Вадим Новинський. Олігархічний портрет “суки православной”

04.12.2022 08:05 | Укррудпром

Президент Володимир Зеленський 2 грудня провів засідання РНБОУ, яке запровадило санкції щодо спонсора УПЦ МП Вадима Новинського, намісника Києво-Печерської лаври владики Павла та ще понад десяти діячів УПЦ Московського патріархату.

Зараз він виїхав до Німеччини. На початку листопада керівництво УПЦ їздило до нього. Вище фото з того візиту.

“Церковні санкції”, як кажуть джерела ВВС, будуть схожі на санкції проти громадян України, зокрема, щодо Віктора Медведчука. Має бути блокування і арешт рахунків та активів, якими не буде змоги користуватись. Також можуть виникнути проблеми під час подорожей за кордон.

Які активи є у Новинського, якого Петро Порошенко раніше назвав “сукою православною” за просування інтересів Московського патріархату, — пропонуємо дані зі звіту Центру економічної стратегії “Олігархічний український капітал”.

Вадим Новинський — російський і український бізнесмен, народний депутат України, екс-регіонал. Він володіє однією з найбільших промислово-інвестиційних груп України “Смарт-Холдинг”. “Смарт-Холдинг”  об’єднує  підприємства  гірничо-металургійного  й  нафтогазового  комплексів,  сільського господарства, суднобудування та нерухомості. Також група входить як акціонер разом із компанією Ріната Ахметова СКМ до аграрного холдингу HarvЕast.

ГАЛУЗІ, В ЯКИХ ПРЕДСТАВЛЕНІ ІНТЕРЕСИ

ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМПЛЕКС

Найбільша інвестиція “Смарт-Холдингу” Новинського у гірничо-металургійному комплексі — це пакет акцій  “Групи  Метінвест”.  “Смарт-Холдинг”  керує    нею  на  партнерських  засадах  із  Групою  СКМ.

НАФТА І ГАЗ

Нафтогазове крило “Смарт-Холдингу” представлено публічною британською компанією з активами в Україні  Enwell  Energy  (колишня  Regal  Petroleum),  а  також  українськими  газовидобувними підприємствами “Пром-Енерго Продукт” і “Укргазвидобуток”.

У сфері альтернативної енергетики “Смарт-Холдинг” реалізує проєкт будівництва мережі заводів із виробництва паливних пелет із біомаси.

Компанії підрозділу “Смарт-Холдингу” мають 5 спецдозволів на розробку надр в Україні.

БУДІВНИЦТВО І НЕРУХОМІСТЬ

Девелоперський напрям “Смарт-Холдингу” представлений компанією Smart Urban Solutions. Відомим проєктом групи була реконструкція готелю “Спорт” біля НСК “Олімпійський”, приватизованого у 2012 році. Нині працює під брендом Park Inn.

Під час активної фази бойових дій на Донбасі у 2014-2015 роках міноритарний партнер Новинського із  торговельної  групи  “Амстор”  Володимир  Вагоровський  спробував  здійснити  захоплення  мережі торговельних центрів і супермаркетів, які працювали у Центральній і Східній Україні.

У підсумку ТЦ закрили на кілька місяців, після чого “Смарт-Холдинг” зміг відновити контроль тільки над об’єктами нерухомості, а власну мережу супермаркетів довелося закрити.

ІНШЕ

Агробізнес.  Основний  інвестиційний  проєкт  у  цьому  напрямі  —  агрохолдинг  HarvEast.  Його мажоритарний  акціонер  з  часткою  у  75%  —  група  СКМ.  Загальний  земельний  банк сільськогосподарських  активів,  у  розвитку  яких  беруть  участь  підприємства  “Смарт-Холдингу”, перевищує  100  тис.  га  (детальніше  —  у  підрозділі  1.1).  Аграрний  напрям  також  представлений компаніями, які об’єднані під ТМ “Верес”.

