"Укрексімбанк" шукає нового голову правління, неприватизований "ОГХК" нарощує обсяги

19.03 09:35 | Економічна правда. Публікації

CARD
"Укрексімбанк" шукає нового голову правління.
11 березня 2024 року "Укрексімбанк" оголосив конкурсний відбір на посаду голови правління.
Кінцевий термін подачі документів кандидатами - 1 квітня 2024 року.
Згідно повідомлення банку, до 22 квітня компанія з добору керівного персоналу Odgers Berndtson має розглянути заявки та провести співбесіди з кандидатами, щоби визначити список до 5 кандидатів.
Після цього Комітет з питань призначень та винагород наглядової ради банку спільно з компанією з підбору персоналу проведуть співбесіди з цими учасниками, щоби рекомендувати на розгляд наглядовій раді двох кандидатів.
У свою чергу, до 6 травня наглядова рада має провести фінальні співбесіди для визначення переможця.
Діючим головою правління банку є Сергій Єрмаков, який виконував обов"язки голови правління з жовтня 2021 року по березень 2022 року, коли його призначили повноцінним головою правління.
[Як ми писали раніше, 4 жовтня 2021 року в "Укрексімбанку" стався напад на журналістів програми журналістських розслідувань "Схеми", які знімали інтерв"ю з тодішнім головою правління Євгеном Мецгером у його робочому кабінеті.
6 жовтня 2021 року Мецгер оголосив, що тимчасово йде з посади, і вибачився перед журналістами.
Наглядова рада на своєму позачерговому засіданні вирішила відсторонити його від посади на час розслідування.
Виконувачем обов"язків голови правління призначили Сергія Єрмакова.
Також ми писали, що 11 жовтня 2021 року під час позачергового засідання комітету з призначень наглядової ради "Укрексімбанку" рада отримала заяву Мецгера про відставку.
Комітет з призначень призначив Сергія Єрмакова виконуючим обов"язки голови правління банку з 12 жовтня 2021 року до призначення нового голови правління.
Нового голову мало бути обрано і призначено не пізніше 12 квітня 2022 року.
Однак 14 березня 2022 року, після початку повномасштабної агресії московії, наглядова рада банку вирішила затвердити Єрмакова, одного з трьох кандидатів-фіналістів, на посаді голови правління до закінчення воєнного стану в Україні.
Наглядова рада зобов"язалася провести новий конкурсний відбір після скасування воєнного стану.
31 березня 2022 року Національний банк України (НБУ) затвердив призначення Єрмакова.
Розширений огляд інциденту з "Укрексімбанком" та його аналіз з точки зору корпоративного управління читайте у наших попередніх дайджестах.
- SOE Weekly.]
Член наглядової ради "Укрексімбанку" Вікторія Страхова, пояснила, що Єрмаков продовжить працювати на посаді голови правління до призначення нового керівника.
"Наглядова рада повністю задоволена співпрацею із Сергієм, але є життєві обставини, які не залежать від волі людей…", - написала вона.
CARD
Група "Нафтогаз" сплатила понад 5 млрд грн податків за лютий.
15 березня 2024 року Група "Нафтогаз" повідомила, що сплатила 5,3 млрд грн податків за лютий 2024 року, в тому числі 4,8 млрд грн до держбюджету та 0,5 млрд грн до місцевих бюджетів.
Це на 17,8% більше, ніж у лютому 2023 року.
Загалом з початку 2024 року група сплатила 11,4 млрд грн податків, додали в "Нафтогазі".
[Як ми писали раніше, за січень 2024 року Група "Нафтогаз" сплатила до державного та місцевих бюджетів 6,1 млрд грн.
- SOE Weekly.]
Також ми повідомляли, що у 2023 році Група "Нафтогаз" сплатила 83,4 млрд грн податків до державного бюджету та ще 6,8 млрд грн - до місцевих бюджетів.
Іноземні трейдери транспортували в Україну понад 60 млн кубометрів газу у січні-лютому 2024 року. 14 березня 2024 року "Оператор газотранспортної системи України" ("ОГТСУ") повідомив, що за січень-лютий 2024 року в Україну було поставлено понад 60 млн кубометрів газу, переважно в режимі short-haul.
Крім того, за інформацією аукціонних платформ, потужності операторів ГТС сусідніх держав далі активно бронюються трейдерами для транспортування газу до України, додали в "ОГТСУ".
Як ми повідомляли раніше, європейські трейдери заробили близько $320 млн завдяки використанню українських підземних сховищ газу.
