Підвішений спадок. Судова війна за частку Ігоря Єремеєва у групі “Континіум” спалахнула з новою силою

31.01.2023 08:05 | Укррудпром

Через війну Forbes знизив оцінку групи “Континіум” з $470 млн до $315 млн, з яких понад $250 — оцінка мережі WOG і близько $50 млн — молочний бізнес. Спадок Єремеєва навіть зараз сягає майже $80 млн. 

На початку 2022го діти загиблого бізнесмена вийшли зі складу бенефіціарів ключових компаній “Континіуму”. Тепер, згідно з даними YouControl, власники WOG — Степан Івахів, 54, та Сергій Лагур, 60, у них по 50% бізнесу. Угоду про викуп часток дітей погодив АМКУ. Судову тяжбу на Британських Віргінських островах було зупинено. Здавалася, що багаторічна боротьба за спадок завершується. Не все так просто. Сторони розповідають геть інші версії, а судові баталії знов у розпалі. 

“Восени 2022го Роман та Софія мали отримати значні грошові виплати від R&S Trust”, — повідомили Лагур та Івахів у письмовій відповіді Forbes. Більше деталей вони не озвучили, посилаючись на конфіденційність перемовин із сім’єю Єремеєва. Спір за мережу АЗС WOG — врегульовано, каже топменеджер цієї компанії на правах анонімності. “Роман і Софія отримали солідну компенсацію — мільйони доларів”, — каже він. 

Син Єремеєва Роман зараз каже, що родина не має жодного стосунку до продажу компанії WOG. “Питання спадкового майна й різних маніпуляцій з активами мого покійного батька залишаються основними претензіями до колишніх партнерів батька”, — написав він у письмовій відповіді Forbes. Роман відмовився уточнити, чи отримав гроші за WOG, і від інших детальних коментарів, посилаючись на те, що суд ще триває. 

Вдова Тетяна Єремеєва, 46, конкретніша: “Я нічого не отримала. Мої діти не можуть нічого отримати, доки триває судовий процес”. Вона оскаржила рішення АМКУ, проте комітет не виявив жодних порушень: угода чинна. 

Обидві сторони можуть казати правду, поясняють юристи. Виплати дітям та їхній доступ до трасту справді міг бути заблокований у рамках судових спорів, каже радник із питань безпеки бізнесу Juscutum Станіслав Борис. Фактично це означає, що судова суперечка між вдовою Єремеєва та його бізнеспартнерами не дає дітям отримати спадок. 

Співрозмовники Forbes, які знали родину, зазначають, що Єремеєв не хотів, аби Тетяна щось отримала. Протягом кількох років до смерті бізнесмен не жив із дружиною. “Їхній шлюб тривалий час був формальністю”, — каже один з них. Ще за життя Єремеєв забажав залишити все майно дітям і своїй матері, додає дотичний до покійного бізнесмена співрозмовник. “Його офіційна дружина та цивільна нічого не мали отримати”, — говорить він.

Летальне хобі

Ігор Єремеєв фанатів від коней: створив бренд фірмового бензину WOG Mustang, володів конюшнею з десятком коней. Навіть логотип його компанії “Континіум” — це голова коня.

WOG на двох 

“Перша спільна каса [з Ігорем Єремеєвим] у нас була, коли ми ще були студентами, — згадує співзасновник “Континіуму” Степан Івахів у документальному фільмі про Єремеєва, який вийшов у 2017му. — У нас ніколи не було окремих коштів”. 

Івахів та Єремеєв потоваришували й розпочали спільний бізнес у виші — Рівненському університеті водного господарства. Єремеєв — виважений та розсудливий, Івахів — більш імпульсивний. Їхнім першим бізнесом у 1992му був пошив шкіряних курток, згодом перейшли на торгівлю нафтопродуктами, почали відкривати автозаправні станції. У 2000му Єремеєв з Івахівим домовилися про спільний бізнес з акціонерами Дрогобицького НПЗ Сергієм Лагуром і Петром Димінським. Так “Континіум” обзавівся власною нафтопереробкою. 

