Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"

23.04 12:00 | Економічна правда. Публікації

22 квітня "Економічна правда" спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури провела конференцію "Відбудова України.
Чому не слід відкладати до перемоги".
Головна редакторка Української правди Севгіль Мусаєва поговорила з віце-премʼєром з відновлення Олександром Кубраковим про фокус відбудови.
Кубраков висловив сподівання, що до початку нового опалювального сезону Україна встигне частково відремонтувати пошкоджену росіянами енергетичну інфраструктуру.
"У 2022 році росіяни також нищили теплову генерацію.
Вона була частково відремонтована перед сезоном 2023-2024 і в тому числі завдяки цьому нам вдалося пройти цю зиму", - заявив міністр.
Він також наголосив: щоб робота енергетиків не була марною, об"єкти мають бути захищені системами протиповітряної оборони, і в цьому уряд сподівається на допомогу країн-партнерів.
Будівництво захисних саркофагів навколо таких великих об"єктів, як теплові електростанції, є невиправдано дорогим і тривалим заходом.
На час великої війни держава скоротила до мінімуму витрати на нове будівництво, зокрема доріг та мостів.
Проте, коштів не вистачає навіть на базову експлуатацію доріг.
Кубраков повідомив, що його міністерство звертатиметься за додатковим фінансуванням, щоб забезпечити безпеку руху на основних шляхах, в тому числі евакуаційних.
Севгіль Мусаєва навела приклад допомоги у відбудові і шефства Данії над Миколаївською областю, як найуспішніший.
За словами Кубракова, Франція і країни Балтії також реалізують аналогічні проєкти в інших областях.
Відбудова житла.
На першій панелі, присвяченій відбудові житла, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк нагадала, як держава з перших днів великої війни почала вирішувати проблему забезпечення житлом українців і наголосила, що перші рішення були швидкими.
У 2023 році почались виплати за програмами "єВідновлення", у 2024 - видача житлових сертифікатів.
За її словами, потреба в житлі набагато перевищує спроможності держави - московія знищила понад 50 млн кв м квартир і будинків.
Наприклад, тільки від мешканців Маріуполя влада отримала 50 тисяч заявок на компенсацію.
Стратегічне рішення - розробка нового підходу до формування житлової політики і пілотні проєкти з будівництва соціального житла.
Посилаючись на дослідження, вона також додала, що 90% будівельних матеріалів, які будуть необхідні Україні для відбудови, можна виробляти в Україні.
Нові виробничі потужності принесуть Україні 100 тисяч робочих місць, 16 млрд доларів доданої вартості і до 5 млрд доларів податків.
Керівниця програм Світового банку в сфері інфраструктури та сталого розвитку для країн Східної Європи Севара Мелібаєва анонсувала виділення Україні додаткових 60 млн євро в рамках програми Housing Repair for People"s Empowerment на ремонт будинків та квартир.
Очікується, що програмою скористаються 100 тисяч українців.
Джерела для відбудови.
Друга панель була присвячена тому, де українському уряду та приватному сектору шукати гроші на відновлення внаслідок російських атак.
Фокус дискусії зосередився на енергетичній інфраструктурі, відновлення якої є пріоритетом до наступного опалювального сезону.
Віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Маттео Патроне розповів, як банк працює з українськими компаніями над розбудовою децентралізованих генеруючих потужностей, зокрема невеликих газових турбін.
Крім того, робота триває над захистом розподільчої мережі: "Ми продовжуємо нашу співпрацю з Укренерго, ЄІБ та Світовим банком, та частково перенаправляємо вже виділені кошти на пришвидшення будівництва другорівневого захисту для трансформаторів та підстанцій", - розповів він.
Патроне зазначив важливість активного залучення приватного сектору, який отримав половину всього фінансування з боку ЄБРР в Україну за час повномасштабної війни, і без активності якого банк не зміг би реалізувати 73 проєкти за цей час.

Жан Ерік де Загон, голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні, наголосив, що ресурси - надзвичайно обмежені, і тому у процесі відбудови необхідно визначитися з пріоритетами.
Спільно з урядом такими пріоритетами визначили муніципальну інфраструктуру, транспортну інфраструктуру, особливо таку, що сприяє експорту, та енергетичну.
Передусім, вважає він, потрібно відбудовувати інфраструктуру, без якої "не буде відновлення, адже приватний сектор не зможе працювати, а без шпиталів, шкіл, будинків люди просто не будуть залишатися".

