На порозі конфліктів за воду

10.06.2023 08:35 | Укррудпром

zn.ua, 9 червня 2023. Опубликовано 08:15 10 июня 2023 года Гучна новина про можливість війни Талібану проти Ірану не лише спричинила помітний резонанс у регіоні, а й налякала багатьох за його межами.

Але занепокоєння виявилося передчасним. Останній збройний інцидент на афгано-іранському кордоні традиційно почався з того, що група афганських озброєних наркоторговців-контрабандистів спробувала перетнути його звичним маршрутом, але іранські прикордонники відкрили по них вогонь. Місцеві таліби, не знаючи про те, що відбувається, помилково припустили, що іранські війська атакують їх, і зчинили стрілянину. Потім загони Талібану спробували невдало напасти на прикордонні іранські села й атакували укріплені бази іранських сил. Для відбиття атаки іранські прикордонники застосували артилерію. Як покарання влада Ірану миттєво закрила пропускний пункт Мілак—Зарандж, який є важливим для місцевої торгівлі. Одразу після зіткнення обидві сторони вже традиційно заявили про бажання вирішувати всі суперечки в мирний спосіб і погодилися деескалювати ситуацію.

Цей інцидент є яскравою ілюстрацією відносин між Іраном і Афганістаном. Ситуація на кордоні залежить від довіри та прогнозованості дій збройних формувань по обидва боки кордону й від загальної атмосфери в двосторонніх відносинах. Де однією з головних проблем є доступ до води.

Давня суперечка за транскордонні водні ресурси руйнує відносини між країнами та впливає на характер дій збройних формувань сторін.

Річка Гільменд протікає крізь увесь Афганістан і впадає в прикордонне озеро Хамун. Упродовж століть озеро було основним джерелом питної води, рибальства та зрошення для обох країн. Афгано-іранський договір 1973 року про розподіл стоку Гільменда передбачає, що Афганістан має постачати воду до Ірану — в середньому 820 мільйонів кубічних метрів щороку за нормальних умов. Однак умови та реалізація договору є “сірою зоною”, що дає змогу Афганістану маніпулювати ситуацією та спричиняє загострення водної суперечки.

За кілька тижнів до цієї сутички президент Ірану Ебрагім Раїсі різко попередив талібів про непорушність права Ірану на воду. “Я справді попереджаю правителів Афганістану про надання частки води для місцевих жителів Систану—Белуджистану”, — сказав Раїсі, порадивши Талібану “серйозно поставитися до попередження”, оскільки “ми не можемо дозволити собі, щоби права нашого народу було порушено”. Заперечуючи проти будівництва нової греблі, Раїсі запропонував Талібану дозволити іранським гідрологам перевіряти рівень води. У відповідь міністр закордонних справ Талібану Амір Хан Муттакі заявив, що Іран має вести “переговори віч-на-віч, а не здіймати галас”. Іран неодноразово скаржився, що отримує лише 4% узгодженого об’єму. Влада Талібану, як і всі попередні уряди Афганістану, посилається на загальне зменшення стоку річки. Саме тому іранська сторона наполягає на допуску своїх гідрологів для моніторингу ситуації.

Конфлікт із водою відбувається під час типового для регіону посушливого сезону. Зміни клімату та погане управління водними ресурсами поставили сільське господарство Ірану в критичне становище, а доступ до водних ресурсів тепер сприймається як безпековий виклик. Іран уже переживав масові протести фермерів під час посухи. Крім того, збанкрутілі фермери з цього сунітського регіону поповнюють лави етнічних повстанських антиурядових груп.

Вочевидь, ситуація для Ірану погіршилася після відкриття 2021 року нової греблі Камаль Хан. Під час відкриття гідровузла тодішній президент Ашраф Гані сказав: “Афганістан більше нікому не надаватиме безкоштовну воду, тому Іран має надавати афганцям паливо в обмін на воду”. Таліби, які тоді воювали проти Гані й обстрілювали дамбу, зараз повторюють і розвивають цю тезу колишнього президента.

