Війна з Україною не дозволить росії залишатися другом Китаю й Індії одночасно

12.08.2022 18:55 | Укррудпром

Війна з Україною не дозволить росії залишатися другом Китаю й Індії одночасно zn.ua, 12 серпня 2022. Опубликовано 18:35 12 августа 2022 года Трикутник “Індія—Китай—росія”: Вороги? Суперники? Партнери?

 Китай та Індія підривають зусилля, спрямовані на стримування Кремля, тоді як колективний Захід із допомогою санкцій і обмеження фінансових потоків намагається покарати рф за війну проти України. Дві країни стали основними імпортерами російської нафти, закуповуючи на двох половину російського світового експорту, вони також прагнуть продовжувати економічні відносини з рф, займаючи ті ніші, які звільнили американські та європейські компанії.

Неприєднання до західних санкцій і так званий нейтральний статус у російсько-українській війні поставили Пекін і Нью-Делі в один ряд — країн, що допомагають Москві уникнути міжнародної ізоляції та економічного падіння. росія — ключовий стратегічний партнер як для Індії, так і для Китаю і тривалий час слугувала важливим балансером відносин двох азійських держав, що застрягли в затяжному прикордонному конфлікті.

Китайсько-індійські відносини тісно пов′язані з невирішеними територіальними питаннями постколоніальних часів. Чергова сутичка у 2020-му на лінії фактичного контролю в долині Галван індійського регіону Ладакх призвела до загибелі військових і концентрації щонайменше по 60 тисяч солдатів обабіч де-факто кордону між Індією та Китаєм. Шістнадцять раундів переговорів між військовими командуваннями країн упродовж двох років не дали відчутних результатів, а ситуація досі перебуває в непевному статусі — ні прогресу, ні погіршення. Тоді коли Індія наполягає, що двостороння співпраця не повернеться в нормальне русло, доки не буде вирішено проблеми на кордоні, Пекін зазначає, що відносини не мають стати заручниками кризи.

Китайсько-індійським відносинам властива парадоксальність: країни розділяють суперечності, пов′язані з невирішеними територіальними претензіями, проте водночас триває пошук економічної й дипломатичної взаємодії. Підтвердженням цього можуть слугувати, попри напругу на прикордонних територіях, процвітання двосторонньої торгівлі, яка продемонструвала зростання на 43% впродовж 2021 року, регулярні дипломатичні контакти, співробітництво в рамках БРІКС, участь у багатосторонніх військових навчаннях спільно з Народно-визвольною армією Китаю під егідою ШОС та співпраця на міжнародних майданчиках. До прикладу, на кліматичній конференції СОР26 у Глазго Індія виступила за “поетапне скорочення” замість повної “поетапної відмови” від вугілля, і її найголовнішим союзником у цьому питанні виявився Китай. Крім того, дві держави виступають за реформу глобальних економічних інститутів і поділяють спільне бачення багатополярного світового порядку.

Тимчасом Нью-Делі, відчуваючи економічну та військову асиметрію з Пекіном, намагається взаємодіяти з іншими державами, щоб захистити свої інтереси. Позаяк розуміє власну слабкість у разі переростання прикордонної напруги в масштабніший конфлікт. Маневрування між різними полюсами привело Індію в Quad — де-факто антикитайський альянс, очолюваний США, перебування в якому ставить її в досить незручне становище. Попри всі складнощі відносин із Пекіном, Нью-Делі намагається його не дратувати, помітно стримуючи прагнення “четвірки” посилити співпрацю в безпековій сфері й демонструючи розбіжності в критичних геополітичних питаннях, як, наприклад, ситуація у М′янмі та в Україні, права людини, ядерна програма Північної Кореї, заборона експорту пшениці, тоді коли на світовому ринку почалися продовольчі проблеми.

