Україна-Швейцарія: 10 років партнерства в молочному секторі
17.10 17:30 | Міністерство економіки України | Відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації
10 років тому Швейцарія взяла на себе зобов’язання сприяти посиленню санітарних і фітосанітарних заходів в Україні, відтоді надає системну технічну підтримку. Після початку повномасштабної війни ця підтримка продовжилася — 446 господарств у постраждалих регіонах отримали комплекти для забезпечення гігієнічного виробництва молока.
В межах співпраці також було оновлено нормативну базу, створено ІТ-платформу «Молочний модуль», модернізовано лабораторну інфраструктуру, посилено професійну підготовку спеціалістів і запроваджено сучасні механізми контролю.
Завдяки цьому українська молочка досягла значного прогресу у підвищенні якості, безпечності, конкурентоспроможності, разом з тим Україна продовжує демонструвати суттєвий прогрес у виробництві та експорті молочної продукції з доданою вартістю.
За підтримки Швейцарії та Офісу з розвитку підприємництва та експорту українські компанії вперше представили свою продукцію на провідних міжнародних виставках - ANUGA, SIAL, GULFOOD. Протягом трьох років українські сировари брали участь у конкурсі World Cheese Awards, здобувши 34 міжнародні нагороди. Також Швейцарія підтримує локальні події, зокрема ProCheese Awards і Львівський ярмарок смаку.
«Партнерство України зі Швейцарією стало важливим чинником для відновлення потенціалу молочної галузі. Високо цінуємо комплексний підхід наших партнерів, який охоплює не лише законодавчі зміни, а й підтримку представників галузі - малий та середній бізнес, створення торгівельних можливостей для крафтових сироварів, що в свою чергу стало основою європейського майбутнього українського молочного сектору», – зазначив заступник Міністра економіки, довкілля та сільського господарства України Тарас Висоцький.
Напередодні річниці, 16 жовтня, в Києві відбулася конференція, на якій підсумували результати співпраці. Серед ключових досягнень - впровадження Програми контролю сирого молока (ПКСМ), яка забезпечує моніторинг якості та безпечності продукції, що надходить на переробку, на рівні, еквівалентному європейським стандартам. Якщо у 2015 році лише 7% молока відповідало класу “Екстра”, то нині — вже 55%.
Сьогодні ПКСМ охоплює понад 1000 виробників молока, 54 лабораторії.понад 500 делегатів із відбору зразків і понад 200 інспекторів.
Також говорили про майбутні плани співпраці. За словами Марка Кройхі - менеджера програм, координатора органічного напряму відділу просування торгівлі Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) - Швейцарія надає стратегічного значення відбудові, реформам і сталому розвитку України, адже конкурентоспроможний та стійкий молочний сектор є важливою складовою майбутнього аграрної України. Це зобов’язання чітко визначено у новій Програмі співробітництва для України на 2025–2028 роки.
Довідково.
Швейцарсько-українська програма «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) фінансується Швейцарією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).