Виробництво молока в Україні цього року збільшиться на 200 тисяч – асоціація
15:45 | Економічна правда. Колонки
За прогнозом, молочні тваринні ферми цього року дадуть на 200 тисяч молока більше, ніж минулого, а надходження молока на переробку перевищать 3,6 млн тонн проти 3,2 млн тонн у 2024 році.
Про це повідомляє Спілка молочних підприємств України.
Як зазначає спілка, у 2025 році промислове молочне скотарство в Україні продовжило відновлення: за останніми даними, кількість корів у підприємствах та ФОП зросла на 2,3%, а виробництво сирого молока за 10 місяців — на 7,6%.
"Очікується, що молочні тваринні ферми цього року дадуть на 0,2 млн т молока більше, ніж у 2024 році, а надходження молока на переробку перевищать 3,6 млн т (проти 3,2 млн т торік)", – говориться у повідомленні.
"Такі результати стали можливими завдяки хорошій ціновій кон"юнктурі 2023–2024 років, що стимулювала активні інвестиції у будівництво та розширення ферм", – повідомляє спілка.
"Втім, восени ситуація ускладнилася через різке падіння світових цін: масло в ЄС подешевшало більш ніж на 30%, сири — майже на чверть, суттєво впала ціна сухого молока", – говориться у повідомленні.
"Це спричинило зниження закупівельних цін на сире молоко у світі: FrieslandCampina з серпня опустила їх майже на 25%; ціни просіли у США, Новій Зеландії та країнах Mercosur.
З листопада падіння відчутно торкнулось і України, і воно триватиме і взимку", – пояснює спілка.
"У світі низька вартість сировини може призвести до банкрутств дрібних ферм, особливо в ЄС.
Україна ж у цій ситуації має певну перевагу, адже рухається за "американською моделлю" з великими МТФ (у середньому 300+ корів), сучасними технологіями, власною кормовою базою і нижчим кредитним навантаженням", – говориться у публікації.
"Після завершення цінової кризи, яка за оцінками може тривати до весни 2026 року, пропозиція молока у світі скоротиться, і ціни почнуть відновлюватися.
Це створить нові можливості для всього українського молочного сектору, як постачальників молока, так і переробників", – додають у організації.
Читайте також: Виробники накопичили тисячі тонн масла на складах.
Чи дістануться вони магазинів?
Нагадаємо:
Попри стабільний попит, українські виробники змушені скорочувати випуск сирів через посилення конкуренції з дешевшим імпортом із ЄС.
Всередині жовтня для українських сироварів ситуація на внутрішньому ринку продовжувала погіршуватись.
Експерти прогнозували, що у четвертому кварталі очікується подальше скорочення виробництва.
Жирні молочні продукти продовжать дешевшати в Україні, до Нового року падіння цін може сягнути 30-35% і тенденція збережеться до першої половини 2026 року.
Раніше повідомлялося, що українські молокопереробні підприємства нарощують виробництво свіжих молокопродуктів, навіть попри необхідність надавати суттєві знижки для їх реалізації.
Станом на початок листопада за останній місяць в Україні подешевшали лише певні види свіжої молочної продукції та сирів.

