Каховська ГЕС необхідна, вона має унікальну місію — директор Інституту водних проблем НАН України

10.06.2023 11:15 | Укррудпром

Апостроф, 9 червня 2023. Опубликовано 10:55 10 июня 2023 года Збитки України оцінюються мільярдами доларів.

 Рівень води в Каховському водосховищі впав нижче 12,7 метрів, так званої “мертвої точки”, нижче якої водозабір неможливий. Щогодини рівень води падає на 6-7 сантиметрів, тобто за добу на півтора метри. Про проблеми, пов"язані із зневодненням величезного регіону та перспективи відновлення Каховської ГЕС “Апострофу” розповів директор Інституту водних проблем НАН України, доктор технічних наук, заслужений діяч науки та техніки України МИХАЙЛО РОМАЩЕНКО.

- З моменту підриву ГЕС пройшло вже понад три доби. Чи можна вже оцінити основні наслідки цієї техногенної та екологічної катастрофи?

— Поки що незрозуміло, до якої саме позначки буде спустошено Каховське водосховище. Якщо гребля зруйнована до основи, глибина водосховища становитиме не більше трьох метрів, а воно зменшиться завширшки з 3,5 км до 1-1,2 км, тобто повернеться у русло Дніпра.

Процес витоку води з водосховища невблаганно триває, вода з нього сходить швидше, ніж з затоплених територій навіть у гирлі Дніпра в районі Херсона. У Голій пристані рівень води піднявся на 4,5 метри, результат — людські жертви, трупи тварин, зруйновані будинки. Це екологічна катастрофа планетарного масштабу.

У будь-якому разі можна констатувати факт: величезний південний регіон України — Херсонська, Миколаївська, частини Запорізької та Дніпропетровської областей ризикують залишитись без питної води — якщо терміново не буде знайдено резервних джерел водопостачання. Регіон залишиться без води для потреб сільського господарства, для зрошення.

Завдано серйозного удару по промисловості регіону. Переробна промисловість — вода, виробництво марганцевої руди — вода. Гірничорудні комбінати та виплавка металу — вода. Загалом, куди не кинься — вода, без неї немає життя. Питання життя та смерті, у прямому сенсі — це охолодження реакторів Запорізької АЕС, руйнація яких призведе до ядерної катастрофи.

- Чи можливо зараз оцінити економічні збитки від руйнування Каховської ГЕС, хоча б приблизно?

— Давайте так — скільки коштує збудувати таку ГЕС? Зараз уже називають цифри $800 млн — $1 млрд, але я думаю — щонайменше вдвічі більше. Це лише прямий збиток. За деякими даними, руйнування Каховської ГЕС залишило без джерел води 94% зрошувальних систем у Херсонській області, 74% — у Запорізькій та 30% — у Дніпропетровській області.

Завдяки Каховському водосховищу відбувалося зрошення близько 1 млн. га сільськогосподарських земель. Рахуємо втрати продукції. При зрошенні врожайність у 2-3 рази вища, у регіоні в середньому отримували з одного гектара прибуток 500 доларів на рік. Тобто втрачено лише прибутку $500 млн. А прибуток становить максимально 20% загальних витрат на виробництво, тобто п"ята частина. Відповідно втрати від недоотриманої сільськогосподарської продукції — $2,5 млрд щорічно. Втрати у промисловості порахувати не беруся — не моя компетенція.

- Коли остаточно спаде вода, що ми можемо побачити на дні Каховського моря?

— Відходи хімічних, металургійних та інших виробництв, можливо радіоактивний мул. Сміття. Гниюча біомаса — водорості, дохла риба. За оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства, внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть досягти 95 тис тонн. Якщо повернутись до збитків — це близько 4 млрд гривень. А загальні збитки від загибелі всіх біоресурсів становитимуть близько 10 млрд гривень.

Потім вниз по Дніпру віднесе верхній шар затоплених земель, з пестицидами. За попередніми даними Мінагро, на правому березі Дніпра затопило 10 тис гектарів сільськогосподарських земель. На окупованому лівобережжі — у кілька разів більше.

