Виступ Голови Національного банку Андрія Пишного під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

09.12.2022 23:17 | Fin.Org.UA

Доброго дня, шановні колеги! 

 

Доводжу до вашого відома, що Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Також ми вирішили підвищити вимоги до обов’язкових резервів банків.

 

Це сприятиме посиленню монетарної трансмісії, підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції у 2023 році.

 

Інфляція і надалі очікувано зростає, але повільніше, ніж прогнозував Національний банк

 

Основною причиною прискорення інфляції цього року є наслідки воєнних дій та окупації окремих регіонів України. Вони призводять до збільшення виробничих витрат бізнесу та дефіциту окремих товарів.

 

Так, посилення російських терактів проти енергетичної інфраструктури України, зокрема:

 

  • ускладнює економічну активність у різних секторах – від металургії до харчової промисловості, тваринництва та сфери послуг;
  • призводить до скорочення виробництва і, відповідно, пропозиції товарів;
  • провокує зростання попиту населення на паливо, що створює додатковий тиск на вартість енергоносіїв.

 

Все це стимулює подорожчання широкого спектра товарів і послуг, а за окремими позиціями – суттєве зростання цін.

 

Водночас загальна динаміка інфляції залишається контрольованою, а темпи зростання цін – дещо нижчими, ніж прогнозував Національний банк.

 

По-перше, поступове посилення монетарних умов після підвищення облікової ставки до 25% у червні та фіксація офіційного курсу гривні мають вагому роль для стабілізації інфляційних очікувань.

 

По-друге, заходи регулювання валютного ринку та введення нових інструментів для захисту заощаджень вплинули на звуження різниці між готівковим та офіційним курсами.

 

По-третє, НБУ та уряд дотримуються спільного плану з обмеження емісійного фінансування дефіциту бюджету. Це разом із наведеними чинниками сприяє послабленню тиску на валютному ринку та зменшенню чистого продажу валюти Національним банком.

 

Крім того, завдяки надходженню значної фінансової допомоги міжнародні резерви зросли до майже 28 млрд дол. США. Такий рівень є вищим за довоєнний. Це посилює спроможність НБУ і надалі забезпечувати курсову стабільність.

 

Також важливим чинником стримування інфляції залишаються незмінні тарифи на житлово-комунальні послуги. 

 

Після цьогорічного інфляційного сплеску зростання споживчих цін за підсумками наступного року сповільниться

 

Цьому насамперед має посприяти зниження безпекових ризиків завдяки успішним діям ЗСУ. Визволення окупованих територій, налагодження на них виробництва та логістики, розширення можливостей морських портів дадуть змогу зменшити інфляційний тиск.

 

Крім того, забезпечити стійке зниження інфляції у 2023 році допоможуть:

 

  • злагоджена фіскальна та монетарна політика;
  • повне припинення емісійного фінансування дефіциту бюджету наступного року;
  • збереження відносно жорстких монетарних умов Національним банком.

 

Водночас українська економіка ще тривалий час працюватиме в умовах обмеженої логістики та дефіциту електроенергії. Послаблення споживчого попиту лише частково зможе компенсувати ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу. Зважаючи на це, ми, як і раніше, очікуємо, що сповільнення інфляції буде поступовим і у 2023-2024 роках вона перебуватиме вище цілі НБУ 5%.

 

За таких умов Національний банк спрямовуватиме свою політику насамперед на утримання під контролем інфляційних очікувань і збереження керованості інфляційних процесів.

 

Достатнє та ритмічне надходження міжнародного фінансування та співпраця з МВФ є важливими передумовами для стабільного функціонування економіки в умовах війни

 

У другому півріччі 2022 року міжнародна фінансова підтримка України суттєво розширилася. Прогнозується, що до кінця року вона перевищить 31 млрд дол. США.

 

Я хочу подякувати всім міжнародним фінансовим організаціям та країнам-партнерам України за безпрецедентну допомогу нашій державі в боротьбі за цінності всього цивілізованого світу.