Можна впевнено прогнозувати, що Талібан і надалі докладатиме зусиль для розподілу водних ресурсів регіону на власний розсуд. Вже йдеться про проєкти будівництва гідроспоруд на Амудар"ї, які в разі реалізації істотно зменшать стік до Узбекистану.

Але вода — не єдина проблема у відносинах між Іраном і Афганістаном. Іранський кордон — це один з основних маршрутів постачання опіуму з Афганістану до Європи. Тисячі іранських прикордонників і бійців Корпусу вартових загинули в сутичках з афганською наркомафією. Обидві сторони періодично домовляються про плідну кримінальну співпрацю й одночасно ведуть криваву боротьбу. Іранська влада час від часу заявляє, що європейські країни мають платити за захист від наркотрафіку. Водночас багато аналітиків припускають, що Іран цілеспрямовано маніпулює наркотрафіком у власних інтересах. Підтвердженням такого сценарію є участь Корпусу у виробництві в Сирії та розповсюдженні в країнах Перської затоки штучних наркотиків, що стало великою проблемою для Саудівської Аравії. Наркоторгівля, помножена на вкорінені взаємні стереотипи, руйнує спроби встановити довіру між сторонами та провокує нові криваві сутички.

У всіх цих конфліктах Талібан демонструватиме надзвичайно агресивний і недипломатичний спосіб вирішення проблем у поєднанні з постійними запевненнями в готовності до переговорів. Командири середньої ланки погрожуватимуть сусіднім країнам джихадом, низові бійці вступатимуть у дрібні вогневі зіткнення, а лідери з Кабулу закликатимуть до негайної деескалації.

Усі попередні роки Іран докладав зусиль, аби не допустити конфронтації з майбутніми правителями Афганістану і створити власні позиції в новій владі. Іран підтримував частину Талібану в районах поблизу свого кордону протягом багатьох років до захоплення ними влади. Незважаючи на те, що Тегеран не визнав уряд Талібану в Кабулі, він був однією з небагатьох держав, які підтримували дипломатичні відносини та зберегли своє посольство в країні. За роки війни мільйони афганців знайшли притулок в Ірані. Щоправда, тепер на тлі загострення відносин у Тегерані починають сприймати афганських біженців як потенційну п’яту колону. Іран сприяв транскордонній торгівлі, яка навіть у перший рік влади Талібану зросла на 20%, що врятувало багатьох людей у Гераті та інших містах на пограниччі. КВІР також пропонував спільну боротьбу з “Ісламською державою” і навіть був готовий повернути із Сирії частину афганського ополчення хазарейців Фатіміюн. Однак Талібан після консолідації влади фактично продовжує курс усіх попередніх урядів.

Нині обидві сторони загалом намагаються втримати ситуацію під контролем. Оглядачі зазначають, що Тегеран доклав особливих зусиль для деескалації. Громадська думка в Ірані виступає за військові відповіді на прикордонні провокації. Однак іранські політики не підуть на це, оскільки бояться будь-якої ескалації на тлі напруження з Ізраїлем і країнами Заходу. Зараз Тегеран, навпаки, докладає неабияких зусиль для нормалізації своїх відносин із більшістю сусідів. Що створює вікно можливостей для Талібану продовжувати водну експансію. Талібан також хоче створити імідж мирного Афганістану та доброго сусіда й не втягуватиметься в масштабніші військові дії з Іраном, розраховуючи отримати бажане з допомогою кулуарних погроз. 

