Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування: Новокодацький, Чечелівський та Центральний район міста Дніпра)

29.03.2023 11:33 | Fin.Org.Ua

Шановні платники! Комунікаційна податкова платформа працює!
Податкова служба продовжує політику відкритості та прозорості у своїй діяльності та використовує результативні формати співпраці з платниками.
Задля якісної та оперативної комунікації з бізнес-спільнотою і громадськістю у Дніпропетровській області працює Комунікаційна податкова платформа. Ця платформа активізує співпрацю державного органу з платниками.
Комунікатори – фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС), які координують роботу Комунікаційної податкової платформи регіону, забезпечують ефективний зворотній зв’язок між платниками і податковою службою області.
Нагадуємо, що на базі ГУ ДПС створена електронна скринька Комунікаційної податкової платформи за адресою dp.ikc@tax.gov.ua.
На цю скриньку представники бізнесу та громадськості можуть звернутись до ГУ ДПС з нагальними питаннями стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, а також з пропозиціями щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою.
У зверненнях платники в обов’язковому порядку зазначають інформацію (номер телефону для контакту, e-mail тощо) для зворотнього зв’язку – надання відповідей або інформації про проведення запланованого заходу.
За результатами розгляду таких звернень, за потребою заявників, ГУ ДПС плануються комунікації з платниками у різних форматах (зустрічі, засідання «круглих столів», семінари тощо), у тому числі і в режимі онлайн.
Податкова служба зацікавлена в інформаційних контактах з бізнес-спільнотою та громадськістю. Саме тому такий інструмент взаємодії, як Комунікаційна податкова платформа, надає змогу платникам податків оперативно вирішувати актуальні питання у діалозі з податківцями.
За який звітний (податковий) період платник ПДВ вперше має право заявити суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок відкритий у небанківського надавача платіжних послуг?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що 01.04.2023 набере чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888).
Законом № 2888 запроваджено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та інших законодавчих актів, зокрема в частині обліку електронних гаманців та рахунків відкритих платникам податків небанківськими надавачами платіжних послуг, сплати податків електронними грошима та використання інших платіжних операцій, що запроваджені Законом України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги».
Враховуючи, що Закон № 2888 набере чинності 01 квітня 2023 року, вперше платник податку має право заявити суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок в небанківського надавача платіжних послуг за звітний (податковий) період квітень 2023 року (п. 1 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2888).
До уваги ФОП!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що фізичні особи – підприємці (ФОП), в тому числі платники єдиного податку ІІ – ІV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій/програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО/ПРРО) у випадку здійснення «розрахункових операцій» у розумінні Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами.
Розрахункова операція це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
Обов’язок вести облік товарних запасів, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі – Порядок № 496), поширюється на платників податків, ФОП, які здійснюють:
 - діяльність на загальній системі оподаткування;
 - діяльність з використанням ІІІ групи єдиного податку та зареєстровані платниками ПДВ;
 - також, серед платників ІІ – ІV групи єдиного податку Порядок № 496 поширює свою дію на тих, які здійснюють:
 - реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
 - реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.
Платники єдиного податку ІІ – ІV групи, які не зареєстровані платниками ПДВ та не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, облік товарних запасів не ведуть.
Про перелік переданого на реалізацію майна, що перейшло у власність держави
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що на вебпорталі ДПС України  за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki- розміщено перелік переданого на реалізацію майна,
що перейшло у власність держави.
Додаткові матеріали
Станом на 15.12.2022 (Завантажити)
Станом на 31.01.2023 (Завантажити)
Станом на 06.03.2023 (Завантажити)
Про подання громадянами звернення
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
Громадяни можуть викласти свої звернення:
- надіславши на поштову адресу: 04053, м. Київ, Львівська площа, 8;
- через Контакт-центр ДПС за телефоном: 0800 501 007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «6»;
- з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку, надіславши на електронну поштову адресу:
 ! у вигляді сканкопії чи фотокопії письмового звернення з підписом заявника із зазначенням дати та місця проживання або підписане кваліфікованим електронним підписом.
Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, відповідно до частини восьмої статті 5 Закону України «Про звернення громадян» буде повернуто заявнику з відповідним роз’ясненням не пізніш як через десять днів від дня його надходження.
Графік роботи та телефони:
Надання інформації щодо реєстрації вхідної кореспонденції за зверненнями громадян здійснюється відділом обліку звернень громадян та  контролю за їх розглядом управління організації розгляду звернень громадян та забезпечення доступу до публічної інформації Департаменту організації роботи Служби у робочі дні за графіком: понеділок – п’ятниця з 8 год. 30 хв. до 12 год. 30 хв. та з 13 год. 00 хв. до 16 год. 30 хв. за телефоном (044) 279 79 78.
Детальніше щодо подання звернення до ДПС (Форма подання письмового звернення до ДПС, що надсилається засобами поштового зв’язку або з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення); Зразок документального оформлення письмового звернення громадянина до ДПС) – на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/dlya-gromadskosti/zvernennya-gromadyan/podannya-zvernennya
До уваги фізичних осіб!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.
Звертаємо увагу, що для фізичних осіб – платників податків – резидентів України, дохід, отриманий у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого ступеня споріднення як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави (далі – допомога), відповідно до п. 27 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки. При цьому зазначена пільга поширюється на всі форми надання зазначеної допомоги, у тому числі у разі її одержання як додаткове благо, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність.
Отже, фізичні особи – платники податків – резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, декларують як іноземні доходи, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують. Тобто, зазначають лише отримання таких коштів як дохід без податку та збору.
При цьому декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.
Звертаємо увагу, що з 01.01.2023 введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової  декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за № 593/37929.
Відповідно до п. п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ.
Пунктом 49.20 ст. 49 ПКУ передбачено, що якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Отже, громадяни, фізичні особи – підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за результатами 2022 року з урахуванням вимог Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» подають податкову декларацію до 01 травня 2023 року (включно).
Разом з тим звертаємо увагу, що відповідно до ст. 166 ПКУ фізичні особи – платники податку при дотриманні вимог встановлених зазначеною статтею ПКУ мають право подати податкову декларацію для використання свого права на податкову знижку. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п. п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ). Копії первинних документів, що підтверджують право на податкову знижку подаються разом з податковою декларацією (п. п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).
Чи повинен благодійник – фізична особа, який внесений до Реєстру, отримувати та зберігати документи, які підтверджують надання благодійної допомоги особам, визначеним підпунктами «а» та «в» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 ПКУ?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області стосовно того, чи повинен благодійник – фізична особа, який внесений до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (Реєстр), отримувати та зберігати документи, які підтверджують надання благодійної допомоги особам, визначеним підпунктами «а» та «в» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (ПКУ), повідомляє.
Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені вищезазначеним абзацом. При цьому первинним документом вважається документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення (пункт 44.1 статті 44 ПКУ, стаття 1 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами).
Податковий календар на 30 березня 2023 року
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) повідомляє, що
30 березня 2023 року, четвер, останній день сплати за лютий 2023 року
- акцизного податку;
- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу;
- єдиного податку платниками єдиного податку третьої групи за ставкою єдиного податку у розмірі 2 відсотків доходу;
- ПДФО:
із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за лютий 2023 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці;
з нарахованого, але не виплаченого доходу за лютий 2023 року;
- земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян); 
- ПДВ;
- рентної плати:
за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
за користування радіочастотним ресурсом України;
за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.
Плата за землю: від фізичних осіб до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло майже 57 млн гривень
У січні – лютому  2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло майже 57 млн грн плати за землю, що порівняно з відповідним періодом 2022 року на понад 22 млн, або на 66,6 відсотків більше.
Нагадуємо, що відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Пунктом 286.4 ст. 286 ПКУ встановлено, що за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.
У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.
Понад 14 млн грн – збір до спецфонду державного бюджету від платників Дніпропетровщини
Протягом січня – лютого 2023 року від платників Дніпропетровської області до спеціального фонду державного бюджету надійшло понад 14 млн гривень. Порівняно з 2022 роком надходження збільшились майже на 10 млн гривень. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонов Валерій.
Як зауважив Валерій Леонов, для постійної фінансової підтримки Збройних сил України та наших громадян, необхідно сплачувати податки і збори у встановлені терміни. Злагодженими діями податківців і платників сьогодні забезпечується підтримка економіки та соціальний захист населення нашої країни.
«Дякуємо всім платникам за вчасно та в повному обсязі внесені до бюджетів грошові кошти, за розуміння важливості сплати податків та відповідальне ставлення до виконання конституційних зобов’язань перед державою щодо сумлінного поповнення бюджетів», – зазначив заступник начальника податкової служби Дніпропетровщини.
Щодо отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи
1. Як отримати Довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка)?
Для отримання Довідки платник подає заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. За формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 03.09.2018 № 733.
Заява подається платником (на його вибір):
у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо Заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;
в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».
Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником.
Для правильного заповнення Заяви потрібно зазначити усі реквізити нормативно-правового акта за уніфікованим шаблоном відображення, необхідні для його ідентифікації:
-  вид (Закон України або ЗУ (скорочений варіант), постанова Кабінету Міністрів України або постанова КМУ (скорочений варіант), наказ міністерства, постанова Правління Національного банку України або постанова Правління НБУ (скорочений варіант) тощо;
-  індивідуальну назву акта, що зазначається у лапках («….») його порядковий номер (знак «№» та арабські або арабсько-римські цифри, знаки    «-». «/») та дату приймання, оформлену словесно-цифровим (25 грудня 2022 року) або цифровим способом (25.12.2022).
Звертаємо увагу, що деякі платники вказують як підставу отримання Довідки Порядок або наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи», проте Порядком № 733 визначено лише механізм надання довідки контролюючим органом платнику, положення цього порядку не містять вимог щодо необхідності підтвердження платником відсутності заборгованості, а відтак не може бути підставою для надання Довідки.
2. В якій формі надається Довідка?
Довідка формується згідно з додатком 1 до Порядку та може надаватись платнику за його вибором або у паперовій, або в електронній формі. Форму отримання Довідки платник зазначає у Заяві.
Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву.
Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».
3. Які терміни надання Довідки?
Термін надання Довідки становить п’ять робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.
4. Який строк дії Довідки?
Строк дії Довідки становить десять календарних днів з дати її формування. У Довідці обов'язково зазначається термін її дії.
У разі якщо платник не отримав, сформовану у паперовій формі, Довідку до закінчення строку її дії, така Довідка зберігається в уповноваженому органі.
 5. В якому випадку платнику може бути відмовлено у наданні Довідки?
За наявності у платника за даними інформаційно-комунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, платнику готується лист (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо надання Довідки. Лист вручається особисто платнику (його законному чи уповноваженому представникові) або надсилається платнику у порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II Податкового кодексу України. Відмова у наданні Довідки готується уповноваженим органом протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.
Співпраця податкової служби Дніпропетровщини з Європейською Бізнес Асоціацією
Cьогодні, 28.03.2023, за організацією Дніпровського офісу Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) на базі комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) відбувся вебінар на тему «Міжнародне оподаткування», в якому прийняв участь заступник начальника податкової служби області Леонов Валерій. 
До заходу також долучились менеджер комітетів Дніпровського офісу ЄБА Кобізь Марія; експерт з міжнародного оподаткування, асоційований партнер Crowe Azerbaijan Вахітов Рустам; партнер AC Crowe Ukraine, член Громадської ради при Міністерстві фінансів України Карпов Леонід; керівники структурних підрозділів ГУ ДПС: управлінь трансфертного ціноутворення та інформаційної взаємодії; представники бізнесу – члени ЄБА.
Обговорювались питання міжнародного обміну податковою інформацією, оподаткування контрольованих іноземних компаній та нерезидентів, визначення постійного представництва.
На початку заходу до присутніх звернувся Леонов Валерій та відзначив, що законодавча обізнаність платників – це надійний фундамент роботи бізнесу у рамках правового поля та забезпечення стабільного наповнення бюджетів.
Особистий контакт з платниками податків є важливим вектором роботи податкової служби області. Співпраця податківців з бізнес-спільнотою допомагає оперативно обговорювати та вирішувати нагальні питання.
Фахівці ГУ ДПС відповіли на запитання учасників вебінару та проаналізували окремі кейси, з якими звернулись суб’єкти господарювання.
Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Комунікаційна податкова платформа – дієвий механізм співпраці»
Сьогодні, 28.03.2023, у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного  зв’язку  «гаряча лінія» на тему «Комунікаційна податкова платформа – дієвий механізм співпраці».
На запитання відповідала начальник управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.