 

Необхідна для фінансування дефіциту бюджету та відновлення економіки України міжнародна фінансова допомога надходитиме й у 2023 році. Вже озвучені попередні домовленості про надання Європейським Союзом 18 млрд євро, а також близько 10 млрд дол. США Сполученими Штатами Америки.

 

Крім того, нам вдалося досягти прогресу в перемовинах з МВФ щодо укладення нової Моніторингової програми із залученням Ради Фонду.

 

Фінальне затвердження цієї програми сприятиме залученню фінансування від інших міжнародних донорів у 2023 році. Ми очікуємо, що після завершення моніторингової програми Україна зможе отримати доступ до програми розширеного фінансування.

 

Також тривають перемовини з іншими партнерами та друзями України щодо фінансової підтримки.

 

Ключовими ризиками для економіки України залишаються триваліший термін війни та подальше посилення терактів проти об’єктів критичної інфраструктури

 

Загалом ризики для економіки залишаються підвищеними.

 

Так, з одного боку, знизилася загроза припинення роботи "зернового коридору", а також ризики недоотримання зовнішнього фінансування. Крім того, менші інтервенції НБУ з продажу валюти та зростання міжнародних резервів посилили нашу спроможність утримувати курсову стабільність та зберігати контроль за темпами зростання споживчих цін.

 

Водночас, з іншого боку – збільшився енергетичний терор з боку агресора і зберігається ризик подальших терактів проти критичної інфраструктури України.

 

Масштаб і тривалість відключень електроенергії можуть бути серйознішими, ніж передбачалося в нашому жовтневому прогнозі. Тому показники економічної активності можуть погіршитися, а інфляційний тиск – посилитися.

 

Актуальними залишаються й інші ризики. Серед них:  

 

  • ризик розбалансування державних фінансів, ураховуючи непередбачуваний характер війни та можливість виникнення додаткових бюджетних потреб;
  • ризик формування великих квазіфіскальних дефіцитів в енергетичній сфері внаслідок високої вартості енергоносіїв;
  • ризики неповернення значної частини громадян, що виїхали за кордон, а також збільшення міграції українців щонайменше на період опалювального сезону.

 

З огляду на очікувану цінову динаміку, все ще високі інфляційні очікування та зміщений вгору баланс ризиків Правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 25%

 

Також ми вирішили підвищити вимоги до обов’язкових резервів банків за поточними рахунками у гривні та в іноземній валюті на 5 в. п. для посилення монетарної трансмісії.

 

Крім того, з метою зменшення ризику повернення до емісійного фінансування дефіциту бюджету в 2023 році ми дамо змогу банкам покривати до 50% від загального обсягу обов’язкових резервів за рахунок бенчмарк-ОВДП. Перелік таких цінних паперів визначатиметься окремим рішенням Національного банку на основі пропозицій Міністерства фінансів.

 

З огляду на діючий порядок банки почнуть формувати обов’язкові резерви в новому обсязі з урахуванням можливості їх часткового покриття ОВДП з 11 січня 2023 року.

 

Після оцінки дієвості запроваджених заходів та динаміки ліквідності банківської системи Національний банк розгляне доцільність додаткового підвищення нормативів обов’язкового резервування.

 

У разі реалізації проінфляційних ризиків НБУ готовий посилити монетарні умови для збереження керованості курсових та інфляційних процесів.

 

Дякую за увагу!

 

Слава Україні!

Додати коментар

Користувач:
email:





Shares rise and fall fast
Fortunes made or lost, such power
In the hands of few.