Другим перспективним бізнесом визначили молочку, розвивати яку вирішили на базі придбаного у 2001 році заводу “Дубномолоко”. 

Єремеєв курував нафтовий напрям, Івахів — молочний і FMCG, Лагур — девелоперський та банківський. У 2007му оборот групи перевалив за $500 млн. 

Чотири бенефіціари компанії уклали акціонерну угоду, стверджує один з колишніх топменеджерів WOG. Її важливим пунктом було право акціонерів на першочерговий викуп частки партнерів. Саме за цією угодою з бізнесу у 2017му вийшов Димінський. 

Єремеєв загинув, коли група була в ненайкращому фінансовому стані, а в країні вирувала криза. “По борги одномоментно прийшли всі банки та кредитори, — говорить колишній очільник WOG Корецький. — Ми брали нафтопродукти, де тільки могли, під особисті зобов’язання, з відстроченням платежу, щоб не зупинити мережу АЗК”. 

WOG навіть почав купувати пальне у групи “Приват”. “Вони були конкурентами, — каже директор консалтингової групи “А95” Сергій Куюн. — Після смерті Єремеєва WOG, за іронією долі, почав брати пальне з відстроченням платежу у Кременчуцького НПЗ”.

Ігор Єремеєв фанатів від коней: створив бренд фірмового бензину WOG Mustang, володів конюшнею з десятком коней. Навіть логотип його компанії “Континіум” — це голова коня. Фото з особистого архіву

Спадкова війна 

Війна за спадок почалася одразу після смерті Єремеєва. У серпні 2015го, коли його вдова вирішувала питання перевезення тіла на батьківщину, в Україні було відкрито спадкову справу, стверджує юрист родини Єремеєвих Андрій Наход. За його словами, юрист компанії “Континіум” від імені матері Єремеєва, якій тоді було 84 роки, відкрив справу у приватного нотаріуса Альони Поручник. На його думку, це було зроблено, щоб не дати вдові з дітьми контролю в питанні спадщини.

Наход стверджує, що це був заангажований нотаріус. “У реєстрах ще навіть не було внесено відомостей про смерть Єремеєва, — каже він. — Незалежний нотаріус перевірив би цю інформацію в реєстрі й не відкривав би справу”.

Єремеєва тоді про існування справи не підозрювала, ба більше — обговорювала з партнерами покійного чоловіка нову акціонерну угоду, стверджує Наход. У WOG поіншому переповідають той період. “Єремеєва тоді прийшла в “Континіум” і сказала: “WOG коштує $1 млрд, де мої 25%?” — каже співрозмовник Forbes, дотичний до компанії. — Її не хвилювало, що оцінка не відповідала дійсності, а компанія на той момент була фактично банкрутом”. 

Єремеєв неодноразово казав, що хоче, аби син Роман продовжив його справу. Тодішній СЕО WOG Корецький розповідає, що на роковини смерті Єремеєва запропонував Романові влаштуватися на позицію його заступника, аби вчитися керувати компанією. Єремеєвмолодший зацікавився цією пропозицією, але за кілька днів відмовив. “Не сумніваюсь, що на його рішення тоді вплинула мати”, — каже Корецький. 

У лютому 2016го, тобто за пів року після смерті Єремеєва, Лагур та Івахів повідомили Роману і Тетяні Єремеєвим, що вони не можуть увійти до складу акціонерів компанії. Нібито у 2014му Ігор Єремеєв передав усе майно й акції WOG у траст R&S Trust на 360 років, розповідає юрист родини Єремеєвих Наход. Ця компанія зареєстрована на Британських Віргінських островах. Удова стверджує, що траст — фальшивка. “Жодного трасту до смерті Ігоря Єремеєва не існувало. Це я точно знаю”, — каже Тетяна. Всі акціонери компанії створили трасти у 2014му, заперечує топменеджер компанії. 

Чи можна відкрити траст заднім числом? Це майже неможливо, каже Борис з Juscutum: “Простіше реанімувати старий траст і трохи його переписати”. 

