У цьому сезоні Україна експортувала менше цукру
14:58 | Економічна правда
Протягом 2024/25МР Україна експортувала 580 тис.
тон цукру, що становить 32% виробленого країною обсягу.
Експорт зменшився на 16% порівняно з минулим "цукровим сезоном", коли експортували 692 тис.
тонн.
Про це повідомила Національна асоціація цукровиків України "Укрцукор", підбиваючи підсумки 2024/25 маркетингового року, який завершився 31 серпня.
Із загального експорту 2024/25МР 17% було спрямовано в країни ЄС, в той час як 83% - на cвітовий ринок (у 2023/2024МР співвідношення становило 77% ЄС, 23% - vвітовий ринок).
Основними країнами- імпортерами українського цукру у 2024/25МР були, крім ЄС, Туреччина, яка купила 14% українського цукру та Лівія – 10%.
Північна Македонія купила 8% обсягу, Ліван та Сомалі по 5%
"Серед країн ЄС основним покупцем українського цукру була Болгарія, куди поїхало 59% всього обсягу", – уточнює асоціація.
"Аграрії України вже розпочали збирання цукрового буряку для переробки у сезоні 2025/26.
Уточнені площі до збирання становлять 198 тис.
га.
Прогноз виробництва цукру - 1,5 млн.
тон.
цукру", – говориться у повідомленні.
Нагадаємо:
Раніше повідомлялося, що цього року 27 цукрових заводів України планують виробити 1,5 млн тон продукції.
Це менше на 300 тис.
тон.
порівняно з минулим сезоном, але цей обсяг перекриває внутрішнє споживання цукру, що з 2022 року оцінюється на рівні 900 тис.
тон.
Зазначимо також, що цього сезону працюватиме на два заводи менше, ніж минулого.
У 2024 році українські виробники встановили історичний рекорд з експорту цукру, направивши на зовнішні ринки 746,3 тис.
тонн цієї продукції на суму $419 млн грн.
Раніше повідомлялося, що ціна на ф"ючерси на сирий цукор виросла вперше за чотири дні через занепокоєння щодо слабших врожаїв цукрової тростини в найбільшому виробнику — Бразилії.
У Лондоні ціна на білий цукор піднялася на 1,6%.