Як оптимізувати виробництво їжі

08.09 14:22 | Економічна правда. Колонки

На початку великої війни ми з командою організували виробництво тисяч обідів для військових, внутрішньо переміщених осіб, людей у притулках і на залізничних станціях.
Це було випробування на швидкість, ефективність та якість, але яке дало цінний досвід роботи з великими обсягами в умовах обмежених ресурсів. З часом, коли український бізнес почав відновлювати роботу, у його власників та керівників з’явився новий пріоритет: подбати про команди і працювати над їх утриманням.
Одним із способів стала організація харчування на робочому місці.
Відповіддю на цей запит став запуск нашого сервісу корпоративного харчування Razom, який ми поступово перетворили на повноцінний новий напрям бізнесу. Із зростанням компанії та кількості замовлень з’явилися й нові виклики – ті, з якими стикається будь-яке виробництво при масштабуванні: стабільність, ефективність процесів, контроль витрат, швидкість та якість.
Щоб зберегти високий рівень сервісу й масштабуватися, ми почали шукати системне рішення. Чому Lean Ми з 2018 року впроваджували окремі Lean-інструменти: стандартизацію процесів, аналіз витрат, організацію простору.
Це дало відчутний ефект: менше помилок на кухні, стабільно висока якість страв у закладах, скорочення часу та витрат. Запустивши проєкт, ми вирішили масштабувати те, що вже працювало.
Навіть у приміщенні, яке не було спроєктоване за принципами Lean, ми впровадилили базові інструменти: оптимізували простір, стандартизували ключові процеси, ввели чіткі норми виробництва.
Це дозволило уникнути хаосу. Коли у 2024 році ми відкривали новий виробничий цех, спроєктували його повністю за Lean: від розташування обладнання до логістики продуктів.
Це дало змогу застосувати Lean не як набір інструментів, а як цілісну систему управління. Як працює Lean Lean асоціюється з автозаводами Toyota чи великими фабриками.
Насправді це набір принципів і практичних методів оптимізації процесів, які можна адаптувати до будь-якого виробництва, навіть харчового з командою менше 100 людей. Для нас це означає: вчасне приготування без перевиробництва – готуємо рівно стільки, скільки потрібно, без залишків і списань; оптимальне використання продуктів – мінімізуємо перевитрати та списання, що критично для собівартості; чіткі стандарти процесів – уникаємо помилок і зберігаємо стабільну якість страв; раціональна організація простору – обладнання та інгредієнти розташовані так, щоб скоротити зайві рухи й час пошуку; гнучкість – можемо швидко реагувати на зміни в обсягах замовлень без втрати якості й ефективності. Читайте також: Абсолютно сублімована їжа: як "Харчі" будували успішний бізнес, але втратили все Ми працюємо з великими обсягами замовлень щодня, зараз це 4 200 обідів по Україні.
Чітка організація є основою ефективної роботи.
Lean дає змогу точно знати, що, коли і в якій кількості готувати, щоб уникнути хаосу і перевантаження. Як ми впроваджували Lean Будь-яке впровадження починається з усвідомлення того, що саме необхідно змінити.
Ми почали з аналізу своїх процесів.
Вивчали кожен крок: як приймаються замовлення, як готуються страви, як відбувається пакування, як організоване зберігання, які переміщення здійснює персонал.
Це виявило "вузькі місця": затримки, дублювання дій, перевитрати інгредієнтів, зайві рухи. Далі ми перейшли до стандартизації процесів: розробили чіткі інструкції для всіх етапів.
Завдяки цьому кожен працівник чітко розуміє свої обов’язки і зони відповідальності, а ризик помилок зводиться до мінімуму. Ми визначили рецепти й технології приготування страв, стандартизували етапи пакування і транспортування, оптимізували розташування обладнання та зон роботи, щоб мінімізувати зайві переміщення продуктів та персоналу. Які інструменти використовуємо Lean – це не універсальний шаблон, а набір інструментів, які треба адаптувати до свого масштабу, людей і простору.
