Тріщини в Amazon. Як закінчується ера нестримного зростання техногіганта. Розповідає The Washington Post

29.03.2023 19:30 | Укррудпром

Гігант онлайн-торгівлі вийшов у лідери серед техногігантів, які зайнялися масовими скороченнями персоналу. Та Amazon вирішив зменшити не лише кількість співробітників, а й напрями діяльності. The Washington Post розглянув поточний стан справ у другого найбільшого приватного роботодавця США. Forbes обрав із матеріалу головне.

 “Магазин всього”, який роками був у режимі швидкого розширення й експериментів, закриває офіси, бізнесові напрями і скорочує 27 000 корпоративних співробітників, включно із тими, які працюють у ключових відділах, як-то хмара і реклама. Все це вказує на те, що ера нестримного зростання компанії, яка бралася майже за все, добігає кінця.

За три десятки років з часу свого заснування Amazon перетворився із онлайн-книгарні на велетня, який не лише продає все, а й доставляє та іноді виробляє це. В компанії працює приблизно 1,3 млн співробітників, у 2022-му річний дохід досяг понад $500 млрд, а також вона купує або створює бізнеси у галузі продовольчих товарів, транспортування, фінансів й охорони здоровя.

Тріщини у системі почали зявлятися минулого літа, коли Amazon оголосив, що під час пандемії компанія набрала забагато кадрів і надто розширила логістичні операції, тому буде відбуватися скорочення персоналу і сповільнення зростання.

Хоча в останні кілька тижні низка техногігантів повідомили про скорочення персоналу, наприклад, Google, Microsoft і Facebook, через сповільнення економіки, Amazon у цьому питанні — лідер технологічного сектору. Шість теперішніх і колишніх виконавчих директорів компанії анонімно розповіли, що це сильно вдарило по моральному духу співробітників.

Речник Amazon Бред Ґлассер сказав, що компанія сподівається “забезпечити важливі зміни у довгостроковій перспективі” і бачить нагоди для зростання в Amazon Web Services, рекламі, Prime Video, охороні здоровя, супутниковому інтернеті та автономному транспорті.

Ощадливість завжди була ключовим принципом компанії, що вирізняє Amazon серед інших техногігантів, які відомі своїми суперкомфортними офісами і щедрими зарплатами.

Іноді ця культура ощадливості заходила надто далеко, коли у логістичній мережі і на складах компанії більше цінувалася швидкість, ніж безпека. Про це робили розслідування Reveal, ProPublica і BuzzFeed News. Amazon заперечує результати цих досліджень і стверджує, що безпекові заходи компанії покращуються.

Тепер Amazon прагне ще більшої економії.

Часи змінюються

Засновник Amazon Джефф Безос, якому належить The Washington Post, просував ідею того, що компанії не потрібно бути прибутковою, і вона може стати неймовірно дорогою, витрачаючи гроші на швидке зростання.

Але це було 30 років тому, а тепер Amazon — зріла компанія під іншим керівництвом і з акціонерами, які очікують на реальні прибутки. Під час пандемії ринкова вартість Amazon досягла майже $2 трлн, а у листопаді скотилася до менш ніж $900 млрд.

Під час останнього звіту про заробітки компанії гендиректор Amazon Енді Джессі сказав, що його “тішить результат, який дає скорочення витрат”.

“Якщо врахувати наші інвестиції та інновації у деяких галузях, що повязані із досвідом користувачів (наприклад, розважальний стримінг, охорона здоровя, супутниковий інтернет по всьому світу), то можна із оптимізмом дивитися у майбутнє”, — зазначив він.

Amazon не скорочує операції і залишається другим найбільшим приватним роботодавцем у США. Окрім того, що споживчі витрати знижуються — особливо порівняно з пандемічним вибухом онлайн-закупів — клієнти також повертаються до фізичних магазинів, а низка оглядачів зауважили, що досвід шопінгу на Amazon стабільно погіршується.

Замість того, щоб допомагати чи рекомендувати продукти, щоб покращити досвід користувачів, Amazon віддав майже весь свій сайт під рекламу, говорить Юозас Казюкенас із сайту Marketplace Pulse, який займається дослідженням е-торгівлі.

