Виступ Голови Національного банку Якова Смолія під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

12.03.2020 15:15 | Fin.Org.UA

Доброго дня, шановні колеги!

Доводжу до вашого відома, що Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 10% річних з 13 березня 2020 року.

Ми продовжуємо прогнозоване пом’якшення монетарної політики, щоб повернути інфляцію в цільовий діапазон 5% +/- 1 в.п. та підтримати економічне зростання в Україні в умовах охолодження світової економіки.

Що відбувалося з цінами з часу попереднього засідання з монетарної політики?

Інфляційний тиск у перші місяці року вичерпувався швидше, ніж ми очікували. У січні споживча інфляція уповільнилася до 3,2%, у лютому – до 2,4% у річному вимірі. Це швидше, ніж передбачала наша прогнозна траєкторія. Як наслідок, наразі інфляція перебуває нижче нашої середньострокової цілі в 5%, яка є оптимальною з точки зору розвитку української економіки.

Стрімкіші темпи уповільнення інфляції зумовлені низкою чинників.

По-перше, це є відображенням торішнього зміцнення гривні у вартості товарів, насамперед імпортних.

По-друге, зросла пропозиція окремих сирих продуктів харчування.

По-третє, знизилися світові ціни на енергоносії.

Ці чинники нівелювали ефект значного споживчого попиту, підсилений тривалим підвищенням реальних доходів населення. Так, зростання реальних зарплат прискорилось у січні до 12,5%, а темпи зростання роздрібного товарообороту і надалі перевищують 12%.

Якою ж буде подальша динаміка інфляції?

Січневий прогноз Національного банку передбачав інфляцію 4,8% на кінець 2020 року. Однак він може бути переглянутий у квітні залежно від подальшого розвитку подій.

Досі поширення коронавірусної інфекції мало обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Український експорт продовжує зростати. Певне зниження цін на окремі товари вітчизняного експорту більш ніж компенсоване подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок за кордон. Водночас ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт.

Навіть не беручи до уваги останні події на ринку нафти цінова ситуація була сприятливою для України. Так, у середньому за лютий порівняно з роком раніше ціни на нафту знизилися на 10-15%, на газ у Європі – на 50%, в той час як ціни на метали – на 11-12%, а ціни на зернові та залізну руду практично не змінились.

Український валютний ринок, у свою чергу, наразі реагує на невизначеність із ситуацією з вірусом та посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв та підвищеною нервозністю. Це спровокувало суттєве зростання попиту на іноземну валюту понад її пропозицію, починаючи з минулого тижня.

Для згладжування значних курсових коливань Національний банк зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку з минулого тижня. Лише цього тижня чистий продаж валюти Національного банку сягнув 700 млн дол. США, і ми готові за необхідності продовжити валютні інтервенції. Попри те, що напружена ситуація на валютному ринку зумовлена виключно психологічним чинником, це створює ризик погіршення інфляційних очікувань і, відтак, може позначитися на споживчих цінах у майбутньому. 

Хоча поки поширення коронавірусу у світі не мало суттєвого впливу на економічне зростання та інфляцію в Україні, у квітні, найвірогідніше, нам доведеться переглянути макропрогнози. Адже на економічній активності та інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу як:

  • тиск на ціни в бік зниження та охолодження світової економіки;
  • пом’якшення монетарної політики центральними банками провідних економік світу і торговельних партнерів України у відповідь на ці процеси;
  • запровадження урядами країн заходів для недопущення поширення COVID-19.

Крім падіння цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні у бік зниження будуть тиснути конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися. Вони провокуватимуть підтримання рекордно низьких цін на енергоносії, що впливатиме і на ціни товарів українського експорту.

Загалом, усі ці чинники матимуть різноспрямований вплив на економічне зростання та інфляцію в Україні, що посилює невизначеність.

На що ми також зважали, ухвалюючи сьогоднішнє рішення?

Як і раніше, ключовим припущенням, яке Правління бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародних валютним фондом.

Укладення нової програми з МВФ  зменшить вразливість економіки України в період турбулентності на світових ринках в часи пікових виплат за державним боргом. Також на сприйняття України інвесторами впливатимуть рішення  українських судів щодо відповідальності та зобов’язань ексвласників неплатоспроможних банків перед державою.

Водночас, ризик поширення коронавірусу може у разі реалізації призвести до рецесії світової економіки та значного сповільнення економічної активності в Україні. Суттєве зниження світового попиту, а також переоцінка інвесторами ризиків країн, що розвиваються, можуть негативно позначитися на показниках зовнішньої торгівлі України та ускладнити залучення фінансування.

Актуальними залишаються також інші ризики:

  • ескалації військового конфлікту на сході країни та нові торговельні обмеження з боку Росії;
  • скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур в Україні через несприятливі погодні умови;
  • збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату.

Таким чином, ми сьогодні ухвалювали рішення про облікову ставку в умовах, коли інфляційний тиск слабшає швидше, ніж очікувалося, а економіка потребує подальшої підтримки.

Беручи до уваги цей комплекс обставин, ми  продовжили пом’якшення монетарної політики і знизили облікову ставку на 1 п.п. до 10%, як і було передбачено січневим прогнозом. Для нас головне – що це надасть необхідний стимул економіці без шкоди для нашої пріоритетної цілі з інфляції.

Якою буде монетарна політика НБУ в подальшому?

Як і раніше, Національний банк очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця цього року.