Питання 1: Доброго дня! У мене таке питання: хто може скористатись Комунікаційною податковою платформою?
Відповідь: Вітаю! На електронну скриньку Комунікаційної податкової платформи можуть звернутися представники бізнесу та громадськості. Вони мають змогу звернутись до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) з питаннями стосовно законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, а також з пропозиціями щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою.
Питання 2: Добрий день! Якщо в ході моєї підприємницької діяльності виникне питання, яке потребуватиме оперативного вирішення, що мені робити?
Відповідь: Вітаю! Комунікаційна податкова платформа ГУ ДПС забезпечує новий формат спілкування платників та податківців. Кожне звернення, яке надходить на адресу платформи, швидко опрацьовується та здійснюється зворотній зв’язок з заявником. Отже, для оперативного розгляду Ваших питань, які виникають під час діяльності, Ви можете звернутись на Комунікаційну податкову платформу ГУ ДПС.
Питання 3: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, які фахівці задіяні у комунікаціях у разі звернення платника на Комунікаційну податкову платформу?
Відповідь: Добрий день! Зворотній зв’язок між платниками і податковою службою області забезпечується комунікаторами – фахівцями ГУ ДПС. Після отримання звернення комунікатор максимально швидко зв’язується з адресатом для визначення формату відповіді та, за необхідності, дати проведення зустрічі з відповідальними особами профільних структурних підрозділів ГУ ДПС.
Питання 4: Вітаю! Скажіть, будь ласка, як мені звернутись на Комунікаційну податкову платформу до податкової служби і чи є рекомендації щодо оформлення листа?
Відповідь: Добрий день! Для оперативного зв’язку з комунікаторами Ви можете написати лист на електронну скриньку Комунікаційної податкової платформи dp.ikc@tax.gov.ua. У листі рекомендуємо вказувати назву суб’єкта господарювання, код ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або РНОКПП (для фізичних осіб), ПІБ заявника, контактний номер телефону та викласти суть питання.
Долучайтеся до спілкування за допомогою Комунікаційної податкової платформи – це якісна та оперативна комунікація з платниками податків.
Відбулося засідання експертних груп ДПС таРади бізнес-омбудсмена
Черговий блок звернень від бізнесу розглянули сьогодні представники ДПС та Ради бізнес-омбудсмена під час засідання експертних груп. 
Учасники, зокрема, відзначили зменшення кількості звернень, що виносяться на розгляд експертних груп. Така тенденція свідчить як про якість їх попереднього опрацювання РБО, так і про дієвість комунікації податкової служби та бізнесу як на центральному, так і на регіональному рівнях.
Під час засідання податківці відповіли на питання, з якими зверталися платники до РБО, зокрема, щодо адміністрування податку на додану вартість, реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних. Також учасники обговорили стан виконання податковою службою рішень суду.
Нагадаємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС. 
Як визначається звичайна ціна майна, робіт, послуг при визначенні бази оподаткування резидентами Дія Сіті?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Звичайна ціна майна, робіт, послуг при визначенні бази оподаткування резидентами Дія Сіті – платниками податку, що сплачують податок на прибуток підприємств на особливих умовах, при здійсненні операцій, які є об’єктом оподаткування відповідно до пункту 135.2 статті 135, пункту 137.10 статті 137 та пункту 141.9 прим. 1 статті 141 Податкового кодексу України (крім визначення бази оподаткування у разі здійснення контрольованих операцій), визначається на рівні ціни договору, але не нижче ціни придбання майна (робіт, послуг), а для необоротних активів – не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок календарного місяця, протягом якого здійснюються операції продажу (відчуження), ліквідації таких необоротних активів.
Чи включається при обчисленні МПЗ сума ПДФО, яка утримана за рахунок доходу у вигляді допомоги, пов'язаної з тимчасовою втратою працездатності?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
До суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок відносяться, зокрема податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військовий збір з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником ПДФО у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, які сплачені за придбання товарів у фізичних осіб), з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
Враховуючи викладене, у разі якщо фізичні особи, яким юридичною особою нараховується дохід у вигляді виплат пов'язаних з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні), перебувають у трудових або цивільно-правових відносинах з такою юридичною особою, то сума ПДФО, утримана з вказаного доходу враховуються при визначені мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) (стаття 297 прим.1 Податкового кодексу України).
Триває кампанія декларування 2023 року
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.
До випадків, за яких платники податку на доходи фізичних осіб – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлених розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відносяться:
- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 ПКУ) (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо);
- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ) (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених ПКУ тощо);
- отримання іноземних доходів  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);
- при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (ст. 177 ПКУ);
- при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність (ст. 178 ПКУ);
- набуття статусу резидента України іноземцем (п. п. 170.10.4 п. 170.10 ст. 170 ПКУ. Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи.
Суб’єкти господарювання зобов’язані відображати у чеках РРО/ПРРО усіобов’язкові реквізити
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що суб’єкти господарювання не повинні допускати порушень в частині відображення обов’язкових реквізитів в розрахункових документах реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО).
Так, частіші порушення відбуваються в частині не відображення/не вірного відображення обов’язкових реквізитів розрахункових документів, зокрема:
- відображення у розрахункових документах при проведенні розрахункових операцій з продажу підакцизних товарів неточної інформації щодо коду УКТ ЗЕД (відображається частина коду УКТ ЗЕД – підгрупа, група тощо);
- відображення кодів УКТ ЗЕД у розрахункових документах за допомогою поєднання літер та цифр;
- відсутність у розрахункових документах серії та номеру марок акцизного податку при продажу алкогольних напоїв;
- невірне відображення реквізитів марок акцизного податку (серія та номер) – відображається поєднання букв та символів, які не відносяться до реквізитів марок акцизного податку, відображається більша/менша кількість цифрових та літерних позначень, відображаються літери без використання регістра.
Такі порушення унеможливлюють формування актуальної інформації щодо обсягів продажу пального та тютюнових виробів, з метою справедливого розподілу часток акцизного податку з продажу таких товарів до бюджетів місцевого самоврядування, а також визначення обсягів продажу алкогольних напоїв з метою контролю за повнотою сплати акцизного податку з роздрібного продажу таких товарів.
Крім того, до суб’єктів господарювання застосовуються значні штрафні (фінансові) санкції за порушення порядку проведення розрахунків.
Отже, звертаємо увагу на необхідності відображення в чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, особливо в частині використання режиму програмування підакцизних товарів із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та відображення реквізитів марок акцизного податку при продажі алкогольних напоїв.
До уваги платників ПДВ!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників ПДВ, що у разі отримання повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, платник податку може подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, протягом 5-и робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.
Додаткові письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку.
За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем їх отримання, приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.
Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі протягом 5-и робочих днів, що настають за днем граничного строку їх подання.
Більш детальніше щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних – на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki
У яких випадках при виплаті дивідендів не сплачується авансовий внесок з податку на прибуток?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що авансовий внесок, передбачений п.п. 57.1-1.2 п. 57.1-1 ст. 57 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), не справляється (п.п. 57.1-1.3 п. 57.1-1 ст. 57 ПКУ) у разі виплати дивідендів:
- на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, дивіденди, сплачені в межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими п.п. 57.1- 1.2 п. 57.1-1 ст. 57 ПКУ. З метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії, і відображає у Додатку АВ;
- платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди;
- фізичним особам.
Виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (п.п. 57.1-1.4 п. 57.1-1 ст. 57 ПКУ). При цьому така виплата не підлягає оподаткуванню як дивіденди згідно з положеннями розділу IV ПКУ. Інститути спільного інвестування звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів (п.п. 57.1-1.6 п. 57.1-1 ст. 57 ПКУ). Підпунктом 57.1-1.7 п. 57.1-1 ст. 57 ПКУ встановлено, що авансові внески не справляються/ не нараховуються на суми операцій, які для цілей оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абз. 4-7 п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.
При цьому абз. 4-7 п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються, зокрема:
- суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), що виплачуються на користь нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;
- вартість товарів (робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів, що придбаваються у нерезидента, зазначеного в п.п. «а», «в», «г» п.п. 39.2.1.1 п.п 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки».
Частина чистого прибутку: платники Дніпропетровщини поповнили місцеві бюджети більше ніж на 1,5 млн гривень
Протягом січня – лютого 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 1,5 млн грн частини чистого прибутку.
Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшились на понад 482 тис. грн, або на 46,2 відсотки.
Висловлюємо подяку платникам Дніпропетровщини за внесок до місцевих скарбниць, що допомагає забезпечувати необхідні ресурси для громад.
До загального фонду держбюджету від платників Дніпропетровщини без урахування рентних платежів надійшло понад 3,9 млрд гривень
У січні – лютому 2023 року платники Дніпропетровської області поповнили загальний фонд державного бюджету (без урахування рентних платежів) на суму понад 3,9 млрд гривень.
Як зазначив заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерій Леонов бізнес Дніпропетровщини працює і сумлінно сплачує податки.
«Добросовісне виконання свого громадянського обов’язку щодо сплати податків забезпечує соціальну та економічну стабільність держави. Дякуємо платникам за відповідальне ставлення до своїх податкових зобов’язань та значний внесок у фінансову підтримку нашої країни!» - зазначив Валерій Леонов.
У Дніпропетровській ОДА відбулось засідання робочої групи за участі керівництва податкової служби Дніпропетровщини
Сьогодні, 27.03.2023, у приміщенні Дніпропетровської обласної військової адміністрації відбулось засідання робочої групи, на якому були  присутні представники різних державних органів.
Від податкової служби Дніпропетровщини у заході прийняв участь заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровські області Валерій Леонов.
На засіданні робочої групи обговорювались питання підготовки та розгляду пропозицій щодо критеріїв, за якими здійснюватиметься визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади області.
Засідання робочої групи відбулось у форматі конструктивного діалогу, учасники визначили вектори співпраці на майбутнє.
ДПС та Рада бізнес-омбудсмена спільно опрацьовують актуальні питання у сфері СМКОР
Представники ДПС та Ради бізнес-омбудсмена під час онлайн-зустрічі обговорили актуальні питання сфери оподаткування. 
Зокрема, розглядалися пропозиції Ради бізнес-омбудсмена щодо удосконалення роботи системи моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ризиків, прикладні питання в частині зупинки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування тощо.
«Ми вдячні Раді бізнес-омбудсмена за пропозиції та напрацювання, які сприятимуть удосконаленню податкової сфери та завжди готові до діалогу з представниками бізнес-спільноти і громадськості для оперативного вирішення проблемних питань, з якими до нас звертаються субʼєкти господарювання», – зазначив в. о. заступника Голови ДПС Євгеній Сокур.  
Він підкреслив, що у разі виникнення питань, які потребують оперативного розгляду, платники податків, а також організації та асоціації, які представляють їх інтереси, можуть звертатись на комунікаційні платформи у головних управліннях ДПС та міжрегіональних управліннях ДПС по роботі з великими платниками податків.
Адміністративні послуги мобільного ЦОПу для мешканців Письменського старостинського округу
Працівниками Центру обслуговування платників (ЦОП) Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС), фахівцем Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС 24.03.2023 здійснено виїзд до с. Письменне Письменського старостинського округу Васильківської селищної ради з метою реалізації податкового сервісу щодо якісного надання адміністративних та інших послуг від ДПС, які вкрай важливі для реалізації прав та обов’язків платників податків.
Виїзд мобільного ЦОПу здійснено під керівництвом заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонова Валерія.
Під час зустрічі у режимі відеозв’язку Леонов Валерій звернув увагу присутніх, що для наближення послуг до фізичних та юридичних осіб, забезпечення зручних і доступних умов для отримання сервісів, Головне управляння ДПС у Дніпропетровській області вирушає до платників податків на мобільному ЦОПі. Мобільний ЦОП створено з метою вирішення невідкладних питань з оподаткування, забезпечення зручних та доступних умов для декларування та отримання послуг і сервісів від ДПС.
Під час комунікацій з платниками Леонов Валерій інформував щодо новацій податкового законодавства у частині визначення суб’єктами господарювання мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). Наголосив, що податкова служба Дніпропетровщини завжди відкрита до діалогу з органами місцевого самоврядування, платниками податків, і зараз, як ніколи, наша тісна взаємодія це – запорука злагодженої та ефективної роботи у напрямку наповнення бюджетів.
Під час виїзду податківцями проведено інформаційно-роз’яснювальну та консультаційну роботу стосовно деклараційної кампанії 2023, переваг користування електронними сервісами ДПС, безкоштовного отримання кваліфікованого електронного підпису, нагальних питань та змін у податковому законодавстві щодо земельного податку, орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; актуальних питань застосування РРО/ПРРО, розрахунку МПЗ.
Присутніх також ознайомлено зі сторінками «Державна податкова служба України» та «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook, Telegram-каналом ДПС України.
У ході зустрічі проведено роз’яснювальну роботу з боржниками з податку на майно з фізичних осіб у частині плати за землю, податку з доходів фізичних осіб, військового збору щодо погашення податкового боргу.
Під час виїзду фахівцями податкової прийнято:
- 65 заяв з проведення звірки даних з податку на майно з фізичних осіб (з плати за землю),
- 35 заяв за формою № 5ДР;
- 3 заяви з проведення звірки даних з податку на майно з фізичних осіб (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки).
Під час роботи мобільного ЦОПу мешканці Письменського старостинського округу отримали примірники друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.
 
