Суб’єкти ЗЕД зобов’язані дотримуватись граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

23.05 11:09 | Fin.Org.Ua

ВідділкомунікаційзгромадськістюуправлінняінформаційноївзаємодіїГоловногоуправлінняДПСуДніпропетровськійобластіінформує.
ТериторіальніорганиДержавноїподатковоїслужбиУкраїнинапідставіотриманоївідНаціональногобанкуУкраїни (далі – НБУ) податковоїінформаціїпроводятьдокументальніпозаплановіперевіркизпитаньдотриманнярезидентамивимогвалютногозаконодавства, зокремаівчастинідотриманнявстановленихНБУграничнихстроківрозрахунківзаопераціямизекспортутаімпортутоварів.
Пунктом 75.1 статті 75 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено, що контролюючі органи мають право проводити, зокрема, документальні (позапланові, виїзні або невиїзні) перевірки.
Главою 8 розділу II Кодексу визначено види перевірок, які можуть бути проведені контролюючими органами, а також порядок та процедуру їх проведення. Зокрема, встановлюється чітке розмежування щодо порядку допуску до виїзних та невиїзних перевірок, а також щодо місця проведення зазначених перевірок.
Підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки є отримання податкової інформації, що свідчить про порушення платником податків, зокрема, валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу, в якому зазначається порушення платником податків відповідно валютного, податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту (підпункт 78.1.1 пункту 78.1 статті 78 Кодексу).
Відповідно до абзацу другого підпункту 78.4 статті 78 Кодексу право на проведення документальної позапланової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому до початку проведення зазначеної перевірки вручено у порядку, визначеному статтею 42 Кодексу, копію наказу про проведення документальної позапланової перевірки.
Допуск посадових осіб контролюючих органі до проведення документальної позапланової виїзної перевірки здійснюється згідно із статтею 81 Кодексу (пункт 78.5 стаття 78 Кодексу).
Відповідно до пункту 81.1 статті 81 Кодексу посадові особи контролюючого органу мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених Кодексом, та за умови пред'явлення або надіслання у випадках, визначених Кодексом, таких документів: направлення на проведення такої перевірки, копії наказу про проведення перевірки, службового посвідчення осіб (належним чином оформленого відповідним контролюючим органом документа, що засвідчує посадову (службову) особу), які зазначені в направленні на проведення перевірки.
Слід зазначити, що документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об'єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка (абзац шостий підпункту 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 Кодексу).
При цьому статтею 79 Кодексу визначено особливості проведення документальної невиїзної перевірки.
Згідно з пунктом 79.1 статті 79 Кодексу документальна невиїзна перевірка здійснюється у разі прийняття керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу рішення про її проведення та за наявності підстав для проведення документальної перевірки, визначених статтями 77 та 78 Кодексу.
При цьому пунктом 79.2 статті 79 Кодексу встановлено, що документальна позапланова невиїзна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу виключно на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, та за умови вручення платнику податків (його представнику) у порядку, визначеному статтею 42 Кодексу, копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки.
Слід зазначити, що абзацом третім пункту 79.2 статті 79 Кодексу визначено, що виконання умов статті 79 надає посадовим особам контролюючого органу право розпочати проведення документальної невиїзної перевірки.
