Реформи починаються з тебе

23.04.2018 17:36 | Укррудпром

Бизнес Цензор, 23 апреля 2018. Опубликовано 17:15 23 апреля 2018 года Всі ми хочемо реформ в державі, але ми їх не бачимо, принаймні в тих маштабах, які могли відбутися за чотири роки.

Степан Стельмах - переселенець з Ялти (Крим), учасник проекту “Рука допомоги”

Кажуть, що влада погана. Так, владу є за що критикувати, але визнаю — кращої за всі роки незалежності я, поки що, не бачила. Я мала б бути ображена на владу, тому що поховала чоловіка через півтора роки після одруження — він загинув в бою в Станиці Луганській.

І на державу я мала б бути ображена, але розумію, що не в державі справа — так складалося, що їй не давали розвиватись. Всі ми хочемо стати частиною Євросоюзу. Але чи кожен з нас готовий жити за європейськими правилами?

Чи кожна з нас готова до того, що не буде декретної відпустки три роки? В країнах ЄС мати може не працювати лише 4-5 місяців після народження дитини. Уявімо, що хтось наважиться таке озвучити в Україні — півдержави встане на диби. 

Ситуація в економіці складна, в державі багато несправедливості. І головна проблема не у вищих щаблях влади, вона тут — знизу. Бо ми хочемо рівень життя як в Штатах, але не хочемо тієї відповідальності, яку мають американці.

І точно не хочемо платити стільки податків, від яких майже неможливо ухилитись. Люди не хочуть чесно працювати, це добре видно по їхній поведінці на кордонах. Вони звикли, що можна взяти кілька пляшок горілки, і за день кілька разів сходити з ними в Польщу.

І вони мають грошей більше, ніж середньостатистичний працюючий українець. Я розумію, що можна раз на місяць поїхати за кордон, придбати все що потрібно, але багато хто з’являється на кордоні кожен день і з того живе — нехай платить мито, це справедливо.

Ми ж хочемо реформ? Нам всім потрібно підіймати економіку, і кожен повинен почати з себе. Але мало хто готовий до цього. Завжди здається, що в інших країнах краще, ніж у нас. А насправді — тут ти є громадянином своєї держави, у тебе є права, з тобою рахуються.

Можливо, працюючи в Європі певних маркерів достатку можна досягти швидше, наприклад, придбати машину. Але там ти — чужак, робоча сила без права голосу. Та щоб досягти успіху, працювати потрібно і там, і тут, скрізь і всюди.

На своїй посаді я маю справу з людьми, більшість із яких знаходиться у складному становищі. При цьому я бачу, що малозабезпечені у Львівській області не дуже й хочуть працювати.

Наші працівники в прикордонних районах розповідають — дехто, отримуючи по 5 тис. грн допомоги як малозабезпечений, ще двічі на день перетинає кордон. 

Це може здатись жорстким, але я переконана, що державну соціальну підтримку потрібно забрати у тих, хто не працює, бо це демотивує до роботи. Вони отримують допомогу, то навіщо їм працювати чи легалізовувати свій “прикордонний бізнес”?

Вони навіть не задумуються про те, що життя швидко пробігає і потрібно забезпечити собі пенсію. Існуюча система соціального захисту дає малозабезпеченим можливість нічого не робити, замість того, щоб, навпаки, давати можливіть працювати на себе. 

Зараз ми впроваджуємо пілотний проект “Рука допомоги”, закріплений у постанові Кабінету міністрів №1154. Він покликаний залучати безробітних малозабезпечених та внутрішньо переміщених осіб, в тому числі, до малого підприємництва.

Ми пропонуємо їм фіндопомогу, тобто безпроцентні мікрокредити на започаткування власної справи. Поки що в проекті беруть участь, окрім Львівської, Харківська та Полтавська області.

На початку було дуже багато критики, бо навіть ми самi до кінця не розуміли, як це має виглядати, хто має за це відповідати, як люди мають ці кошти повертати. Наприклад, щодо переселенців були побоювання — ніколи не знаєш, що від них чекати.

Сьогодні вони у Львові, а завтра взяли кошти і повернулись в Луганськ — хто відповідатиме? Ми почали шукати механізми. Зараз ми звертаємось до банків, податкової, щоб переконатись, чи немає в позичальника боргів.

Найбільші проблеми, з якими ми стикнулись — в головах людей. По-перше, це — відсутність мотивації, по-друге — недовіра. Люди звикли, що в азартні ігри з державою краще не грати, тому зважитись їм важко. І я їх розумію.

