Бий. Біжи. Завмри

28.11.2023 17:55 | Укррудпром

zn.ua, 28 листопада 2023. Опубликовано 17:10 28 ноября 2023 года Чи є в нас шанс перемогти? Є. Але для цього доведеться змінити власні “базові налаштування”. І битись.

Хоч як би ми хотіли, та інших реакцій на стрес у нас немає й не буде. А більшого стресу, ніж війна, мабуть, годі й шукати. Ба більше, ти ніколи не знатимеш, як саме відреагуєш. Можеш здогадуватися. Можеш сподіватися, що відреагуєш гідно. Але для того, щоби дізнатися напевно, ти маєш опинитися всередині всього цього жаху й розплющити очі. Насамперед аби подивитися на самого себе. Бий. Біжи. Завмри. Рух уперед. Рух назад. Очікування поштовху. 

…Лютий 2022-го. Мої діти залишаються відрізаними від нас у маленькому селі між Гостомелем і Димером. Навколо — окупанти. Навколо — летить і гупає. Навколо — та війна, про яку вони чули тільки з розповідей. Моєму синові лише тринадцять років. Здається, я в його віці ще в ляльки гралася. Але він починає “битися”. Так, як може. В нього півторарічна сестра, яку ще вчора мама годувала груддю, а тато годинами колисав перед сном. Тепер він для неї — і мама, й тато. Він б’ється за її життя. Б’ється з її та своїми страхами, самотністю, голодом і холодом.

 

…Ми тільки-но вломилися на позицію до дружнього підрозділу. Свіжа кров. Перше, що я бачу, — хлопчина з порожніми очима, який сидить на виході з “нори” й не реагує на привітання. Він завмер. Попередня ніч була занадто важкою. Попереду — ще одна така сама доба. І ще одна. І ще. Згадую, як мене вчили на тренінгах, сідаю поряд, беру за руку. За десять хвилин він уже коротко відповідає. За двадцять — п’є воду обережними ковтками. За годину вже працює, як усі. Поштовх повертає його до реальності. 

…“Я ненавиджу тебе! — пише мені випадковий знайомий у месенджер. — Чому я маю бути таким, як ти? Я не можу. В мене дитина маленька, в мене молода дружина, в мене робота. Я не хочу воювати. Я хочу жити. Розумієш? Жити. Мені всі кажуть, що мені має бути соромно, що жінки воюють, а я — ні. А в мене є життя. Моє життя. Я не збираюся його втрачати”.

 

 

Він “біжить”. Біжить від реальності, від справжньої відповідальності, від самого себе. Й нічого страшного в цьому не було б, якби він робив це тихо й не заважав іншим. 

“Біжи” — насправді така ж нормальна реакція, як і “бийся”. Це те, з чим важко впоратись. Але можливо. У звичайному житті з такими людьми жити поруч важко, але можливо. Ти просто знаєш, що не можеш на них розраховувати, й ідеш собі далі. Проте в умовах війни це стає реальною проблемою. І якщо тих, хто завмер, можна висмикнути назад у бій, то тих, хто біжить, зупинити майже неможливо. Ба більше, ті, хто стоїть у них на шляху, — їхні особисті вороги. Навіть більша загроза, ніж та, від якої вони тікають. Вони стають не інертною масою, яка зачиняється у власній мушлі й ховається від усіх проблем, а агресивними “борцями за права”. А це означає, що потенціал битись у них є. Але вони обрали найпростіший шлях. 

…“А мої були розумніші, — каже мені просто в очі людина, яка була в одному пеклі зі мною. Ну як — була. Мала б бути. — Це ж ми всіх могли втратити, якби виконали наказ. Але ми вчинили розумніше. Ми висунулися в напрямку точки, сховалися в безпечному місці й доповіли, що потрапили під обстріл. Періодично виходили на зв’язок, доповідали, що не можемо просунутися далі. Всі залишилися неушкодженими. Ти ж розумієш, що там не було чого робити піхоті?”

Я розумію. Бо наказ дійсно був із розряду “навряд чи хто там залишиться живий”. Але я знаю тих, на підкріплення до кого вони мали прийти. Декого так і не змогли поховати, бо не дістали останків. Дехто змінює вже третю чи четверту психіатричну лікарню. Дехто вже повернувся в стрій після поранень. Можливо, вони були не такими розумними. Але вони обрали битись. І їм не соромно дивитись один одному в очі. 

Чи можна було б відмовитися? Так. Можна. Дехто й відмовлявся. Так, це важко, бо всі знають, що ти не пішов. А всім хочеться бути героями. Або хоча б здаватися героями. 