При цьому документальною невиїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні контролюючого органу (абзац сьомий підпункту 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 Кодексу).
Згідно з пунктом 86.1 статті 86 Кодексу, результати перевірок (крім камеральних та електронних перевірок) оформлюються у формі акта або довідки, які підписуються посадовими особами контролюючого органу та платниками податків або їх законними представниками (у разі наявності).
У разі встановлення під час перевірки порушень, зокрема підтвердження факту порушення граничних строків розрахунків за експортно-імпортними операціями, складається акт.
Якщо порушення відсутні, складається довідка.
У разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в акті (довідці) перевірки, вони мають право подати свої заперечення та додаткові документи і пояснення, зокрема, але не виключно, документи, що підтверджують відсутність вини, наявність пом'якшуючих обставин або обставин, що звільняють від фінансової відповідальності відповідно до цього Кодексу, до контролюючого органу, який проводив перевірку платника податків, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки) (пункт 86.7 статті 86 Кодексу).
Згідно з підпунктом 86.7.1 пункту 86.7 статті 86 Кодексу, акт перевірки, заперечення до акта перевірки та/або додаткові документи і пояснення, у разі їх подання платником податку у визначеному цим пунктом порядку (далі – матеріали перевірки), розглядаються комісією такого контролюючого органу з питань розгляду заперечень та пояснень до актів перевірок (далі – комісія з питань розгляду заперечень), яка є постійно діючим колегіальним органом контролюючого органу. Склад комісії та порядок її роботи затверджуються наказом керівника контролюючого органу.
Розгляд матеріалів перевірки здійснюється комісією з питань розгляду заперечень контролюючого органу та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу.
Слід зазначити, що відповідно до підпункту 86.7.4. пункту 86.7 статті 86 Кодексу, під час розгляду матеріалів перевірки комісія з питань розгляду заперечень приймає висновок, що є невід’ємною частиною матеріалів перевірки.
Матеріалами перевірки є: акт (довідка) перевірки з інформативними додатками, які є його невід’ємною частиною; заперечення до акта (довідки) перевірки; пояснення та їх документальне підтвердження, які надані платником податків відповідно до підпункту 16.1.15 пункту 16.1 статті 16 Кодексу.
Поряд з цим слід зазначити, що акт перевірки є лише носієм інформації, встановленої під час проведення перевірки, та не порушує права платника. При цьому висновки податкового органу за наслідками проведення перевірки, викладені у відповідному акті, не породжують для суб’єкта господарювання певних юридичних наслідків та не змінюють фінансово-економічне становище платника.
Відповідно до пункту 58.1 статті 58 та пункту 86.8 статті 86 Кодексу на підставі акта перевірки податковим органом приймається податкове повідомлення-рішення.
Водночас згідно з підпунктом 86.7.5 пункту 86.7 статті 86 Кодексу податкове повідомлення-рішення приймається керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу на підставі висновку комісії контролюючого органу з питань розгляду заперечень протягом п'яти робочих днів, наступних за днем прийняття такого висновку комісією і надання (надсилання) письмової відповіді платнику податків, у порядку, визначеному підпунктом 86.7.1 цього пункту.
Поряд з цим пунктом 56.1 статті 56 Кодексу визначено, що рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.
 

