Спецпроєкт під вибори: кому потрібен Дубінський у красивій обгортці?

24.03.2023 17:55 | Укррудпром

Як пов’язані Дубінський, скандальна містобудівна “реформа” і забудовник із сумнівною репутацією?

 В опублікованому дослідженні руху “Чесно” йшлося про те, що ЗМІ Коломойського нині відбілюють репутацію фігуранта Реєстру держZрадників (проєкт вищезазначеного руху), підсанкційного нардепа Олександра Дубінського. Сам нардеп відреагував на публікацію у своєму фірмовому стилі.

“Все соросятские СМИ один за другим… публикуют новости, кто на национальные СМИ, хто со ссылкой на рух “Чесно”, о том, что Дубинский посетил “1+1”, потому что у него американские санкции, он подозревается в держзраде… пердаки у них там падзарвало. У этих… соросят… Дубинский сходил… на “1+1”, рассказал… как восстанавливает дома в Киевской области с помощью волонтеров и меценатов, и своего проекта “Медиаоборона”. Они, понятно, тяжелее х*я в руках и во рту не держали никогда…”

Дійсно, рух “Чесно” провів моніторинг сайту tsn.ua і виявив, що на YouTube-каналі ТСН розміщувалися відеосюжети, де йшлося про те, як нардеп Дубінський допомагає мешканцям Київщини відновлювати будинки. Звісно, у жодному з цих матеріалів не було і слова про санкції США, порушену кримінальну справу за статтею “Державна зрада” та інші “подвиги” політика.

Сам Дубінський наголошує, що на YouTube-каналі ТСН можна подивитися аж 12 серій. 

Обов’язкові атрибути майже кожного сюжета:

коментар Дубінського на чорному тлі із посиланнями на соцмережі “Медіаоборони”;

на синьому тлі назва “Медіаоборона”;

знедолена сім’я із Дубінським; 

Навряд чи ще якийсь народний депутат має такий медійний супровід. І це ми ще не перемогли, і вибори не призначені. 

Тут варто зазначити, що група “1+1 media” поширювала ці матеріали ТСН не лише на сайті служби новин, але й на сайті УНІАН, який входить у холдинг. І це відбувалося неодноразово. Тобто, по суті, одразу кілька ЗМІ медіагрупи були задіяні у відбілюванні політичного образу Дубінського.

Будь ласка, читайте текст після реклами

 

До руху “Чесно” після публікації виникли питання не лише у нардепа Дубінського, а й у групи “1+1 media”. Вони попросили посилання на всі сюжети ТСН, які знайшла наша громадська організація. Рух підготуваі відповідь, заскрінив сюжети на YouTube-каналі ТСН і дали окремо посилання на “Сніданок з 1+1”.

Вони досі є на сайті і на Youtube-каналі.

Чому медіахолдинг олігарха Ігоря Коломойського підтримує Дубінського у такий спосіб? Питання відкрите.

Найгучніші скандали, пов’язані з Дубінським

Повний шлях Дубінського на Київщині, від балотування у лавах “Слуги народу” у 2019 році до виключення із фракції, рух “Чесно” описав у статті “Who the f*ck is Dubinsky? Чи до кінця використали “Слуги народу” свій брудний інструмент?”

Якщо ж коротко, то вигравши вибори на Київщині, Дубінський очолив обласний осередок партії “Слуга народу”. І це була серйозна кадрова помилка. Наступного року після обрання він, по суті, формував список кандидатів на місцеві вибори на свій розсуд. Це були фігуранти антикорупційних розслідувань і люди зі шлейфом уже забороненої Партії регіонів. 

Франшизу “Слуги народу” він давав або напряму кандидату, як у випадку з мером Бучі, ексрегіоналом Анатолієм Федоруком, або опосередковано — коли з певним політиком домовлялися про майбутнє формування більшості. Так франшизу “слуг” отримав фігурант антикорупційних розслідувань та недоброчесний забудовник Володимир Карплюк. 