За даними "Нафтогазу", у 2023 році іноземні трейдери та енергетичні компанії зберігали в Україні 2,5 млрд кубометрів газу.
"Нафтогаз" має намір збільшити цей показник до 4 млрд кубометрів у 2024 році.
У "Нафтогазі" заявили, що цього року Україна запропонувала іноземним клієнтам до 10 млрд кубометрів газу, що становить третину від загальної потужності підземних газосховищ України.
21 лютого 2024 року "Нафтогаз" також повідомив, що оператор газосховищ "Укртрансгаз", дочірня компанія "Нафтогазу", та "ОГТСУ" проведуть стрес-тести для підтвердження надійності газотранспортної системи та підземних сховищ країни в умовах обстрілів та потенційного припинення транзиту російського газу.
Результати цієї перевірки буде оприлюднено наприкінці квітня 2024 року. Докладніше про це читайте в одному з наших попередніх дайджестів.
Як ми писали раніше, у квітні 2023 року "Укртрансгаз" завершив сертифікацію за новими правилами ЄС щодо зберігання газу.
 Докладніше читайте в одному з попередніх дайджестів.
CARD
"ОГХК" розпочала поставки сировини до Італії, Іспанії та Німеччини. У 4 кварталі 2023 року та 1 кварталі 2024 року "Об"єднана гірничо-хімічна компанія" ("ОГХК") підписала контракти на поставку 80 тис.
тонн мінеральної сировини компаніям ЄС, повідомила прес-служба "ОГХК" 15 березня 2024 року.
У планах "ОГХК" - поставити 200 тис.
тонн у 2024 році.
За словами першого заступника генерального директора "ОГХК" Єгора Перелигіна, компанія працює з відомими кінцевими споживачами в Італії, Іспанії та Німеччині.
За його словами, рутил і циркон компанії можуть стати основою сировинного портфеля великих переробників у цих країнах.
Водночас стратегічними партнерами щодо ільменітового концентрату "ОГХК" залишаються компанії у США та Чехії.
Компанія також планує експортувати 60 тис.
тонн ільменіту з Іршанського гірничо-збагачувального комбінату одному з найбільших кінцевих споживачів у Північній Америці.
Як ми писали в жовтні 2023 року, "ОГХК" розпочала відвантаження ільменітового концентрату зі своєї філії - Іршанського ГЗК - до Чехії.
[Більше двох років тому ми повідомляли, що на 31 серпня 2021 року було заплановано аукціон з приватизації "ОГХК".
Пізніше ми писали, що ФДМУ скасував цей приватизаційний аукціон, на який подався лише один кваліфікований учасник.
Після цього ЗМІ опублікували список учасників, які нібито зацікавлені в активах "ОГХК".
Деякі з них заявили, що актив не було добре підготовлено до приватизації, і вони не вважають умови аукціону справедливими.
Інші стверджували, що стартова ціна була неадекватною.
Повідомлялося, що неможливо було оцінити запаси корисних копалин компанії.
Аукціонна комісія ФДМУ призначила нову дату аукціону на 29 жовтня 2021 року.
Проте, як ми повідомляли тоді, ФДМУ скасував і аукціон 29 жовтня 2021 року, а згодом - і аукціон, призначений на 20 грудня 2021 року (докладніше читайте в одному з наших попередніх дайджестів).
У жовтні 2023 року ми повідомляли, що ФДМУ змінив склад правління "ОГХК", звільнивши першого заступника голови правління Ярославу Максименко і замінивши її на Єгора Перелигіна.
Згодом ми повідомляли, що Фонд державного майна України (ФДМУ) планував приватизувати "ОГХК" однією з перших великих компаній.
Стартову ціну планувалося визначити разом із компанією BDO Corporate Finance, радником ФДМУ з питань приватизації "ОГХК".
Проте, як ми писали пізніше, наприкінці жовтня 2023 року тодішній в.о.
голови ФДМУ Олександр Федоришин заявив, що ФДМУ має намір запропонувати інвесторам купити "ОГХК" в єдиному пакеті з Демуринським гірничо-збагачувальним комбінатом.
Віталій Коваль, новопризначений голова ФДМУ, підтвердив це пізніше в одному з інтерв"ю (читайте один із наших попередніх дайджестів).
По суті, це означає, що раніше оголошені плани ФДМУ щодо приватизації "ОГХК" як одного з перших об"єктів будуть серйозно відтерміновані, якщо не відкладені на невизначенйи термін.
Більше про попередні спроби продажу "ОГХК" читайте в наших попередніх дайджестах.