Де Загон заявив також, що банк готовий до проєктів у прифронтових містах, Херсоні та Харкові, і спілкується з місцевою владою цих міст, проте організувати там роботу дуже складно, адже через обстріли запустити будівництво є значним викликом.
Натомість, потреби в енергетиці дійсно великі: виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук розповів, що для відновлення потужностей, втрачених через обстріли росіян по ТЕС, необхідно 350 млн дол - 250 млн дол становлять лише завдані збитки, і ще 100 млн дол потрібно на роботу з відновлення.
Її планують почати незабаром, аби встигнути відновити певний обсяг потужностей до наступної зими.

Якщо торішні збитки компанія покрила власним коштом, зараз ДТЕК розглядає різні способи залучення коштів.
Наприклад, отримання деталей та складових з європейських енергетичних об"єктів, а також фінанси Фонду енергетичної підтримки України та інших донорів: USAID, JICA та інші.
Серед проблем він виокремив регулювання з боку Національного банку, які не дозволяють компанії залучати приватні кошти за кордоном.
Бізнес залишався у центрі дискусії і з боку Єнса Альсбірка, заступника голови місії Посольства Королівства Данії в Україні, чия країна взяла шефство над відновленням українського Миколаєва.
Наразі данський уряд та компанії працюють над гуманітарною підтримкою міста, постачанням обладнання, залученням інвестицій та гуманітарним розмінуванням.
Крім того, втілюються довгострокові проєкти щодо водопостачання та енергетики у місті.
За його словами, складність полягає у тому, аби залучати данські компанії до співпраці з миколаївськими, адже перші не мають досвіду роботи в регіоні, і переконувати їх працювати в Миколаєві часом буває непросто.
Відбудова інфраструктури.
Учасники наступної панелі зосередилися на тому, які об"єкти потрібно відбудовувати вже зараз.
Чимало розмов стосувалися інфраструктури: заступник міністра розвитку регіонів, територій та інфраструктури Юрій Васьков повідомив, що на сьогодні понад було 210 об"єктів портової інфраструктур повністю або частково зруйнована в результаті російських атак.
Більшість з них, зазначив він, вже встигли відновити.

Запуск роботи цивільного судноплавства в Чорному морі був одним з ключових досягнень минулого року, проте, як розповів директор із взаємодії з органами влади компанії "Нібулон" Михайло Різак, велика кількість флоту залишається заблокованою у порту Миколаєва, і наразі компанії частково вдається його евакуювати.

Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм розповів про те, як відбувався захист енергетичних об"єктів протягом останніх півтора року.
Так, спершу захистом займався Генштаб, який розробляв методологію захисту критичної інфраструктури від ворожих обстрілів.
Згодом будівництво фортифікацій децентралізували, і частину об"єктів доручили Агентству відновлення, а частина залишилася на приватних операторах, яким допомагали з розробкою таких рішень.

"На жаль, мені здається, що з самого початку не всі на це звернули увагу, що це можна робити.
Не всі вірили.
Хоча перший рівень захисту дозволив нам після блекауту 2022 року буквально за 3-4 місяці зменшити кількість уражень на 60%", - розповів він.

У контексті відбудови в цілому Найєм наголосив, що важливо залучати бізнес до відбудови, та аби приватний сектор брав участь у державних тендерах на відновлення, адже наразі левова частина будівельних компаній цього не робить.
"В часи відбудови, коли немає грошей, коли немає ресурсів, приватний сектор не йде на державні тендери", - додав очільник Агентства відновлення.
Він також наголосив, що "відбудова - це не розкіш", говорячи про відновлення інфраструктури.
На його думку, в суспільстві зараз переважають настрої про те, що будь-які роботи з відбудови не на часі, і через це галузь втрачає фінансування і відчуває брак спеціалістів, хоча дороги і логістичні шляхи є критично важливими для функціонування країни.
Генеральним партнером заходу стала Група Метінвест, а також компанії ДТЕК, Київстар, Інтергал-Буд, FAVBET Foundation, Coca-Cola HBC Ukraine та NEPOBORNA.

Додати коментар

Користувач:
email:





Гроші, гроші всюди,
Вони роблять свою роботу,
Знищують все, що є,
Залишаючи лише користь.