Незадекларована праця обмежує права працівників
Працівники, які не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушення їх до роботи на умовах роботодавця.
Погоджуєтеся працювати без трудового договору?
не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей;
вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку;
не сподівайтеся на гідну пенсію у старості;
відсутність гарантій у трудових відносинах – погані умови праці, штрафи, відсутність впевненості у завтрашньому дні та соціального захисту, і зрештою, трудова експлуатація.
До уваги платників єдиного внеску!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області щодо змін для платників єдиного внеску у формі Розрахунку «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу» та додатку 2 до цього Розрахунку (далі – Д2) нагадує.
Міністерством фінансів України наказом від 04.07.2022 № 189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.07.2022 за № 804/38140 (далі – Наказ № 189), враховуючи зміни, внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.07.2022 № 215 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 липня 2022 року № 189», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.07.2022 за № 835/38171 (далі – Наказ № 215, було приведено у відповідність та викладено в новій редакції Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок), затверджених наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 111/26556.
Внесено зміни до розділу І Розрахунку «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу» в частині доповнення цього розділу новими рядками 1.6, 2.6, 3.7, 4.4, 6.4, що дозволить роботодавцям відображати суми нарахованої заробітної плати за найманих працівників, яких було призвано на військову службу до Збройних Сил України у період мобілізації,  які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення.
У відповідних рядках розділу ІІ Розрахунку «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги жінкам-військовослужбовцям у зв’язку з вагітністю та пологами в розрізі місяців звітного кварталу (крім військовослужбовців строкової військової служби)» уточнено стосовно допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-військовослужбовцям.
У Д2 усунено дублювання назви у двох послідовних комірках «з початку року» та змінено назву в одній із комірок на «з початку кварталу».
На яку дату визначаються податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Законом України від 20 вересня 2022 року № 2600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (далі – Закон), який набрав чинності 10.10.2022, встановлено окремі особливості оподаткування податком на прибуток підприємств, ПДВ та податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.
Так, відповідно до внесених змін, починаючи з 10 жовтня 2022 року податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості визначаються виключно за касовим методом податкового обліку, а саме:
- на дату перерахування покупцем на рахунок / касу постачальника грошових коштів як оплати вартості житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості
або
- на дату отримання постачальником від покупця інших видів компенсацій вартості поставленого житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості (або вартості таких об’єктів житлової нерухомості, що підлягають постачанню у майбутньому).
Як розрахувати базу оподаткування для сплати авансового внеску при виплаті дивідендів за звітний рік?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п.п. 57.1 прим.1. 2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ):
- авансовий внесок розраховують із суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачують дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене;
- у разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті;
- авансовий внесок обчислюють за ставкою, встановленою п. 136.1 ст. 136 ПКУ (18 відсотків);
- сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.
Тобто для розрахунку суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над об’єктом оподаткування податком на прибуток враховується значення об’єкта оподаткування (рядок 04 декларації з податку на прибуток) за рік, за який виплачують дивіденди.
Електронні довірчі послуги для суб’єктів господарювання, які використовують ПРРО
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що на вебпорталі ДПС України (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/elektronni-dovirchi-poslugi розміщені:
- Роз’яснення та зразки документів для отримання кваліфікованих сертифікатів електронних печаток для програмних РРО https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini
- Формування сертифікатів електронної печатки для програмних РРО фізичною особою-підприємцем https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki
 - Формування сертифікатів електронної печатки для програмних РРО юридичною особою https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki
За користування радіочастотним ресурсом України до держбюджету платниками Дніпропетровщини спрямовано майже 228 тис. грн рентної плати
Протягом січня – лютого 2023 року до державного бюджету платниками Дніпропетровської області направлено майже 228 тис. грн рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.
Нагадуємо, що 30.03.2023 – останній день сплати рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за лютий 2023.
Сьогодні сумлінна сплата податків забезпечує економічну стійкість незалежної держави України, і кожен, сплачуючи своєчасно податки і збори, наближає нашу Перемогу.
Дякуємо!
До якого терміну доходи, зазначені у підпункті 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 кодексу, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників ПДФО?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що доходи, зазначені у підпункті 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Кодексу, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (підпункт 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України).
Від юридичних осіб до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло понад 880 млн грн плати за землю
З початку 2023 року від юридичних осіб до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 880 млн грн плати за землю. У порівнянні з 2022 роком надходження виросли на понад 247 млн грн, або на 39 відсотків. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерій Леонов.
Заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області завернув увагу, що згідно з нормами податкового законодавства власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. 
Валерій Леонов нагадав, що 30.03.2023 – останній день сплати земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) за лютий 2023 року.
«Завдяки тому, що сьогодні місцеві бюджети отримують кошти – фінансуються найважливіші потреби Дніпропетровщини. Добросовісність у податковій сфері – це підтримка нашої країни на економічному фронті. Висловлюємо подяку платникам за фінансову підтримку громад!» - зазначив заступник начальника податкової служби Дніпропетровщини.
Представники ДПС та ОТД Департаменту казначейства США окреслили пріоритети у співпраці на найближчу перспективу
Діджиталізація податкових сервісів ДПС та заходи з покращення виконання норм податкового законодавства платниками податків – такою стала тема зустрічі представників ДПС та Офісу технічної допомоги Департаменту казначейства США.
За словами в. о. заступника Голови ДПС Євгенія Сокура, співпраця з міжнародними партнерами у напрямі реалізації стратегії комплаєнсу наразі актуальна і важлива для ДПС. Адже успішне впровадження всіх аспектів комплаєнсу сприятиме мінімізації ризиків порушення платниками вимог податкового законодавства, підвищенню рівня податкової дисципліни та допоможе платникам уникнути найбільш поширених помилок у майбутньому, максимально спростити подання звітності та сплату податків.
«Ми високо цінуємо допомогу наших колег та готовність ділитися успішним досвідом, зокрема, щодо стратегії управління дотримання податкового законодавства. Ми також готові презентувати свої напрацюваннями у цій сфері та отримати експертні рекомендації, які допоможуть впровадженню найкращих світових практик у сфері оподаткування», – зазначив Євгеній Сокур.
Фахівцями ДПС були презентовані стратегічні напрями ДПС у роботі з податковим комплаєнсом. Серед найближчих планів – запровадження Е-аудиту та Е-акцизу, автоматизація роботи з Big Data/аналізу ризиків трансфертного ціноутворення, підвищення культури добровільного декларування платниками податків, впровадження CRS та автоматичного обміну звітами (CbC), створення інтерактивної навчальної бази для платників та податківців, а також модернізація Контакт-центру ДПС.
У свою чергу американські експерти підтвердили готовність до подальшої консультативної допомоги ДПС, зокрема, щодо роботи за напрямом управління ризиками у сфері комплаєнсу. Сторонами досягнуто домовленості щодо проведення найближчим часом спільної зустрічі з цієї теми.
Податківцями Дніпропетровщини проведено онлайн-лекцію для учнів Дніпровського відділення Малої академії наук України
Сьогодні, 24.03.2023, на базі Комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за ініціативою Дніпропетровського комунального позашкільного навчального закладу «Малої академії наук учнівської молоді» Дніпропетровської обласної ради (далі – КПМЗ «МАНУМ» ДОР») з метою залучення учнівської молоді до вирішення сучасних проблем в економіці, осмислення провідних трендів розвитку світового господарства в умовах війни, розуміння податкової політики нашої держави та її стратегічних напрямів, формування навичок науково-дослідницької та пошукової діяльності учнівської молоді, фахівцями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) проведено онлайн-лекцію для учнів відділення «Економіка» КПМЗ «МАНУМ» ДОР».
У заході прийняли участь заступник начальника ГУ ДПС Леонов Валерій, директор КПМЗ «МАНУМ» ДОР» Тягло Наталія, начальник управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС Осипова Манушак та начальник відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС Васецька Ольга.
Під час лекції присутніх ознайомили з історією виникнення податків та податковою політикою України.
Виховання молоді, як майбутнього сумлінного платника податків – важлива функція податкової служби. Податківці Дніпропетровщини завжди приділяли особливу увагу цьому напрямку діяльності. І сьогодні, незважаючи на воєнний стан, взаємодія з молодим поколінням активізована і спрямована на формування відповідального ставлення у юнаків та дівчат до обов’язку сплати податків. Адже такі лекції сприяють обізнаності майбутніх платників у податковій сфері.
По закінченню онлайн-лекції сторони висловили сподівання на співпрацю у подальшому.
Громадська рада при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області: проведено засідання комітету за галузевою ознакою «Аграрний бізнес»
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) повідомляє, що сьогодні, 24 березня 2023 року, відбулося засідання комітету за галузевою ознакою «Аграрний бізнес» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (далі – Комітет Громадської ради), в якому прийняли участь заступник начальника ГУ ДПС Валерій Леонов та начальник управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС Манушак Осипова.
На початку засідання Валерій Леонов привітав присутніх та побажав конструктивної роботи.
Під час засідання розглядались питання декларування громадянами доходів, одержаних у 2022 році, та особливості законодавства у сфері розрахункових операцій.
Крім того, присутніх проінформували про нові форми податкової накладної та податкової звітності з податку на додану вартість, зокрема, податкової декларації з податку на додану вартість та уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 січня 2023 року за № 60/39116, (опубліковано в Офіційному віснику України від 02.02.2023 № 11), що набирає чинності з 01.04.2023.
 
