МОЗ застерігає: Влітку збільшується ризик харчових отруєнь, зокрема, захворювання на ботулізм

18.07.2024 11:44 | Fin.Org.UA за інформацією КМУ

Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування.
Загалом з початку року медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання, проти 45 випадків за аналогічний період минулого року. Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.
Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: паштети, в’ялена риба та м’ясо.
Захворілі отримали необхідну медичну допомогу – їм було введено протиботулінічну сироватку.
Наразі нею забезпечені усі області. Перші симптоми ботулізму можуть з"явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.
Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини такі: м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати), сильно виражена сухість у роті, нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів. Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м"яса.
Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 °C – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви.
Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута».
Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.
У зоні ризику – в"ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м"ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю.
Токсин, що спричиняє ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду.
Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами.
Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, рибу тощо треба лише в холодильнику. У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!

Додати коментар

Користувач:
email:





Shares rise and fall fast
Fortunes made or lost, such power
In the hands of few.

- Fin.Org.UA

Новини

23:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:01 - До страховика застосовано захід впливу у вигляді штрафу
21:00 - Новини 1 грудня: "запобіжка" Міндічу та друга хвиля виплат "зимової підтримки"
20:50 - Туреччина різко скоротила імпорт російської нафти на тлі санкцій
20:25 - Депутати проти запровадження ПДВ для більшої кількості спрощенців – ЗМІ
20:15 - Співзасновник Gunvor виходить з бізнесу після заяви Мінфіну США про "маріонетку Кремля"
20:00 - Nvidia відкриває код для розробки безпілотних автомобілів
19:55 - Monthly Business Outlook Survey, November 2025
19:55 - Businesses Reported Guarded Economic Outlook – Business Outlook Survey in November
19:55 - Щомісячні опитування підприємств України, листопад 2025 року
19:55 - Бізнес стримано оцінив свою ділову активність – підсумки опитування підприємств у листопаді
19:30 - Суд заочно обрав запобіжний захід Міндічу
19:15 - За рік інвестиції у держоблігації зросли майже на третину – Мінфін
19:00 - Уряд затвердив порядок формування Ради громадського контролю при АРМА
18:55 - Реструктуризація кредитів: ФГВФО розповів про темпи виплат
18:49 - ФДМ продав занедбану базу відпочинку на Одещині: ціна зросла у понад сто разів
18:41 - 2 грудня графіки не зміняться
18:30 - Газ для когенераційних установок: Міненерго пояснило, хто купуватиме його дешевше
18:20 - Конкурс на управління арештованими активами IDS Ukraine: як працює процедура відбору
18:20 - Нацбанк випустив нові монети, присвячені Криму, Донеччині та Луганщині
18:15 - Wise заблокує усі карти росіян і білорусів у яких немає посвідки на проживання в ЄС
18:00 - Вимоги до хімічної продукції: презентовано посібник із класифікації, маркування та пакування
18:00 - У СЕП запроваджується трекінг-сервіс платіжних операцій
17:45 - Нацбанк показав курс долара і євро на вівторок 2 грудня
17:36 - Inzhur купив вінницький ТРЦ за півтора мільярда
17:25 - Житлові ваучери: заявки подали вже півтори тисячі родин
17:10 - Уряд спростив отримання дозволів на буріння свердловин
17:00 - Артем Некрасов: Співпраця зі Світовим банком є важливою для стійкості енергосистеми
17:00 - "Ми сильні. Ми разом": нові обігові пам’ятні монети, присвячені єдності та неподільності України
17:00 - В Україні вперше ввели санкції проти морських суден: як їх ідентифікує митниця


Більше новин

ВалютаКурс
Алжирський динар0.32552
Австралійський долар27.7822
Така0.34644
Канадський долар30.3348
Юань Женьміньбі5.9876
Чеська крона2.0403
Данська крона6.603
Гонконгівський долар5.4364
Форинт0.129599
Індійська рупія0.47276
Рупія0.002541
Новий ізраїльський шекель12.9603
Єна0.27354
Теньге0.082818
Вона0.028887
Ліванський фунт0.000473
Малайзійський ринггіт10.2484
Мексиканське песо2.3169
Молдовський лей2.4907
Новозеландський долар24.3335
Норвезька крона4.1892
Саудівський ріял11.2823
Сінгапурський долар32.7339
Донг0.0016058
Ренд2.4798
Шведська крона4.499
Швейцарський франк52.9134
Бат1.3259
Дирхам ОАЕ11.528
Туніський динар14.4131
Єгипетський фунт0.8909
Фунт стерлінгів56.1742
Долар США42.3413
Сербський динар0.41981
Азербайджанський манат24.9037
Румунський лей9.6891
Турецька ліра0.9973
СПЗ (спеціальні права запозичення)57.7168
Болгарський лев25.2077
Євро49.3149
Ларі15.6878
Злотий11.6633
Золото179802.33
Срібло2417.7
Платина71423.42
Паладій62202.76

Курси валют, встановлені НБУ на 02.12.2025