На раніше затоплених територіях водоймища залишалися старі цвинтарі, скотомогильники. Тепер це все відкриється, існує ймовірність сплеску інфекційних захворювань, серед яких можуть бути холера та сибірка. Загалом епідеміологічна ситуація буде складною. Уявіть — прямо біля Нікополя чи Марганцю гнитимуть риба та водорості. Це сморід, хвороботворні бактерії. Потрібно витрачати значні кошти для поховання біомаси.

- Може, поки вода з водосховища ще не повністю витекла, варто якнайшвидше виловлювати рибу?

— У таких умовах, за постійного зниження рівня води, це нереально. Та ще й в умовах війни. А ту рибу, яку вже винесло на мілководдя, і яка вже зазнала мору, у жодному разі збирати не можна.

- Деякі екологи кажуть, що років за 10-15 те, що сталося, для природи буде навіть плюсом — Дніпро тектиме у своєму природному руслі, відновиться довкілля.

— Люди колись жили, і не було машин. Але зараз же нікому не спаде на думку зупиняти виробництво автомобілів, бо вони забруднюють довкілля, і знову пересідати на коней. Колись, у 50-х, Рейн називали стічною канавою Європи, через жахливу екологію — там можна було зайти у воду і заробити на ногах виразки.

Таким етологам рекомендую побудувати в лісі курінь, вивезти туди дітей, спати на ялинових гілках і харчуватися дарами природи. А не їздити на авто, жити в сучасних будинках і користуватися всіма благами цивілізації.

Ми в будь-якому разі вже не отримаємо на півдні України той степ, що був за часів козаччини — землі розорані, та й клімат не той. Без водосховища ми ризикуємо отримати неживу потріскану пустелю, з пиловими бурями та жахливою екологією. Тож Каховську ГЕС необхідно відновлювати однозначно. Тим більше, якщо ми хочемо стати потужною аграрною державою і годувати півсвіту.

— Фахівці кажуть, що відновлення Каховської ГЕС неможливе. Нову гідроелектростанцію потрібно будувати десь поряд? Чи може варто побудувати дві ГЕС для надійності? Вище за течією Дніпра є досить вузькі місця, наприклад, біля села Золота балка, де, по ідеї, теж можна звести дамбу.

— Я не особливо фахівець у цих питаннях, але думаю, що варто використати незруйновану частину греблі, просто збудувати новий машинний зал, нові водоскиди замість зруйнованих. Адже Дніпрогес відновили.

А щодо ще однієї гідроелектростанції… Каховська ГЕС — досить унікальний проект, станція побудована на рівнинній річці, що у світовій практиці — велика рідкість. Свого часу, у 50-х роках, коли будували ГЕС, фахівці все дослідили, розрахували (зокрема з урахуванням рельєфів), та обрали найоптимальніше місце.

Ще раз наголошу: відновлення Каховської ГЕС необхідне. Її головною функцією від початку було не виробництво електроенергії (сама станція не дуже потужна), а акумуляція великих запасів води. Якщо не буде Каховського водосховища — величезний регіон для країни буде втрачений.

Андрій КУЗЬМІН

 

Додати коментар

Користувач:
email:





Speculation game,
Buy low, sell high, hope to win,
Fortunes rise and fall.