“У компанії так мало серйозної конкуренції, що вона не відчуває потреби в інноваціях”, — вважає Казюкенас.

Ґлассер, речник Amazon, сказав, що компанія продовжує створювати інновації для шопінгу, і вони “пишаються цілісним і приємним досвідом, який можуть забезпечити користувачам”.

Amazon Web Services та більша маржа

Хоча Amazon найвідоміший своєю е-торгівлею, Amazon Web Services, хмарний підрозділ компанії, вже довгий час є найприбутковішим бізнесом техногіганта. Цьому сприяв Джессі, що і допомогло йому отримати посаду гендиректора. Але зростання AWS стрімко знизилося, коли клієнти, такі як банки, стартапи і медичні компанії, скоротили свої витрати на технології.

“Замовлення ще є, цей напрям все ще росте, але не так швидко, як раніше, — розповів колишній аналітик AWS Кріс Ґон. — Це найменше зростання за весь час”. Amazon сказав інвесторам, що це стало результатом реакції клієнтів на “сповільнення економіки”.

Це змушує Amazon шукати способи урізати витрати. Минулого року компанія скоротила частину працівників, які займалися Alexa, закрила проєкти у таємничому інкубаторі Grand Challenge, припинила роботу над роботами і дронами-кур’єрами на автопілоті, а також закрила фізичні магазини. Але Amazon також прагне отримати якомога більшу прибутковість зі своїх ключових галузей.

Елейн Квон — співзасновниця і керуюча партнерка Kwontified, яка консультує компанії, що продають оптом Amazon, розповіла, що Amazon різко зменшив розмір замовлень і водночас збільшив відсоток продажів, який він бере як комісію. За словами Квон, Amazon “намагається витиснути якомога більшу маржу з усього”.

“Було багато складних і дуже напружених обговорень, — додає вона. — Але Amazon — це все ще 400-кілограмова горила в онлайн-торгівлі. Що ти будеш робити, якщо не продаватимеш на Amazon?”.

Amazon стверджує, що веде “відкриті обговорення” із брендами і намагається знайти фінансово вигідні для всіх рішення.

Стримінг, аптеки і логістика

Компанія також переглядає свої покупки. Це торкнулося стримінгової платформи Twitch, яку Amazon купив за майже $1 млрд у 2014-му. 16 березня засновник Twitch повідомив, що йде з компанії, а за чотири дні Amazon сказав, що скоротить сотні співробітників стримінгу Twitch.

Amazon Pharmacy, яку Amazon створив на базі стартапу Pillpack (куплений у 2018 році за $750 млн), ніяк не може розкачатися, про що розповіли колишні співробітники компанії. Збільшити інтерес до своєї аптеки Amazon намагався за допомогою дисконтної підписки RxPass, але техногігант так і не запустив опції, які зробили Pillpack популярним, як-то доставка замовлень.

Логістика аптечного бізнесу виявилася непростою справою; наприклад, компанія не може доставляти ліки своєю наявною логістичною мережею. А інтеграція технологій Pillpack в ПЗ Amazon виявилася складним і кропітким процесом. Загалом колишні співробітнки сказали, що Amazon недооцінив складність управління аптечним бізнесом.

Amazon заявив, що вони “в захваті від імпульсу для Amazon Pharmacy й наших інших медичних сервісів”. Pillpack продовжує працювати окремо і пропонувати ті самі послуги.

Під час піку розвитку своєї логістичної імперії Amazon часто відкривав нові пункти доставки або центри виконання замовлень кожні кілька тижнів. Тепер відкриття десятків таких нових логістичних обєктів скасували або відклали.

Також відкладається будівництво другої штаб-квартири в Арлінгтоні, Вірджинія, і корпоративних офісів у Нешвілі. Компанія навіть виїхала зі своєї першої штаб-квартири у Сіетлі.

Amazon сказав, що його довгострокові плани на Вірджинію не змінилися, а будівництво у Нешвілі у процесі.

Компанія також закриває американські кол-центри і переводить працівників на дистанційні посади, повідомляє Bloomberg. Цього тижня Amazon сповістив співробітників про те, що може закрити ще один центр підтримки в Ірландії.

