Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики Національного банку щодо рівня облікової ставки 24 квітня 2024 року

06.05 12:00 | Національний банк України

Дата засідання: 24 квітня 2024 року.
Присутні 11 із 11 членів Комітету з монетарної політики Національного банку України (КМП):
Андрій Пишний – Голова Національного банку України,  Катерина Рожкова – перший заступник Голови, Юрій Гелетій – заступник Голови, Ярослав Матузка – заступник Голови, Сергій Ніколайчук – заступник Голови, Дмитро Олійник – заступник Голови, Олексій Шабан – заступник Голови, Первін Дадашова – директор Департаменту фінансової стабільності, Володимир Лепушинський – директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу, Олексій Лупін – директор Департаменту відкритих ринків, Юрій Половньов – директор Департаменту статистики та звітності. Члени КМП обговорили можливості для пом’якшення процентної політики та валютних обмежень з огляду на позитивні тенденції в монетарній та фінансовій сферах, зокрема подальше сповільнення інфляції, збереження контрольованої ситуації на валютному ринку, а також зрушення в питаннях отримання зовнішнього фінансування
Упродовж дискусії зазначалося, що інфляційна динаміка залишається помітно кращою, ніж очікував НБУ.
В березні споживча інфляція сповільнилася до 3,2% у річному вимірі, водночас січневий макропрогноз передбачав її перебування на рівні цілі 5%.
Таке сповільнення інфляції значною мірою зумовлювали малопрогнозовані чинники, в тому числі тимчасового характеру – ефекти від високих минулорічних врожаїв та теплої зими, які забезпечили більшу пропозицію сирих продуктів харчування, а також сприяли послабленню тиску з боку витрат бізнесу, зокрема на енергоносії.
Базова інфляція знижувалася близько до прогнозу (до 4,2% р/р у березні) завдяки, в тому числі, поліпшенню інфляційних очікувань.
Вагомий вплив на динаміку інфляційних очікувань мало збереження контрольованої ситуації на валютному ринку.
Режим керованої гнучкості забезпечує помірні двосторонні коливання обмінного курсу.
Від’ємне сальдо інтервенцій НБУ в I кварталі суттєво знизилося, зокрема завдяки заходам з посилення валютного нагляду та припливу експортної виручки на тлі розширення поставок морським коридором.
Помірне послаблення курсу гривні впродовж останнього місяця відображало передусім ефекти від надолуження бюджетних видатків, що були стриманими на початку року через затримки зовнішньої фінансової допомоги.
Водночас з середини березня відбулися значні зрушення в питаннях надходження зовнішнього фінансування.
Зокрема, в березні Україна отримала більше 9 млрд дол.
США від міжнародних партнерів, а у квітні – другий транш від ЄС обсягом 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility.
До того ж у США схвалили довгоочікуваний пакет військової та фінансової допомоги на поточний рік.
Як результат, ризик недоотримання зовнішнього фінансування у 2024 році суттєво знизився, і Україна може розраховувати на близько 38 млрд дол.
США від міжнародних партнерів.
Це сприяє зниженню тиску на державні фінанси та посилює спроможність НБУ надалі підтримувати керовану ситуацію на валютному ринку.
Всі учасники дискусії погодилися, що сприятливі інфляційні тенденції, загальне поліпшення інфляційних очікувань та позитивні новини від міжнародних партнерів дають змогу НБУ продовжити цикл пом’якшення процентної політики та валютних обмежень, не створюючи загроз для макрофінансової стабільності.
Подальше зниження облікової ставки підтримає розвиток кредитування та відновлення економіки.
Це особливо важливо, ураховуючи, що економічне зростання цьогоріч відповідно до оновленого макропрогнозу буде стриманішим, зокрема через нові масштабні руйнування росіянами енергетичної інфраструктури України.
Вісім членів КМП підтримали зниження облікової ставки до 13,5%
Ці учасники дискусії вважають, що такий крок є зваженим, адже він враховує як поточні сприятливі макрофінансові тенденції, так і збереження ризиків для валютного ринку, цінової та фінансової стабільності на прогнозному горизонті.
Він також узгоджується з контрольованою ситуацію на валютному ринку та намірами НБУ продовжувати валютну лібералізацію.
На думку цих членів КМП, наразі наявні всі передумови для чергового кроку з пом"якшення процентної політики, чим, безумовно, варто скористатися, щоб посприяти відновленню економіки.
Водночас попри суттєве послаблення ризику недостатності надходження міжнародного фінансування в цьому році, зберігається ймовірність виникнення додаткових бюджетних потреб.
