Чому західні країни зволікають із санкціями проти “росатому”

23.03.2023 16:00 | Укррудпром

Клуб анонімних атомоголіків

Ключові джерела надходження коштів для російського бюджету — нафтогазові, від 50 до 60% надходжень держбюджету. І їх санкційно обмежують. Але, крім палива, є й енергетична складова, яка систематично санкцій уникає, але не менш важлива для російської економіки. Цей текст — нагадування всім, особливо західним партнерам України, що це питання рано чи пізно доведеться вирішувати. Безумовно, залежність від атомної енергетики рф — це не пряма аналогія із багаторічною залежністю від російського газу чи нафти. Хоча ще рік тому, будьмо відвертими, ключову роль за зазначеними енергоресурсами відігравали російські поставки. І “атомка” — це ще й питання безпеки, адже не так просто швидко перейти з технологій рф на західні аналоги. Власне, про недоторканність “росатому”, про потребу вирвати це “енергетичне жало” нижче і піде мова.

З грудня 2022 року маємо нафтове ембарго від західних партнерів і “стелю цін”, а вже з лютого 2023-го — аналогічні обмеження щодо нафтопродуктів (бензину, дизелю, мазуту тощо).

Нафтогазові доходи російського бюджету у січні 2023 року до січня 2022-го впали на 46% (5,5 млрд дол.). Відповідно до даних із досліджень Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), лише ембарго на нафту обходиться для росії в 160 млн євро на день, а з урахуванням розширення обмежень ціни на нафту та нафтопродукти збитки зростуть до 280 млн євро. Наслідки уже помітно неозброєним оком, дефіцит бюджету рф за два місяці 2023-го досягнув майже 34 млрд дол., тобто 88% від закладених “дефіцитних” на весь 2023 рік. Проте маємо визнати, що наразі цей дефіцит не є вбивчим для росії.

Однак паралельно існує ще одна галузь, якої не заділа жодна санкція. Мова про ринок атомної енергетики і гіганта світового рівня — держкомпанію “росатом”. Дискусію щодо економічних обмежень, які варто накласти на цю держкомпанію, вже слід розпочати настільки повномасштабно, як Путін повномасштабно розв’язав війну рік тому.

Глобальна роль “росатому”

Щорічно “росатом” від експорту ядерного палива, обладнання і надання відповідних послуг отримує 9 млрд дол. США. Порівняно з вищезгаданими двома напрямами енергетики — мізер. Для загального розуміння, це приблизно 1,3—1,6% від загального експорту з росії. Але тут ідеться, швидше, не про гроші, а про конвертацію бізнес-зв’язків з іншими країнами за напрямом атомної енергетики у довгострокову (до кінця століття) технологічну залежність і політичні впливи. Неодноразово наголошувалося, що поставки високотехнологічної продукції, особливо в такій галузі, як атомна енергетика, здебільшого розглядаються як інструмент для розширення політичних впливів.

Глобально росія має менші, порівняно з іншими країнами, обсяги ресурсів уранової сировини — 8%, що є четвертим показником у світі після Австралії (28%), Казахстану (15%) і Канади (9%), згідно з даними Всесвітньої ядерної асоціації. Але що стосується постачання уранової сировини на світовий ринок, то картина виглядає інакше.

Провідний постачальник — Казахстан (45%), далі Намібія (12%) і Канада (10%). Однак ключові позиції в казахстанському урановидобувному секторі займає саме “росатом” — майже 40%. З урахуванням цього та того, що “дочка” “росатому” компанія Uranium One має частку в 9% світового ринку уранової сировини, виходить, що практично 20% постачань забезпечує “росатом”, тобто кожну п’яту тонну сировини на ринку. Для порівняння: канадська Cameco, французька Orano та китайська CGN мають лише по 9%.

До слова, щоб розуміти глобальний контекст щодо збагачення урану “росатомом”, тут компанія є першою на глобальному ринку з часткою 38%. На ринку виробництва ядерного палива російський гігант посідає третє місце (17%) після американської Westinghouse (22%) і французької Framatome (20%).

