ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ - СОБОРНИЙ ТА ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОНИ М. ДНІПРА) ІНФОРМУЄ!

29.04 09:54 | Fin.Org.Ua

 
Про мінімальну заробітну плату
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) повідомляє.
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст.ст. 3–31 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами, далі – Закон № 108).
Згідно з Бюджетним кодексом України розмір мінімальної заробітної плати визначається Законом про Державний бюджет України на відповідний рік.
Відповідно до ст.ст. 35–36 Закону № 108, контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та податкові органи. Податкові органи мають право на проведення перевірки без попереднього попередження платника у випадках, передбачених законодавством. За порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством.
Згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України, посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.
Юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, також несуть відповідальність.
Звертаємо увагу, що відповідно до ст. 24 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок (частина третя ст. 24 Закону № 1058).
Таким чином, через несплату або неповну сплату єдиного внеску наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання достойної пенсії за віком, по інвалідності, в зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених законодавством.
Оскільки мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання, то працедавці зобов’язані неухильно дотримуватись чинного законодавства з питань оплати праці.
Нагадуємо, що з 01.04.2024 збільшується розмір мінімальної заробітної плати до 8000 грн, у погодинному розмірі – 48 гривень.
 
 
Платникам податків!
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) звертає увагу, що відповідно до п. 6 розділу II Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023  № 148 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.03.2023 за № 528/39584) (із змінами) при сплаті коштів на єдиний рахунок, відкритий у Державній казначейській службі України і на ім’я ДПС, платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції може:
1) не визначати напрям/напрями перерахування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки.
У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює тільки поле «Додаткова інформація запису» з інформацією щодо переказу коштів у довільній формі.
При цьому платник, використовуючи засоби електронного кабінету, може:
- визначити напрям/напрями перерахування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки;
- не визначати напрям/напрями перерахування коштів з єдиного рахунка. У такому разі кошти перераховуються з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки на підставі податкової інформації, визначеної п. 35 прим.1.5 ст. 35 прим.1 Податкового кодексу України;
2) самостійно визначити напрям/напрями перерахування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки.
У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює з переліку полів, наведених у пункті 1 розділу ІІ Порядку, такі поля:
«Номер рахунку»;
«Сума податку»;
«Інформація про податкове повідомлення (рішення)»;
«Додаткова інформація запису».
У полі «Номер рахунку» платник заповнює номер бюджетного/небюджетного рахунку;
у полі «Сума податку» платник заповнює суму, яка має бути зарахована на бюджетний/небюджетний рахунок;
у полі «Інформація про податкове повідомлення (рішення)» платник заповнює номер податкового повідомлення-рішення/рішення/вимоги та/або рішення щодо єдиного внеску (у разі якщо кошти сплачуються на підставі таких документів);
у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.
 
 
Про застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку (крім І групи) у разі здійснення розрахунків
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) нагадує платникам податків, які обрали спрощену систему оподаткування, що, починаючи із 01.01.2022, втратили чинність норми Податкового кодексу України, які дозволяли не застосовувати РРО/ПРРО. З огляду на це платники податків (крім першої групи) при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.
Впровадження фіскалізації розрахунків для платників є не лише зручним інструментом для обліку отриманих доходів, а й надає їм можливість підтвердити бажання працювати відкрито та чесно. Зазначене є надзвичайно важливим у відносинах України із закордонними партнерами та є запорукою успішності євроінтеграційних процесів в Україні.
На сьогодні у складний для України час повернення української економіки на довоєнний рівень можливе за умови неухильного дотримання платниками податків вимог чинного законодавства України.
Зауважимо, що платникам не слід зважати на міфи щодо складності використання РРО/ПРРО у своїй діяльності та фіскалізації через них отриманих доходів.
Звертаємо увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», вбереже суб’єктів господарювання від додаткових витрат у вигляді штрафних (фінансових) санкцій.
Наголошуємо, що ДПС при організації та здійсненні контрольно-перевірочних заходів перевіряє лише тих суб’єктів господарювання, у діяльності яких існують ризики порушення податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, зокрема, тих суб’єктів господарювання, які не зареєстрували РРО/ПРРО за наявності такого обов’язку, та тих, щодо яких у контролюючого органу відсутня інформація про проведення розрахунків через РРО/ПРРО.
Разом з цим, акцентуємо увагу, що виконання вимог законодавства податкової сфери є обов’язком кожного громадянина нашої держави, тому сподіваємося на правову свідомість суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання ними обов’язків платника податків.
 