Також ми повідомляли, що 3 лютого 2023 року ВАКС задовольнив апеляцію Міністерства юстиції та конфіскував Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат, який раніше належав підсанкційному російському олігарху Міхаілу Шелкову.
Згодом ми писали, що Кабмін передав ФДМУ активи Шелкова, зокрема "Інвестагро" та Демурінський ГЗК - SOE Weekly.]
CARD
"Укрнафта" отримала останній дозвіл на управління конфіскованою мережею АЗС Glusco.
14 березня 2024 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив "Укрнафті" взяти в управління активи Glusco.
Після отримання дозволу АМКУ "Укрнафта" має всі юридичні підстави для підписання договорів про передачу активів з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА), після чого зможе приступити до безпосереднього управління мережею Glusco, написав на своїй сторінці у Facebook директор "Укрнафти" Сергій Корецький.
Загалом "Укрнафті" в управління передаються арештовані корпоративні права 34 підприємств, а також нерухоме майно у вигляді АЗК, земельних ділянок та інших активів, додав він.
[Мережа Glusco, до якої входить 81 АЗС, нафтобази та інше майно, була сформована на базі роздрібного бізнесу "Роснєфті", який у 2016 році викупив міжнародний трейдер Proton Energy Group S.A.
через споріднену Glusco Energy S.A.
Відтоді і до кінця 2021 року мережа належала ізраїльському бізнесмену Нісану Моїсеєву, якого пов"язують з Віктором Медведчуком.
Сам Моїсеєв зазначав, що вони дружать з Медведчуком, але не мають жодних бізнес-відносин.
У травні 2022 року Кабмін передав понад 170 АЗС Glusco в управління "Нафтогазу".
Управителем стала дочірня компанія "Нафтогазу" - "Нафтогаз Ойл Трейдинг".
Вони почали працювати під брендом U.GO.
- SOE Weekly.]
Як ми писали раніше, 25 липня 2023 року АРМА повідомило, що підозрює, що "Нафтогаз Ойл Трейдинг", яка керувала конфіскованою мережею Glusco, не подавала або неналежним чином документувала інформацію про свою діяльність.
3 серпня 2023 року АРМА в односторонньому порядку розірвало договір про управління АЗС з "Нафтогаз Ойл Трейдинг", стверджуючи, що управитель систематично надавав неправдиву інформацію про доходи від АЗС та нафтобаз.
Голова АРМА Олена Дума заявила, що за рік державний бюджет отримав лише 1,5 млн грн доходів.
"Нафтогаз" не погодився з цим висновком і заявив, що зміна управителя була незаконною.
Компанія заявила, що щомісяця звітує про результати роботи менеджменту перед АРМА і не отримувала жодних скарг щодо недостовірності даних.
Компанія заявила, що планує продовжувати управляти мережею.
Пізніше голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов надіслав листа прем"єр-міністру Денису Шмигалю, в якому повідомив, що на відновлення роботи цих активів було витрачено 280 млн грн, і договір про управління АЗС не може бути розірваний, доки ці витрати не будуть компенсовані.
8 серпня 2023 року АРМА повідомило, що Міністерство енергетики підтримало його пропозицію передати мережу Glusco в управління "Укрнафти" за спеціальною процедурою.
Згодом Чернишов заявив в інтерв"ю "Економічній правді" ("ЕП"), що "Нафтогаз" не займається управлінням АЗС - компанія готова віддати активи, але потребує компенсації інвестицій.
У вересні 2023 року ми писали, що Кабмін вирішив передати мережу в управління "Укрнафті". АРМА тоді пояснило, що за договором управління "Укрнафта" має сплачувати до державного бюджету щонайменше 5 млн грн щомісяця, незалежно від фінансових результатів.
Крім того, "Укрнафта" має сплачувати до державної скарбниці 85% прибутку від управління активами Glusco, заявили тоді в АРМА.
9 січня 2024 року АРМА звинуватило "Укрнафту" в невиконанні умов та ініціювало скасування рішення Кабміну.
Пізніше ми повідомляли, що АРМА погодилося дозволити "Укрнафті" управляти Glusco після того, як "Укрнафта" сплатила 21 млн грн до державного бюджету як гарантійний платіж за договором про управління.
Після цього АРМА відкликало свою січневу ініціативу, яка передбачала звернення до Кабінету Міністрів із пропозицією розірвати договір про управління Glusco з "Укрнафтою".
Після цього "Укрнафта" та АРМА також підписали спільну заявку на концентрацію до АМКУ.