У Євросоюзі чверть електроенергії виробляють АЕС. І 19 зі 103 енергоблоків залежать від ядерного палива “росатому”. Йдеться про Чехію (6 блоків), Словаччину (5 блоків), Угорщину (4 блоки), Болгарію та Фінляндію (по 2 блоки). Ще три реактори працюють на паливі російсько-французького виробництва. На додаток, 2022 року “росатом”, крім будівництва двох реакторів у Словаччині, отримав дозвіл на будівництво ще двох в Угорщині. Варто не забувати й про турецьку АЕС “Аккую”, будівництво якої розпочалося 2018 року, а загальна вартість проєкту сягає 22 млрд дол. Запуск першого енергоблоку передбачався на квітень 2023 року, проте запровадження німецьким урядом заборони компанії Siemens Energy на поставку комплексного розподільчого пристрою може відтермінувати цю подію (відповідна дія стосується й АЕС “Пакш-2”).

У разі запровадження жорстких економічних обмежень проти “росатому” під ударом опиняться відразу кілька геополітично важливих для Москви країн. Зокрема, йдеться про АЕС “Аккую” в Туреччині, “Куданкулам” в Індії та “Пакш” в Угорщині.

Особливий кейс — Угорщина, член ЄС і НАТО, наш сусід на заході, з прем’єр-міністром В.Орбаном, якого медіа охрестили “троянським конем” Кремля. Тому Угорщина буде всіма силами намагатися блокувати накладення санкцій, на чому Орбан неодноразово наголошував. Ветування для них — єдиний вихід, адже в межах цієї країни понад 40% електроенергії виробляється на АЕС, які контролюються “росатомом”.

Крім цього, треба розуміти, що росія через “росатом” виступає “санітаром лісу” і приймає на захоронення ядерні відходи. Ця історія не лежить на поверхні, і про неї справді мало хто говорить. Можливо, це не є чимось значущим для великих країн, як-то Франція, що має повний ядерний цикл: величезні потужності з виробництва електроенергії на АЕС, традиції з будівництва відповідних станцій, а також із захоронення.

 Однак для маленьких держав з АЕС сховати на території величезної росії свої ядерні відходи є чудовим виходом із ситуації. Особливо коли в подібних маленьких країнах є потужний екологічний рух.

Ще один важливий момент, чому не запроваджують санкцій проти “росатому”. Більшість об’єктів, які будуються “росатомом”, — це гроші з росії, що надходять через державні банки. Років із десять тому зазначений російський гігант перейшов на нову схему оплати будівництв за кордоном. Потенційним замовникам поставили нові умови — росіяни будують своїм коштом, а потім країни, де зведено АЕС, розраховуються з доходів від електроенергії, яка вироблятиметься. Питання впирається лише в тариф, що встановлений для споживачів відповідної країни, яка стала реципієнтом будівельної “ведмежої” хватки “росатому”.

До речі, нагадаємо, що наразі “росатом” будує станції вже й у Єгипті, який є дружнім до США і виступає як союзник на Близькому Сході навіть стосовно Ізраїлю.

І ще одне, геополітичне. Пам’ятаєте, як величезний французький виробник електроенергії EDF допоміг Угорщині відбити атаку щодо можливого санкціонування “росатому”? Чому? Бо французи самі використовують збагачений уран від росії та є партнерами російського енергетичного гіганта. Зокрема, навіть торік обсяги поставок залишилися на попередньому рівні — 153 тонни, або 15% від загального необхідного обсягу для французів.

Власне, “росатом” — це спрут російського режиму, щупальці якого не просто розповзлися світом, а й уже доволі міцно стискають чимало країн. Чи влаштовує їх це? Ох, навряд…

Висновки зробимо після запровадження глобальних санкцій

Підсумовуючи історію із санкціонуванням “росатому”, зазначимо, що наші можновладці, а саме — Міненерго та інші стейкхолдери процесу, сформували свої зауваження до вищезгаданої структури лише через рік після початку повномасштабної збройної агресії. І, як наслідок, кілька тижнів тому наша держава запровадила економічні обмеження для атомної галузі росії. Трохи раніше санкції проти низки осіб та організацій із конгломерату “росатому” запровадила Велика Британія. Але наші партнери дещо зволікають. Чому? Описано вище. Занадто глибоко “росатом” занурив свої енергетичні пазурі в атомну енергетику цілого списку країн, що не поспішають позбавляти Кремль політичних впливів на величезну галузь світової економіки — атомну енергогенерацію.