 

Але, хоч як дивно, повагу в мене викликають саме вони — ті, хто знайшов у собі мужність сказати: “Я не впораюсь, я не можу”. Бо для цього теж треба мати яйця. Сказати й іти працювати далі. Так, на спокійнішій ділянці, але самовіддано. Й ти точно знаєш, що можеш на них розраховувати “від цієї точки до цієї”. Й не очікуєш чогось надмірного. 

Страшніше, коли людина каже: “Я йду тобі на допомогу”, але нікуди йти не збирається. Ніби й героєм залишився в очах оточення. Й фоточки героїчні у ФБ виклав. І якісь нагороди отримав із нагоди свята. Але за це заплатили побратими. Хто — життям, хто — здоров’ям.

...“Хай спочатку діти депутатів ідуть воювати! — кидає мені в лице інший ситуативний знайомий. — Мене однаково ТЦК не знайде. Чого це я маю за них воювати? Вони на цій війні заробляють. Це — війна політиків. Там уже все давно вирішили. Вони не мають права мене примусити, бо ця держава нічого для мене не зробила. Чого б це раптом я за неї життям ризикував?”

Він теж біжить. Але теж не хоче виглядати в очах оточення боягузом. Він хоче виглядати борцем за свої права. Ба більше, намагається створити якийсь двіж, висвітлює незаконні дії військкоматів, досить широко спілкується з іншими адептами секти “це не моя війна”, навіть щось коментує журналістам. І, з одного боку, я рада, що ми ніколи не перетнемося на позиціях, а з іншого — весь цей пафос викликає бажання дати по голові чимось важким. Бо краще бути відвертим. Я боюся йти в бій. Але готовий робити щось корисне там, де не літає над головою. Або й цього не готовий робити. Ок. Ми на тебе не розраховуємо. Просто відійди й не заважай. 

У бою легко побачити, хто й чого вартий. Усе настільки звужено до первинних інстинктів, що помилитися майже неможливо. Оцей б’ється до останнього. Один в оточенні. Оцей — біжить стрімголов, бо почув по рації “рух по флангу”. Оцей — сховав голову між колінами й нічого не чує. Реакції чисті, як кольори веселки у весняному небі. 

Що далі від нуля — то важче зрозуміти, що саме ти бачиш. Я уважно вдивляюся в тих, хто не на фронті. 

 

Хтось б’ється. Б’ється так, як може зараз. Перевіряє закупівлі на Prozorro, лікує поранених, навчає школярів у бомбосховищах, плете сітки, збирає гроші на дрони, приганяє автівки, витягає українських дітей із російських псевдородин, тягне на собі віз звичних справ і ще десяток додаткових. На цих можна розраховувати. Вони рухатимуться вперед завжди. Й не має значення — з посилкою на “Нову пошту” в руках чи зі “Стінгером”. Залежно від обставин. 

Хтось біжить. Біжить від ТЦК, з країни взагалі, від відповідальності. Хтось тим часом із інших країн організовує корисні справи, перебуваючи в безпеці. Багатьох із них я поважаю. Бо вони знайшли в собі сили сказати: “Я тут не можу”. Дехто з них ховається за пафосним “У мене тут свій Бахмут” або “Хай дурні воюють за олігархічні клани”. Дехто біжить від реальності в нічні клуби або тренінги з умовного “дихання маткою”. Інколи натрапляєш на таку тусню — і здається, що це відбувається точно не тут. Не в цій країні. Але ні. Країна — моя. Просто відгороджено парканом особистий простір, виставлено вартових і прописано пафосні гасла. Когось із них війна наздожене. Й декого навіть примусить змінити напрямок руху. Але для цього вона має постукати навіть не в двері. А по голові. 

Хтось завмер. Заборонив собі вірити в те, що це — реальність, аби не з’їхати з глузду: “Не кажи мені про війну, я не хочу чути. Я не дивлюся новин. У мене все гаразд. Не чіпай мене”.

Про них ніколи не знаєш, у який бік вони почнуть рухатися, коли розплющать очі в реальний світ. Але їх не так багато насправді. 

Чи є в нас шанс перемогти? Є. Але для цього доведеться змінити власні “базові налаштування”. І битись. Битись, як востаннє. Це дуже важко. Бо війна з власними страхами й інстинктами набагато важча, ніж війна з орками…  

Леся ЛИТВИНОВА, ветеран ЗСУ

Додати коментар

Користувач:
email:





Витоки знаходяться в бізнесі,
Але змога змінити світ -
Лише на фінансовій сцені,
Інвестори рухають все вперед.

