комерційного напрямку. "Гранти – непередбачувана історія.
Ми очікуємо погодження кількох, у деяких нам відмовили.
Це проблема не тільки наша, а багатьох людей та організацій.
Закриття USAID збільшило конкуренцію на цьому ринку", – зазначила СЕО Good Bread. Читайте також: Які державні органи та організації не отримають кошти через призупинення фінансування USAID? Список Вона пояснила, що пів року команда нарощувала доходи від продажу хліба, проте за цей час обсяги отриманих командою донатів скоротилися, а нових грантів пекарня не отримувала.
"Досі касовий розрив вдавалося покривати доходами минулих періодів.
Проте продовжувати так ми не можемо, адже, по-перше, ми просто "з"їмо" весь цей бюджет, а по-друге – все одно не встигнемо за цей час запустити ті напрямки, які акумулюватимуть необхідний дохід", – додала Шадріна. Наталя Шадріна, СЕО Good Bread Дефіцит обігових коштів становить близько 600 тис.
грн на місяць.
У Good Bread сподіваються, що ця сума зменшиться, якщо вони почнуть отримувати гранти. Пекарня не може відмовитися від випікання хліба на благодійність, на що йде третина її витрат, адже тоді зруйнується модель, яку будувала команда, вважає Шадріна.
"Ми можемо взяти трьох фахових працівників пекарні, робити класні продукти, продавати їх, мати певний прибуток, забезпечувати собі майбутнє і зупинитися.
Проте тоді ми перестанемо змінювати суспільство", – каже вона. Публікація прохання про допомогу в соціальних мережах дозволила пекарні покрити 70% обов"язкових витрат за липень, додає вона.
Наразі ж соціальне підприємство робить ставку на збільшення комерційних продажів, адже нині виробництво завантажене не на 100%, запас потужностей ще є. Фото Олександра Чекменьова

Додати коментар

Користувач:
email:





The market is strange
Like an ocean's ebb and flow
Ride the waves with care

- Fin.Org.UA

Новини

12:58 - Податок на нерухомість: звірка об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості
12:57 - Порядок видачі довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи)
12:56 - Право уповноваженої особи ФОПа на підписання та подання документів щодо неможливості виконання податкових обов’язків
12:55 - Фізособою – резидентом отримано дохід від продажу нерухомого майна: що з військовим збором?
12:54 - Про сплату суб’єктом господарювання рентної плати за спеціальне використання води з власної криниці
12:52 - Як отримати копії квитанцій про надсилання електронних документів?
12:51 - Отримання витягу з реєстру платників ПДВ
12:50 - Про дублікати касових чеків
12:49 - Строк придатності алкогольних напоїв та тютюнових виробів закінчився: дії суб’єкта господарювання
12:48 - Податковий календар на 11 серпня 2025 року
12:46 - Майже 5 млрд грн військового збору – такий внесок платників Дніпропетровщини у підтримку української армії
12:45 - Як уникнути порушень: податківці Дніпропетровщини про обіг підакцизних товарів
12:44 - Розуміти реальні потреби платників та створювати сприятливе бізнес-середовище
12:43 - Боротьба з тіньовою зайнятістю: цьогоріч завдяки заходам ДПС роботодавці оформили понад 2,8 тис. працівників
12:41 - Леся Карнаух: Працюємо над удосконаленням аналітичних інструментів
12:40 - Леся Карнаух: За 7 місяців цього року надходження до місцевих бюджетів на 18 % перевищили минулорічні
12:21 - ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ - МІСТО ДНІПРО) ІНФОРМУЄ!
12:20 - Отскочив от нижней границы, золото пробует пойти на максимумы
11:35 - Російська нафта пропонується зі знижками: Індія скорочує закупівлі через мита США
11:28 - Мінрозвитку та "Херсонський порт" обговорили зміни умов договору концесії
11:10 - В Україні ранніх зернових вже зібрали з половини засіяних площ: які результати
11:01 - Верховний Суд залишив у силі рішення Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "КОНКОРД"
10:55 - ООН заявила про катастрофічне недофінансування: виділено 17% необхідної суми
10:25 - Євросоюз збільшив виробництво пива: країни-лідери
10:15 - У липні українці купили рекордну кількість електромобілів
09:45 - Ціни на нафту відреагували на можливі наслідки мит США для світової економіки
09:25 - В Україні попит на автобуси зріс на понад 50%: найпопулярніші марки
09:00 - Дефіцит бюджету московія вже суттєво перевищив план на увесь рік
08:30 - Що стримує та стимулює "зелений" перехід
08:00 - Не хлібом єдиним: історія соціальної пекарні, яка опинилася на межі закриття


Більше новин

ВалютаКурс
Алжирський динар0.31985
Австралійський долар27.0379
Така0.34163
Канадський долар30.1677
Юань Женьміньбі5.7748
Чеська крона1.9686
Данська крона6.4676
Гонконгівський долар5.2813
Форинт0.121698
Індійська рупія0.47264
Рупія0.0025455
Новий ізраїльський шекель12.137
Єна0.2814
Теньге0.076926
Вона0.029958
Ліванський фунт0.000463
Малайзійський ринггіт9.7941
Мексиканське песо2.2261
Молдовський лей2.4566
Новозеландський долар24.6707
Норвезька крона4.0629
Саудівський ріял11.0465
Сінгапурський долар32.2794
Донг0.0015815
Ренд2.3384
Шведська крона4.3119
Швейцарський франк51.263
Бат1.28193
Дирхам ОАЕ11.2865
Туніський динар14.3791
Єгипетський фунт0.8538
Фунт стерлінгів55.6055
Долар США41.4564
Сербський динар0.41198
Азербайджанський манат24.3818
Румунський лей9.5162
Турецька ліра1.0201
СПЗ (спеціальні права запозичення)56.6427
Болгарський лев24.6897
Євро48.276
Ларі15.3656
Злотий11.3297
Золото140031.84
Срібло1588.89
Платина55173.08
Паладій48044.65

Курси валют, встановлені НБУ на 08.08.2025