Олександр ЛЄМЄНОВ, голова правління StateWatch

Додати коментар

Користувач:
email:





Market volatility,
Fear and greed drive the ticker,
Navigate with care.

- Fin.Org.UA

Новини

14:57 - До уваги ФОПів – платнків єдиного податку першої – третьої груп!
14:56 - До уваги платників, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки!
14:54 - Дніпропетровщина: від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 2 млн грн туристичного збору
14:53 - В які строки фізична особа має право на проведення звірки даних, використаних контролюючим органом для розрахунку загального МПЗ?
13:38 - Газовики Дніпропетровщини отримали обладнання для ремонтів від чеських партнерів
13:15 - Газовики Дніпропетровщини отримали обладнання для ремонтів від чеських партнерів
13:04 - При призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах
12:59 - Мінінфраструктури: Новий грантовий конкурс на відновлення багатоквартирних будинків для громад
12:34 - Мінінфраструктури: Більш ніж 65 тисячам українців погоджено виплати за програмою єВідновлення
12:29 - Ольга Стефанішина зустрілась з заступником Генерального секретаря НАТО Скоттом Бреєм, який вперше відвідав Україну
12:29 - Кабмін вніс столичний готель "Україна" до переліку великої приватизації
12:20 - Україна отримала від ВООЗ набори допоміжних засобів із реабілітації для комплектації кабінетів асистивних технологій
12:17 - Як змінилися терміни бюджетного відшкодування ПДВ у зв’язку з прийняттям Закону України № 3603?
12:16 - Як заповнюється податкова декларація платника єдиного податку – ФОПа у разі виправлення самостійно виявлених помилок з податкового зобов’язання?
12:14 - Юридичні особи поповнили місцеві скарбниці Дніпропетровщини транспортним податком майже на 2 млн гривень
12:13 - Порядок внесення змін до деяких облікових даних юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в ЄДР
12:09 - До уваги платників, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки!
12:07 - Дніпропетровщина: від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 2 млн грн туристичного збору
12:07 - Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим ексголову Рахункової палати Пацкана
12:06 - Із 120 тонн проданого бурштину з України легальні тільки десь 40-50 – Мазепа
12:00 - Пресбрифінг щодо рішень Правління Національного банку з монетарної політики
11:58 - Як знятися з обліку ВПО?
11:50 - Енергетична ситуація в регіонах станом на 25 квітня
11:47 - В які строки фізична особа має право на проведення звірки даних, використаних контролюючим органом для розрахунку загального МПЗ?
11:36 - У березні підприємці отримали кредитів на майже 4 мільярди за державними гарантіями на портфельній основі
11:29 - Акції Meta впали на 19% після оприлюднення планів збільшення інвестицій у ШІ
11:21 - ЕНЕРГЕТИЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНАХ на 25 квітня: на Харківщині діють мережеві обмеження для близько 205 тисяч абонентів; на Київщині через негоду без світла - понад 2,8 тисячі споживачів
11:00 - У порт великої Одеси вперше з 2022 року зайшов "справжній" контейнеровоз з Китаю
10:54 - Попри зниження споживання на 10%, Україна все ще відчуває дефіцит електроенергії
10:43 - Ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.871043.871043.871043.872233881.80
2280431077.331077.331077.331077.33104501.01
2289101069.981069.981069.981069.9853499.00
229025983.59983.59983.59983.591827510.22
229470919.34919.34919.34919.34367736.00
2302621055.81055.81055.81055.8221718.00
CRSR061023.781023.781023.781023.785118.90
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
USGK78454545454545454522725000.00
XS12141600016000160001600016000.00

Дані за 24.04.2024