Українська економіка вперше ступила на територію свободи, але, вірогідно, війна повернула її в міцні кайданки

23.09.2023 11:50 | Укррудпром

Forbes-Украина, 23 вересня 2023. Опубликовано 11:30 23 сентября 2023 года Що рейтинг економічної свободи Fraser Institute каже про стан нашої економіки?

 Канадський Інститут Фрейзера оновив свій рейтинг “Економічна свобода у світі”, згідно з яким Україна вперше вийшла з групи аутсайдерів, економічно невільних країн. Звіт ґрунтується на даних за 2021 рік, тож війна, вочевидь, знову погіршить наші показники. У яких сферах продемонструвала прогрес Україна та що треба робити для більшої економічної свободи?

Україна за результатами 2021 року вперше у своїй історії вийшла з групи найбільш економічно невільних країн світу за Рейтингом економічної свободи, який складає канадський аналітичний центр Інститут Фрейзера (Fraser Institute).

Дослідження, опубліковане 19 вересня, показує “стрибок України в економічній свободі”, починаючи з 2019 року, каже директорка Центру Бендукідзе (є національним партнером Інституту Фрейзера і допомагає готувати рейтинг) Наталія Мельник. Окрім обєктивних поліпшень показників цьому сприяли й зміни методології Інституту Фрейзера.

Так чи інакше, називати Україну економічно вільною країною передчасно, додає Мельник. Одна з причин — війна, що зазвичай посилює вплив держави та негативно позначається на економічній свободі.

Як Україні вдалося покращити позиції в рейтингу Інституту Фрейзера до повномасштабного вторгнення та як ситуація складається зараз?

Якого прогресу Україна досягла в Рейтингу економічної свободи

За підсумками 2021 року, Україна посіла у Рейтингу економічної свободи 112-те місце зі 165 юрисдикцій, що беруть у ньому участь. Результат — 6,17 бала з 10 можливих. У лідера, Сингапуру, — 8,56.

Оцінюючи економічну свободу країн світу, Інститут Фрейзера розподіляє їх за чотирма групами: від найменш економічно вільних (більшість країн Африки, Аргентина, Ірак, Сирія, Іран та ін.) до “здебільшого вільних” (країни Західної Європи, крім Франції та Італії, США, Австралія та ін.). Третя і четверта групи, або ж квартилі за термінологією Інституту Фрейзера, — країни із середніми показниками. У третій, куди за результатами 2021-го увійшла також Україна, зокрема, знаходяться Китай, Індія, Бразилія та Туреччина. Переважна більшість європейських країн перебувають у другій або першій групах.

Графіка — Інститут Фрейзера

Від Польщі, яка у другому квартилі, Україна відстає на 0,95 бала. “Здається, що не так і багато, якщо не знати, що за 21 рік нам вдалося покращити наш показник лише на 1,5 бала”, — зазначає Мельник із Центру Бендукідзе.

 

У порівнянні з даними 2020 року, ми продемонстрували прогрес за показниками “Розмір держсектору” та “Правова система та право власності”. Погіршились позиції у розділах “Надійність грошей” і “Свобода міжнародної торгівлі”. 

Нинішні показники України не є рекордними. У 2002-му було 107-ме місце, а найбільшу кількість балів (6,24) ми мали у 2019-му. Та попри це Україна лише зараз уперше полишила останню, четверту групу економічно невільних країн і перейшла у третій квартиль. 

Як це пояснити? “Вихід України з четвертого квартиля — це поєднання повільного руху в правильному напрямку з введенням до дослідження нових змінних і використання нових джерел даних”, — пояснює Мельник із Центру Бендукідзе. 

Наприклад, замість Doing Business і Global Competitiveness Report, які останні кілька років не оновлюються, автори використовували Business Environment Rankings від Economist Intelligence Unit. 

Чи дійсно в Україні поліпшився рівень економічної свободи

Попри повільний прогрес, Україна заслужила вийти з групи економічно невільних краї, вважають старший економіст Центру економічної стратегії (ЦЕС) Юрій Гайдай та провідна наукова співробітниця Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Олександра Бетлій. 

Який вплив на економічну свободу матиме війна? За підсумками воєнного 2022-го, вочевидь, слід очікувати погіршення позицій України, бо війна в цілому завжди погано впливає на рівень економічної свободи, кажуть Мельник із Центру Бендукідзе, Гайдай із ЦЕС та Бетлій з ІЕД.  