На думку Єремеєвої, умови трасту несправедливі: діти хоч і є бенефіціарами трасту, проте не мають жодних прав. Право на управління, продаж активів та прибуток має керівник — Лагур, а протектор — Івахів, каже Єремеєва. Відомо, що Лагур згодом передав право довірчого управління компанії Estera, розташованій на Британських Віргінських островах. Дружина й діти змогли успадкувати лише частину активів Єремеєва, зареєстрованих в Україні, це кінний клуб та квартира.

Єремеєв неодноразово казав, що хоче, аби син Роман продовжив його справу. Тодішній СЕО WOG Корецький розповідає, що на роковини смерті Єремеєва запропонував Романові влаштуватися на позицію його заступника, аби вчитися керувати компанією. Єремеєвмолодший зацікавився цією пропозицією, але за кілька днів відмовив. Фото УНІАН

Судовий фронт 

З 2016го стратегією Єремеєвоїбуло довести, що на момент загибелі власником “Континіуму” був її чоловік, а не траст. Для цього їй треба було отримати від нотаріуса, що вів спадкову справу, свідоцтво про право на успадкування майна за кордоном. Юрист Наход стверджує, що їхні опоненти понад п’ять років не давали цього зробити.

У листопаді 2021го українській суд зобов’язав нотаріуса Поручник видати свідоцтво, стверджує Наход. Нотаріус не виконала вимогу суду, а в січні 2022го припинила нотаріальну діяльність. За законом вона мала за місяць передати спадкову справу до держнотаріального архіву, але передала її іншому юристові, який теж не видає свідоцтво, каже Наход. 

Крім цього суду, є карна справа у Шевченківському суді від 2017го щодо заволодіння майном родини Єремеєва. “Справу досі розслідують, багато документів втрачено, міжнародні запити слідчі не здійснили, допити низки осіб провести не вдається”, — каже Наход.

Ще один судовий процес відновився в листопаді після зупинки в лютому. У суді Британських Віргінських островів сім’я Єремеєва добивається визнання ліквідації трасту як фіктивного. “За шість років опоненти не надали суду жодних доказів законності створення трасту, — каже Єремеєва. — Уних немає доказів. Очікуємо на швидку нашу перемогу, не пізніше, ніж за два роки”. Юристи Івахіва — Лагура не коментують справи, посилаючись на конфіденційність домовленостей клієнтів із родиною Єремеєва. 

Без кінця 

Що сім’я Єремеєвих вважатиме перемогою? Компенсацію за всі активи бізнесмена вартістю на 2015 рік, компенсацію за втрачену вигоду і за судовий процес, каже юрист Єремеєвих Андрій Наход. 

Процес подібного масштабу — сотні тисяч доларів на рік, каже Борис із Juscutum. До 2019го Єремеєвій допомагав партнер Коломойського Ігор Палиця. За словами Єремеєвої, Палиця надав їй інформаційну підтримку через 1+1 media. Нічого натомість він не вимагав, а підтримував, аби послабити свого політичного опонента Івахіва. У 2019му Івахів і Палиця потоваришували, й підтримка, за її словами, припинилася. 

Є інша версія: нібито Палиця мав домовленість із вдовою, що після перемоги в судах він викупить у неї частку, каже Куюн. Палиця припинив підтримку, коли дізнався про умови акціонерної угоди — першочергове право на викуп частки Єремеєвої мали б Івахів та Лагур, каже на умовах анонімності топменеджер компанії. 

У Єремеєвої є лікарня в Луцьку, виторг якої минулого року склав 13 млн грн. Цього не вистачить ще на кілька років судової тяжби такого масштабу, каже Борис. 

“Її опоненти мають безліч можливостей затягувати цю справу на десятиріччя, — вважає він. — Тому сім’я має йти на мирову угоду. Якщо отримають 25% з того, що вимагають, — це буде перемога”. 

Ігор ОРЕЛ

Додати коментар

Користувач:
email:





Bull or bear, who knows,
Fortunes won and fortunes lost,
The market humbles.