Ще до початку повномасштабної війни рух “Чесно” дослідив, як депутати Ірпінської ради своїми голосами допомагають команді Карплюка дерибанити табір “Восток”, забудовувати заплави річок біля Стоянки та Романівки тощо. “Слуги народу” голосували синхронно з командою ексмера Ірпеня Карплюка “Нові обличчя”.

Корупція завжди ослаблює державу. І це становить особливу небезпеку під час війни. Тому дуже важливо вже зараз слідкувати за тим, хто у регіонах формує групи впливу.

Дубінський, ще під час місцевих виборів на Київщині у 2020 році, показував, що розколюватиме бренд партії. Кампанія брендувалася як “Команда Дубінського”, яка у випадку виходу нардепа з лав політсили могла би стати назвою для нового політичного проєкту.

Але тоді партія на це не зважала, як і на численні журналістські розслідування. Позбутися токсичного політика фракції “Слуга народу” допомогли лише санкції США, запроваджені проти нього. Дубінського звинуватили у втручанні у президентські вибори 2020 року у США. YouTube заблокував канал Дубінського, який він останні кілька років. 

Після цього Дубінського зняли із керівництва партійним осередком на Київщині. Нацбанк застеріг банки від співпраці з Олександром Дубінським. Офіс генпрокурора відкрив кримінальні провадження проти Дубінського. Йому інкримінували несплату податків та легалізацію прибутків, отриманих злочинним шляхом. У відповідь Дубінський звинуватив Офіс президента у публікації “плівок Деркача”. Ці плівки, за словами Деркача, мали доводити, що в Україні є “зовнішнє управління”.

У 2020 році Офіс генпрокурора відмовився відкривати справу щодо держзради стосовно Дубінського і Деркача після звернення Центру протидії корупції. Центр подав аналогічне звернення і до СБУ. Зрештою організація домоглася у суді, щоб проти Дубінського відкрили справу за ч. 1 ст. 111 КК “Державна зрада”. 

Журналісти Bihus.info виявили, що Дубінський, під час Революції Гідності, створював антимайданівські фейки на замовлення найближчого оточення ексміністра доходів і зборів Олександра Клименка. Журналісти отримали доступ до листування Дубінського за 2013-2014 роки щодо планування заходів із дискредитації Революції Гідності. Зокрема він створив фейк і просував інформаційну кампанію про “повій на Майдані”, метою якої було — зобразити Майдан центром розпусти.

Про це немає жодної інформації у сюжетах, які виходять під брендом ТСН. 

Одіозний нардеп і скандальний відбудовник

Водночас, у сюжетах ТСН разом із Дубінським фігурує забудовник з Вінниччини Володимир Хоменко. Його, як і Дубінського, героїзують.

Оскільки рух “Чесно”, разом з “Автомайданом Вінниччини”, відстежував не одну схему тамтешніх забудовників, ми звернулися до представниці цієї ГО Таїсії Гайди, аби вона розповіла про Хоменка більше:

“Хоменко — відомий місцевий забудовник. Але відомий він тим, що множить житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), які будують та продають житло, при цьому не сплачуючи державі податків. До прикладу, згідно з інформацією аналітичної системи Youcontrol, ЖК “Барський”, бенефіціаром та директором якого є Хоменко, не сплатив державі 16,9 млн податків. І залишився безкарним, бо квартири продали, а “голий” ЖБК зараз перебуває в стані припинення, бо банкрутує”.

“Ця схема з ЖБК і ухилянням від сплати податків перейшла до нас іще з радянського Житлового кодексу, який на сьогодні залишається чинним. Тоді житлово-будівельні кооперативи у кодексі прописали, щоби люди будували житло у складчину та не платили з того податки. Цією прогалиною у законодавстві на повну користуються такі “забудовники-волонтери”, як пан Хоменко”, — додає Гайда.