Додати коментар

Користувач:
email:





Saving for the future is quite wise,
With money in the bank, you'll feel quite nice.
Don't spend all your cash in just one place,
Or your bank account will soon be a disgrace.

- Fin.Org.UA

Новини

07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 16.06.2024
18:00 - Премʼєр-міністерка Італії планує найближчими тижнями відвідати Китай
17:49 - У неділю, 16 червня, стабілізаційні відключення завстосовувати не планують
17:32 - Унаслідок негоди призупинено рух двома вулицями у центральній частині Києва
17:07 - Ірина Верещук відвідала центр по роботі з внутрішньо переміщеними особами в Черкасах
17:00 - Комунальники Києва усувають наслідки підтоплень у деяких районах столиці
16:30 - На Черкащині Ірина Верещук взяла участь у церемонії вручення квартир захисникам України
16:20 - Apple стане першою великою компанією, яку звинуватять у порушенні цифрового законодавства ЄС - FT
14:30 - московія не відчуває значних проблем з імпортом споживчих товарів західних компаній - Reuters
13:19 - США під час Саміту миру оголосили про виділення понад $1,5 млрд для енергетичного сектору України
12:55 - Енергетична ситуація в регіонах на 15 червня: на Київщині через технологічне порушення без світла майже 3,9 тисячі абонентів
12:48 - OpenAI може стати комерційною корпорацією - Альтман
12:10 - ЕНЕРГЕТИЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНАХ на 15 червня: на Київщині через технологічне порушення без світла майже 3,9 тисячі абонентів
11:42 - За три дні рекрутингової кампанії на сайті Міноборони вдалось залучити понад 2 тисячі охочих
10:42 - Ситуація в енергосистемі на 15 червня: через масовані російські атаки застосовуються обмеження споживачів
10:40 - Через обстріл, у Чернігівській області одномоментно знеструмило майже дві тисячі абонентів
10:19 - СИТУАЦІЯ В ЕНЕРГОСИСТЕМІ на 15 червня: через масовані російські атаки застосовуються обмеження споживачів; на Чернігівщині внаслідок обстрілу одночасно знеструмлювалося майже 1800 абонентів
10:00 - Від допомоги до інвестицій один крок. Що просив і що отримав Київ на конференції в Берліні
10:00 - єРобота: У Дніпрі виробник одягу для військових придбав нове обладнання
10:00 - Глава МЗС Британії запропонував затримувати танкери, що перевозять російську нафту
09:27 - Оперативна інформація ДСНС щодо ліквідації наслідків обстрілів окупантами та роботи піротехнічних підрозділів
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 15.06.2024
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 14 червня: відключення світла, Coca-Cola знову реєструє товарні знаки у московія
20:59 - Заява Мінфіну щодо рішення G7 про спрямування Україні близько $50 млрд через механізм додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України
20:50 - У США рекордно зросли крадіжки кабелів для зарядних станцій електромобілів
20:40 - Підприємці отримають від держави мікрогрантів на понад 1 мільярд
20:28 - "Земельний банк": Уряд передав понад 100 тисяч гектарів землі ФДМУ
20:20 - Yahoo додала у свій новинний застосунок ШІ-функції
20:15 - Високий ріст цін у московія тисне на центральний банк щодо підняття облікової ставки


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар26.8893
Канадський долар29.55
Юань Женьміньбі5.6027
Чеська крона1.7582
Данська крона5.8279
Гонконгівський долар5.2038
Форинт0.109277
Індійська рупія0.48643
Рупія0.0024778
Новий ізраїльський шекель10.9028
Єна0.25866
Теньге0.089931
Вона0.029475
Мексиканське песо2.1857
Молдовський лей2.2837
Новозеландський долар24.9382
Норвезька крона3.8157
московський рубль0.45534
Сінгапурський долар30.0392
Ренд2.2162
Шведська крона3.8595
Швейцарський франк45.5579
Єгипетський фунт0.8521
Фунт стерлінгів51.6527
Долар США40.649
Білоруський рубль14.775
Азербайджанський манат23.9267
Румунський лей8.7357
Турецька ліра1.2455
СПЗ (спеціальні права запозичення)53.5678
Болгарський лев22.232
Євро43.4782
Злотий9.9471
Алжирський динар0.30117
Така0.345
Вірменський драм0.104645
Домініканське песо0.68732
Іранський ріал0.00096517
Іракський динар0.030945
Сом0.46223
Ліванський фунт0.000453
Лівійський динар8.3536
Малайзійський ринггіт8.6136
Марокканський дирхам4.0743
Пакистанська рупія0.14566
Саудівський ріял10.8076
Донг0.0015928
Бат1.10189
Дирхам ОАЕ11.0366
Туніський динар12.9986
Узбецький сум0.0032122
Новий тайванський долар1.24842
Туркменський новий манат11.5821
Сербський динар0.3756
Сомоні3.7669
Ларі14.5196
Бразильський реал7.7877
Золото94823.95
Срібло1190.02
Платина38715.33
Паладій36568.25

Курси валют, встановлені НБУ на 17.06.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2276561109.681109.681109.681109.6895432.48
2289101104.771104.771104.771104.77702633.72
2292641061.791061.791061.791061.7910617.90
2302621099.161099.161099.161099.161099160.00

Дані за 14.06.2024