Щодо змін в оподаткуванні акцизним податком легкових транспортних засобів

06.12.2018 14:04 | Державна фіскальна служба України

Внесеними змінами до Податкового кодексу України запроваджується нова система оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів. Це дозволить забезпечити доступність транспортних засобів для широких верств населення, а також створити правові та економічні умови для реєстрації раніше ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією.
Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» від 08.11.2018 № 2611-VIII чинні положення Податкового кодексу доповнено нормою, згідно з якою звільняються від оподаткування акцизним податком операції з ввезення на митну територію України та реалізації на митній території України кузовів до автомобілів легкових, за умови подальшого виготовлення з них легкових автомобілів.
Встановлені базові диференційовані ставки акцизного податку для легкових автомобілів, у тому числі для тих, що переобладнані у легкові автомобілі з вантажних транспортних засобів і подаються для реєстрації або перереєстрації у зв’язку із зміною моделі транспортного засобу.
Зазначені базові ставки податку залежать від типу двигуна і об’єму його циліндрів, а саме:
для бензинових автомобілів з об’ємом циліндрів двигуна до 3 000  см3 включно базова ставка акцизного податку становить 50 євро за одиницю; понад 3 000 см3 – 100 євро за одиницю;
для дизельних автомобілів з об’ємом циліндрів двигуна до 3 500 см3 включно  – 75 євро за одиницю та понад 3 500 см3 – 150 євро за одиницю.
Обчислення розміру ставки акцизного податку для кожного легкового транспортного засобу здійснюватиметься шляхом застосування до базових ставок акцизного податку коефіцієнтів – двигуна та віку.
Коефіцієнт двигуна визначатиметься шляхом ділення об’єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного транспортного засобу в см3 на 1000.
Коефіцієнт віку дорівнюватиме кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва відповідного транспортного засобу, до року визначення ставки податку. При цьому для нових транспортних засобів та транспортних засобів, що використовувалися до одного повного календарного року, коефіцієнт дорівнює 1. Для автомобілів понад 15 років з дати вироблення встановлено граничний коефіцієнт віку на рівні 15.
Нагадаємо, що відповідно до п. 29.1 ст. 29 Податкового кодексу України обчислення суми податку здійснюється шляхом множення бази оподаткування на ставку податку із/без застосуванням відповідних коефіцієнтів.
База оподаткування – це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов’язання   (п. 23.1 ст. 23 Кодексу).
Отже, податкове зобов’язання з акцизного податку для кожного легкового транспортного засобу буде розраховуватися шляхом множення бази оподаткування на відповідну ставку податку із застосуванням коефіцієнтів двигуна та віку.
Приклад:
Для автомобіля з бензиновим двигуном з об’ємом циліндрів двигуна    2 000 см3, 2007 року випуску автомобіля, податкове зобов’язання  становитиме:
50 євро х 2 х 10 х 1, що дорівнює 1 000 євро,
де 50 євро – базова ставка податку за 1 штуку транспортного засобу, 2 – коефіцієнт двигуна (2 000 см3 / 1000), 10 – коефіцієнт віку (повних років).
Податкове зобов’язання для автомобіля з таким самим об’ємом двигуна, але, наприклад, 2015 року випуску становитиме:
50 євро х 2 х 2 х 1 та дорівнює 200 євро.
Для автомобіля з дизельним двигуном з об’ємом циліндрів двигуна 3 000 см3 та1998 роком випуску автомобіля (19 повних років), податкове зобов’язання  складатиме:
75 євро х 3 х 15 (граничний коефіцієнт віку) х 1, тобто дорівнює 3 375 євро.
Для такого ж самого автомобіля, але новіше, наприклад 2011 року випуску, податкове зобов’язання  складатиме:
75  євро х 3 х 6 х 1, тобто дорівнює 1 350 євро.
Увага! Наведені приклади стосуються розрахунку податкового зобов’язання у період після спливу 90 календарних днів з дня набрання чинності законом, тобто ставки податку розраховано для прикладу без застосування коефіцієнту 0,5.
Приклад (із застосуванням коефіцієнту 0,5):
Для автомобіля з бензиновим двигуном з об’ємом циліндрів двигуна 2 000 см3, 2007 року випуску автомобіля, податкове зобов’язання  становитиме:
(50 євро х 2 х 10) х 0,5 х 1, що дорівнює 500 євро ,
де 50 євро – базова ставка податку за 1 штуку транспортного засобу, 2 – коефіцієнт двигуна (2 000 см3 / 1000), 10 – коефіцієнт віку (повних років), 0,5 – коефіцієнт, який застосовується протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 2611 для легкових транспортних засобів, що використовувалися, які ввозяться на митну територію України, фізичною особою для власного використання в кількості один легковий транспортний засіб на таку особу.
Податкове зобов’язання для автомобіля з таким самим об’ємом двигуна, але, наприклад, 2015 року випуску становитиме:
(50 євро х 2 х 2) х 0,5 х 1 та дорівнює 100 євро.
 