 
У коментарі для ЗМІ про декларування доходів громадян
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
Днями заступник начальника Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вікторія Чабаненко дала коментар представникам засобів масової інформації щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.
Вона проінформувала присутніх про способи подачі декларації про майновий стан і доходи (далі – Податкова декларація) та випадки, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу Податкової декларації.
 
 
Під час семінару про актуальне
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
Проведено семінар для платників податків за участі начальника Шевченківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алли Свірської.
Зупинились на способах подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), розглянули випадки за яких виникає обов’язок задекларувати свої доходи та випадки за яких подання декларації вважається виконаним і декларація не подається.
Обговорювались питання застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/ програмних РРО.
Акцентували увагу на важливості легалізації трудових відносин та на  особливостях заповнення реквізитів платіжної інструкції «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника».
Нагадали про роботу антикорупційного сервісу «Пульс» ДПС України та про створену на базі Головного управління ДПС у Дніпропетровській області електронну скриньку Комунікаційної податкової платформи за адресою dp.ikc@tax.gov.ua, яка покликана покращити взаємодію платників податків з представниками податкової служби області.
Учасникам заходу розповсюджена власна друкована продукція з питань декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.
 
 
Питання оподаткування юридичних осіб під час сеансу «гаряча лінія»
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Соборного та Шевченківського районів м. Дніпра) інформує.
Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання оподаткування юридичних осіб» за участі начальника Соборного відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимира Джавуна.
Платники податків отримали відповіді на актуальні питання щодо оподаткування податком на додану вартість, податком на прибуток підприємств тощо.
Також платникам податків нагадали, що на базі Головного управління ДПС у Дніпропетровській області працює Комунікаційна податкова платформа за адресою dp.ikc@tax.gov.ua на яку платники податків можуть звернутись з нагальними питаннями стосовно податкового та іншого законодавства.
 
 
Відбулася зустріч з представниками бізнесу
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
Проведено зустріч з платниками податків за участі начальника Соборної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алли Булави.
Обговорювались питання декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році, а саме: способи та  терміни подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація), категорії  громадян у яких виникає обов’язок щодо подання Декларації.
Зупинились на питаннях легалізації трудових відносин та правильного заповнення реквізиту «Призначення платежу».
Присутнім нагадали про можливості запровадженої Державною податковою службою України Комунікаційної податкової платформи, покликаної активізувати співпрацю державного органу з платниками.
Проінформували про роботу антикорупційного сервісу ДПС України «Пульс».
 
 
Про декларування громадянами доходів під час інтерв’ю
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
Днями начальник Шевченківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська дала інтерв’ю представникам засобів масової інформації (далі - ЗМІ).
Під час заходу податківець проінформувала представників ЗМІ про способи та граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), категорії громадян у яких виникає обов’язок щодо подання декларації.
Окремо звернула увагу на зручний Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, а також на мобільний додаток «Моя податкова», який надає можливість отримувати сервіси ДПС в зручному форматі.
 

Додати коментар

Користувач:
email:





Investing wisely
Innovative strategies
Capital market.

