Кому кортить у головні банкіри

05.10.2022 18:20 | Укррудпром

Чому відставка Шевченка і очікувана, і недоречна водночас?

До президента зайшов очільник Національного антикорупційного бюро України й одразу отримав у руки список прізвищ майбутніх кандидатів на пост керівника Нацбанку. Голова НАБУ зупинився лише на одному, зауваживши, що тут є справа з доволі міцною доказовою базою, і Кирила Шевченка призначати точно не можна. Президент подякував і визначився із вибором. Так Кирило Шевченко прийшов у Національний банк.

Кирило Шевченко

НБУ

І відразу ж не вписався. Причому скрізь. Ані в НБУ, де за часів Якова Смолія повним ходом заправляла Катерина Рожкова, відверто не бажаючи звужувати зони свого впливу. Ані в офісі президента України, де, отримавши кілька відмов на тупі прохання, вирішили, що Шевченко не командний гравець і Банковій не підходить. Тож розмови про відставку Шевченка почалися одразу після його призначення. Згадана справа НАБУ тим часом розслідувалася, регулярно, але якось не дуже успішно, використовуючись для тиску на голову центробанку. Через два роки і три місяці цю ж справу президент використав для того, щоб дотиснути остаточно і запропонувати Шевченкові піти з посади раніше вручення йому підозри, аби вберегти від непотрібних скандалів Нацбанк.

Та якщо ви маєте, а ви точно маєте, претензії до Національного банку часів Шевченка, притримайте їх на потім. Цілком імовірно, що вже зовсім скоро ці претензії не здаватимуться вам гідними уваги.

Досягнення Кирила Шевченка варто все ж таки ділити на довоєнні та воєнні. І почала б я з останніх, бо насправді заслуговує на увагу взагалі той факт, що з початку великої війни в Україні стабільно працююча банківська система. Це дійсно гідне поваги за таких втрат територій і ВВП, кризи на ринку праці, кризи міграційної, логістичних проблем тощо. Думаєте інакше? Уявіть, що було б, якби за часи війни збанкрутувало не два, а двадцять два банки. Вважаєте, що не може бути фіксованого курсу, і тільки ринок усе вирішує? Просто уявіть, що курс був би 45 уже в липні, а зараз усі 55+. Розумію, що навряд чи вам подобається і поточна інфляція, та й вона не катастрофічна, зважаючи на те, скільки НБУ вже надрукував грошей, аби профінансувати війну. Тож зрозуміло, що претензії знайдуться завжди, але, наприклад, до Міністерства фінансів, Міністерства енергетики, Міністерства економіки, Міністерства соцполітики та Міносвіти їх значно більше, ніж до НБУ.

У довоєнний період НБУ теж особливо не лажав. Переживши міжусобні війни між Шевченком і Рожковою, адаптувавшись до розколу та припинивши вивалювати усе спіднє на загал, правління НБУ (а це все ж колегіальний орган) доволі продуктивно працювало. Поповнювали валютні резерви, що нам дуже допомагає зараз насправді. Успішно боролися за рентабельність і прибутковість банків, завдяки чому тут усе не розвалилося в перші дні. Без якихось потрясінь пройшли ковід. Вчасно та зразково виконували всі МВФівські маяки. Навели лад на дикому ринку небанківських фінпослуг. А головне — були передбачуваними і прогнозованими, що теж неабияк допомогло втримати ситуацію контрольованою у перші тижні війни.

Зрозуміло, що знайдеться немало й докорів: і природа нашої інфляції не монетарна, а значить, облікова ставка зависока, і “картковий туризм” треба було завчасно передбачити і попередити, і обмеження впроваджувати суворіше та рішучіше, і відв’язати вже, нарешті, ту ставку за депозитними сертифікатами від облікової. Але давайте серйозно: може, десь при звільненні голів центробанку і беруться до уваги такі аргументи, але точно не в Україні.