Продовольчі магазини

Компанія розраховувала на те, що технологія “Просто виходь” у мережі Amazon Go, у магазинах якої немає касирів і продавців, сприятиме великому успіху серед клієнтів, але цей успі досить скромний. А всі магазини мережі у Сан-Франциско компанія вирішила взагалі закрити.

Гігант цифрової торгівлі відклав відкриття супермаркетів Amazon Fresh у США.

Під час звіту про заробітки у лютому Джессі сказав, що продовольчі магазини залишаються значною частиною бізнесу Amazon і що він вбачає у них велику можливість, адже все більше людей замовляють продукти онлайн.

“Ми важко над цим працюємо і бачимо позитивні сигнали. Коли буде вдалий час, ми ще розширимося”, — наголосив він.

Додати коментар

Користувач:
email:





Global economy
Interconnected markets
Boom, or recession?

- Fin.Org.UA

Новини

20:35 - Ситуація в енергосистемі. Оперативна інформація на 19:00
20:15 - Apple вимагає від Telegram заблокувати низку каналів для користувачів з українськими SIM-картками
20:08 - Банки готові збільшити кредитування бізнесу та населення – НБУ
20:02 - Найдорожча технокомпанія Європи ASML офційно змінила гендиректора
19:29 - Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження
19:17 - Патроне став віцепрезидентом ЄБРР. Хто очолив банк по Україні та Молдові
18:48 - Литва майже припинила імпорт зерна з московії та Білорусі
18:47 - Mercedes-Benz презентувала електричний G-Wagen
18:23 - Туреччина наростила закупівлі російської нафти до історичного рекорду
18:21 - Оновлено порядок здійснення безвиїзного нагляду та виїзних перевірок  фінансових установ з питань фінансового моніторингу, валютного та санкційного законодавства
18:10 - Байден підписав закон з 61 млрд доларів на підтримку України
18:07 - У Харкові запровадили нові проєкти для підтримки місцевого бізнесу
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 24.04.2024
17:18 - Україна підписала Меморандуми про взаємне визнання Дипломів / Свідоцтв фахівця моряків з Португалією та Грузією
17:04 - Мазепа про свою справу: проблема в "сірих зонах" законів, а не в вертикалі Зеленського
17:00 - Офіс генпрокурора після аудиту закрив п'яту частину справ проти бізнесу
16:47 - Boeing звітує про падіння доходів через скорочення поставок
16:35 - Центр розмінування ДССТ отримав 10 позашляховиків, закуплених німецькими партнерами за ініціативи Мінекономіки
16:31 - Автобуси тепер можуть обирати в "єЧерзі" час перетину кордону з Молдовою
16:24 - Держаудитслужба розпочала аудит Науково-дослідного інституту вогнетривів
16:14 - Мінветеранів обговорило з представниками ОВА та територіальних громад законопроєкт щодо засад ветеранської політики
16:06 - ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району Києва
15:48 - Банкіри очікують зниження Нацбанком облікової ставки до 14%
15:48 - Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:43 - Мін’юст: Урядовий законопроект про звернення ухвалений в першому читанні
15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024
15:27 - Як заробити на землі, маючи 1000 грн
15:27 - Данія – Україна: працюємо над розширенням співпраці з бізнесом у сферах експортної логістики, відновлення критичної інфраструктури та розвитком децентралізованої енергетики
15:25 - Енергетики обмежуватимуть ввечері енергопостачання для промисловості в усіх регіонах
15:22 - Ратифікація Угоди з Великою Британією про цифрову торгівлю сприятиме поглибленню участі України у глобальній економіці, - Юлія Свириденко


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.871043.871043.871043.872233881.80
2280431077.331077.331077.331077.33104501.01
2289101069.981069.981069.981069.9853499.00
229025983.59983.59983.59983.591827510.22
229470919.34919.34919.34919.34367736.00
2302621055.81055.81055.81055.8221718.00
CRSR061023.781023.781023.781023.785118.90
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
USGK78454545454545454522725000.00
XS12141600016000160001600016000.00

Дані за 24.04.2024