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з московія
20:45 - Meta представила ранні версії своєї нової моделі ШІ LLaMA 3
20:33 - Мексика під тиском США припиняє стимулювання китайських виробників електромобілів
20:04 - Україна отримала від німецьких партнерів енергетичне обладнання на майже мільйон євро
19:47 - У І кварталі до бюджету від приватизації надійшло понад 650 мільйонів
19:47 - Катерина Павліченко: За допомогою 38 машин, отриманих ДСНС від міжнародних партнерів, було розміновано понад 700 га територій
19:22 - У І кварталі Мінфін залучив понад $3 мільярди внутрішніх запозичень для покриття дефіциту бюджету
19:13 - московіянам почнуть відключати вхід в акаунти через Apple чи Google ID
19:06 - У Мінфіні відбулося третє засідання Міжвідомчої робочої групи з питань застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій
18:56 - "Схеми": Портнов з Іспанії переписав віллу під Києвом на дітей
18:44 - Виробники "Шахедів", металургія та автопромисловість: США та Британія ввели санкції проти Ірану
18:41 - Делегація МОЗ взяла участь у пояснювальній сесії Єврокомісії з питань захисту прав споживачів та охорони здоров’я
18:35 - "Укрнафта" змешить споживання електроенергії на АЗС
18:25 - Мінфін та Держфінмоніторинг працюють з міжнародними партнерами, щоб внести росію до «чорних» списків FATF та ЄС, – Денис Улютін
18:18 - Замість декларативних пільг — дієві інструменти для самореалізації ветеранів у цивільному житті, — Максим Кушнір
18:12 - "Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов’язаних осіб
18:07 - УЗ цьогоріч планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій
17:56 - Підписано Угоду про співробітництво в рамках проекту «Спільна архівна спадщина» з керівниками архівних служб країн Балтії, України та Польщі
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 18.04.2024
17:32 - "Укренерго" попереджає про можливі обмеження електроенергії для промислових споживачів
17:30 - Держаудитори перевірять ефективність роботи ДП «Укрдіпроважмаш»
17:28 - Посібник "Створення індустріальних парків та включення їх до Реєстру індустріальних парків"
17:21 - Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Юлія Свириденко
17:20 - ФДМУ не зміг із першої спроби продати конфісковані квартири Сальдо і Шелкова
17:17 - Зустріч фінансового блоку G7: Сергій Марченко закликав пришвидшити розробку механізмів для спрямування активів рф на потреби України
17:00 - З 22 квітня в Києві відновиться платне паркування
16:48 - Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Юлія Свириденко
16:38 - План США з випуску боргових зобов'язань під активи московія має юридичні ризики – ЄЦБ
16:35 - З початку року аграрії отримали кредитів на розвиток на 36 мільярдів


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5305
Канадський долар28.7995
Юань Женьміньбі5.4716
Чеська крона1.6729
Данська крона5.6663
Гонконгівський долар5.0568
Форинт0.107167
Індійська рупія0.47405
Рупія0.0024469
Новий ізраїльський шекель10.4752
Єна0.25658
Теньге0.088619
Вона0.028832
Мексиканське песо2.3361
Молдовський лей2.2125
Новозеландський долар23.4771
Норвезька крона3.6023
московський рубль0.42078
Сінгапурський долар29.1268
Ренд2.0799
Шведська крона3.6351
Швейцарський франк43.5804
Єгипетський фунт0.8193
Фунт стерлінгів49.3858
Долар США39.6037
Білоруський рубль14.3951
Азербайджанський манат23.2936
Румунський лей8.497
Турецька ліра1.2187
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1599
Болгарський лев21.6154
Євро42.2789
Злотий9.769
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94309.87
Срібло1126.34
Платина37223.12
Паладій40714.98

Курси валют, встановлені НБУ на 19.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.451041.451041.451041.45312435.00
227763995.04995.04995.04995.04221893.92
229025981.29981.29981.29981.29490645.00
229470917.22917.22917.22917.2291722.00
2302621049.581049.581049.581049.58209916.00
BAVL0.2250.2250.2250.22567500.00
CRSR061018.491019.181018.491019.1820373.25
USGK78454845484548454822740000.00

Дані за 18.04.2024