Наразі також складно оцінити та спрогнозувати наслідки для валютного ринку та інфляції від значних уражень критичної інфраструктури, зокрема енергетики.
Тож, продовжуючи цикл пом"якшення монетарної політики, НБУ варто залишатися обережним, не піддаватися спокусі агресивного зниження облікової ставки на тлі позитивних новин останніх місяців.
Попередні рішення НБУ були в міру консервативними і дали змогу забезпечити макрофінансову стабільність, яка, за влучним висловлюванням Альфреда Каммера (директора Європейського департаменту МВФ), є питанням національної безпеки.
Національному банку важливо залишатися послідовним у своїх монетарних рішеннях.
Окремі учасники дискусії також наголосили, що процентна політика НБУ має залишатися консистентною з валютно-курсовою політикою та кроками з пом"якшення валютних обмежень.
Відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування в міру формування належних передумов НБУ має діяти, заважаючи на пріоритетність пом’якшення обтяжливих для бізнесу валютних обмежень.
Валютна лібералізація підтримає економічне відновлення, однак супроводжуватиметься й додатковим тиском на валютний ринок та, відповідно, на міжнародні резерви.
За таких умов важливо й надалі підтримати інтерес до гривневих інструментів, щоб уникнути додаткового сплеску попиту на валюту.
Це актуально, враховуючи й очікуване помірне прискорення інфляції в наступні місяці.
Зі свого боку банки та Міністерство фінансів вже поволі почали переглядати свою процентну політику у відповідь на попередні рішення НБУ зі зниження процентних ставок, а також модифікацію параметрів операцій з тримісячними депозитними сертифікатами (ДС).
Ці ефекти лише почали реалізовуватися.
На червневому засіданні КМП їх можна буде повноцінно оцінити.
Тож наразі краще знижувати ставки НБУ відносно помірним темпом та детально аналізувати ефекти від кожного нового кроку в їх взаємозв"язку з ефектами від інших заходів НБУ.
Один з членів КМП додав, що НБУ важливо залишатися послідовним та передбачуваним.
Так, згідно з опитуваннями більшість фінансових аналітиків прогнозують зниження облікової ставки на 0,5–1,0 в.
п.
Суттєвіший крок буде досить неочікуваним та може сприйматися як необґрунтований оптимізм, адже НБУ й так відновив цикл пом"якшення процентної політики відчутно раніше, ніж очікувалося, і просувається в цьому напрямі доволі динамічно.
Три члени КМП висловилися за зниження облікової ставки до 13%
На їхню думку, наявні всі необхідні передумови для рішучішого зниження облікової ставки – на 1.5 в.
п.
у квітні – без додаткових ризиків для макрофінансової стійкості.
Інфляція продовжує стрімко сповільнюватися, вона є нижчою за прогноз та цільовий діапазон НБУ.
Це позитивно позначається на інфляційних очікуваннях, які демонструють стійкість до послаблення обмінного курсу.
Поліпшення прогнозу інфляції на 2024 рік, збереження контрольованої ситуації на валютному ринку та добрі новини від міжнародних партнерів мають додати впевненості економічним агентам.
На думку цих членів КМП, вагоміше зниження облікової ставки не матиме негативного впливу на очікування та не призведе до значного посилення тиску на обмінний курс і міжнародні резерви.
На відміну від умов до повномасштабної війни в Україні діють жорсткіші обмеження на валютні операції.
Крім того, диференціація нормативів обов"язкового резервування й надалі стримуватиме зниження ставок за строковими депозитами населення.
Гривневі інструменти для заощаджень забезпечуватимуть захист від інфляційного знецінення, тож відчутного падіння попиту на них не відбудеться.
Так, попри зниження облікової ставки і помірне послаблення курсу гривні, попит на готівкову валюту впродовж останніх місяців дещо зменшився.
Натомість залишки коштів на гривневих депозитах та ОВДП у власності населення і надалі зростають.
Один з учасників дискусії звернув увагу, що згідно з прогнозом пришвидшення інфляції цього року буде тимчасовим і відбуватиметься передусім через чинники, що перебувають поза впливом монетарної політики НБУ, зокрема через дещо нижчі очікувані врожаї.
До того ж воно буде очікуваним і помірним, а відповідно не призведе до розбалансування очікувань.
Тому НБУ варто і надалі дотримуватися концепції гнучкості монетарної політики і не реагувати монетарними інструментами на таке тимчасове пришвидшення інфляції.
На думку цього учасника дискусії, за поточних умов збереження контрольованості інфляційних та курсових процесів є можливість збільшити підтримку кредитування завдяки суттєвішому пом’якшенню процентної політики для пожвавлення економіки на прогнозному горизонті.
