У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи харчування у закладах освіти
19.04 11:11 | Fin.Org.UA за інформацією КМУУ Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи харчування у закладах освіти в Україні.
Учасники розглянули стан впровадження реформи, ознайомилися з міжнародним досвідом та обговорили спільні кроки її подальшого розвитку.
Організувало зустріч Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні у координації з Європейським регіональним бюро ВООЗ та у партнерстві з МОЗ, Центром громадського здоров"я та Офісом реформи шкільного харчування.
«Наша мета – забезпечити кожну дитину країни якісним харчуванням у закладах освіти.
Адже саме у дошкільному і ранньому шкільному віці закладаються основи здоров’я у майбутньому, а шкільне середовище багато в чому допомагає формувати важливі у дорослому віці звички», – наголосив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
Він розповів, що минулого року МОЗ спільно з ВООЗ, Центром громадського здоров’я, центрами контролю і профілактики хвороб реалізували проект «5 кроків до здорового харчування».
У 60 школах Івано-Франківської, Кіровоградської, Харківської областей і м.
Києва реалізована інтенсивна інформаційно-просвітницька кампанія щодо впливу раціонального харчування на здоров’я.
Вона охопила 3100 учнів і 650 вчителів.
Тож у планах – розширити проект на решту країни.
Все для того, аби турбуватися про дітей і навчити їх робити правильний вибір на шляху до здоров’я.
Зараз у закладах освіти перебувають 5 млн дітей, із них 1,5 млн – діти початкових класів та ті, які належать до пільгових категорій, отже – потребують безоплатного харчування.
Учасники обговорили потреби нашої країни у фінансуванні комплексних заходів, які допоможуть зробити реформу успішною: йдеться, зокрема, і про будівництво, відновлення та модернізацію інфраструктури, залученої у процес харчування дітей у закладах освіти.
Крім того, ознайомилися з досвідом Великої Британії, Фінляндії, США й Ірландії у впровадженні таких змін.
«ВООЗ сприяє кращому і здоровішому майбутньому дітей, підтримуючи реалізацію концепції універсального харчування в усьому світі.
Україна – не виняток.
Ми проводимо інформаційно-просвітницькі кампанії, розвиваємо спроможність центрів контролю та профілактики хвороб.
Впевнені, що заходи, які ми реалізовуємо, допоможуть значно покращити ситуацію із захворюваністю на неінфекційні хвороби як серед дітей, так і серед дорослих українців», – сказав д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.
Загалом, за даними ВООЗ, в середньому 29% європейських дітей віком від 7 до 9 років мають надлишкову вагу (в різних країнах ці показники варіюються від 6% до 43%).
У середньому 12% дітей цього ж віку мають ожиріння.
Менш як 50% щодня споживають свіжі фрукти і менш як 35% – овочі.
Водночас шкільне середовище може допомогти дитині споживати більше корисної їжі упродовж дня, а отже – зробити її здоровішою.
Експерти ВООЗ вважають: інвестиції у харчування школярів – найефективніші, адже вони є внеском у майбутнє країн, адже знижує ризики розвитку неінфекційних хвороб і передчасної смертності, а якщо говорити мовою цифр, то 1 $, витрачений на шкільне харчування, дає 9$ для економіки країни.
Торік Україна долучилася до інших 96 країн-учасниць Коаліції шкільного харчування.
Ціль об’єднання – до 2030 року забезпечити кожній дитині доступ до здорового харчування в школі.
Участь у Коаліції розширить доступ нашої країни до найсучасніших досліджень та кращих практик, а також дозволить залучати додаткові інвестиції у реформу.
Довідково
Україна розпочала реформу шкільного харчування за ініціативи першої леді Олени Зеленської ще у 2020 році.
За три роки вдалося досягти важливих законодавчих змін: затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування у закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування в навчальних закладах.
Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити рівний доступ до якісної їжі для всіх дітей.
Розпочато роботу зі створення кулінарних хабів, де кухарі-тренери проходять навчання та згодом передаватимуть навички колегам у регіонах.
Реформа має надійних партнерів.
За сприяння Першої леді Олени Зеленської та фінансової підтримки Фонду Говарда Баффета на Київщині збудована фабрика-кухня.
Така ж будується на Харківщині.
У 2023-2024 році Всесвітня продовольча програма (WFP) профінансує 30% щоденних гарячих обідів для дітей 1–4 класів у школах 13 областей, а це – 102 тис.
дітей.
Та найголовніше – навіть в умовах повномасштабної війни реформа шкільного харчування отримала свою стратегію розвитку до 2027 року.