У ДПС розʼяснили особливості застосуванняРРО у період дії воєнного стану
Про особливості застосування реєстраторів розрахункових операцій у період дії воєнного стану розповіли фахівці ДПС під час онлайн-зустрічі з представниками бізнесу.
Учасники обговорили ведення обліку товарних запасів, відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства у сфері здійснення розрахункових операцій.
ДПС і надалі долучатиметься до участі у таких заходах, оскільки вони надають можливість контролюючим органам бути належним чином поінформованими про реальні проблемні питання, які хвилюють бізнес-спільноту, та здійснювати роз’яснювальну роботу серед платників податків.
Також повідомляємо, що презентаційні, роз’яснювальні та інші матеріали щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій розміщуються на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro
До уваги фізичних осіб – платників єдиного податку!
Відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
При цьому фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.
Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.
Звертаємо увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 20 грудня 2022 року № 447 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 405», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22 грудня 2022 року за № 1658/38994 (далі – Наказ), внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 405 «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, та Порядку її ведення».
Наказом внесені зміни до типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, та до Порядку ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.
 
ДПС та Державний податковий університет визначили пріоритетні напрями співпраці
Представники ДПС та Державного податкового університету провели робочу зустріч у рамках реалізації Меморандуму про співпрацю.
Під час заходу учасники обговорили важливі питання спільної діяльності, пов’язані зі стажуванням і проходженням практики студентів  в  органах ДПС,  організацією освітнього процесу, у тому числі за дуальною формою здобуття вищої освіти, підвищенням кваліфікації податківців.
Особливу увагу було приділено проведенню спільних інформаційно-комунікаційних, консультативних та просвітницьких заходів,  профорієнтаційної роботи серед учнівської і студентської молоді для пропагування цінностей доброчесності, підвищення престижу професії податківця.
Представники ДПС та Університету погодили план дій на найближчі місяці й визначились із пріоритетними напрямами співпраці на майбутнє.
На форумі волонтерів Дніпропетровської області податківці розповіли про особливості оподаткування благодійної діяльності
Волонтерство є однією з форм благодійності і однією з основ громадянського суспільства. Під час війни волонтерство займає вагоме місце у житті нашої країни.
Сьогодні, 24 березня 2023 року, за ініціативою благодійних фондів Дніпропетровщини відбувся форум волонтерів Дніпропетровської області, в якому взяли участь фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС), волонтери, керівники благодійних організацій та військовослужбовці.
На заході обговорювались питання реєстрації волонтерів у Реєстрі волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, особливості оподаткування діяльності благодійних фондів та подання такими фондами і благодійними організаціями податкової звітності.
Також, під час комунікацій податківці ознайомили присутніх з особливостями провадження волонтерської діяльності платниками податків – фізичними особами у період дії воєнного стану.
Форум пройшов в атмосфері ефективної взаємодії учасників.
Міжнародна співпраця податкових відомств з трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування
Співробітниками Департаменту трансфертного ціноутворення ДПС України з 20 по 24 березня 2023 року проведено робочу зустріч з Офісом технічної допомоги Міністерства фінансів США (далі – ОТД) у м. Кишенів (Республіка Молдова). 
Міжнародна зустріч відбулася з метою обговорення низки питань передових міжнародних практик для сприяння транскордонним аудитам. Розгляд теми здійснено на основі доповіді української делегації. 
На початку відеозустрічі зі словами привітань віддалено долучився в. о. заступника Голови ДПС України Євгеній Сокур. Насамперед він висловив слова вдячності за підтримку України та за організацію цього заходу. 
«Ми раді поділитись власним десятирічним досвідом, досягненнями та напрацюваннями в сфері трансфертного ціноутворення і готові в подальшому до плідної співпраці з молдовськими колегами. Водночас, такий інструмент, як оподаткування КІК, в українському законодавстві почав діяти досить недавно, а саме з 2022 року, та наразі проходить період становлення, тому ми вдячні ОТД США за підтримку у цьому питанні», – зазначив Євгеній Сокур. 
Протягом тижня фахівці Департаменту трансфертного ціноутворення, на чолі з директором Катериною Риженковою ділились власним досвідом у напрямі трансфертного ціноутворення (далі – ТЦ) та продемонстрували прогрес у напрацюванні не лише нормативно-правової бази, але і реалізації успішних кейсів щодо дотримання принципу «витягнутої руки», адже колеги з Молдови з початку 2023 року лише почали активно імплементувати норми ТЦ та міжнародного оподаткування в своє законодавство.
Україну, як кандидата на членство в ЄС, очікує важлива робота щодо впровадження стандартів ЄС в національне законодавство, тому досвід та консультації американських колег, зокрема у питаннях контрольованих іноземних компаній (далі – КІК), надзвичайно корисні. Тому упродовж усього тижня радники ОТД проводили для  української делегації навчальні семінари з питань контролю за КІК, наводили приклади змін у законодавстві США щодо КІК, навчали практичним крокам з метою виявлення контролерів КІК.
Проведена зустріч була продуктивною для всіх її учасників.
З 01.04.2023 запроваджується нова форма податкової декларації з туристичного збору
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що затверджено нову форму Податкової декларації з туристичного збору (наказ Міністерства фінансів України від 30.11.2022 № 403 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору» (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13  грудня 2022 року за № 1587/38923) зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2022 № 446 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 403» (зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 року за № 1651/38987) (далі – накази № 403, № 446).
Основні зміни, що містяться у новій формі декларації:
- на забезпечення виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади» нова форма декларації передбачає можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 2 додатка до декларації);
- на забезпечення положень п. п. 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України для забезпечення можливості надання декларації за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, якій не співпадає з квартальними термінами подання податкової звітності, у декларації передбачена відмітка про ліквідацію/реорганізацію податкового агента з туристичного збору.
Нова форма декларації застосовується з 01.04.2023.
Накази № 403, № 446 розміщені на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві збори/Туристичний збір/Нормативно-правові акти» (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/normativno-pravovi-akti та https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/normativno-pravovi-akti
Форма декларації у редакції наказу № 403 зі змінами, внесеними наказом № 446, розміщена у розділі «Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві збори/Туристичний збір/Форми звітності» (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/formi-zvitnosti
Щодо оподаткування неприбуткових організацій
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Пунктом 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.
Так, неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є:
- підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам: утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених підпунктом 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ;
- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи; внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (абзац перший п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
При цьому пункт 133.4 ст. 133 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану застосовується з урахуванням положень п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.
До кола неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств, зокрема, можуть бути віднесені благодійні організації (п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
Більш детальніше про оподаткування податком на прибуток благодійної та гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану в Україні – в Інформаційному листі № 7/2022 ДПС – за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi
До уваги суб’єктів ЗЕД!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
З 05 лютого 2023 року набрав чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2881-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану» (далі – Закон № 2881), який введено в дію з 04 березня 2023 року.
Пунктом 91 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) до припинення чи скасування воєнного або надзвичайного стану в Україні визначено особливості оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких відповідно до статті 191 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-XІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність» застосовано режим експортного забезпечення.
Нормами підпункту 91.1 пункту 91 підрозділу 2 розділу XX Кодексу  встановлюються вимоги щодо обов’язкової реєстрації як платників ПДВ осіб, які здійснюють придбання/постачання товарів для використання в операціях з експорту товарів, щодо яких застосовується режим експортного забезпечення. При цьому нормами Закону № 2881 не встановлюються особливі правила такої реєстрації, а також розміри обсягів оподатковуваних операцій для обов’язкової реєстрації та терміни для подання заяви для реєстрації платниками ПДВ таких осіб.
Порядок реєстрації платників ПДВ регламентовано статтею 183 Кодексу та розділом III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 (далі – Положення).
Отже до процедури реєстрації платниками ПДВ осіб відповідно до  підпункту 91.1 пункту 91 підрозділу 2 розділу XX Кодексу застосовуються правила обов’язкової реєстрації та підстави для відмови в реєстрації як платника податку, визначені статтею 183 (крім пункту 183.2) розділу V Кодексу, і не  застосовуються норми статті 181 розділу V Кодексу.
Більш детальніше про реєстрацію платниками ПДВ суб’єктів господарювання, які планують здійснювати операції із вивезення за межі митної території України у митному режимі  експорту товарів, щодо яких Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про запровадження режиму експортного забезпечення – листі ДПС України від 21.02.2023 № 3844/7/99-00-12-01-03-07 – за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps
 