- Fin.Org.UA

Новини

10:57 - Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:37 - Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:35 - Курс валютной пары GBP/USD зажат в широком ценовом диапазоне...
10:24 - Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:16 - Робота без бар’єрів: рівні умови для працевлаштування, навчання та ведення бізнесу
10:00 - Новий продукт для бізнесу від банку "Південний" – тендерна гарантія за дві години
09:55 - Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
09:55 - У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
09:53 - 31 березня Україна переходить на літній час
09:52 - Оперативна інформація про наслідки атаки 29 березня
09:47 - В Сумах відкрили перший офіс «Зроблено в Україні» для підтримки мікро- та малого бізнесу
09:39 - ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ про наслідки атаки 29 березня: ворог атакував дронами та ракетами енергетичні об’єкти у Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Івано-Франківській областях
09:36 - московія не допускає експертів МАГАТЕ до перевірки інформації про російську техніку на ЗАЕС
09:33 - МОН: Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у рамках Швейцарсько-українського проекту
09:26 - Понад 150 рятувальників ліквідовують наслідки ворожої атаки в 10 регіонах України, - Ігор Клименко
09:25 - Які терміни подання заяви за формою № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ?
09:21 - Обіг підакцизних товарів: повнота обсягів розрахункових операцій, проведених через РРО/ПРРО, забезпечує повноту надходжень до бюджетів
09:20 - Оформляйте земельні відносини відповідно до закону: орендуєте земельну ділянку – заключіть договір!
09:18 - Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки
09:14 - Податковий календар на 01 квітня 2024 року
09:13 - До уваги платників!
09:12 - До місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло майже 1,6 млн грн туристичного збору
09:11 - Транспортний податок: юридичні особи спрямували до місцевих бюджетів Дніпропетровської області понад 1,6 млн гривень
09:11 - московіяни атакували три теплоелектростанції ДТЕК
09:09 - Плата за землю – важливе джерело наповнення місцевих бюджетів Дніпропетровщини
09:08 - Податкова служба Дніпропетровщини: обговорення актуальних питань з податку на прибуток та єдиного податку
09:00 - Вночі московія атакувала енергооб’єкти: пошкоджено теплові та гідроелектростанції
08:50 - Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Угоду з США щодо відтермінування виплат за державним боргом
08:43 - Оперативна інформація щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією та щодо роботи піротехнічних підрозділів ДСНС України
08:35 - Курс валютной пары EUR/USD проторговывает область локальных min...


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5135
Канадський долар28.8988
Юань Женьміньбі5.4258
Чеська крона1.6737
Данська крона5.6807
Гонконгівський долар5.0125
Форинт0.107262
Індійська рупія0.47027
Рупія0.0024708
Новий ізраїльський шекель10.6496
Єна0.25938
Теньге0.087503
Вона0.029136
Мексиканське песо2.3679
Молдовський лей2.2228
Новозеландський долар23.4191
Норвезька крона3.6239
московський рубль0.42382
Сінгапурський долар29.055
Ренд2.0662
Шведська крона3.6744
Швейцарський франк43.3865
Єгипетський фунт0.8279
Фунт стерлінгів49.5641
Долар США39.2214
Білоруський рубль14.2561
Азербайджанський манат23.0755
Румунський лей8.5194
Турецька ліра1.2132
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9734
Болгарський лев21.6657
Євро42.367
Злотий9.8289
Алжирський динар0.28321
Така0.3459
Вірменський драм0.094144
Домініканське песо0.65004
Іранський ріал0.00090593
Іракський динар0.029045
Сом0.42551
Ліванський фунт0.000425
Лівійський динар7.8762
Малайзійський ринггіт8.022
Марокканський дирхам3.7715
Пакистанська рупія0.13675
Саудівський ріял10.1456
Донг0.0015437
Бат1.05901
Дирхам ОАЕ10.3594
Туніський динар12.1956
Узбецький сум0.0030447
Новий тайванський долар1.20401
Туркменський новий манат10.8712
Сербський динар0.3516
Сомоні3.4733
Ларі14.3241
Бразильський реал7.6217
Золото86820.49
Срібло968.09
Платина35516.55
Паладій39860.32

Курси валют, встановлені НБУ на 29.03.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2041501006.631006.631006.631006.63145961.35
2262861032.451032.451032.451032.451073748.00
2288111122.611122.611122.611122.6122452.20
229025972.87972.87972.87972.872043027.00
BAVL0.240.240.240.24129600.00
CRSR061003.071003.071002.961003.07358088.07

Дані за 28.03.2024