Суднобудування  та  логістика.  Від  2005  року  “Смарт-Холдинг”  розвиває  суднобудівний  напрям, представлений  “Смарт  Мерітайм  Груп”  (Smart  Maritime  Group,  SMG).  До  складу  SMG  входять Миколаївська та Херсонська верфі, кожна з яких посідає провідні позиції у суднобудівній галузі як в Україні, так і в Азово-Чорноморському регіоні.

Виробничі потужності суднобудівних підприємств дають змогу будувати середньо- та великотоннажні повнокомплектні судна водотоннажністю до 120 тис. тонн. Замовниками заводів виступають компанії з Нідерландів, Норвегії, Великої Британії та інших країн.

2016  року  “Смарт-Холдинг”  вирішив  створити  логістичний  хаб  у  форматі  індустріального  парку  з акцентом  на  вантажоперевалювання  продукції  аграрного  сектору  та  металоконструкцій.  У  межах проєкту створено керівну компанію “Наваль Логістик” та компанію-оператора “Наваль Парк”. Остання надає послуги, пов’язані із перевалюванням вантажів.

Від 2007 року “Смарт-Холдинг” реалізує будівництво морського торгового порту “Очаків” на умовах державно-приватного партнерства. Наразі порт має потужності для перевалювання вантажів обсягом понад 0,5 млн тонн на рік. У порту функціонують 5 причалів.

РЕГУЛЯЦІЇ, В ЯКИХ ПРИСУТНІ ІНТЕРЕСИ

Новинський  був  народним  депутатом  України,  а  отже,  його  законопроєкти  могли  відображати прагнення до преференцій для його бізнесу.

Також  Новинський  працює  у  церковній  сфері.  Його  називають  “православним  олігархом”.  Він впливова особа в Українській православній церкві Московського патріархату. Бізнесмен виступає за єдність  церкви  з  РПЦ  та  засуджує  автономістські  тенденції.  Зокрема,  це  проявляється  в  його політичній та законотворчій діяльності.

В  попередні  роки  компанії  групи  Smart  Energy  нарощували  добування  вуглеводнів  непоганими темпами. Це стало можливим завдяки отриманню від Держгеонадр спеціальних дозволів. Серед фірм, що  володіють  нафтогазовими  сппецдозволами,  майже  немає  відомих  міжнародних  корпорацій  або іноземних  видобувних  компаній,  що  системно  інвестують  у  розвиток  галузі.  Третину  приватних компаній,  що  видобувають  нафту  і  газ,  контролюють  публічні  особи,  тобто  ті,  які  виконують  або виконували  визначені  публічні  функції  держави  чи  є  близькими  соратниками  таких  осіб.  Вадим Новинський із п’ятьма спецдозволами серед них.

РЕЛІГІЯ

Центральна сфера “небізнесових” інтересів Новинського це православна церква, і ця сфера сильно пов’язана з політичною орієнтацією проросіьйкого електорату України. Базовою аудиторії для партій у  яких  перебував  Новинський.  Новинський  бере  активну  участь  у  релігійному  житті  України  і  є впливовою  особою  в  Українській  православній  церкві  Московського  Патріархату.  Він  виступав  за об’єднання Української церкви із російською і виступав проти автономії Української церкви.

В 2015-му році Новинський опинився у базі “Миротворець”, як зазначається олігарх “керує і фінансує діяльність, спрямовану на розпалювання міжконфесійної ворожнечі”.

У квітні 2020, митрополит Онуфрій висвятив Вадима Новинського у диякони УПЦ (МП). Рік потому, взяв участь у Великодній службі у Києво-Печерські Лаврі у якості диякона.

Нардеп Новинський подав два законопроекти у своїх інтересах УПЦ (МП) щодо релігійних питань.