Як проводяться розрахунки?
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
Реєстратори розрахункових операцій (РРО)/програмні РРО застосовується при розрахунках:
► готівкою:
- через POS-термінал із застосуванням ЕПЗ;
- через ПТКС не банківської установи (готівка та ЕПЗ)
- у дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, у тому числі розрахункові операції через системи LiqPay, Portmone, iPay, Приват24, Монобанк, Ощад24/7.
► РРО/програмні РРО не застосовується при розрахунках:
- перерахування коштів з рахунку СГ на рахунок СГ (з використанням реквізитів розрахункового рахунку, тобто без еквайрингу);
- перерахування коштів через касу банку;
- через ПТКС банку (готівка та ЕПЗ).
  Довідково:
СГ – суб'єкт господарювання;
ЕПЗ – електронний платіжний засіб;
ПТКС – програмно-технічний комплекс самообслуговування;
Реквізити ЕПЗ – номер платіжної картки продавця, іншого платіжного засобу.
Програмні РРО (технічна реалізація)
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що ДПС забезпечено технічну реалізацію програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО).
Так, ДПС запроваджено два безкоштовних програмних рішення
- Програмний РРО;
- Фіскальний додаток пРРОсто https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestratorrozrahunkovih-operatsiy
Програмне забезпечення фіскального сервера ДПС та АРІ (API або прикладний програмний інтерфейс (англ. Application Programming Interface,) - це набір визначень взаємодії різнотипного програмного забезпечення) складається з:
- АРІ Єдиного вікна подання електронної звітності;
- АРІ Електронного кабінету (Електронний кабінет за допомогою API забезпечує взаємодію з різноманітним програмним забезпеченням, що реалізує функції подання звітності до органів податкової служби, та забезпечує документообіг між ДПС і іншими органами влади) https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/opis-arifiskalnogo-servera-kontrolyuyuchogo-organu
Пошук фіскального чека можливий у відкритій частині Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs
Підтримка користувачів ПРРО здійснюється за допомогою Банеру програмні РРО ІДД ДПС (роз'яснення, гаряча лінія) https://tax.gov.ua/baneryi
Також визначені відповідальні працівники на всіх рівнях ДПС.
 
До уваги платників ПДВ!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників ПДВ на наступне.
ДПС на постійній основі здійснює моніторинг роботи не тільки платників ПДВ, які подають таблиці даних до ДПС, але і їх контрагентів на предмет реальності проведених господарських операцій. За результатами такого моніторингу приймаються відповідні рішення про неприйняття чи скасування таблиці даних платника податку.
Як приклад:
- суб'єкт господарювання (СГ) подає таблицю даних на надання послуг вантажних перевезень, при цьому податковий кредит формує за рахунок придбання шин до легкового авто (або контрагент, який реалізує на платника шини для вантажного транспорту у придбанні має лише шини на легковий автотранспорт), продуктів харчування, одягу, взуття, товарів широкого вжитку;
- платник виконує будівельні роботи, при цьому значний відсоток податкового кредиту формує за рахунок придбання оргтехніки, комп'ютерної техніки, продуктів харчування, аксесуарів, сантехніки, побутової техніки, меблів тощо, питома вага яких складає значну частину у загальному обсязі придбання. Пояснення не розкриває необхідності придбання зазначених груп товарів, а реалізація відсутня;
 - СГ подає таблицю виконання послуг з ремонту машин, при цьому понад 50% податкового кредиту формує за рахунок придбання консультаційних послуг, акумуляторів, сонячних панелей, шин до легкових авто, меблів та інше;
- платник подає таблицю даних на послуги оренди й експлуатування власної чи взятої у лiзинг нерухомості при цьому, відсутня інформація про основні засоби, які надаються в оренду (їх не відображено у формі 20-ОПП, податковій та фінансовій звітності), відсутня інформація у поясненні до таблиці, відсутній (недостатній) штат працівників, відсутнє придбання будь яких інших товарів та послуг для ведення господарської платника, зокрема, комунальних послуг;
- Подано таблицю на надання різного роду послуг, при цьому ліміт в СЕА ПДВ сформовано за рахунок придбання, зокрема, швидкопсувних товарів без подальшої реалізації (наприклад продуктів харчування, овочів тощо) та відповідних умов тривалого зберігання.
 
До уваги платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що Державна податкова служба України з метою забезпечення правильності визначення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Плата) відповідно до вимог п.п. 69.30 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – п.п. 69.30, Кодекс), повідомила.
Підпунктом 69.30 Кодексу, визначено, що нараховані та не сплачені податкові зобов’язання з Плати, за обсяги газу природного закачаного до газосховищ у відповідному податковому (звітному) періоді відповідно до здійснених Оператором газосховищ України алокацій згідно з розділом IX Кодексу, тимчасово не вважаються податковим боргом.
При цьому норми п.п. 69.30 Кодексу для цілей визначення податкових зобов’язань з Плати поширюються виключно на обсяги газу природного, що відповідають вимогам Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2493, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1378/27823.
З огляду на викладене, просимо довести до відома платників Плати, що для забезпечення виконання умов п.п. 69.30 Кодексу при декларуванні податкових зобов’язань з Плати необхідно із дотриманням вимог наказу Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 «Про затвердження форми податкової декларації з рентної плати», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.09.2018 за № 1051/27496 (далі - Декларація), зазначати у р. 8.2 додатку 2і Декларації назву та код корисної копалини (газу природного), визначені відповідно до розділу V Класифікатора корисних копалин ДК 008:2007, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 12 грудня 2007 року № 357, згідно з додатком 13 до Декларації.
Водночас інформуємо, що до газу природного, що відповідає встановленим законодавством стандартам для подання в газотранспортну систему України, згідно з додатком 13 до Декларації належить:
Газ природний (бутан, етан, пропан) (1.1.02.01),
Газ сланцевих товщ (1.1.02.02),
Газ центрально-басейнового типу (1.1.02.04),
Газ (метан) вугільних родовищ (1.1.02.05).
Головним бюджетоформуючим джерелом надходжень місцевих бюджетів Дніпропетровщини залишається податок на доходи фізичних осіб
За повідомленням заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерія Леонова місцеві бюджети за своїм економічним змістом є важливим важелем у системі управління, основою фінансового забезпечення як окремих територіальних громад, так i регіону в цілому.
За допомогою місцевих бюджетів вирішуються надзвичайно важливі питання економічного розвитку громад. Вчасно сплачений податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) є найдієвішою формою взаємовідносин між державою, органами місцевого самоврядування та її громадянами.
ПДФО і сьогодні виступає досить стабільним джерелом наповнення бюджетів усіх рівнів та формує дві третини власних доходів місцевих бюджетів.
Незважаючи на воєнний стан, спостерігається позитивна динаміка надходжень ПДФО до місцевих бюджетів Дніпропетровщини. Так, до місцевих бюджетів Дніпропетровської області з початку 2023 року надійшло понад 4,3 млрд грн ПДФО, цей показник більше минулорічного майже на 593 млн гривень.
На Дніпропетровщині від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 1 млн грн туристичного збору
У січні – лютому 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області фізичними особами спрямовано понад 1 млн грн туристичного збору. У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшились на 65,8 відсотків.
Нагадуємо, що платниками туристичного збору (далі – збір) є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі).
При цьому не можуть бути платниками збору особи, визначені п.п. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 Податкового кодексу України.
Новий сервіс ДПС для громадян
З 1 січня 2023 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року.
Для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), який доступний в Електронному кабінеті.
Сервіс є оптимально простим та надає можливість:
- визначивши лише період звітного року – отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку (далі – Державний реєстр) інформацію про нараховані (виплачені) доходи та нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;
- надавши відповіді на запитання в анкеті (щодо категорії платника та виду отриманого доходу) – отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до декларації;
- додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації;
- перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань.
Сервіс функціонує для:
- громадян, які зобов’язані декларувати свої доходи;
- фізичних осіб – підприємців, які перебували на загальній системі оподаткування;
- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.
Скористатися зазначеним сервісом також можуть особи, які заявляють право на податкову знижку.
За п’ять днів сервісом вже скористались понад 10 тисяч фізичних осіб.
Дякуємо платникам за чесно задекларовані та сплачені податки.
Під час комунікацій податківців Дніпропетровщини з бізнесом розглядались питання МПЗ
Сьогодні, 23.03.2023, за сприянням Підгородненської міської територіальної громади та під головуванням заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Валерія Леонова, проведено онлайн зустріч з представниками бізнесу за темою «Особливості застосування мінімального податкового зобов’язання».
Фахівці  податкової служби області, під час комунікацій з платниками, розглянули новації податкового законодавства, пов’язані з визначенням суб’єктами господарювання мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ).
На заході опрацьовані питання, які цікавили представників бізнесу. Фахівці ГУ ДПС проінформували бізнес-спільноту про нюанси розрахунку МПЗ для юридичних і фізичних осіб (податки, що враховуються при обчисленні; суб’єкти господарювання, які звільненні від МПЗ); звітність з МПЗ, терміни його сплати для юридичних і фізичних осіб; відповідальність за несплату МПЗ.
«Податкова служба Дніпропетровщини завжди відкрита до діалогу з органами місцевого самоврядування та бізнесом. Зараз, як ніколи, наша тісна взаємодія – запорука злагодженої та ефективної роботи у напрямку наповнення бюджетів», – зауважив Валерій Леонов під час зустрічі.
 