Ми сфокусувалися на найбільш ефективних. 5S (сортування, систематизація, прибирання, стандартизація, удосконалення).
Ця система допомагає організувати робочий простір.
Кожен інструмент і продукт мають свої місця, що спрощує роботу співробітників, дозволяє ефективніше виконувати роботу.
Ми постійно переглядаємо і вдосконалюємо ці стандарти. 8 видів втрат.
Ми зосередилися на усуненні типових втрат: зайві рухи, запаси, очікування, брак та нереалізований потенціал.
Завдяки оптимізації простору ми скоротили зайві переміщення персоналу.
Тепер усе необхідне "під рукою" і кухарям не потрібно витрачати час на переходи.
Ми оптимізували підготовку продуктів: не варимо і не чистимо продукти на виробництві, а замовляємо готові від перевірених постачальників з дотриманням усіх стандартів безпеки. Gembа.
Це місце, де виробляється продукт.
Ми постійно заохочуємо керівників бути на виробництві, спостерігати за процесами і спілкуватися з працівниками.
Адже саме вони знають, що можна покращити.
Ці ідеї найцінніші. Kaizen.
Це культура покращень.
Наша команда регулярно пропонує ідеї змін.
Усі новації тестуємо: аналізуємо, наскільки зручно, чи скоротився час, чи зменшилося навантаження.
Після цього новий стандарт впроваджується для всієї зміни. Виклики та результати Впровадження Lean-інструментів супроводжувалося певними викликами.
Найбільшим було змінити підходи в роботі команди.
Як і у випадку будь-яких нововведень, на старті виник супротив.
Ми свідомо не спускали правила "зверху", а працювали разом з колективом: тестували ідеї, відзначали успіхи, показували, як зміни спрощують роботу.
Коли співробітники бачать, що їхні пропозиції впроваджуються, вони стають активними прихильниками змін. Результати підтвердили ефективність підходу.
Після запуску нового цеху, спроєктованого за Lean-методологією, кількість кухарів у зміні зменшилася з дев’яти-десяти до чотирьох-п’яти без втрати обсягів виробництва.
Середній час від початку приготування до готовності страв скоротився приблизно на 20%, що свідчить про злагоджену роботу команди і дозволяє швидше обробляти замовлення, особливо в пікові години навантаження. Ми постійно аналізуємо процеси й адаптуємося до зростання обсягів.
Якщо кількість обідів збільшується, ми не наймаємо більше людей, а шукаємо способи оптимізувати роботу: використовуємо заготовки від постачальників, автоматизуємо процеси, постійно налагоджуємо логістику.
Важливу роль відіграють внутрішні контрольні механізми: регулярні перевірки та ревізії допомагають робити процеси точнішими й простішими, доводячи їх до відточеної системи. Поради для підприємців Вивчіть досвід реалізації.
Перед впровадженням Lean відвідайте підприємства, де він працює.
Це допоможе зрозуміти, як теорія втілюється в життя.
Ми самі їздили на виробництва, щоб перейняти досвід й адаптувати його до наших потреб. Не бійтеся експериментувати.
Навіть якщо ви спроєктували цех за всіма правилами, на практиці щось може піти не так.
Наприклад, через три дні роботи в новому цеху ми зрозуміли, що деякі елементи потрібно переробити. Залучайте команду.
Найцінніші ідеї приходять від працівників.
Слухайте своїх людей, заохочуйте їх пропонувати покращення і відзначайте їхні успіхи. Lean-філософія – це постійне вдосконалення, яке ніколи не закінчується.
Це про рух, про зміни і про бажання робити свою роботу краще, швидше і з меншими втратами.
Для нас – це про відповідальне ставлення до процесу, про ефективну організацію процесів, про людей, які не вигорають, а розвиваються.
У харчовому виробництві цей підхід працює так само ефективно, як у будь-якій великій індустрії.

Додати коментар

Користувач:
email:





Recovery begins,
New hope for the market,
The cycle continues.