Як зазначив інший учасник дискусії, якщо НБУ в оновленому макропрогнозі вбачає простір для зниження облікової ставки до 13% протягом 2024 року, то розтягувати в часі таке пом’якшення процентної політики недоцільно.
Варто сміливіше знижувати облікову ставку та скорочувати спред між нею та ставками за іншими операціями – тримісячними ДС та кредитами рефінансування – для отримання швидшого ефекту.
Один із цих членів КМП зазначив, що адаптивність економічних агентів до діяльності в умовах безпекових ризиків виявилася неочікувано високою.
Це й надалі обмежуватиме вплив негативних ефектів російської агресії на економічні процеси.
Крім того, він очікує, що наслідки ураження об’єктів енергетичного сектору й цього року будуть помірними та не матимуть значного впливу на обсяги виробництва чи експорту, відповідно не сильно позначяться й на пропозиції товарів і послуг та обсягах валютної виручки.
Тож, на його думку, безпекові ризики та ризики в енергетиці є контрольованими.
У разі реалізації негативного сценарію НБУ зможе розвернути монетарну політику, підвищити облікову ставку та посилити валютні обмеження.
Члени КМП підтримали додаткове зниження ставок за кредитами рефінансування та обговорили можливу зміну параметрів операцій з тримісячними депозитними сертифікатами
Учасники дискусії одностайно підтримали зниження спреду між обліковою ставкою та ставкою за кредитами рефінансування.
Переважна більшість висловилися за його скорочення до 4 в.
п.
З одного боку, цей крок є доволі символічним, адже банківська система працює в умовах профіциту ліквідності, а операцій на міжбанківському кредитному ринку майже не відбувається.
З іншого – він є цілком логічним в контексті поступової нормалізації операційного дизайну та загального пом’якшення монетарної політики.
Кілька учасників дискусії запропонували розглянути на червневому засіданні додаткове зниження спреду між обліковою ставкою та тримісячними ДС.
На їхню думку, його поступове скорочення матиме помірний вплив на ставки за депозитами, адже більшість операцій банків з розміщення вільної ліквідності наразі проводяться за обліковою ставкою шляхом купівлі ДС овернайт.
Крім того, додатковий стимул для залучення строкових коштів створюють диференційовані норми обов’язкового резервування.
Усі члени КМП бачать простір для подальшого зниження облікової ставки у 2024 році, однак думки щодо темпів пом’якшення процентної політики розділилися
Семеро учасників дискусії очікують зниження облікової ставки до 13% упродовж 2024 року.
На їхню думку, НБУ має діяти обережно, ураховуючи заплановані заходи валютної лібералізації, прогнозоване пришвидшення інфляції в другому півріччі та потенційне погіршення очікувань економічних агентів.
До того ж зберігаються ризики, пов’язані з енергетикою та фінансуванням значних бюджетних потреб.
За таких умов простір для зниження облікової ставки є обмеженим.
Натомість четверо членів КМП вважають, що такий рівень облікової ставки буде зависоким, враховуючи поточну та очікувану інфляційну динаміку.
Зокрема, вони переконані, що НБУ знайде підтвердження достатній стійкості інфляційних очікувань та інших сприятливих тенденцій у найближчі місяці та зможе прискорити зниження облікової ставки до 11,5–12% на кінець року.
Водночас усі учасники дискусії погодилися, що високий рівень невизначеності ускладнює прогнозування рівня облікової ставки навіть на кінець цього року, не кажучи вже про наступні роки.
НБУ має бути готовим і надалі гнучко адаптувати свою політику в разі істотних змін у поточних макроекономічних тенденціях та в балансі ризиків для інфляції та курсової динаміки.
НБУ варто більше фокусуватися на тих макрофінансових тенденціях, які знаходять своє підтвердження, і в меншій мірі прив’язуватися до технічних припущень щодо тривалості безпекових ризиків, що регулярно переглядаються.
Довідково Комітет з монетарної політики (КМП) є консультативним внутрішнім органом Національного банку України, створеним з метою обміну інформацією та поглядами щодо формування й реалізації монетарної політики для забезпечення цінової стабільності.
До складу КМП входять: Голова НБУ, члени Правління НБУ, директори департаментів монетарної політики та економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, статистики та звітності.
Засідання КМП відбуваються напередодні засідань Правління НБУ з питань монетарної політики.
Рішення з монетарної політики ухвалюються Правлінням НБУ.
 