Місцеві ЗМІ писали, що забудовник уже мав проблеми із Державною службою України з надзвичайних ситуацій, яка стежить за безпекою об’єктів, зокрема, пожежною. У лютому минулого року вона перевірила хід будівництва двох багатоповерхівок від цього забудовника, виявила 27 порушень у сфері техногенної та пожежної безпеки і зупинила будівельні роботи рішенням суду.

Гайда також зауважує, що історія Дубінського і Хоменка — доволі давня і наводить сюжет на “2+2”, який робив для програми “Дубінізми” Володимир Тимофійчук. 

Тимофійчук, до речі, був обраний від “Слуг народу” до облради і активно лобіював її рішення щодо дерибану Біличанського лісу.

Але тут проблема значно глибша, ніж просто відбілювання Дубінського або піар забудовника з Вінниччини Хоменка. У сюжеті безапеляційно прославляється скандальна містобудівна “реформа” (5655), ключовим локомотивом якої є лідерка партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

У сюжеті, який розмістили місяць тому, немає жодної критики цього законопроєкту і навіть не згадується, що петиція до президента Володимира Зеленського з вимогою ветувати цей законопроєкт набрала у рекордні терміни необхідні 25 тис. голосів. 

Так само ви не почуєте у цьому відео коментарів експертів, активістів із громадського сектору або медійників, які звернулися до президента з публічним закликом ветувати цю “реформу”.

Цікаво, що у Верховної Ради заледве вистачило голосів на цю “реформу”. За голосували лише 228 депутатів. З-поміж них — Нестор Шуфрич, Олександр Качний, які перебувають у Реєстрі державних зрадників руху “Чесно”. Без їхніх голосів така “реформа” не була б прийнята. 

Щоби ілюструвати цінності політиків, які підтримували проєкт 5655, варто згадати, що минулого тижня члену профільного комітету Дмитру Ісаєнку (колишня ОПЗЖ), який палко підтримував цю “реформу”, НАБУ вже вручило підозру. Справа стосувалася якраз спроби забудувати 8 га у Києві і “вирішити питання” через прокуратуру та суди.

Проглядається не просто спроба відбілити Дубінського у ЗМІ, наростити впізнаваність його та забудовника, а й поєднати це з неякісними правилами відбудови.

Перші ж корупційні скандали щодо коштів від донорів, які підуть на Ірпінь і Бучу, що прогриміли на весь світ у березні 2022 року, ставлять під ризик подальші надходження коштів на відбудову. А тут забудовники теж працюють над своїм відбіленням і за бюджетні кошти видали книжку “Битва за Ірпінь”.

Саме тому представники громадського сектору, ЗМІ та доброчесні політики мають слідкувати за тим, щоби журналістські стандарти залишалися журналістськими стандартами. Держзрадники мають сісти за грати, а відбудова має відбуватися за чесними і прозорими правилами.

Від себе особисто та від колег із руху “Чесно” маю додати, що низку працівників ТСН та “1+1” ми знаємо особисто не один рік. І це громадяни України, гідні поваги за їхню роботу в умовах воєнного стану та під час Революції Гідності. Тому сподіваємося, що акціонери каналу та керівництво групи “1+1 media” зважать на суспільний запит і на те, що державні зрадники не мають шкодити репутації бренду каналу і репутації його доброчесних працівників, які роками вибудовують довіру не лише до свого імені, а й до бренду каналу та ТСН. 

І принагідно звертаюся до свідомих громадян України. Розвиток і наповнення Реєстру держZрадників можна підтримати донатом. Тоді такі, як Дубінський, не зможуть уникати відповідальності. Щонайменше політичної. А якісну судову реформу ми рано чи пізно виборемо. От тоді настане для них і юридична відповідальність.