Одночасно положеннями закону встановлено ставку акцизного податку для електричних легкових транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), у розмірі 1 євро за 1 кВт/час ємності електричного акумулятора.
Приклад:
Ставка акцизного податку для найбільш популярного в Україні електромобіля Nissan Leaf, ємність електричного акумулятора якого 24 кВт/ч, становитиме 24 євро.
Встановлено ставку акцизного податку для гібридних легкових транспортних засобів у розмірі 100 євро за 1 штуку.
Гібридні легкові транспортні засоби – високоекономічні авто, які рухаються завдяки системі «електродвигун – двигун внутрішнього згорання», споживаючи як пальне, так і заряд електроакумулятора, що дає можливість забезпечити додаткову потужність, не витрачаючи пальне і не забруднюючи навколишнє середовище.
З набранням чинності зазначеного закону, обов’язок щодо подання контролюючим органам за своїм місцезнаходженням щомісячно, але не пізніше 10 числа наступного місяця, інформацію про транспортні засоби, щодо яких у фізичних осіб виникає або припиняється право власності, покладено на органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, замість органів внутрішніх справ.
У разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль власник такого транспортного засобу для його реєстрації або перереєстрації подає документи до органу, що здійснює державну реєстрацію транспортних засобів, замість органу внутрішніх справ.
У розділ ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України внесені наступні зміни:
- у зв’язку з запровадженням нової системи оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів скасовано тимчасово встановлені (до 31 грудня 2018 року) особливості оподаткування акцизним податком легкових авто, вироблених після 1 січня 2010 року;
- встановлено норму, згідно з якою тимчасово, протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності законом, ставки акцизного податку для автомобілів (крім електромобілів та гібридних легкових транспортних засобів) визначаються із застосуванням коефіцієнту 0,5.
Зазначений коефіцієнт застосовується для легкових транспортних засобів, що використовувалися, які ввозяться на митну територію України, фізичною особою для власного використання в кількості один легковий транспортний засіб на таку особу.
- встановлено норму, згідно з якою особи, якими здійснено митне оформлення автомобілів з дотриманням умов, визначених п. 93 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу (тобто за умови сплати належних митних платежів та добровільної сплати до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто – 8500 гривень), звільняються від відповідальності, передбаченої п. 206.16 ст. 206 та п. 218.3 ст. 218 Кодексу, за порушення митних правил стосовно недотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту транспортного засобу.
Розділом ІІ Прикінцевих положень зазначеного визначено, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» від 08.11.2018 № 2611-VIII офіційно опубліковано у газеті «Голос України» 24 листопада 2018 року за № 223 (6978), тобто його норми набули чинності з 25 листопада 2018 року.
Прикінцевими положеннями закону доручено Уряду внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо спрямування у 2018 та 2019 роках виключно на пенсійне забезпечення надходжень митних платежів, отриманих при розмитненні автомобілів, які були тимчасового ввезені або поміщені в митний режим транзит у період з 1 січня 2015 року до 25 листопада 2018 року.

Додати коментар

Користувач:
email:





Global economy
Interconnected markets
Boom, or recession?