Сергій ДАНИЛОВ, Центр близькосхідних досліджень

Додати коментар

Користувач:
email:





Numbers on a screen
Green and red arrows flashing
Money changes hands

- Fin.Org.UA

Новини

19:47 - У І кварталі до бюджету від приватизації надійшло понад 650 мільйонів
19:47 - Катерина Павліченко: За допомогою 38 машин, отриманих ДСНС від міжнародних партнерів, було розміновано понад 700 га територій
19:22 - У І кварталі Мінфін залучив понад $3 мільярди внутрішніх запозичень для покриття дефіциту бюджету
19:13 - московіянам почнуть відключати вхід в акаунти через Apple чи Google ID
19:06 - У Мінфіні відбулося третє засідання Міжвідомчої робочої групи з питань застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій
18:56 - "Схеми": Портнов з Іспанії переписав віллу під Києвом на дітей
18:44 - Виробники "Шахедів", металургія та автопромисловість: США та Британія ввели санкції проти Ірану
18:41 - Делегація МОЗ взяла участь у пояснювальній сесії Єврокомісії з питань захисту прав споживачів та охорони здоров’я
18:35 - "Укрнафта" змешить споживання електроенергії на АЗС
18:25 - Мінфін та Держфінмоніторинг працюють з міжнародними партнерами, щоб внести росію до «чорних» списків FATF та ЄС, – Денис Улютін
18:18 - Замість декларативних пільг — дієві інструменти для самореалізації ветеранів у цивільному житті, — Максим Кушнір
18:07 - УЗ цьогоріч планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій
17:56 - Підписано Угоду про співробітництво в рамках проекту «Спільна архівна спадщина» з керівниками архівних служб країн Балтії, України та Польщі
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 18.04.2024
17:32 - "Укренерго" попереджає про можливі обмеження електроенергії для промислових споживачів
17:30 - Держаудитори перевірять ефективність роботи ДП «Укрдіпроважмаш»
17:28 - Посібник "Створення індустріальних парків та включення їх до Реєстру індустріальних парків"
17:21 - Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Юлія Свириденко
17:20 - ФДМУ не зміг із першої спроби продати конфісковані квартири Сальдо і Шелкова
17:17 - Зустріч фінансового блоку G7: Сергій Марченко закликав пришвидшити розробку механізмів для спрямування активів рф на потреби України
17:00 - З 22 квітня в Києві відновиться платне паркування
16:48 - Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Юлія Свириденко
16:38 - План США з випуску боргових зобов'язань під активи московія має юридичні ризики – ЄЦБ
16:35 - З початку року аграрії отримали кредитів на розвиток на 36 мільярдів
16:32 - 36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на розвиток господарств
16:22 - Мінекономіки: Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарного розмінування
16:05 - США відновили нафтові санкції проти Венесуели: режим Мадуро не виконав обіцянок
15:59 - Новопризначений директор Центру гуманітарного розмінування взяв участь у засіданні Наглядової ради
15:56 - Україна вперше за місяць випустить 10 САУ "Богдана" - Зеленський
15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 19.04.2024


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5305
Канадський долар28.7995
Юань Женьміньбі5.4716
Чеська крона1.6729
Данська крона5.6663
Гонконгівський долар5.0568
Форинт0.107167
Індійська рупія0.47405
Рупія0.0024469
Новий ізраїльський шекель10.4752
Єна0.25658
Теньге0.088619
Вона0.028832
Мексиканське песо2.3361
Молдовський лей2.2125
Новозеландський долар23.4771
Норвезька крона3.6023
московський рубль0.42078
Сінгапурський долар29.1268
Ренд2.0799
Шведська крона3.6351
Швейцарський франк43.5804
Єгипетський фунт0.8193
Фунт стерлінгів49.3858
Долар США39.6037
Білоруський рубль14.3951
Азербайджанський манат23.2936
Румунський лей8.497
Турецька ліра1.2187
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1599
Болгарський лев21.6154
Євро42.2789
Злотий9.769
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94309.87
Срібло1126.34
Платина37223.12
Паладій40714.98

Курси валют, встановлені НБУ на 19.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.451041.451041.451041.45312435.00
227763995.04995.04995.04995.04221893.92
229025981.29981.29981.29981.29490645.00
229470917.22917.22917.22917.2291722.00
2302621049.581049.581049.581049.58209916.00
BAVL0.2250.2250.2250.22567500.00
CRSR061018.491019.181018.491019.1820373.25
USGK78454845484548454822740000.00

Дані за 18.04.2024