Коли перші учасники захистили бізнес-плани і зареєструвалися як підприємці, виявилося, що кошти з Києва вчасно не надійшли. Всі почали думати, що держава знову їх обманює. Проте це була суто бюрократична затримка Казначейства, все вирішилось. 

Потрібно було буквально вмовляти учасників брати фіндопомогу. Але це важко лише тоді, коли ти сам не віриш — у мене такої проблеми не було. Якщо б я не мала роботи, то сама би взяла участь у проекті, для цього не потрібно навіть мати підприємницький досвід.

Одного разу до мене приїхала молода жінка з села. Вона була впевнена, що це кредит, який надається через банк, що нараховується купа відсотків, і в результаті доведеться повернути набагато більше.

Хоча є інтернет, можна все почитати, а не слухати, що кажуть люди, які із заздрості, що у вас ідея, збивають вас з толку. Ця пані до нас повернулась, збирається займатись сільським господарством.

Зараз учасники два тижні проходять навчання, їм викладають дуже кваліфіковані спеціалісти, мені було цікаво послухати навіть для себе. Їх вчать як започаткувати бізнес, які існують ризики, які напрямки є прибутковими в регіоні.

Бо часом ми чуємо фантастичні ідеї, абсолютно нежиттєздатні в нашій області. Наприклад, більшість учасників у нас із сіл. Там потрібне, насамперед, сільське господарство. Але у Львівській області вкорінена думка, що сільське господарство — непрестижний напрям.

Херсон, Миколаїв — це регіони, де люди звикли зпоконвіку щось вирощувати, а тут це “немодно”, не відповідає австро-угорській спадщині. Доводиться пояснювати, що на сільському господарстві можна зробити бренд, і це буде модно.

Насамперед, доводилось перелаштовувати людей психологічно. Ми почали зустрічатися з потенційними учасниками та кликати громадські організації.

Ми пояснювали, що за потреби приведемо їх в центр зайнятості, допоможемо скласти бізнес-план, проаналізувати ризики. Ми показали, що з фіндопомоги у 70 тис. гривень після сплати податків за три роки залишається повернути лише 13,7 тис, і це не так страшно.

Після перших успіхів вже було легше, новоспечені підприємці самі почали писати про проект в соціальних мережах. Пішов ланцюговий ефект.

На відміну від малозабезпечених, переселенці, з якими мені доводилось спілкуватись, дуже вмотивовані, вони показують приклад. Можливо тому що від минулого життя вони відірвані, але дуже хочуть знову стати на ноги. Ідей в них — маса, більше ніж у місцевих.

З кінця 2015 року, коли кримчани почали масово переїжджати до Львова, у нас з’явилися кримські кафе, кримсько-татарська випічка. Можливо, у них підприємництво в крові. Є у нас в проекті “Рука допомоги” цікавий чоловік, йому майже 60 років, переселенець з Криму.

Каже, що завжди мріяв мати свій автосервіс — в Криму він заробляв тим, що на подвір’ї ремонтував машини. Сусіди йому підказали, що можна звернутися в соцзахист по допомогу.

Він став учасником програми, захистив бізнес-план, винайняв приміщення в Новояворівському районі, буде відкривати сервіс шиномонтажу. Так в 60 років здійснилася його мрія.

Він зважився започаткувати бізнес в такому віці, і в регіоні, де зовсім інший менталітет — це мотивуюча історія, я її навіть батькам розповідаю. Взагалі прикро, що нас ділили на Схід і Захід, там є добрі люди.

Ми намагаємось їм доносити, що Україна єдина, що варто знати українську мову. Вони бояться бандерівців, не знаючи, хто такий Бандера, і як правильно пишеться його призвіще.

Приїжджають дуже насторожені, а потім звідси не хочуть їхати, особливо діти — їм тут добре. Все реально, аби було бажання і розуміння, що вимагати від держави потрібно в міру.

Дасть Бог, закінчиться війна і наше покоління вже буде по-іншому будувати державу. Якщо ми хочемо, щоб держава піднялась, потрібно починати із себе, своєї сім’ї і своєї громади. Це крапля, яка точить камінь.