Додати коментар

Користувач:
email:





Банк – як злодій в нічному клубі: якщо гроші зникають, ніхто не хоче бачити камеру відеоспостереження.

- Fin.Org.UA

Новини

07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 27.04.2024
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
22:23 - 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС: Руслан Стрілець взяв участь у офіційних заходах під головуванням Президента Володимира Зеленського
21:57 - Затверджено Консолідовану фінансову звітність Національного банку України за 2023 рік та розподіл прибутку
21:00 - Новини 26 квітня: Сольського звільнили під заставу, Кабмін зберіг чинний тариф на електрику для населення
20:52 - Остін: США виділяють 6 млрд дол на замовлення зброї для України
20:49 - Здійснено черговий крок у запровадженні європейських вимог до капіталу банків і банківських груп
20:40 - Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором 
20:35 - Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
20:10 - Квартири колаборанта Сальдо і росолігарха Шелкова в Одесі вдруге виставили на аукціон
19:58 - Рівень розрахунків населення за газ становить 95% – Чернишов
19:47 - У поліції Києва розповіли про причини обшуків у "Київтеплоенерго"
19:27 - З початку року від міжнародних партнерів надійшло близько 12 мільярдів доларів
19:14 - Захист ТЕЦ, ТЕС і ГЕС ніколи не відносився до відповідальності Мінінфраструктури – Кубраков
19:07 - Мінекономіки: Презентовано концепцію проекту Національної Стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності до 2030 року
18:50 - Прем’єр-міністр зустрівся з очільницею МЗС Латвії
18:47 - У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях 
18:40 - У Центробанку московія стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність московії
18:20 - Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
18:14 - World IP Day: презентовано концепцію проекту Національної Стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності до 2030 року
17:49 - Суд зупинив ліцензію "Нафтогазу" на розподіл газу на Черкащині: компанія подала апеляцію
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 26.04.2024
17:44 - Денис Башлик: Ринок земель в Україні здатен впоратися з будь-якими викликами, завдяки чітко визначним передумовам
17:42 - Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?
17:37 - Японія продовжуватиме підтримку українського енергосектору: Зустрічі Германа Галущенка з представниками Уряду Японії
17:32 - Затверджено порядок організації психіатричної допомоги особам, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру
17:29 - Продовжено строки на подання заявки для розрахунку обсягу квот щодо діяльності з культивування рослин роду коноплі — рішення уряду
17:28 - Японія продовжуватиме підтримку українського енергосектору: зустрічі Германа Галущенка з представниками Уряду Японії
17:26 - Уряд ухвалив постанову щодо строків державної атестації наукових установ
17:20 - Національний банк України анонсував низку кроків з валютної лібералізації


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.8816
Канадський долар28.9972
Юань Женьміньбі5.4649
Чеська крона1.6867
Данська крона5.691
Гонконгівський долар5.0584
Форинт0.108183
Індійська рупія0.47511
Рупія0.0024423
Новий ізраїльський шекель10.4009
Єна0.25254
Теньге0.089457
Вона0.028796
Мексиканське песо2.2942
Молдовський лей2.22
Новозеландський долар23.5629
Норвезька крона3.5997
московський рубль0.43076
Сінгапурський долар29.0888
Ренд2.0991
Шведська крона3.6272
Швейцарський франк43.4084
Єгипетський фунт0.8269
Фунт стерлінгів49.5494
Долар США39.6015
Білоруський рубль14.3943
Азербайджанський манат23.2923
Румунський лей8.5282
Турецька ліра1.218
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1706
Болгарський лев21.6995
Євро42.4409
Злотий9.8181
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото92856.01
Срібло1091.89
Платина36302.7
Паладій38449.1

Курси валют, встановлені НБУ на 29.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861046.391046.391046.391046.391307987.50
2276561080.091080.091080.091080.09237619.80
2288111063.621063.621063.621063.6237226.70
229025985.42985.42985.42985.42782423.48
229470921.25921.25921.25921.25644875.00
2302621060.181060.181060.181060.18106018.00
CRSR061024.551025.321024.551025.3213328.39
FCOM011055.931055.931055.931055.9335901.62
FSTF021021.481022.251021.481022.2533733.48
USGK78454545454545454519657125.00

Дані за 26.04.2024