Електронні сервіси ДПС в умовах воєнного стану
В інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» відбулась пресконференція за участі начальника управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алли Свірської.
Під час спілкування з журналістами Алла Свірська зазначила, що в умовах воєнного стану бізнес продовжує працювати та сплачувати податки. В цей нелегкий період платникам, як ніколи, важливо володіти актуальною податковою інформацією. Тому Державна податкова служба України активно удосконалює ІТ-технології у сфері адміністрування податків.
Одним з таких кроків стало впровадження нової версії вебпорталу ДПС, вхід до якого здійснюється за посиланням https://tax.gov.ua. Оновлений інтерфейс спрощує доступ до інформації, необхідної платникам для виконання податкових зобовʼязань. Інтерфейс вебпорталу побудовано на принципах простоти, логічності та доступності для усіх верств населення, включаючи людей із вадами зору. Завдяки покращеному пошуковому модулю вебпорталу користувачі зможуть швидко знайти необхідну інформацію. Також додано можливість підписатись на новини ДПС. Портал оптимізовано для використання на смартфонах та планшетах, поширення контенту в соціальних мережах, доступна англомовна версія вебпорталу.
Сьогодні пріоритетним напрямом роботи ДПС залишається розвиток онлайн-сервісів. Сучасні електронні сервіси ДПС дозволяють оперативно отримувати всю необхідну інформацію, довідки та консультації, а також подавати податкову та іншу звітність безпечно, без особистих візитів до служби, що під час щоденних повітряних тривог є дуже важливим.
Так, популярністю користуються наступні електронні сервіси:
«Електронний кабінет», за допомогою якого платники можуть отримувати послуги від податкової служби в режимі онлайн;
«Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР)», в якому представлена офіційна позиція Державної податкової служби України по всіх напрямах чинного податкового законодавства;
«Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», за допомогою якого можна перевірити потенційних бізнес-партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету;
«Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг» для отримання безкоштовного  кваліфікованого електронного підпису;
«Пульс» для надання інформації про неправомірні дії чи бездіяльність (можливі корупційні ризики) посадових осіб ДПС та її територіальних органів;
Інформація з реєстрів: про взяття на облік платників страхувальників, платників єдиного податку, платників ПДВ тощо,
«Декларування громадян», де розміщені матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів;
«Онлайн навчання», де розміщено онлайн уроки, інформаційні та презентаційні матеріали.
Алла Свірська зауважила, що з початку воєнного стану електронні сервіси працюють з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників. Але деякі сервіси знову стали доступними. Так, відновлено функціонування наступних пошукових сервісів:
- «Реєстр платників ПДВ», який надає доступ до відомостей реєстру платників ПДВ шляхом пошуку за кодом ЄДРПОУ або ІПН за умови ідентифікації особи, яка бажає отримати такі відомості, з використанням засобів електронної ідентифікації (кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом);
- «Пошук фіскального чека», який дозволяє здійснити пошук розрахункового документа (чека) РРО/ПРРО, у тому числі шляхом сканування QR-коду.
 Також, вона звернула увагу на зручні безкоштовні електронні сервіси від ДПС, яки знадобляться користувачам ПРРО в умовах перебоїв електропостачання:
офлайн режим: завдяки змінам до законодавства на час воєнного стану зняті часові обмеження щодо використання ПРРО в режимі офлайн;
мобільність: використання ПРРО на зручній платформі гаджету чи комп’ютера в будь - якій точці надання послуг;
подання звітності: протягом години після встановлення зв’язку з фіскальним сервером підприємець передає розрахункові документи та фіскальні звітні чеки, створені ПРРО в режимі офлайн, до фіскального сервера.
Безкоштовний ПРРО від ДПС доступний на платформах: Ios, Android, Web та Windows.
Як і раніше взаємодія бізнесу та громадян з органами ДПС здійснюється за допомогою Електронного кабінету, де платники мають змогу подати звітність, сплатити податки, отримати доступ до необхідної інформації, листуватись з органами ДПС тощо. Робота в Електронному кабінеті здійснюється через мережу Internet та не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення. Електронним кабінетом можна скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв.
Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.
Державна податкова служба щоденно продовжує розвивати цифрові технології для взаємодії між державними ресурсами, електронними реєстрами та інформаційними системами. Адже міжвідомча інформаційна взаємодія є основою надання якісних електронних сервісів податковою службою та іншими державними органами.
Однією із самих продуктивних та сучасних є взаємодія ДПС з Міністерством цифрової трансформації. Так, низка податкових сервісів доступна на порталі та у застосунку «Дія», де платники можуть:
- отримати інформацію про свої податкові дані та стан розрахунків з бюджетом,
- за допомогою послуги Е-малятко при реєстрації народження дитини замовити реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
- за допомогою послуги ІД – 14 замовити ID-картку з номером картки платника податку;
- подати декларації та сплатити податки для ФОП-спрощенців,
- переглянути раніше подані декларації,
- отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб про виплачені доходи та утримані з них податки.
Також для бізнесу у «Дії» доступні сервіси, які пов’язані з податковими питаннями:
- реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту та обрання системи оподаткування (реєстрація платників ПДВ та єдиного податку або включення неприбуткового підприємства до Реєстру неприбуткових установ та організацій);
- подання заяви на резидентство в Дія.City – спеціальному правовому режимі для IT-індустрії;
- автоматична реєстрація ФОП та обрання загальної чи спрощеної системи оподаткування;
- внесення змін про ФОП (зокрема, щодо громадянства, видів економічної діяльності, контактної інформації фізичної особи-підприємця);
- подання онлайн-форми заяви на закриття ФОП. Підписана заява автоматично надсилається до реєстратора, інформація про закриття надсилається до податкової служби.
Крім того, через сервіс ДІЯ та Електронний кабінет можна зареєструватися в Реєстрі волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.
Сучасні ІТ-технології та розвиток онлайн-сервісів надають платникам можливість обирати найбільш зручний формат свого спілкування з державними органами,економити свій час та не звертатися безпосередньо до податкової служби за одержанням адміністративних та сервісних послуг.
Підсумовуючи, Алла Свірська подякувала бізнесу за фінансову підтримку держави та закликала спілкуватись з податковими органами безпечно і комфортно за допомогою електронних сервісів.
Незадекларована праця збільшує видатки роботодавців
Неформальна економіка і незадекларована праця сприяють створенню і існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які у повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Використання незадекларованої праці для роботодавця це:
- додаткові витрати часу та ресурсів на навчання працівників – досвідчені спеціалісти відмовлятимуться працювати на таких умовах або швидко знайдуть краще місце;
- проблеми з отриманням банківських кредитів та інвестицій;
- закритий вихід на нові ринки країн ЄС, Канади і ще кілька десятків країн, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю;
- у разі перевірки - істотні штрафи за порушення трудового законодавства тощо.
Особливості подання декларації акцизного податку СГ, які здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів в декількох пунктах продажу
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області щодо особливостей подання декларації акцизного податку суб’єктами господарювання, які здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів в декількох пунктах продажу (в т.ч. розташованих в населених пунктах, підпорядкованих різним органам самоврядування), які обслуговуються в одному або декількох контролюючих органах, повідомляє наступне.
Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів та є платником 5 відсоткового акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, має:
- перебувати на обліку та подавати Декларацію акцизного податку (наказ Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями, далі – Декларація) до контролюючих органів за місцезнаходженням пунктів продажу товарів;
- зазначати податкові зобов’язання акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, розраховані окремо за кожним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020№ 290 (далі – Код території) відповідного місця здійснення роздрібної торгівлі підакцизними товарами у розділі Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а також виробниками та/або імпортерами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» Декларації та у Додатку 6 до Декларації – заповнюється під час здійснення роздрібної торгівлі пивом, алкогольними напоями, окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного Коду території.
Відповідно до п.п. 222.2.3 п. 222.3 ст. 222 Податкового кодексу України суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, сплачує податок за місцем здійснення реалізації таких товарів на бюджетний рахунок територіальної громади, відкритий в Державній казначейській службі України для сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
Отже, у разі якщо суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами (алкогольними напоями), має:
- один або декілька пунктів продажу, які розташовані на території підпорядкованій одному органу місцевого самоврядування
(один Код території) складає та подає Декларацію та заповнює один Додаток 6 до Декларації відповідно до цього Коду території;
- має декілька пунктів продажу товарів, які розташовані на територіях підпорядкованих різним органам самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються різними контролюючими органами, складає та подає Декларації до кожного контролюючого органу та заповнює Додатки 6 до Декларації окремо за кожним Кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Коду території адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів;
- має пункти продажу що розташовані в декількох органах самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються одним контролюючим органом, то платник подає до такого контролюючого органу одну Декларацію з кількістю Додатків 6, що відповідає кількості Кодів територій окремо за кожним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Коду території адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів.
До уваги платників екологічного податку, які здійснюють викиди двоокису вуглецю!
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п.п. 240.1.1 п. 240.1 ст. 240 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються: викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.
Щодо визначення при обчисленні екологічного податку річного обсягу викидів двоокису вуглецю, що перевищує 500 тонн за рік, якщо суб’єкт господарювання має декілька стаціонарних джерел забруднення в межах однієї або декількох територіальних громад, які обслуговуються одним або різними контролюючими органами, повідомляємо.
Пунктом 240.7 ст. 240 ПКУ встановлено, що не є платниками податку за викиди двоокису вуглецю суб’єкти, зазначені у п. 240.1 ст. 240 ПКУ, якими здійснюються такі викиди в обсязі не більше 500 тонн за рік.
У разі якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн за рік, суб’єкти зобов’язані зареєструватися платниками податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбулося таке перевищення. Такі платники зобов’язані скласти та подати податкову звітність, нарахувати та сплатити податок за податковий (звітний) період, у якому відбулося таке перевищення, у порядку, передбаченому ПКУ.
Об’єктом та базою оподаткування екологічним податком, зокрема, є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (п. 242.1 ст. 242 ПКУ).
Разом з тим, база оподаткування екологічним податком за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового (звітного) року зменшується на обсяг таких викидів у розмірі 500 тонн за рік (п. 242.4 ст. 242 ПКУ).
Форма податкової декларації екологічного податку (далі – Декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715 із змінами та доповненнями. Невід’ємною частиною Декларації є додатки (розрахунки), зокрема, розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення здійснюється у додатку 1 до Декларації (далі – Додаток 1).
Рядок 2 Декларації та рядок 3 Додатка 1 заповнюються відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290 зі змінами та доповненнями (далі – КАТОТТГ).
У рядку 3 Додатка 1 зазначається наступна інформація:
- у рядку 3.1 – код територіальної громади, визначений за КАТОТТГ на території якої знаходиться стаціонарне джерело забруднення;
- у рядку 3.2 – код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ, за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення.
Для кожного стаціонарного джерела забруднення складається два окремих Додатка 1, один з яких для декларування податкових зобов’язань з екологічного податку за двоокису вуглецю.
З метою встановлення суб’єктом господарювання факту перевищення, визначеного п. 240.7 ст. 240 ПКУ, граничного обсягу викидів двоокису вуглецю, такому суб’єкту необхідно вжити заходів із виконання інвентаризації обсягу таких викидів у порядку, встановленому законодавством.
Загальні принципи інвентаризації врегульовані Інструкцією про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 № 7 зі змінами та доповненнями (далі – Інструкція). Зокрема, Інструкцією встановлено, що інвентаризація викидів забруднюючих речовин, які не визначені за безпосередніми інструментальними вимірами, наприклад, двоокису вуглецю, виконується за матеріалами технологічного регламенту або розрахунковим методом.
Таким чином, суб’єкту господарювання, який має декілька стаціонарних джерел забруднення та здійснює викиди забруднюючих речовин, у тому числі й двоокису вуглецю, в межах однієї або декількох територіальних громад, які обслуговуються одним або різними контролюючими органами, необхідно самостійно визначити звітний (податковий) період, в якому очікується перевищення граничної величини викидів двоокису вуглецю у розмірі 500 тонн на рік всіма стаціонарними джерелами забруднення, та подати до контролюючого(их) органу(ів) за місцезнаходженням стаціонарних джерел забруднення заяву(и) про звітний (податковий) період, в якому очікується таке перевищення. До заяви додаються розрахунки з матеріалами оцінки інвентаризації обсягів викидів двоокису вуглецю за всіма стаціонарними джерелами забруднення.
Починаючи зі звітного (податкового) періоду, в якому досягнуто граничний обсяг викидів двоокису вуглецю, суб’єкт господарювання декларує податкові зобов’язання за такі викиди, що перевищують граничний обсяг, в окремому Додатку 1 до Декларації, яку подає до контролюючого (их) органу (ів) за місцезнаходженням стаціонарних джерел забруднення.
 