Першим — 1104 — він пропонує такі зміни:

російська модель державно-церковних відносин, аби пірамідальна структура могла розвивати мережу приходів-філіалів;

ускладнити можливість переходу общин з однієї церкви у іншу;

забрати право на користування храмом на договірних засадах у не згодних з переходом в іншу общину;

заборона для держави достроково розривати договори оренди землі та нерухомості. Вилучати та передавати будівлі можна тільки з дозволу релігійної організації;

вилучення статті про особливий статус Андріївської церкви.

Другим законопроектом № 1107 Новинський пропонує встановлювати кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності релігійних організацій.

СПОРТ

Вадим Новинський підтримував професійний кримський клуб — ПФК Севастополь. З 2010 по 2014 рік спонсорами клубу була група Новинського  “Смарт-Холдинг”, а сам олігарх — почесним президентом.  Цікаво, що до Новинського, почесним президентом “Севастопля” був Віктор Янукович.

У 2010 році Новинський володів 25% акцій холдингу Ахметова “Метінвест”, і тому міг залучити в команду немало гравців “Шахтаря” — здебільшого ветеранів, які закінчували кар’єру або молодь, яка шукала ігрової практики.

Новинський  допоміг  “Севастополю”  фінансово,  але  втратив  інтерес  до  клубу  після  того,  як  зміг балотуватися у народні депутати за одним з округів м. Севастополя.  Олігарх використовував футбол для своєї агітації. Наприклад, у переддень голосування (т.зв день тиші) організував святкування для вболівальників “Севастополю” на честь виходу команди у вищу лігу. На афішах події згадувалось про організаторів свята — благодійний фонд Новинського.

Зауважимо, що “Севастополь” за своє недовге існування з 2002 по 2014 рік переважно був командою Першої  ліги  —  другою  за  силою  в  професійному  футболі  країни.  З  початком  тимчасової  окупації півострову Крим, ПФК Севастополь, як і “Таврія” припинили своє існування.

АКТИВИ ЗА КОРДОНОМ

Разом  зі  своїм  партнером  Рінатом  Ахметовим  Вадим  Новинський  є  співвласником  кількох зарубіжних підприємств, які входять до складу холдингу “Метінвест”. Новинський, який є вихідцем з росії, але отримав українське громадянство у 2012 році, досі володіє низкою об’єктів нерухомості  у російській  Федерації.  За  словами  Юлії  Кір’янової,  генерального  директора  “Смарт-Холдингу” Новинського, компанія не володіє жодними активами у росії та Білорусі.

ДІЯЛЬНІСТЬ ОЛІГАРХІВ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

Деякі  олігархи,  як-от  Коломойський,  Боголюбов  та  Новинський,  залишилися  байдужими  і  не підтримали Україну жодним чином або публічно не заявили про таку підтримку.

Вадим  Новинський  чи  не  найсуперечливіший  серед  найбагатших  людей  України.  Він  народився у росії, а українське громадянство отримав у 2012 році. Відтоді він був палким прихильником тісних російсько-українських відносин, навіть після анексії Криму та початку російсько-української війни у 2014 році. За інформацією “Української правди”,  першим, кому він зателефонував 24 лютого  2022 року, був російський патріарх Кирило.

Від  початку  повномасштабної  війни  (станом  на  11  вересня)  Фонд  Вадима  Новинського  надав гуманітарну та медичну допомогу на суму понад 20 млн дол. Новинський не допомагає українській армії або замовчує про таку допомогу.  Новинський був народним депутатом майже дев’ять років, 6 липня 2022 року він склав повноваження.

З його відставкою він та його бізнес-партнер Ахметов можуть не претендувати на статус олігарха за новим антиолігархічним законом.

 

Додати коментар

Користувач:
email:





Investing can be a scary ride,
But the rewards can be great with the right guide.
Do your research, and stay aware,
And you could become a millionaire.