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:25 - Через обстріл на Дніпропетровщині загинуло двоє залізничників
21:00 - Новини 15 травня: відключення світла, США можуть обмежити доступ Raiffeisen до американської фінсистеми
20:44 - Конкурент OpenAI призначив співзасновника Instagram керівником відділу продуктів
20:40 - По всій Україні 16 травня діятимуть погодинні відключення світла – "Укренерго"
20:16 - Україна готова бути гарантом продовольчої безпеки для Малаві й інших країн Африки – Зеленський
19:56 - В Києві та низці областей застосовані екстрені відключення електроенергії – ДТЕК
19:45 - ЄБРР прогнозує зростання ВВП України на 3% цього року і на 6% – наступного
19:34 - Rheinmetall планує побудувати в Україні підприємство з виробництва систем ППО
19:06 - Україна отримала від Республіки Корея 40 авто швидкої допомоги
19:05 - EURUSD пытается сломить 5-месячный даунтренд
19:00 - Оприлюднено уточнені дані звітності учасників ринку небанківських фінансових послуг за 2023 рік
18:59 - МВС: За підтримки Японії та ПРООН поліцейські отримали мобільні ДНК-лабораторії, спецавтомобілі та інше спецобладнання
18:50 - Словаччина планує побудувати новий ядерний реактор
18:46 - ОПЕК і IEA знову розійшлися у прогнозах попиту на нафту: розрив зріс до 1,15 мільйона барелів на добу
18:33 - У першому кварталі цього року Держстат фіксує падіння експорту та зростання імпорту
18:31 - Як "Укртрансбезпека" бореться з нелегалами та руйнівниками доріг
18:16 - Американський мільярдер МакКорт готує заявку на придбання TikTok
18:08 - Ірина Верещук перевірила роботу евакуаційного хабу у Харкові
18:01 - Національний банк ухвалив рішення анулювати страховику всі ліцензії та призначив тимчасову адміністрацію
18:00 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 15.05.2024
17:55 - "Укрзалізниця" відновила пряме сполучення між Славутичем та Києвом
17:31 - МОЗ: У Чернівцях відкрили сучасне відділення невідкладних станів для дітей
17:30 - "Київтеплоенерго" планує 17 травня завершити ремонт пошкодженої тепломережі на "Либідській"
17:21 - ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ - СОБОРНИЙ ТА ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОНИ М. ДНІПРА) ІНФОРМУЄ!
17:20 - Чистий прибуток MetLife в 1К 2024 року зріс до $800 млн, премії до $17 млрд
17:15 - Вартість акцій грузинських компаній падає після ухвалення закону про "іноагентів"
17:10 - Партнери надали 600 тонн допомоги після нових атак на енергетику: що отримала Україна
16:56 - Після поновлення російських атак на енергетику Україна отримала понад 600 тонн допомоги у вигляді енергетичного обладнання
16:42 - Список сумнівних інвестпроєктів поповнили ще 24 кейси


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар26.2832
Канадський долар29.0261
Юань Женьміньбі5.4804
Чеська крона1.7303
Данська крона5.7428
Гонконгівський долар5.0687
Форинт0.111009
Індійська рупія0.47397
Рупія0.0024691
Новий ізраїльський шекель10.7058
Єна0.2542
Теньге0.089579
Вона0.029094
Мексиканське песо2.3488
Молдовський лей2.2327
Новозеландський долар23.9916
Норвезька крона3.6782
московський рубль0.43393
Сінгапурський долар29.3359
Ренд2.1534
Шведська крона3.6694
Швейцарський франк43.7219
Єгипетський фунт0.8451
Фунт стерлінгів49.9067
Долар США39.5771
Білоруський рубль14.3854
Азербайджанський манат23.293
Румунський лей8.6123
Турецька ліра1.2253
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.3778
Болгарський лев21.9082
Євро42.8501
Злотий10.0383
Алжирський динар0.29444
Така0.35923
Вірменський драм0.101843
Домініканське песо0.67765
Іранський ріал0.00094084
Іракський динар0.030164
Сом0.44558
Ліванський фунт0.000442
Лівійський динар8.1112
Малайзійський ринггіт8.2796
Марокканський дирхам3.9156
Пакистанська рупія0.14195
Саудівський ріял10.5357
Донг0.001559
Бат1.06607
Дирхам ОАЕ10.7586
Туніський динар12.5712
Узбецький сум0.0031311
Новий тайванський долар1.21335
Туркменський новий манат11.29
Сербський динар0.36176
Сомоні3.6171
Ларі14.7362
Бразильський реал7.7185
Золото93522.27
Срібло1139.21
Платина41412.29
Паладій39259.69

Курси валют, встановлені НБУ на 16.05.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
1872071020.731020.731020.731020.732041460.00
2276561091.421091.421091.421091.42785822.40
2284491106.791106.791106.791106.79143882.70
2289101089.431089.431089.431089.4310894.30
229025992.29992.29992.29992.294465305.00
229470929.04929.04929.04929.041796763.36

Дані за 15.05.2024