Щодо граничного терміну сплати юридичною особою податку на нерухомість
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що підпунктом 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за звітний рік сплачується юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Тобто, граничний термін сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – 29 число місяця, що наступає за звітним кварталом.
Згідно з п. 57.1 ст. 57 ПКУ, якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Підстави відмови у реєстрації юридичної особи як платника єдиного податку
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно до п. 299.6 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є виключно:
1) невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ;
2) наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;
3) недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.
У разі відмови у реєстрації платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом двох робочих днів з дня подання суб’єктом господарювання відповідної заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку (п. 299.5 ст. 299 ПКУ).
Чи може платник ПДФО за підсумками 2022 року скористатися правом на податкову знижку за витратами, здійсненими на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті?
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування: Новокодацький, Чечелівський та Центральний район міста Дніпра)нагадує, що громадяни мають право скористатись податковою знижкою за 2022 рік по 31 грудня 2023 року.
Підпунктом 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), встановлено, що платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника ПДФО за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, витрати, зокрема, у вигляді суми витрат платника ПДФО на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті згідно з частиною третьою ст. 5 Закону України від 15 липня 2021 року № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон № 1667), за умови, що такі витрати були понесені платником ПДФО до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті або впродовж періоду, коли такий резидент Дія Сіті відповідав вимозі, встановленій п. 3 частини третьої ст. 5 Закону № 1667.
Право платника ПДФО на податкову знижку за витратами, понесеними на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті згідно з частиною третьою ст. 5 Закону № 1667, виникає за результатами 2022 року за умови дотримання вимог, встановлених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 Кодексу.
Електронний кабінет – сервіс ДПС, який забезпечує реалізацію платниками податків своїх прав та обов'язків в електронному вигляді
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Електронний кабінет – це інформаційно-телекомунікаційна система, створена для забезпечення реалізації платниками податків та державними органами своїх прав та обов'язків, визначених Податковим Кодексом України, в електронному вигляді.
Офіційна сторінка Електронного кабiнету https://cabinet.tax.gov.ua
За цим посиланням користувачі Електронного кабiнету отримують доступ до порталу, робота з яким здійснюється через мережу Internet та не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення.
При виникненні питань з приводу користування Електронним кабінетом можна звернутися за телефоном 0800501007
Електронний кабінет складається із двох функціональних частин:
відкрита (загальнодоступна)
приватна (особистий кабінет)
Відкрита частина електронного кабінету
Користуватись послугами відкритої частини Електронного кабiнету можна без ідентифікації особи. Через відкриту частину Електронного кабiнету користувачам доступні такі можливості:
доступ до інформації з публічних реєстрів:
дані про взяття на облік платників;
реєстр страхувальників;
дані реєстру платників ПДВ (податок на додану вартість);
реєстр платників єдиного податку;
інформація про РРО (реєстратори розрахункових операцій);
інформація про книги ОРО (обліку розрахункових операцій);
дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального;
реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами
інформація про граничні терміни сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності (податковий календар)
перегляд та друк бланків податкової звітності
заповнення декларації про майновий стан і доходи для громадян
контакти та адреси діючих центрів обслуговування платників
Приватна частина електронного кабiнету
У приватній частині Електронного кабiнету в залежності від типу платника (юридична особа, фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, громадянин, посадова особа державного органу тощо) Електронний кабiнет надає доступ до наступних сервісів:
персоніфікований податковий календар
перегляд облікових даних платника
подання звітності в електронному вигляді до органів ДПС (Державна податкова служба України), пенсійного фонду та статистики
перегляд та друк раніше поданої звітності
перегляд вхідних/вихідних документів (детальніше в розділі
листування з органамиДПС (Державної фіскальної служби України)
подання заяв, запитів для отримання інформації
інформація про стан розрахунків з бюджетом
реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них у Єдиному реєстрі податкових накладних
інформація з Єдиного реєстру податкових накладних
інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування ПДВ (податок на додану вартість)
інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування реалізації пального
Посадові особи підприємств, установ та організацій, інформацію про яких було надано формою J1391103 «Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису», отримують доступ до наступних сервісів Електронного кабiнету:
реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них у Єдиному реєстрі податкових накладних
інформація з Єдиного реєстру податкових накладних
інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування ПДВ (податок на додану вартість).
Детальніше про те, як отримати доступ до приватної частини, читайте в розділі «Вхід до приватної частини».
Карта Електронного кабінету – за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua
Звертаємо увагу, що на період дії воєнного стану в Україні доступ до публічних електронних реєстрів обмежено.
 