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Накази Міністерства енергетики України
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
00:00 - Регуляторні акти Міністерства енергетики України
21:25 - Кібер іншуртех Cowbell залучив 55 млн євро у раунді Серії C від Zurich
21:04 - Продовжуємо діалог з США щодо збільшення підтримки української економіки, - Юлія Свириденко
21:00 - Новини 26 липня: суперечки про підвищення ПДВ, спустошений Резервний фонд держбюджету 
20:44 - У Раді пояснили, коли треба ухвалити зміни до бюджету, аби військові вчасно отримали зарплати
20:20 - Продовжуємо діалог з США щодо збільшення підтримки української економіки - Юлія Свириденко
20:11 - У рамках Олімпійських ігор у Парижі стартувала глобальна комунікаційна кампанія VOLIA
20:06 - САП та НАБУ підозрюють екстоппосадовців у завданні "Центренерго" мільйонних збитків 
20:00 - Золото гнётся, но пока не сломлено
20:00 - Американцы критически мало сберегают, но это пока не беспокоит рынки
19:30 - Нацбанк випустив нову монету, присвячену медикам 
19:25 - S&P підвищило рейтинг Vienna Insurance Group на рівні "A+" зі стабільним прогнозом
19:25 - НБУ змінив тимчасового адміністратора CК “Саламандра”
19:25 - НБУ анулював ліцензії та виключення з реєстру СК "Велтлінер"
19:25 - Страховики констатують зростання тарифів на перестрахування відповідальності
19:10 - Посилюємо співпрацю з UNICEF Ukraine для прискорення імплементації програм водозабезпечення населення, розвитку кліматичної політики та залучення молоді до довкіллєвих треків
19:03 - Чому ПДВ підвищувати небажано, – роз’яснення Мінфіну
19:03 - Кількість працюючих індустріальних парків в Україні у 2024 може зрости до 20, у 2025 - до 30
18:59 - "Лукойл" збільшив морський експорт нафти через українські санкції проти "Дружби"
18:40 - Керівник "Укренерго" прокоментував рішення суду щодо перевірки його на корупцію
18:36 - Резервний фонд, з якого фінансують термінову відбудову та фортифікації, майже пустий
18:30 - Розпочинається обговорення змін до Положення про ліцензування банків
18:09 - Мінфін пояснює, чому не бажано підвищувати ПДВ 
18:01 - Де в Україні дешевше винаймати квартиру: опубліковано рейтинг
17:49 - Мораторії в Україні: чому від них потрібно відмовлятися
17:45 - Одному страховику та двом кредитним спілкам анульовано ліцензії та виключено їх з Державного реєстру фінустанов, двом платіжним установам відкликано ліцензії
17:43 - У суботу графіки відключення світла діятимуть лише протягом шести годин
17:39 - Без бюджетних коштів: на Оболонському острові облаштовують нові лави для сидінь


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар26.9582
Канадський долар29.7467
Юань Женьміньбі5.6672
Чеська крона1.7594
Данська крона5.9808
Гонконгівський долар5.2643
Форинт0.114098
Індійська рупія0.49086
Рупія0.0025218
Новий ізраїльський шекель11.2103
Єна0.26571
Теньге0.086782
Вона0.02965
Мексиканське песо2.2428
Молдовський лей2.3193
Новозеландський долар24.2232
Норвезька крона3.7417
московський рубль0.47849
Сінгапурський долар30.5834
Ренд2.2515
Шведська крона3.8054
Швейцарський франк46.5067
Єгипетський фунт0.8503
Фунт стерлінгів52.889
Долар США41.098
Білоруський рубль14.9382
Азербайджанський манат24.1767
Румунський лей8.9773
Турецька ліра1.2457
СПЗ (спеціальні права запозичення)54.5245
Болгарський лев22.8195
Євро44.6324
Злотий10.4437
Алжирський динар0.3007
Така0.34298
Вірменський драм0.10422
Домініканське песо0.68714
Іранський ріал0.0009632
Іракський динар0.030881
Сом0.46797
Ліванський фунт0.000452
Лівійський динар8.2969
Малайзійський ринггіт8.5755
Марокканський дирхам4.0591
Пакистанська рупія0.14528
Саудівський ріял10.7829
Донг0.0015892
Бат1.10139
Дирхам ОАЕ11.0136
Туніський динар12.8663
Узбецький сум0.0032215
Новий тайванський долар1.24709
Туркменський новий манат11.5583
Сербський динар0.36985
Сомоні3.7936
Ларі14.449
Бразильський реал7.3541
Золото97533.77
Срібло1140.7
Платина38298.82
Паладій37289.04

Курси валют, встановлені НБУ на 29.07.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
CRSR061028.111028.111028.111028.114112.44
FSTF021003.071003.071003.071003.075015.35

Дані за 05.07.2024