- Fin.Org.UA

Новини

09:35 - На Дніпропетровщині запрацював Офіс податкових консультантів: допомагаємо, щоб кожен міг спокійно працювати і сплачувати податки
08:59 - Леся Карнаух: ДПС відкрила в регіонах 20 Офісів податкових консультантів для підтримки платників податків
08:30 - Чи варто знижувати податок на прибуток
08:00 - Бюджетне deja vu: державі бракує 300 мільярдів на війну до кінця року. Що робити?
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 09.09.2025
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 8 вересня: московія б’є по українській енергетиці, уряд оновив правила виплати сім’ям загиблих військовослужб
20:55 - Аудитори оцінять стан розвитку оборонних технологій в Україні
20:45 - Німеччина продовжила контроль над активами "Роснефти" до березня
20:35 - ДПСУ відкрила у регіонах 20 офісів податкових консультантів
20:20 - Не ждите многого от ФРС, пока рынки у максимумов
20:20 - Китай все більше купує санкційний газ московія, кидаючи виклик США
20:10 - Фонд держмайна продав за тиждень об’єкти на понад 211 мільйонів гривень
19:56 - Бронювання, дерегуляція та кредити для бізнесу: Уряд присвятив чергове засідання питанням підтримки підприємців
19:50 - У Кремлі заявили, що санкції не змусять Росію зупинити війну
19:45 - На Київщині ліквідували пожежу на енергооб'єкті і повернули світло споживачам
19:25 - Tesla втрачає позиції: частка ринку США найнижча з 2017 року
18:50 - Євросоюз розгляне можливість застосування санкцій проти Китаю
18:35 - На Харківщині відкрили дві нові "підземні школи"
18:20 - Витрати міського бюджету Херсону: енергія, прапори та ритуальні атрибути
18:10 - Енергетики порадили українцям готуватися до різних сценаріїв зі світлом восени
17:55 - Повідомлення про учасника індустріального парку "Рясне-2"
17:50 - Нацбанк показав курс долара і євро на вівторок 9 вересня
17:40 - АРМА виставило на Prozorro кілька квартир та іншу нерухомість
17:20 - Наскільки зросте тютюновий податок
17:20 - Ситуація гірша: Мінекономіки та НБУ хочуть вдосконалити валютний контроль
17:05 - Попит та ціни зростають: яка вартість житла в регіонах України
16:55 - московіяни запасаються готівкою – у валюті
16:55 - Матюха Андрей — новый имидж короля гемблинга
16:43 - Матюха Андрій - новий імідж короля гемблінгу


Більше новин

ВалютаКурс
Алжирський динар0.31902
Австралійський долар27.1877
Така0.33904
Канадський долар29.8868
Юань Женьміньбі5.7855
Чеська крона1.9854
Данська крона6.4804
Гонконгівський долар5.2926
Форинт0.122979
Індійська рупія0.46739
Рупія0.0025286
Новий ізраїльський шекель12.41
Єна0.27912
Теньге0.077069
Вона0.029707
Ліванський фунт0.000461
Малайзійський ринггіт9.7771
Мексиканське песо2.2108
Молдовський лей2.4652
Новозеландський долар24.4899
Норвезька крона4.1335
Саудівський ріял10.9941
Сінгапурський долар32.1209
Донг0.001562
Ренд2.3493
Шведська крона4.3989
Швейцарський франк51.8408
Бат1.29818
Дирхам ОАЕ11.2305
Туніський динар14.2285
Єгипетський фунт0.855
Фунт стерлінгів55.8212
Долар США41.2497
Сербський динар0.41294
Азербайджанський манат24.2674
Румунський лей9.5384
Турецька ліра0.9996
СПЗ (спеціальні права запозичення)56.5612
Болгарський лев24.7404
Євро48.3818
Ларі15.3214
Злотий11.3874
Золото149276.89
Срібло1703.18
Платина57653.47
Паладій46798.61

Курси валют, встановлені НБУ на 09.09.2025