Додаток розрахунку МПЗ є невід’ємною частиною податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578, яким затверджено форми податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи, внесено зміни, зокрема, декларацію доповнено Додатком 3, який дозволяє відобразити розрахунок мінімального зобов’язання за податковий (звітний) рік.
Відповідно до затвердженої форми податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи Додаток 3 є невід’ємною частиною податкової декларації. Позитивне значення МПЗ, розраховане у додатку 3, переноситься до рядка 4 графи 7, сумується з податковими зобов’язаннями за І квартал (рядок 5 графи 7). Таке сумарне значення є загальним податковим зобов’язанням по єдиному податку четвертої групи.
Враховуючи зазначене, до уточнюючої декларації платника єдиного податку необхідно додавати усі передбачені додатки (Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, Відомості про наявність земельних ділянок) (пункт 297 прим.1 .8 статті 297 прим.1 Податкового кодексу України).
Від платників Дніпропетровщини державний бюджет отримав майже 2 млрд грн ПДВ
У січні – лютому 2023 року платниками Дніпропетровської області поповнено держбюджет податком на додану вартість майже на 2 млрд гривень. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерій Леонов.
Як зазначив посадовець, станом на 01.03.2023 у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області на обліку перебувало 21 383 суб’єкти господарювання, які зареєстровані платниками ПДВ. Із загальної кількості зареєстрованих платниками ПДВ – 19 481 – юридичні особи, 1 902 – фізичні особи – підприємці.
Валерій Леонов нагадав про відновлення функціонування пошукового сервісу ДПС «Реєстр платників ПДВ». Його розміщено на вебпорталі ДПС України за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua
Доступ до відомостей реєстру платників ПДВ надається шляхом пошуку за кодом ЄДРПОУ або ІПН за умови ідентифікації особи, яка бажає отримати такі відомості, з використанням засобів електронної ідентифікації (кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом).
Алгоритм дій ФОП при закритті підприємницької діяльності
До уваги платників податків, які прийняли рішення про припинення підприємницької діяльності. 
Виникає питання: з чого почати? 
ДПС пропонує покроковий алгоритм дій фізичних осіб – підприємців при закритті підприємницької діяльності та зняття з обліку у контролюючих органах.
ДПС та Держпраці співпрацюють у напрямі забезпечення оформлення роботодавцями трудових відносин з працівниками
В умовах війни держава всі свої можливості спрямовує на забезпечення обороноздатності країни, боєздатності Збройних сил України та соціальний захист наших громадян. Для цього необхідна підтримка кожного громадянина у вигляді сплачених податків та єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за кожного працівника.
Державна податкова служба України та Державна служба України з питань праці об’єднали свої зусилля задля забезпечення оформлення трудових відносин роботодавців з працівниками, сплати податків та єдиного внеску. З цією метою постійно здійснюється моніторинг кількості найманих працівників та відповідність їх кількості обсягам господарської діяльності.
У ході моніторингу ідентифікуються роботодавці, які мають високий ризик використання незадекларованої праці.
Звертаємо увагу, що відповідальність за використання праці одного неоформленого працівника може складати до 201  тис. гривень.  А це більше суми заробітної плати працівника на рівні мінімальної (6700 грн) зі сплатою всіх податків та зборів за 2 роки роботи.
На початок 2022 року близько 3 млн працівників працювали без оформлення трудових відносин. За умови виплати заробітної плати хоча б на рівні мінімальної – це майже 100 млрд гривень податків та зборів на рік, які можуть бути спрямовані на захист нашої держави.
Пам’ятайте! Україна бореться з окупантами не лише зброєю, а й своєю працею, яка має бути задекларованою!
Той, хто не платить податки – не підтримує наших захисників!
У разі виникнення питань про те, як правильно оформити працівника на роботу чи з інших питань щодо трудових відносин, можна:
залишити запит на консультативну підтримку за посиланням: 
або за допомогою сервісу онлайн-консультування «інтерактивний інспектор».
Суд підтвердив правомірність податкових повідомлень-рішень на суму 6,32 млн гривень
Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано висновок судів попередніх інстанцій та позицію ГУ ДПС у Запорізькій області у справі № 280/669/21 щодо відсутності реального здійснення господарських операцій позивача із контрагентами при придбанні товарів (послуг).
Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суди попередніх інстанцій виходили з того, що на підтвердження виконання господарських договорів позивачем не надано документів, які підтверджують фактичний рух його активів та реальні зміни в майновому стані, а одних лише видаткових накладних недостатньо для здійснення висновку про реальність виконання цих договорів. Фактично, крім документів у паперовому вигляді, які підтверджують факт укладення договорів, складення видаткових і податкових накладних, а також проведення оплати, інших доказів на підтвердження реальності господарських відносин позивачем не надано. Водночас договори, податкові та видаткові накладні не є тими первинними документами, які підтверджують фактичний рух активів і реальне постачання товару від постачальників позивачу.
Суди попередніх інстанцій зауважили, що сам факт наявності у позивача податкових чи видаткових накладних, виписаних від імені постачальника, або інших документів, складених з посиланням на поставку товарів (послуг), не є безумовним доказом реальності господарських операцій, оскільки інші обставини свідчать про недостовірність інформації в цих документах.
Крім того, суди попередніх інстанцій зауважили, що всі договори є повністю ідентичними і не містять жодних розбіжностей або індивідуальних особливостей. Ланцюг постачання товару, виробниками якого не є контрагенти позивача, фактично відсутній, оскільки згідно даних податкових накладних, безпосередні контрагенти позивача оформлювали придбання поставленого на адресу позивача товару самі у себе.
Суди попередніх інстанцій погодились з висновками відповідача про штучне формування податкового кредиту для позивача з причин відсутності у контрагента: ланцюгу походження та руху товарів, необхідних умов для здійснення господарських операцій (приміщень для зберігання, засобів для перевезення (навантаження, розвантаження) та виробництва вищезазначених товарів), відсутності чисельності для ведення діяльності у задекларованих обсягах.
Колегія суддів зазначила на те, що постачання товарів здійснювалось практично всіма контрагентами з однієї адреси у м. Маріуполі, реєстрація контрагентів у контролюючих органах також відбулась в межах трьохмісячного терміну, жодний з контрагентів не є сталим продавцем даного виду товару на ринку, всі контрагенти віднесені до категорії ризикових платників, по всім контрагентам подано розрахунки 1-ДФ щодо фізичних осіб, на користь яких було здійснено виплати, які в подальшому були спростовані контролюючим органом у зв`язку із неможливістю ідентифікувати вказаних в звіті осіб.
Касаційний адміністративний суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій про те, що досліджені в ході розгляду справи документи не підтверджують факту реальності господарських операцій.
Відтак, постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 02.03.2023 у справі № 280/669/21 касаційну скаргу платника податків залишено без задоволення, рішення судів попередніх інстанції, якими відмовлено в задоволені позовних вимог про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень на загальну суму 6,32 млн грн, – залишено без змін.
 
Незадекларована праця обмежує права працівників
Працівники, які не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушення їх до роботи на умовах роботодавця.
Погоджуєтеся працювати без трудового договору?
- не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей;
- вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку;
- не сподівайтеся на гідну пенсію у старості;
- відсутність гарантій у трудових відносинах – погані умови праці, штрафи, відсутність впевненості у завтрашньому дні, соціального захисту і, зрештою, трудова експлуатація.
Про особливості заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів у разі використання єдиного рахунку
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування: Новокодацький, Чечелівський та Центральний район міста Дніпра)нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 847 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666» затверджено Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок (далі – Порядок заповнення документів).
Платники, включені до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, під час заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунку (далі – розрахункові документи), мають керуватися вимогами розділу II Порядку заповнення документів.
Під час оформлення розрахункових документів платником мають бути заповнені усі 14 обов’язкових полів реквізиту «Призначення платежу», розділених між собою знаком «;», кожне з яких містить належну інформацію або знак «;» як ознаку наявності відповідного поля у разі, коли таке поле не підлягає заповненню (останнє з 14-ти полів завжди містить знак «#»).
Платники, які сплачують кошти на єдиний рахунок, у реквізиті «Призначення платежу» розрахункового документа можуть визначити напрям використання коштів (одного чи кількох одержувачів) або не визначити такий напрям.
Суми платежів за розрахунковими документами, за якими платником визначено або не визначено напрям використання коштів, сплачених на єдиний рахунок, включаються до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати, визначеної п. 351.6 ст. 351, п. 89.7 ст. 89 та п. 131.2 ст. 131 Податкового кодексу України.
 
Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДПС
 
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування: Новокодацький, Чечелівський та Центральний район міста Дніпра)нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДПС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДПС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДПС.
Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДПС.     Номер Контакт-центру ДПС 0800-501-007 (напрямок «5»). 
 
                                                                                                       Відділ комунікацій з громадськістю
                                                                                                        управління інформаційної взаємодії
                                                                             Головного управління ДПС
                                                                              у Дніпропетровській області
                                                                   (Кам’янський регіон)

Додати коментар

Користувач:
email:





Bonds steady and slow
Guaranteed income in sight
Retirement secured

- Fin.Org.UA

Новини

17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 26.04.2024
17:44 - Денис Башлик: Ринок земель в Україні здатен впоратися з будь-якими викликами, завдяки чітко визначним передумовам
17:37 - Японія продовжуватиме підтримку українського енергосектору: Зустрічі Германа Галущенка з представниками Уряду Японії
17:32 - Затверджено порядок організації психіатричної допомоги особам, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру
17:29 - Продовжено строки на подання заявки для розрахунку обсягу квот щодо діяльності з культивування рослин роду коноплі — рішення уряду
17:26 - Уряд ухвалив постанову щодо строків державної атестації наукових установ
17:20 - Національний банк України анонсував низку кроків з валютної лібералізації
17:20 - Ухвалено закон щодо врахування страхового стажу закордоном для пенсії в Україні
17:02 - Уряд затвердив Порядок використання коштів на підтримку проектів зі значними інвестиціями
17:00 - Понад 25 тис. адмінпослуг з питань ведення Державного земельного кадастру надано на Львівщині з початку 2024 року
16:53 - Підтримуємо бізнес Харківщини: підприємці зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток, - Юлія Свириденко
16:51 - Уряд продовжив дію положення про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії
16:45 - Ложная тревога с интервенциями в иене?
16:44 - Дмитро Кулеба: Україна спільно з Латвією нарощує виробництво дронів
16:42 - Без бар'єрів до професійної реалізації: послуги для людей з інвалідністю
16:32 - Уряд ухвалив низку рішень для посилення економічної стійкості, — Прем’єр-міністр
16:30 - Уряд затвердив Порядок ведення Єдиного державного реєстру обладнання для підготовки або обробки тютюну
16:18 - Прем’єр-міністр: Уряд продовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення
16:14 - Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду
16:04 - Представники МОН зустрілися з литовськими урядовцями
16:00 - Маргарита Сокоренко: Україна повинна подолати проблеми щодо переповненості в’язниць та поліпшення умов утримання
16:00 - Курси валют, встановлені НБУ на 29.04.2024
15:53 - Руслан Стрілець провів зустріч з командою Агентства США з Міжнародного розвитку USAID Україна
15:36 - Оновлено низку тарифів Національного банку
15:27 - Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури починає впровадження Єдиного державного реєстру адрес в регіонах
15:20 - Страховий ринок Словенії в 2023 році зріс на 9% до 3 млрд євро
15:20 - Навіщо страховикам потрібні структуровані дані та інтеграція AI-технологій?
15:20 - ПФТС та "Українська біржа" можуть втратити ліцензії через порушення ліцензійних умов
15:20 - Страховий ринок Польщі в 2023 році зріс на 17,6% до 18 млрд євро
15:20 - Європарламент схвалив нові зміни до Директиви Solvency II в страхуванні


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.8816
Канадський долар28.9972
Юань Женьміньбі5.4649
Чеська крона1.6867
Данська крона5.691
Гонконгівський долар5.0584
Форинт0.108183
Індійська рупія0.47511
Рупія0.0024423
Новий ізраїльський шекель10.4009
Єна0.25254
Теньге0.089457
Вона0.028796
Мексиканське песо2.2942
Молдовський лей2.22
Новозеландський долар23.5629
Норвезька крона3.5997
московський рубль0.43076
Сінгапурський долар29.0888
Ренд2.0991
Шведська крона3.6272
Швейцарський франк43.4084
Єгипетський фунт0.8269
Фунт стерлінгів49.5494
Долар США39.6015
Білоруський рубль14.3943
Азербайджанський манат23.2923
Румунський лей8.5282
Турецька ліра1.218
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1706
Болгарський лев21.6995
Євро42.4409
Злотий9.8181
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото92856.01
Срібло1091.89
Платина36302.7
Паладій38449.1

Курси валют, встановлені НБУ на 29.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861046.391046.391046.391046.391307987.50
2276561080.091080.091080.091080.09237619.80
2288111063.621063.621063.621063.6237226.70
229025985.42985.42985.42985.42782423.48
229470921.25921.25921.25921.25644875.00
2302621060.181060.181060.181060.18106018.00
CRSR061024.551025.321024.551025.3213328.39
FCOM011055.931055.931055.931055.9335901.62
FSTF021021.481022.251021.481022.2533733.48
USGK78454545454545454519657125.00

Дані за 26.04.2024