З огляду на таку поведінку Індії, в офіційних колах США виникають питання її відданості американським стратегічним цілям зі стримування Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. Оскільки американці розглядають Нью-Делі важливим партнером у своїй Індо-Тихоокеанській стратегії. Індія апелює до власної стратегічної автономії, покладаючись на яку, вибудовує відносини з росією, Китаєм та США, залишаючи поза увагою нові геополітичні реалії.

 

російська агресія проти України та напруження навколо Тайваню ще більше зблизили Москву й Пекін та ускладнили їхні відносини з Вашингтоном. Китай і росія не приховують, що їхні відносини “не мають заборонених сфер для співпраці та стоять вище за політичні й військові союзи холодної війни”. Після візиту Ненсі Пелосі до Тайбею міністр закордонних справ КНР Ван Ї закликав рф до ще більшого посилення стратегічного співробітництва. Очевидно, що протистояння зі США не тільки зближує цих двох, а й підштовхує росію до більшої залежності від Китаю. Щоб послабити тиск від західних санкцій та економічної ізоляції, Москва шукає глибшу форму партнерства, переорієнтовуючи енергетичні потоки в Азію, насамперед до КНР, та стимулюючи створення міжнародної платіжної системи в рамках БРІКС, яка б стала альтернативою міжнародній системі SWIFT і допомогла проводити міжбанківські платежі в обхід санкцій.

У цій ситуації постає запитання, чи зможе росія відігравати роль неупередженого посередника на випадок загострення на індо-китайському кордоні, як це сталося 1962 року, в часи СРСР. Окрім того, чи зможе рф стати надійним постачальником зброї, від якої ще великою мірою залежить Індія, у разі виникнення такого конфлікту, якщо Китай буде проти. Тим паче що китайському та індійському командуванням так і не вдалося повернутися до статус-кво станом на квітень 2020 року в Ладакх, тоді як Китай розгорнув будівництво мосту і військової інфраструктури на спірній території, на котру претендують обидві країни.

 

В іншій частині неврегульованого кордону, на межі Індії, Бутану та Китаю, упродовж 2020—2021 років останній розгорнув будівництво поселень, які розтяглися вздовж його гімалайських кордонів і зайшли на спірні території в Бутані. Поселення розташовані за 30 кілометрів від плато Доклам, де у 2017 році індійські військові заблокували будівництво дороги з китайського боку. Після більш як двомісячного протистояння Пекін погодився підтримувати статус-кво в цьому районі. Тепер він змінив свою стратегію, зміцнивши присутність поруч із життєво важливим коридором, який з′єднує Індію з її штатами на північному сході.

Попри нинішнє відносне затишшя і прагнення Пекіна розмежувати територіальні й економічні питання, Індія все ж насторожено ставиться до Китаю, чиї агресивні кроки не завжди збігаються з примирливою риторикою. Військове зближення зі США та їхніми азійськими союзниками наразі є важливим фактором стримування Китаю для індійської влади. Тимчасом уряд Нарендри Моді продовжує витримувати традиційний стратегічний баланс, у якому й досі залишається місце для Москви.

Отримання ресурсу за значно нижчою ціною дозволяє уряду уникати проблем із паливом та пом′якшити наслідки інфляції. Крім того, Індія і росія активно працюють над пошуком механізмів взаємних розрахунків в умовах санкцій та диверсифікації транспортних маршрутів, активізувавши роботу коридору “Північ—Південь” через Іран. Власні економічні пріоритети залишають російську агресію проти України поза увагою Індії, як і поза увагою багатьох “неприєднанців”, що зосереджені на ситуативному вирішенні внутрішніх енергетичних і продовольчих проблем, а не усуненні джерела їх походження на глобальному рівні.

