В Україні закриті цьогоріч кафе та ресторани проіснували менше ніж півтора року
14:05 | Економічна правда. Публікації
В Україні половина кафе та ресторанів, що закрились цьогоріч, проіснували менше ніж півтора року.
Про це повідомляє Опендатабот.
Згідно з дослідженням, 13 373 нових фопів, що працюють у сфері громадського харчування, відкрилось в Україні цьогоріч.
Це на 5% менше, ніж за аналогічний період торік.
Найактивнішим був вересень — тоді відкрилося 1 699 нових закладів.
Водночас за той самий період свою роботу припинили 10 645 фопів у сфері кафе та ресторанів.
Загалом цьогоріч приріст нових підприємців склав +2 728 заклади.
До порівняння, торік приріст склав 6 004 нових справ.
За даними аналітики, найбільше нових фопів у HoReCa цьогоріч відкрили в Києві (1 693), на Дніпропетровщині (1 323), Львівщині (1 136), Одещині (1 113) та Київщині (1 054).
Як йдеться в дослідженні, чверть закритих цьогоріч фопів пропрацювала менш ніж пів року.
Загалом медіана життя малого та середнього бізнесу у HoReCa — 17 місяців.
Найстаріший ресторанний фоп, який припинив діяльність цьогоріч, працював ще з 1992-го.
За даними українського сервісу Poster, попри зменшення приросту нових закладів, виторг закладів громадського харчування зріс на 6%, але назвати це значним успіхом не можна.
Відвідуваність зменшилася на 9%, тож зростання відбувається радше завдяки подорожчанню, ніж збільшенню клієнтів.
Середній чек в закладах від початку року виріс на 11%.
За даними Poster, відвідуваність цьогоріч просіла по всій Україні.
На прикладі топ-5 великих міст це виглядає так:
Львів — -8%
Одеса — -6%
Київ — -13%
Дніпро — -11%
Харків — -7%
Нагадаємо:
В Україні у 2024 році лідери серед ресторанів та готелів збільшили свій сукупний дохід на 10%, він сягнув 28,22 млрд грн.
Вітчизняні заклади громадського харчування у першому півріччі 2025 року зафіксували зростання виторгу на 5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