“Насамперед буде вплив на показники надійності грошей через інфляцію, свободи міжнародної торгівлі через торгові барєри та контроль за рухом капіталу та людей, а також здатність захищати приватну власність”, — зазначає Мельник.

 

Як Інститут Фрейзера складає Рейтинг економічної свободи

Інститут Фрейзера вимірює ступінь підтримки економічної свободи політикою та інституціями країн. Аналітики використовують 45 різних наборів даних у п’яти широких сферах: 

Розмір державного сектора. Зі зростанням рівня державних витрат й оподаткування та частки держпідприємств ухвалення рішень на урядовому рівні заміщує особистий вибір людей, зменшуючи рівень економічної свободи. 

Правова система та право власності. Захист людей та їхнього законно набутого майна.

Надійність грошей. Інфляція підриває цінність зарплати та заощаджень.

Свобода міжнародної торгівлі. Свобода товарообігу — у найширшому розумінні, купівлі, продажу, укладання контрактів тощо. Зменшується, коли державні перешкоди роблять дорогим або навіть неможливим товарообіг із підприємствами та особами в інших країнах.

Регулювання. Використання урядом інструментів для обмеження міжнародної торгівлі, можливості наймати чи працювати, вільно вести свій бізнес тощо.

Основний ризик — ширше втручання держави в економіку та обмеження свобод, починаючи від величезних видатків на оборону, закриття даних і закінчуючи комендантською годиною, додає Гайдай із ЦЕС. Бетлій з ІЕД нагадує про валютні обмеження та заборону держслужбовцям і чоловікам виїжджати за кордон, що також негативно впливає на рівень економічної свободи. 

У той же час війна не заважає українській владі прискорити судову реформу чи зайнятися вирішенням проблем регулювання бізнес-діяльності, вважає Мельник. Неочевидний позитивний ефект — втрата впливу “старих олігархів”, каже Гайдай. “Влада має все менш залежний від них вигляд”, — зазначає він.

У разі продовження війни влада має проводити “зворотню лібералізацію” та прибирати обмеження в тих сферах, які не загрожують національній безпеці, додає Гайдай.  

“Після завершення війни потрібно встановити нові правила гри (включно з податковою реформою) так, щоб потреба їх міняти виникала якнайрідше, зокрема на шляху до ЄС”, — радить він. 

Що треба було покращувати навіть за мірками найбільш успішного для економічної свободи в Україні 2021-го?

Найнижчий бал з пяти секторів Україна має у сфері “Правова система та право власності” — 4,58 з 10 можливих. Інші найслабші показники:

незалежність судів — 3,47 проти 3,26 у 2020-му. У 2014 році було 3,24;  

захист прав власності — вже чотири роки незмінний показник 3,18, у 2014-му — 2,87; 

юридичне виконання договору — у першій половині 2000-х було 4,26, а далі ставало лише гірше. Останні п’ять років до 2021 року (включно) Україна мала 2,85. У 2014 році було 3,10; 

надійність поліції — вже чотири роки (включно з 2021-м) тримається на рівні 3,56. У 2014-му було 2,62;

захист іноземних активів — 3,88 у порівнянні з 4,39 у 2020 році. У 2014-му було 4,80.

Повноцінна незалежність судів — це і про захист майнових прав, і про надійність договорів, наголошує Гайдай із ЦЕС. Про ключову роль судової реформи та правоохоронних органів каже і Бетлій з ІЕД.  

Павло КАЛАШНИК

Додати коментар

Користувач:
email:





Акції, валюта,
Український ринок росте,
Інвестуймо разом.