- Fin.Org.UA

Новини

19:34 - Посилення стійкості енергосистеми і підготовка до наступної зими: Міненерго та Посольство США в Україні продовжують співпрацю
19:23 - Представники Мінстратегпрому ознайомилися із досвідом Фінляндії в облаштуванні укриттів та підтримці їх у належному стані
18:37 - Здійснено черговий крок для запобігання впливу держави-агресора на банківський сектор
18:19 - Мінфін: На фоні розблокування українського кордону Митниця у квітні перевиконала план на понад 6 млрд грн
18:14 - Уряд ухвалив рішення щодо посилення ефективної роботи структурних підрозділів з питань ветеранської політики в регіонах
18:00 - Держаудитслужба перевірить ефективність врядування в Дергачівській територіальній громаді на Харківщині
18:00 - Щонайменше 1,45 млрд грн Уряд передбачив для бізнесів Хмельниччини у рамках політики “Зроблено в Україні”, – Юлія Свириденко
17:57 - Національний банк України оновив підходи до визначення непрацюючих активів
17:54 - Виробники дронів зможуть отримувати гранти від держави на пільгових умовах – Мінекономіки
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 03.05.2024
17:40 - Как низко может уйти USDJPY
17:30 - Під час відновлення Бородянки на Київщині "зникли" 20 мільйонів – Держаудитслужба
17:19 - Заміна "У" на "Н": Україна з 4 травня переходить на нове маркування транспорту автошкіл
17:06 - Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період, — рішення Уряду
16:45 - НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори
16:44 - У Берліні палає цех металообробного підприємства, містян попередили про токсичний дим
16:34 - Будівництво й ремонт укриттів: три заклади освіти отримають кошти від UNITED24
16:31 - Дефіцит електроенергії зберігатиметься й у 2025 році: НБУ спрогнозував скільки коштуватиме імпорт
16:22 - "Укрексімбанк" визначив переможця конкурсу на посаду голови правління
16:20 - Кадрові зміни в Департаменті нагляду за ринком небанківських фінансових послуг та Департаменті ліцензування
16:05 - Уряд ухвалив постанову з питань підготовки та атестації науково-педагогічних і наукових кадрів
16:00 - Курси валют, встановлені НБУ на 06.05.2024
15:58 - Низька інфляція на початку року: НБУ пояснює рекордним врожаєм на одну особу
15:55 - Bolt залучив 220 мільйонів євро кредиту для підготовки до IPO
15:53 - Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів
15:52 - У квітні Україна вивезла понад 13 млн тонн товарів. Це більше, ніж в останній довоєнний місяць, — Прем’єр-міністр
15:40 - МОН: Субвенцію на шкільні автобуси отримають усі області — у пріоритеті прифронтові регіони
15:30 - Прем’єр-міністр: Україна закликає до подальшого посилення тиску на рф
15:30 - З початку великої війни Україна отримала від Німеччини прямої бюджетної підтримки на 1,6 млрд євро
15:21 - Денис Шмигаль: Україна об’єднує світову спільноту, щоб агресор усвідомив безальтернативність української Формули миру


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.9192
Канадський долар28.8263
Юань Женьміньбі5.4407
Чеська крона1.6925
Данська крона5.676
Гонконгівський долар5.0414
Форинт0.108891
Індійська рупія0.47217
Рупія0.0024496
Новий ізраїльський шекель10.5889
Єна0.25714
Теньге0.08875
Вона0.028901
Мексиканське песо2.3266
Молдовський лей2.2351
Новозеландський долар23.5751
Норвезька крона3.6141
московський рубль0.43084
Сінгапурський долар29.1311
Ренд2.1282
Шведська крона3.6364
Швейцарський франк43.4413
Єгипетський фунт0.8221
Фунт стерлінгів49.4628
Долар США39.3969
Білоруський рубль14.3199
Азербайджанський манат23.1719
Румунський лей8.5083
Турецька ліра1.2181
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.0414
Болгарський лев21.6122
Євро42.3359
Злотий9.7825
Алжирський динар0.29444
Така0.35923
Вірменський драм0.101843
Домініканське песо0.67765
Іранський ріал0.00094084
Іракський динар0.030164
Сом0.44558
Ліванський фунт0.000442
Лівійський динар8.1112
Малайзійський ринггіт8.2796
Марокканський дирхам3.9156
Пакистанська рупія0.14195
Саудівський ріял10.5357
Донг0.001559
Бат1.06607
Дирхам ОАЕ10.7586
Туніський динар12.5712
Узбецький сум0.0031311
Новий тайванський долар1.21335
Туркменський новий манат11.29
Сербський динар0.36176
Сомоні3.6171
Ларі14.7362
Бразильський реал7.7185
Золото90513.59
Срібло1041.65
Платина37984.92
Паладій36819.55

Курси валют, встановлені НБУ на 06.05.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861049.051049.051049.051049.055245250.00
2276561084.711084.711084.711084.71650826.00
2280431115.861115.861115.861115.8610042.74
2284491096.781096.781096.781096.78142581.40
229025987.94987.94987.94987.9410027591.00
229470924.88924.88924.88924.884565207.68
2302621066.831066.831066.831066.83720110.25
USGK78454745474547454722735000.00
XS12141600016000160001600064000.00

Дані за 03.05.2024