Додати коментар

Користувач:
email:





Український ринок,
Діє згідно з міжнародними стандартами,
Інвестуй, будь у центрі подій.

- Fin.Org.UA

Новини

08:47 - Оперативна інформація ДСНС щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією та щодо роботи піротехнічних підрозділів
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 19.05.2024
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
19:00 - 19 травня в усіх областях окрім Харківської та Полтавської відключати світло не планують
18:26 - Ігор Кименко: Із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч людей, з них понад 170 - діти
18:03 - Вдячні Уругваю за підтримку та солідарність у цей непростий час, — Дмитро Кліменков
18:00 - В московії суд наклав арешт на активи Deutsche Bank
17:20 - Добові потреби в електроенергії покривали власною генерацією, імпортом та аварійною допомогою
16:30 - США та TikTok прагнуть пришвидшити розгляд справи про потенційну заборону соцмережі
15:15 - Чверть земельного банку Фонд держмайна є "проблемним"
14:00 - Російський суд наклав арешт на 463 млн євро активів UniCredit
12:48 - У додатку Резерв+ вже зареєструвалось понад 150 тис громадян: сотні тисяч очікують авторизації
12:37 - П’ята частина земель НААН опинилася в окупації
12:11 - Енергетична ситуація в регіонах на 18 травня
11:44 - ЕНЕРГЕТИЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНАХ на 18 травня: відновлено газопостачання понад 100 споживачам у Донецькій та Харківській областях
11:14 - Заява МЗС України у зв’язку з 80-ми роковинами депортації кримських татар та вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу
11:00 - Moderna виграла суд за патент на вакцину проти Covid у Pfizer/BioNTech
10:47 - Ситуація в енергосистемі на 18 травня: ворог атакував енергооб’єкти у Полтавській та Харківській областях
10:21 - СИТУАЦІЯ В ЕНЕРГОСИСТЕМІ на 18 травня: ворог атакував енергооб’єкти у Полтавській та Харківській областях; у години вечірнього навантаження плануються обмеження промислових споживачів
10:00 - Російські БПЛА пошкодили енергетичну інфраструктуру на Полтавщині
09:07 - Оперативна інформація щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією та роботи піротехнічних підрозділів ДСНС України
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 18.05.2024
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 17 травня: затримання Кропачова, ситуація з відключенням світла
20:51 - Чеські фермери після замаху на Фіцо вирішили відкласти протести
20:39 - BlackRock веде переговори з урядами різних країн про інвестиції в ШІ
20:28 - Держкомпанії цьогоріч видобудуть 15 млрд кубометрів газу та 2 млн тонн нафти – "Нафтогаз"
19:52 - У суботу обмеження енергопостачання діятиме тільки для промисловості – "Укренерго"
19:48 - Кабмін звільнив трьох заступників Кубракова
19:31 - Платити за рахунками: як не перетворити український (після)воєнний бюджет на боргову яму


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар26.2506
Канадський долар28.9162
Юань Женьміньбі5.4555
Чеська крона1.7301
Данська крона5.7305
Гонконгівський долар5.0535
Форинт0.110274
Індійська рупія0.47308
Рупія0.0024699
Новий ізраїльський шекель10.6075
Єна0.25298
Теньге0.08869
Вона0.029098
Мексиканське песо2.3637
Молдовський лей2.225
Новозеландський долар24.0782
Норвезька крона3.6756
московський рубль0.43281
Сінгапурський долар29.2639
Ренд2.1576
Шведська крона3.6682
Швейцарський франк43.3838
Єгипетський фунт0.8406
Фунт стерлінгів49.8951
Долар США39.4272
Білоруський рубль14.3309
Азербайджанський манат23.1897
Румунський лей8.5941
Турецька ліра1.2214
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.2107
Болгарський лев21.8603
Євро42.7549
Злотий10.0176
Алжирський динар0.29444
Така0.35923
Вірменський драм0.101843
Домініканське песо0.67765
Іранський ріал0.00094084
Іракський динар0.030164
Сом0.44558
Ліванський фунт0.000442
Лівійський динар8.1112
Малайзійський ринггіт8.2796
Марокканський дирхам3.9156
Пакистанська рупія0.14195
Саудівський ріял10.5357
Донг0.001559
Бат1.06607
Дирхам ОАЕ10.7586
Туніський динар12.5712
Узбецький сум0.0031311
Новий тайванський долар1.21335
Туркменський новий манат11.29
Сербський динар0.36176
Сомоні3.6171
Ларі14.7362
Бразильський реал7.7185
Золото94226.28
Срібло1173.93
Платина41798.35
Паладій39013.21

Курси валют, встановлені НБУ на 20.05.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2276561092.281092.281092.281092.28109228.00
2284491107.671107.671107.671107.6711076.70
2289101090.291090.291090.291090.2910902.90
229470929.74929.74929.74929.741514546.46
USGK78454845484535453572625000.00
XS47781550015500155001550062000.00

Дані за 17.05.2024