Оцінюючи темп руху до цієї позначки, ми будемо уважно стежити за:

  • розвитком ситуації із поширенням коронавірусу у світі та в Україні, її впливом на українську та світову економіку;
  • реакцією на неї урядів та центральних банків;
  • перебігом переговорів з МВФ щодо укладення нової програми співпраці, від чого залежатимуть очікування учасників фінансових ринків та ціни на українські активи.

У разі сприятливого розвитку подій та за умови прискореної реалізації реформ новим Урядом України Національний банк матиме можливість для швидшого пом’якшення монетарної політики.

Натомість, у випадку реалізації окреслених ризиків Національний банк буде оперативно реагувати наявними інструментами монетарної політики.

Дякую за увагу!

Облікова ставка Національного банку України (з 1992 року)

Додати коментар

Користувач:
email:





Green candlesticks dance,
A symphony of profit,
Wealth flows like a river.

- Fin.Org.UA

Новини

14:35 - Доллар остывает от перекупленности, набирая привлекательность
14:29 - Центри життєстійкості мають бути у кожній громаді, яка турбується про своїх мешканців - Мінсоцполітики оголосило фінальний відбір на участь у проекті на 2024-й рік
14:25 - Юлія Свириденко: В рамках програми Ukraine Facility Україна отримала вже 6 млрд євро у березні та квітні цього року
14:12 - Держрибагентство: Реформа рибного господарства може приносити Україні до 2 млрд грн щорічно
13:53 - Щодо розміщення реквізитів рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету
13:52 - Чи має право суб’єкт господарювання використовувати одну печатку на всіх ПРРО, які зареєстровані на кожну окрему господарську одиницю?
13:51 - Фізична особа може подати заяву про включення до Реєстру волонтерів через ЕК «Для громадян»
13:49 - Праця неповнолітніх: що необхідно знати
13:48 - Податківці Придніпровської ДПІ розповіли платникам про зручність використання електронних сервісів ДПС України
13:46 - Подання податкової декларації про майновий стан і доходи у разі припинення підприємницької діяльності ФОПом на загальній системі оподаткування
13:45 - Особливості заповнення декларації акцизного податку з урахуванням норм Закону № 3603
13:44 - Мінімальна заробітна плата - державна соціальна гарантія, обов’язкова на всій території України
13:44 - Україна отримала 1,5 млрд євро перехідного фінансування від ЄС в рамках Інструменту Ukraine Facility
13:42 - Засідання «круглого столу» в Придніпровській ДПІ
13:41 - В Придніпровській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» щодо кампанії декларування громадянами доходів
13:40 - Брифінг з питань необхідності офіційного оформлення трудових відносин
13:24 - Національний банк ухвалив рішення анулювати ліцензії страховика та звернутися до суду із заявою про відкриття ліквідаційної процедури
13:20 - Мінсоцполітики презентувало проєкт Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року
13:20 - НБУ включив до реєстру страхових брокерів Представництво «Юейдібібі «Прагма Іншуренс Брокерс»
13:20 - Банки очікують зростання обсягів кредитування бізнесу
13:20 - Чистий прибуток перестраховика Munich Re за 1К 2024 зріс до 2,1 млрд євро
13:20 - Більшість страхових виплат по збитках від повені в ОАЕ пов’язано з пошкодженням авто та майна
13:20 - Фінансування AI іншуртехів зросло на 18%, стартапи залучили $2 млрд
13:08 - Мінцифри закликає долучатися до Каталогу інноваторів енергоефективності України на порталі Дія.Бізнес
12:55 - Українська ГТС дає виробникам біометану доступ до клієнтів в будь-якій точці України та Європи
12:42 - Розмитнення авто в Дії: Парламент проголосував за законопроект у першому читанні
12:40 - Канада дозволила Airbus використовувати титан із московії у виробництві літаків, попри санкції
12:30 - Як і де можна безплатно лікувати безпліддя?
12:20 - Закон про мобілізацію: які зміни ухвалив парламент
12:11 - московія схвалила угоду з продажу російського бізнесу Hugo Boss


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5508
Канадський долар28.8843
Юань Женьміньбі5.4625
Чеська крона1.6736
Данська крона5.6645
Гонконгівський долар5.0519
Форинт0.107419
Індійська рупія0.47496
Рупія0.0024406
Новий ізраїльський шекель10.4725
Єна0.25572
Теньге0.089218
Вона0.028726
Мексиканське песо2.3137
Молдовський лей2.2177
Новозеландський долар23.4072
Норвезька крона3.6031
московський рубль0.42478
Сінгапурський долар29.0539
Ренд2.0586
Шведська крона3.642
Швейцарський франк43.4438
Єгипетський фунт0.8239
Фунт стерлінгів49.0668
Долар США39.586
Білоруський рубль14.3886
Азербайджанський манат23.2831
Румунський лей8.4927
Турецька ліра1.2149
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.0959
Болгарський лев21.6045
Євро42.262
Злотий9.7956
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91151.91
Срібло1067.34
Платина35958.34
Паладій39599.46

Курси валют, встановлені НБУ на 24.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.471043.471043.471043.47968340.16
227763996.94996.94996.94996.94249235.00
229025983.2983.2983.2983.2294960.00
229470918.98918.98918.98918.98275694.00
CRSR061023.011023.011023.011023.012046.02
TATM4.644.644.644.641392.00

Дані за 23.04.2024