Ірина ФЕДОРІВ

Додати коментар

Користувач:
email:





Курси падають – то
Не досить грошей в країні,
Інвестори бояться

- Fin.Org.UA

Новини

17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 19.04.2024
16:00 - Курси валют, встановлені НБУ на 22.04.2024
15:37 - Міжнародна допомога: газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладнання від чеських партнерів
15:35 - Презентували цифрові досягнення регіонів та громад на Міжнародному саміті мерів
15:30 - Україна та ЄІБ підписали Меморандум про взаєморозуміння: Сторони визначили пріоритети співпраці на наступні 10 років
15:00 - "Пропонуємо нову посаду": росіяни використовують нову тактику для кібератак
14:52 - Руслан Магомедов під час Mind Entrepreneur Summit: Великі реформи треба починати з себе
14:41 - Великобританія виділила понад 180 мільйонів доларів на зміцнення енергосистеми України
14:37 - Мінфін: У І кварталі 2024 року Нацфонд досліджень профінансував наукові дослідження на 148 млн грн
14:30 - Nissan скорочує очікуваний прибуток через нижчі продажі авто
14:01 - З міркувань безпеки: Авіакомпанії змінюють маршрути польотів після атаки Ізраїлю на Іран
13:58 - Руслан Магомедов під час Mind Entrepreneur Summit: Великі реформи треба починати з себе
13:40 - Європейський центробанк планує змусити UniCredit вийти з ринку московія - Reuters
13:36 - Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла 
13:15 - Акції Netflix впали на фоні заяви про припинення підрахунку передплатників
13:05 - Індустріальні парки: гайд для інвесторів
13:03 - московіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ
12:53 - Цифрові продукти та бізнес-акселератор для ветеранів: залучаємо кращі світові практики міжнародних партнерів
12:40 - У діалозі з польським урядом є "світло в кінці тунелю" – Мінекономіки про блокування кордону
12:32 - Індустріальні парки: гайд для інвесторів
12:30 - Оштрафовано страхову компанію
12:26 - Енергорегулятор ЄС: блок країн все ще потребує російського зрідженого газу
12:20 - Ми побачили зрушення у питанні розблокування допомоги від США, – Денис Шмигаль
12:15 - Перевищення затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів або їх відсутність: що з екологічним податком?
12:14 - До уваги ФОП на загальній системі оподаткування – платників ПДВ
12:12 - Уточнення показників податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: порядок заповнення рядка 2
12:11 - Перевищення затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів або їх відсутність: що з екологічним податком?
12:11 - Порядок оподаткування одноразової страхової виплати, яка виплачується застрахованій особі за договором довгострокового страхування життя, яка дожила до закінчення строку договору
12:10 - До уваги ФОП на загальній системі оподаткування – платників ПДВ
12:09 - Податковий календар на 22 квітня 2024 року


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.504
Канадський долар28.9062
Юань Женьміньбі5.4947
Чеська крона1.678
Данська крона5.6797
Гонконгівський долар5.0796
Форинт0.107271
Індійська рупія0.47667
Рупія0.002444
Новий ізраїльський шекель10.5315
Єна0.25735
Теньге0.089175
Вона0.028793
Мексиканське песо2.2909
Молдовський лей2.2228
Новозеландський долар23.4152
Норвезька крона3.6029
московський рубль0.42645
Сінгапурський долар29.2107
Ренд2.0712
Шведська крона3.6331
Швейцарський франк43.7663
Єгипетський фунт0.8232
Фунт стерлінгів49.4922
Долар США39.7879
Білоруський рубль14.462
Азербайджанський манат23.4019
Румунський лей8.5166
Турецька ліра1.2205
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.3493
Болгарський лев21.6698
Євро42.3821
Злотий9.7865
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94602.1
Срібло1122.93
Платина37071.98
Паладій40053.68

Курси валют, встановлені НБУ на 22.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.861041.861041.861041.8652093.00
227763995.42995.42995.42995.42597252.00
2280431098.651098.651098.651098.6535156.80
229025981.67981.67981.67981.67490835.00
229470917.58917.58917.58917.58275274.00
CRSR061019.951019.951019.951019.9512239.40
USXT22464946494649464932529053.00

Дані за 19.04.2024