- Fin.Org.UA

Новини

07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 19.04.2024
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з московія
20:45 - Meta представила ранні версії своєї нової моделі ШІ LLaMA 3
20:33 - Мексика під тиском США припиняє стимулювання китайських виробників електромобілів
20:04 - Україна отримала від німецьких партнерів енергетичне обладнання на майже мільйон євро
19:47 - У І кварталі до бюджету від приватизації надійшло понад 650 мільйонів
19:47 - Катерина Павліченко: За допомогою 38 машин, отриманих ДСНС від міжнародних партнерів, було розміновано понад 700 га територій
19:22 - У І кварталі Мінфін залучив понад $3 мільярди внутрішніх запозичень для покриття дефіциту бюджету
19:13 - московіянам почнуть відключати вхід в акаунти через Apple чи Google ID
19:06 - У Мінфіні відбулося третє засідання Міжвідомчої робочої групи з питань застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій
18:56 - "Схеми": Портнов з Іспанії переписав віллу під Києвом на дітей
18:44 - Виробники "Шахедів", металургія та автопромисловість: США та Британія ввели санкції проти Ірану
18:41 - Делегація МОЗ взяла участь у пояснювальній сесії Єврокомісії з питань захисту прав споживачів та охорони здоров’я
18:35 - "Укрнафта" змешить споживання електроенергії на АЗС
18:25 - Мінфін та Держфінмоніторинг працюють з міжнародними партнерами, щоб внести росію до «чорних» списків FATF та ЄС, – Денис Улютін
18:18 - Замість декларативних пільг — дієві інструменти для самореалізації ветеранів у цивільному житті, — Максим Кушнір
18:12 - "Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов’язаних осіб
18:07 - УЗ цьогоріч планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій
17:56 - Підписано Угоду про співробітництво в рамках проекту «Спільна архівна спадщина» з керівниками архівних служб країн Балтії, України та Польщі
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 18.04.2024
17:32 - "Укренерго" попереджає про можливі обмеження електроенергії для промислових споживачів
17:30 - Держаудитори перевірять ефективність роботи ДП «Укрдіпроважмаш»
17:28 - Посібник "Створення індустріальних парків та включення їх до Реєстру індустріальних парків"
17:21 - Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Юлія Свириденко
17:20 - ФДМУ не зміг із першої спроби продати конфісковані квартири Сальдо і Шелкова
17:17 - Зустріч фінансового блоку G7: Сергій Марченко закликав пришвидшити розробку механізмів для спрямування активів рф на потреби України
17:00 - З 22 квітня в Києві відновиться платне паркування
16:48 - Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Юлія Свириденко
16:38 - План США з випуску боргових зобов'язань під активи московія має юридичні ризики – ЄЦБ


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5305
Канадський долар28.7995
Юань Женьміньбі5.4716
Чеська крона1.6729
Данська крона5.6663
Гонконгівський долар5.0568
Форинт0.107167
Індійська рупія0.47405
Рупія0.0024469
Новий ізраїльський шекель10.4752
Єна0.25658
Теньге0.088619
Вона0.028832
Мексиканське песо2.3361
Молдовський лей2.2125
Новозеландський долар23.4771
Норвезька крона3.6023
московський рубль0.42078
Сінгапурський долар29.1268
Ренд2.0799
Шведська крона3.6351
Швейцарський франк43.5804
Єгипетський фунт0.8193
Фунт стерлінгів49.3858
Долар США39.6037
Білоруський рубль14.3951
Азербайджанський манат23.2936
Румунський лей8.497
Турецька ліра1.2187
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1599
Болгарський лев21.6154
Євро42.2789
Злотий9.769
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94309.87
Срібло1126.34
Платина37223.12
Паладій40714.98

Курси валют, встановлені НБУ на 19.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.451041.451041.451041.45312435.00
227763995.04995.04995.04995.04221893.92
229025981.29981.29981.29981.29490645.00
229470917.22917.22917.22917.2291722.00
2302621049.581049.581049.581049.58209916.00
BAVL0.2250.2250.2250.22567500.00
CRSR061018.491019.181018.491019.1820373.25
USGK78454845484548454822740000.00

Дані за 18.04.2024