- Fin.Org.UA

Новини

16:00 - Курси валют, встановлені НБУ на 25.10.2024
14:08 - Що потрібно Україні, щоб рухатися в бік розвинених країн. Уроки від нобелівських лауреатів
13:44 - Астрономічна сума допоможе Україні виконати Нацплан з енергетики та клімату
13:23 - Україна зібрала найкращий врожай гороху за останні три роки: причина
13:20 - Биткоин завершил коррекцию?
13:20 - PMI еврозоны временно помог евро, но вряд ли изменит тренд
13:02 - Мала приватизація поповнила бюджет на 9,5 мільярдів: що принесло найбільше коштів
12:56 - Перемога Трампа на виборах може завдати важкого удару по економіці Німеччини - Reuters
12:52 - Україна обговорила з Єврокомісією проміжні результати другої фази Ukraine Investment Framework (UIF)
12:32 - Федоров анонсував нові послуги в "Дії": їх буде шість 
12:28 - Tesla відзвітувала про найбільший квартальний прибуток за понад рік: акції зросли на 12%
12:21 - Максим Лібанов на Business & Legal Tax Forum: Комісія та НБУ спільно працюють задля створення якісного регулювання ринку віртуальних активів
12:04 - Обсяг готівки в Україні скоротився: яких банкнот стало менше
11:49 - Страйк працівників Boeing продовжується: останню пропозицію компанії відхилено 
11:42 - Інтерв'ю Володимира Лепушинського про валютно-курсову та процентну політику НБУ
11:31 - Nvidia закрила доступ користувачам з московія та Білорусі до оновлень драйверів для відеокарт
11:21 - Банки оновили курс валют: євро та долар здешевшали
10:12 - ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ - СОБОРНИЙ ТА ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОНИ М. ДНІПРА) ІНФОРМУЄ!
10:00 - 9,58 млрд грн — економічний ефект від малої приватизації держмайна за два роки
09:39 - ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ – НОВОКОДАЦЬКИЙ, ЧЕЧЕЛІВСЬКИЙ ТА ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОНИ М. ДНІПРА) ІНФОРМУЄ!
09:36 - Колонка Сергія Савчука про новий закон про “автоцивілку”
09:35 - Комунікаційна податкова платформа: про порядок отримання ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами
09:30 - Фізична особа – іноземець має посвідку на тимчасове проживання в Україні: чи має така особа право на податкову знижку за навчання?
09:29 - До уваги платників податку на додану вартість!
09:29 - Інформаційні матеріали щодо стану інноваційної діяльності
09:27 - Де можна ознайомитись з інформацією щодо режиму роботи користувачів КНЕДП ДПС та переліком документів, необхідних для отримання ЕДП?
09:26 - Чи вважається порушенням відсутність підпису одержувача у видаткових касових ордерах або видаткових відомостях?
09:19 - Що є об’єктом оподаткування військовим збором?
09:19 - Яким чином обчислюється сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичної особи?
09:17 - До уваги користувачів радіочастотного спектру (радіочастотного ресурсу) України!


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар27.4564
Канадський долар29.8639
Юань Женьміньбі5.7994
Чеська крона1.7654
Данська крона5.971
Гонконгівський долар5.3103
Форинт0.110545
Індійська рупія0.49078
Рупія0.0026476
Новий ізраїльський шекель10.9213
Єна0.27144
Теньге0.084895
Вона0.029915
Мексиканське песо2.085
Молдовський лей2.2911
Новозеландський долар24.8733
Норвезька крона3.7742
московський рубль0.42572
Сінгапурський долар31.2693
Ренд2.3325
Шведська крона3.9023
Швейцарський франк47.6643
Єгипетський фунт0.8459
Фунт стерлінгів53.5264
Долар США41.263
Білоруський рубль14.9982
Азербайджанський манат24.2681
Румунський лей8.9568
Турецька ліра1.2052
СПЗ (спеціальні права запозичення)54.8598
Болгарський лев22.7834
Євро44.5413
Злотий10.2568
Алжирський динар0.3121
Така0.3435
Вірменський драм0.106432
Домініканське песо0.68698
Іранський ріал0.00009177
Іракський динар0.031466
Сом0.48953
Ліванський фунт0.000461
Лівійський динар8.7057
Малайзійський ринггіт9.9961
Марокканський дирхам4.2532
Пакистанська рупія0.14836
Саудівський ріял10.9876
Донг0.0016778
Бат1.27814
Дирхам ОАЕ11.2224
Туніський динар13.6305
Узбецький сум0.0032417
Новий тайванський долар1.30179
Туркменський новий манат11.7771
Сербський динар0.39422
Сомоні3.8702
Ларі15.1127
Бразильський реал7.5853
Золото112999.55
Срібло1406.7
Платина42788.49
Паладій47150.4

Курси валют, встановлені НБУ на 25.10.2024