 

Тут мотиви, скажімо так, більш зрозумілі пересічному громадянинові та ... президентові. “В країні з початку вторгнення Шевченко знаходився не так часто, як інші, якщо не сказати — зрідка”. Клали на стіл СБУшні фотографії, де голова НБУ нібито займається будівництвом котеджного містечка в Греції. А головна претензія в тому, що так і не звів міцного асигнованого містка між Інститутською та Банковою. І певний час навіть із цим мирилися, але з’явилося кілька курсів.

Сама по собі наявність кількох курсів породжує неприємні думки про те, що хтось заробляє на їхній різниці. І що більша ця різниця, то більші заробітки, то гнітючіші думки, що хтось збагачується, а ти ні. Техас, зрештою, можуть грабувати лише техасці! І оскільки вплив Шефіра, який привів Шевченка на Банкову, зменшився, а техасцем сам Шевченко так і не став, його відставка була лише питанням часу. Він настав: здоров’я дійсно підводить, підозра за все тією ж справою про виведення з Укргазбанку коштів на ФОПів-посередників на підході, з Олександром Клименком, який очолив Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, не домовитися. Краще дійсно зняти мундир до того, як посадити на нього масну пляму.

 

Найгірше, що навіть інтриги щодо наступного голови НБУ немає. Звісно, вам назвуть стандартний список із Оксани Маркарової, Тимофія Милованова, Олександра Писарука та Сергія Ніколайчука. Та це лише масовка, що створює антураж конкурсного відбору. Бо жоден із них не є кумом Андрія Єрмака. На відміну від Андрія Пишного.

Андрій Пишний

Фото из открытых источников

Андрій Григорович керував Ощадбанком з 2014-го по 2020-й. Відзначився там активною роботою із повернення проблемних кредитів банку (і повернув аж 50 млрд грн) і трансформацією самого банку. Вона далеко не завжди була успішною, але “Ощад” до і після Пишного — це дійсно різні банки. З 2020 року Єрмак вперто намагається працевлаштувати кума. Ідеєю фікс було повернення в “Ощад”. Потім НБУ. Потім Укрексімбанк. Потім знову НБУ. Зрештою, приткнувся у комісії Макфола—Єрмака, але ясно, що цей неоковирний хорал — не мрія Пишного. Інша справа Нацбанк.

Та от що засмучує: на відміну від некомандного Шевченка, Пишний командний аж надто. І надто близький Єрмакові, який уже замкнув на собі все, що тільки можна.

Пишний так довго хотів бути техасцем, що цілком може бути готовий за першої ж нагоди збудувати той самий місток між Інститутською та Банковою. Але, на жаль, “мамчині економісти” ОП можуть не обмежитися лише цим. Згадайте, чому і як йшов у відставку Смолій. Його штовхали до емісії. Згадайте Шевченка довоєнний часів — ті ж проблеми. Згадайте усі ці, курям на сміх, іпотеки від ОП і доступні кредити, кредити фермерам, постраждалим від посухи, бізнесменам, під 5—7%, ні, краще під 0%. Кредит під 0% — це вже не кредит, однак їх не зупинити, стільки ще ідей креативних.

Проте, м’яко кажучи, нині не найкращий час для таких забав, бо неконтрольована емісія, якої ОП вимагав ще від Смолія, вже з нами. Тут і інфляція, яка до кінця року буде всі 35%, і падіння ВВП, і криза на ринку праці, і дірка в бюджеті наступного року у 1,5 трлн грн. Уже зрозуміло, що доведеться докласти чимало зусиль, аби втримати економіку від катастрофи. В таких умовах незалежний голова НБУ, який стримував би і фільтрував би бодай частково суперкреативні рішення з офісу, — на вагу золота.

Сподіваємося, наших золото-валютних резервів вистачить. 

Юлія САМАЄВА

Додати коментар

Користувач:
email:





Фінансовий ринок,
Можливості безмежні й широкі,
Не проґавте шансу.