Уляна ДОРОШ, Начальник управління праці, сім’ї та сімейної політики Департаменту соцзахисту Львівської ОДА

Додати коментар

Користувач:
email:





Bonds steady and slow
Guaranteed income in sight
Retirement secured

- Fin.Org.UA

Новини

17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 26.04.2024
17:44 - Денис Башлик: Ринок земель в Україні здатен впоратися з будь-якими викликами, завдяки чітко визначним передумовам
17:37 - Японія продовжуватиме підтримку українського енергосектору: Зустрічі Германа Галущенка з представниками Уряду Японії
17:32 - Затверджено порядок організації психіатричної допомоги особам, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру
17:29 - Продовжено строки на подання заявки для розрахунку обсягу квот щодо діяльності з культивування рослин роду коноплі — рішення уряду
17:26 - Уряд ухвалив постанову щодо строків державної атестації наукових установ
17:20 - Національний банк України анонсував низку кроків з валютної лібералізації
17:20 - Ухвалено закон щодо врахування страхового стажу закордоном для пенсії в Україні
17:02 - Уряд затвердив Порядок використання коштів на підтримку проектів зі значними інвестиціями
17:00 - Понад 25 тис. адмінпослуг з питань ведення Державного земельного кадастру надано на Львівщині з початку 2024 року
16:53 - Підтримуємо бізнес Харківщини: підприємці зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток, - Юлія Свириденко
16:51 - Уряд продовжив дію положення про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії
16:45 - Ложная тревога с интервенциями в иене?
16:44 - Дмитро Кулеба: Україна спільно з Латвією нарощує виробництво дронів
16:42 - Без бар'єрів до професійної реалізації: послуги для людей з інвалідністю
16:32 - Уряд ухвалив низку рішень для посилення економічної стійкості, — Прем’єр-міністр
16:30 - Уряд затвердив Порядок ведення Єдиного державного реєстру обладнання для підготовки або обробки тютюну
16:18 - Прем’єр-міністр: Уряд продовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення
16:14 - Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду
16:04 - Представники МОН зустрілися з литовськими урядовцями
16:00 - Маргарита Сокоренко: Україна повинна подолати проблеми щодо переповненості в’язниць та поліпшення умов утримання
16:00 - Курси валют, встановлені НБУ на 29.04.2024
15:53 - Руслан Стрілець провів зустріч з командою Агентства США з Міжнародного розвитку USAID Україна
15:36 - Оновлено низку тарифів Національного банку
15:27 - Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури починає впровадження Єдиного державного реєстру адрес в регіонах
15:20 - Страховий ринок Словенії в 2023 році зріс на 9% до 3 млрд євро
15:20 - Навіщо страховикам потрібні структуровані дані та інтеграція AI-технологій?
15:20 - ПФТС та "Українська біржа" можуть втратити ліцензії через порушення ліцензійних умов
15:20 - Страховий ринок Польщі в 2023 році зріс на 17,6% до 18 млрд євро
15:20 - Європарламент схвалив нові зміни до Директиви Solvency II в страхуванні


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.8816
Канадський долар28.9972
Юань Женьміньбі5.4649
Чеська крона1.6867
Данська крона5.691
Гонконгівський долар5.0584
Форинт0.108183
Індійська рупія0.47511
Рупія0.0024423
Новий ізраїльський шекель10.4009
Єна0.25254
Теньге0.089457
Вона0.028796
Мексиканське песо2.2942
Молдовський лей2.22
Новозеландський долар23.5629
Норвезька крона3.5997
московський рубль0.43076
Сінгапурський долар29.0888
Ренд2.0991
Шведська крона3.6272
Швейцарський франк43.4084
Єгипетський фунт0.8269
Фунт стерлінгів49.5494
Долар США39.6015
Білоруський рубль14.3943
Азербайджанський манат23.2923
Румунський лей8.5282
Турецька ліра1.218
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1706
Болгарський лев21.6995
Євро42.4409
Злотий9.8181
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото92856.01
Срібло1091.89
Платина36302.7
Паладій38449.1

Курси валют, встановлені НБУ на 29.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861046.391046.391046.391046.391307987.50
2276561080.091080.091080.091080.09237619.80
2288111063.621063.621063.621063.6237226.70
229025985.42985.42985.42985.42782423.48
229470921.25921.25921.25921.25644875.00
2302621060.181060.181060.181060.18106018.00
CRSR061024.551025.321024.551025.3213328.39
FCOM011055.931055.931055.931055.9335901.62
FSTF021021.481022.251021.481022.2533733.48
USGK78454545454545454519657125.00

Дані за 26.04.2024