- Fin.Org.UA

Новини

21:34 - МОН поспілкувалося з керівниками ЗВО щодо комплексної трансформації вищої освіти
21:00 - Новини 1 травня: Сенат США заборонив імпорту російського урану, торік українці відкрили кожен десятий бізнес у Польщі
21:00 - Частка непрацюючих кредитів у банках за І квартал скоротилася до 36.1%
20:50 - Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
20:40 - Зеленський звільнив Вітюка з посади головного кіберрозвідника СБУ
20:25 - Оцінка ШІ-стартапу CoreWeave зросла до 19 мільярдів доларів після залучення нових інвестицій
19:57 - Президент "Енергоатома", попри обіцянки, так і не задекларував будинок тещі, де мешкає – "Схеми"
19:35 - Уряд продовжив кредитування для аграріїв з прифронтових і тимчасово окупованих територій до 2025 року
19:14 - Санаторії в окупованому Криму на 40% знижують ціни на путівки: їдуть лише бюджетники з московія
18:57 - Мінагрополітики розвиватиме цифровий агросервіс
18:56 - США та союзники посилюють тиск на ОАЕ через співпрацю з Росією в обхід санкцій – Reuters
18:55 - Уряд продовжив кредитування для аграріїв з прифронтових і тимчасово окупованих територій
18:52 - Уряд майже вдвічі збільшив ліміт на кредити для виробників тваринницької галузі
18:50 - Оштрафовано два об’єкти оверсайту
18:38 - Соцмережа LinkedIn додає три гри на платформу
18:30 - Мінсоцполітики: Виплата пенсій пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію, відновлюється після її проходження
18:20 - У 2023 році кожним десятим новим підприємцем у Польщі став українець
18:08 - Google зробив ШІ-застосунок Gemini доступним у більшій кількості країн, серед них і Україна
17:55 - Отчёт ADP настраивает на очередной сильный NFP в пятницу
17:47 - У квітні “Укрбургаз” встановив новий рекорд з буріння свердловин
17:45 - Підсумки проекту «Розвиток малих та середніх підприємств: економічна інтеграція ВПО та відновлення бізнесу» - підтримка сотень підприємств
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 01.05.2024
17:33 - Міноборони працюватиме з однією з найбільших супутникових компаній, щоб обмежити зйомки території України
17:22 - Керівнику морського порту "Чорноморськ" намагалися дати 12 мільйонів хабаря
17:17 - "Ліси України" включили до переліку особливо важливих для економіки держкомпаній
17:09 - Інформація про Гайд безбар’єрних подій
16:41 - В Україні нарахували 160 тисяч держслужбовців, мобілізовано – 2,5%
16:30 - Визначені переможці конкурсного відбору за програмою «Енергоефективність громадських будівель в Україні»
16:03 - Експорт дизпального з російських портів у квітні впав на чверть
15:59 - Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінив результати своєї діяльності – НБУ


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6887
Канадський долар28.7809
Юань Женьміньбі5.4739
Чеська крона1.681
Данська крона5.6716
Гонконгівський долар5.0659
Форинт0.108404
Індійська рупія0.47506
Рупія0.0024377
Новий ізраїльський шекель10.6004
Єна0.25106
Теньге0.089603
Вона0.028573
Мексиканське песо2.3197
Молдовський лей2.243
Новозеландський долар23.362
Норвезька крона3.5727
московський рубль0.42326
Сінгапурський долар29.0317
Ренд2.1251
Шведська крона3.6053
Швейцарський франк43.079
Єгипетський фунт0.828
Фунт стерлінгів49.4828
Долар США39.637
Білоруський рубль14.4072
Азербайджанський манат23.3131
Румунський лей8.5029
Турецька ліра1.2208
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1225
Болгарський лев21.6241
Євро42.2986
Злотий9.7465
Алжирський динар0.29444
Така0.35923
Вірменський драм0.101843
Домініканське песо0.67765
Іранський ріал0.00094084
Іракський динар0.030164
Сом0.44558
Ліванський фунт0.000442
Лівійський динар8.1112
Малайзійський ринггіт8.2796
Марокканський дирхам3.9156
Пакистанська рупія0.14195
Саудівський ріял10.5357
Донг0.001559
Бат1.06607
Дирхам ОАЕ10.7586
Туніський динар12.5712
Узбецький сум0.0031311
Новий тайванський долар1.21335
Туркменський новий манат11.29
Сербський динар0.36176
Сомоні3.6171
Ларі14.7362
Бразильський реал7.7185
Золото90943.93
Срібло1049.31
Платина37687.26
Паладій37429.62

Курси валют, встановлені НБУ на 02.05.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
USGK78454545454545454522725000.00
USXT22463346334633463334515850.00

Дані за 01.05.2024