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
23:42 - Україна може перемогти у війні, але потрібна передбачувана ритмічна підтримка: Сергій Марченко під час круглого столу міністрів на підтримку України у рамках Весняних зборів СБ та МВФ
23:17 - Денис Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рівня в межах Spring Meetings
22:24 - Ірина Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
22:10 - Олександр Кубраков під час зустрічі з американським бізнесом: залучення міжнародного приватного сектору сприятиме обороноздатності та економічній стійкості України
22:03 - Ігор Клименко на Сумщині відзначив героїв МВС - нацгвардійців, поліцейських, прикордонників і рятувальників
21:00 - Новини 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
20:50 - Різке похолодання може призвести до дефіциту електроенергії 18 квітня – Yasno
20:30 - Україна наступного тижня отримає другий транш макрофіну на 1,5 мільярда євро – Єврокомісія
20:22 - Форум партнерства США - Україна: Керівництво Мінфіну розповіло про заходи, які реалізує Уряд для залучення іноземних інвестицій
20:22 - Виробників товарів оборонного призначення просять обмежити доступ до службової інформації
19:50 - Споживання електроенергії зросло на 7%: "Укренерго" знову закликає економити
19:37 - Допомога енергосектору і підготовка до наступної зими: зустріч Германа Галущенка і Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі
19:32 - Матвій Бідний: російські спортсмени — це агенти гібридного впливу
19:30 - МОЗ та ВООЗ провели робочу зустріч з питань готовності медзакладів до реагування на надзвичайні ситуації
19:25 - Ціни на пшеницю у США різко впали: причина
19:06 - Денис Шмигаль під час Форуму партнерства США-Україна закликав американський бізнес інвестувати в українську економіку
19:00 - Сили оборони отримали 2 тисячі засобів РЕБ, створених українськими розробниками
18:56 - Допомога енергосектору і підготовка до наступної зими: зустріч Германа Галущенка і Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі
18:50 - Фонд гарантування вкладів виставив на торги міжгалузевий пул активів трьох банків
18:25 - Привал доллара после подъема
18:15 - московія атакувала супутникове мовлення України: десятки телеканалів зазнали проблем
17:55 - Суд ще на 2 місяці продовжив арешт експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 17.04.2024
17:21 - Мінветеранів: Посилюємо співпрацю із Представництвом НАТО в Україні у реалізації нової ветеранської політики
17:20 - Випуск катастрофічних облігацій та ILS у 1К 2024 зріс на 30% до $4,23 млрд
17:19 - Урожай-2024 буде на 8 мільйонів тонн меншим за попередній – перший прогноз від Мінагрополітики
16:58 - "Конверти" від ПриватБанку: фінустанова запустила сервіс для збору донатів
16:45 - Apple розглядає можливість виробництва гаджетів в Індонезії
16:33 - Нідерланди остаточно закриють одне з найбільших родовищ газу у Європі


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.4117
Канадський долар28.6351
Юань Женьміньбі5.4629
Чеська крона1.6669
Данська крона5.6366
Гонконгівський долар5.0496
Форинт0.106948
Індійська рупія0.47333
Рупія0.002438
Новий ізраїльський шекель10.4836
Єна0.25574
Теньге0.088192
Вона0.028531
Мексиканське песо2.3261
Молдовський лей2.2129
Новозеландський долар23.3632
Норвезька крона3.5995
московський рубль0.42002
Сінгапурський долар29.0197
Ренд2.0752
Шведська крона3.6055
Швейцарський франк43.4085
Єгипетський фунт0.8143
Фунт стерлінгів49.2613
Долар США39.5451
Білоруський рубль14.3738
Азербайджанський манат23.2591
Румунський лей8.4518
Турецька ліра1.2156
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.0118
Болгарський лев21.5013
Євро42.0562
Злотий9.6614
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94414.32
Срібло1126.37
Платина38038.04
Паладій40721.57

Курси валют, встановлені НБУ на 18.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.051041.051041.051041.05416420.00
227763994.66994.66994.66994.66238718.40
BAVL0.250.250.230.2396000.00
CRSR061018.411018.411018.411018.411018.41
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
UTLM0.05990.05990.05990.0599599.00
XS121416000160001600016000160000.00

Дані за 17.04.2024