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
23:42 - Україна може перемогти у війні, але потрібна передбачувана ритмічна підтримка: Сергій Марченко під час круглого столу міністрів на підтримку України у рамках Весняних зборів СБ та МВФ
23:17 - Денис Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рівня в межах Spring Meetings
22:24 - Ірина Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
22:10 - Олександр Кубраков під час зустрічі з американським бізнесом: залучення міжнародного приватного сектору сприятиме обороноздатності та економічній стійкості України
22:03 - Ігор Клименко на Сумщині відзначив героїв МВС - нацгвардійців, поліцейських, прикордонників і рятувальників
21:00 - Новини 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
20:50 - Різке похолодання може призвести до дефіциту електроенергії 18 квітня – Yasno
20:30 - Україна наступного тижня отримає другий транш макрофіну на 1,5 мільярда євро – Єврокомісія
20:22 - Форум партнерства США - Україна: Керівництво Мінфіну розповіло про заходи, які реалізує Уряд для залучення іноземних інвестицій
20:22 - Виробників товарів оборонного призначення просять обмежити доступ до службової інформації
19:50 - Споживання електроенергії зросло на 7%: "Укренерго" знову закликає економити
19:37 - Допомога енергосектору і підготовка до наступної зими: зустріч Германа Галущенка і Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі
19:32 - Матвій Бідний: російські спортсмени — це агенти гібридного впливу
19:30 - МОЗ та ВООЗ провели робочу зустріч з питань готовності медзакладів до реагування на надзвичайні ситуації
19:25 - Ціни на пшеницю у США різко впали: причина
19:06 - Денис Шмигаль під час Форуму партнерства США-Україна закликав американський бізнес інвестувати в українську економіку
19:00 - Сили оборони отримали 2 тисячі засобів РЕБ, створених українськими розробниками
18:56 - Допомога енергосектору і підготовка до наступної зими: зустріч Германа Галущенка і Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі
18:50 - Фонд гарантування вкладів виставив на торги міжгалузевий пул активів трьох банків
18:25 - Привал доллара после подъема
18:15 - московія атакувала супутникове мовлення України: десятки телеканалів зазнали проблем
17:55 - Суд ще на 2 місяці продовжив арешт експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 17.04.2024
17:21 - Мінветеранів: Посилюємо співпрацю із Представництвом НАТО в Україні у реалізації нової ветеранської політики
17:20 - Випуск катастрофічних облігацій та ILS у 1К 2024 зріс на 30% до $4,23 млрд
17:19 - Урожай-2024 буде на 8 мільйонів тонн меншим за попередній – перший прогноз від Мінагрополітики
16:58 - "Конверти" від ПриватБанку: фінустанова запустила сервіс для збору донатів
16:45 - Apple розглядає можливість виробництва гаджетів в Індонезії
16:33 - Нідерланди остаточно закриють одне з найбільших родовищ газу у Європі


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.4117
Канадський долар28.6351
Юань Женьміньбі5.4629
Чеська крона1.6669
Данська крона5.6366
Гонконгівський долар5.0496
Форинт0.106948
Індійська рупія0.47333
Рупія0.002438
Новий ізраїльський шекель10.4836
Єна0.25574
Теньге0.088192
Вона0.028531
Мексиканське песо2.3261
Молдовський лей2.2129
Новозеландський долар23.3632
Норвезька крона3.5995
московський рубль0.42002
Сінгапурський долар29.0197
Ренд2.0752
Шведська крона3.6055
Швейцарський франк43.4085
Єгипетський фунт0.8143
Фунт стерлінгів49.2613
Долар США39.5451
Білоруський рубль14.3738
Азербайджанський манат23.2591
Румунський лей8.4518
Турецька ліра1.2156
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.0118
Болгарський лев21.5013
Євро42.0562
Злотий9.6614
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94414.32
Срібло1126.37
Платина38038.04
Паладій40721.57

Курси валют, встановлені НБУ на 18.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.051041.051041.051041.05416420.00
227763994.66994.66994.66994.66238718.40
BAVL0.250.250.230.2396000.00
CRSR061018.411018.411018.411018.411018.41
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
UTLM0.05990.05990.05990.0599599.00
XS121416000160001600016000160000.00

Дані за 17.04.2024