Відносна вага у глобальному й геополітичному масштабі дає можливість Індії вести власну гру між США, росією та Китаєм поки що без особливих втрат для себе. Однак, незалежно від того, чи долучилася Індія до західних санкцій, чи ні, їй доведеться рахуватися з їх наслідками та відчувати вищу вартість ведення бізнесу з рф. Хоч би як Москва та Нью-Делі намагалися вибудовувати традиційні відносини, росії доведеться рахуватися з інтересами Китаю не на користь Індії. російська агресія проти України поставила Індію в кут, який рано чи пізно обмежить можливості традиційного “танцю з усіма”. Інша річ, що як Китай, так і Індія могли б відіграти конструктивнішу роль у припиненні російської агресії проти України, однак геополітичні амбіції одного та регіональна обмеженість іншої зробили їх “нейтральними” поплічниками Москви.

Наталія БУТИРСЬКА, експерт з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики

Додати коментар

Користувач:
email:





У світі багатих і знаменитих
Гроші можуть купити все, що забажаєш
Але, якщо гроші заберуть у тебе
Лише справжні друзі лишаться з тобою на завжди

- Fin.Org.UA

Новини

20:35 - Ситуація в енергосистемі. Оперативна інформація на 19:00
20:15 - Apple вимагає від Telegram заблокувати низку каналів для користувачів з українськими SIM-картками
20:08 - Банки готові збільшити кредитування бізнесу та населення – НБУ
20:02 - Найдорожча технокомпанія Європи ASML офційно змінила гендиректора
19:29 - Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження
19:17 - Патроне став віцепрезидентом ЄБРР. Хто очолив банк по Україні та Молдові
18:48 - Литва майже припинила імпорт зерна з московії та Білорусі
18:47 - Mercedes-Benz презентувала електричний G-Wagen
18:23 - Туреччина наростила закупівлі російської нафти до історичного рекорду
18:21 - Оновлено порядок здійснення безвиїзного нагляду та виїзних перевірок  фінансових установ з питань фінансового моніторингу, валютного та санкційного законодавства
18:10 - Байден підписав закон з 61 млрд доларів на підтримку України
18:07 - У Харкові запровадили нові проєкти для підтримки місцевого бізнесу
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 24.04.2024
17:18 - Україна підписала Меморандуми про взаємне визнання Дипломів / Свідоцтв фахівця моряків з Португалією та Грузією
17:04 - Мазепа про свою справу: проблема в "сірих зонах" законів, а не в вертикалі Зеленського
17:00 - Офіс генпрокурора після аудиту закрив п'яту частину справ проти бізнесу
16:47 - Boeing звітує про падіння доходів через скорочення поставок
16:35 - Центр розмінування ДССТ отримав 10 позашляховиків, закуплених німецькими партнерами за ініціативи Мінекономіки
16:31 - Автобуси тепер можуть обирати в "єЧерзі" час перетину кордону з Молдовою
16:24 - Держаудитслужба розпочала аудит Науково-дослідного інституту вогнетривів
16:14 - Мінветеранів обговорило з представниками ОВА та територіальних громад законопроєкт щодо засад ветеранської політики
16:06 - ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району Києва
15:48 - Банкіри очікують зниження Нацбанком облікової ставки до 14%
15:48 - Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:43 - Мін’юст: Урядовий законопроект про звернення ухвалений в першому читанні
15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024
15:27 - Як заробити на землі, маючи 1000 грн
15:27 - Данія – Україна: працюємо над розширенням співпраці з бізнесом у сферах експортної логістики, відновлення критичної інфраструктури та розвитком децентралізованої енергетики
15:25 - Енергетики обмежуватимуть ввечері енергопостачання для промисловості в усіх регіонах
15:22 - Ратифікація Угоди з Великою Британією про цифрову торгівлю сприятиме поглибленню участі України у глобальній економіці, - Юлія Свириденко


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.871043.871043.871043.872233881.80
2280431077.331077.331077.331077.33104501.01
2289101069.981069.981069.981069.9853499.00
229025983.59983.59983.59983.591827510.22
229470919.34919.34919.34919.34367736.00
2302621055.81055.81055.81055.8221718.00
CRSR061023.781023.781023.781023.785118.90
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
USGK78454545454545454522725000.00
XS12141600016000160001600016000.00

Дані за 24.04.2024