Україна поки не почала відроджувати галузь переробки томатів – асоціація
12:15 | Економічна правда
З початком повномасштабного вторгнення українські аграрії втратили галузь переробки томатів і її поки не почали відновлювати.
Про це пише аналітично-моніторингова платформа EastFruit.
"Якщо ви звернете увагу, з початку війни досить відомі трикутнички з томатною пастою "Чумак" — якщо подивитись, хто там виробник, то це Італія.
А "Чумак" — просто дистриб’ютор.
У них вибору не було", — каже Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації.
"Якщо ви звернете увагу, з початку війни досить відомі трикутнички з томатною пастою "Чумак" — якщо подивитись, хто там виробник, то це Італія.
А "Чумак" — просто дистриб’ютор.
У них вибору не було", – нагадав Тарас Баштанник в інтерв’ю ЦЕС.
Виробництво томатної пасти та кетчупів знаходилося переважно на півдні Україні.
Сьогодні вони знищені, або окуповані, говориться у публікації.
Баштанник зазначає, що усі чотири переробні заводи були поблизу Каховки.
"На одному з них товарного продукту цієї пасти було на $40 млн.
Її вивезли, як кажуть, у Москву", – розповів президент асоціації.
І додав, що йдеться не лише про переробні підприємства, а і про їхніх постачальників.
"Ціла індустрія була вибудувана: є величезні заводи, є величезні підприємства, які ці томати вирощують, комбайнами збирають і везуть", – сказав він.
"Є тисячі дрібних виробників, які теж вирощують ці томати відповідних сортів.
Технології вже відпрацьовані десятиліттями.
Це ж така велика система.
Це непросто.
І тут цього всього не стало", – зазначив Баштанник.
Теоретично відновити галузь переробки томатів можливо також на півдні України, вже в Одеській област.
Але для цього потрібні дуже значні інвестиції, каже голова Української плодоовочевої асоціації.
Нагадаємо:
Раніше повідомлялося, що оскільки в Україні постійно спостерігається високе споживання овочів, але відносно невелике їх виробництво, нашій країні доводиться імпортувати недостатню кількість овочів з-за кордону.
Також повідомлялося, що загальний дефіцит приміщень для зберігання овочів в Україні складає понад 1,1 мільйон тонн.
Через війну втрачено понад 281 тисячу тонн одночасного зберігання.
Сьогодні 35% врожаю овочів не доїжджає до споживача – просто через відсутність належних умов зберігання.
Раніше повідомлялося, що на Львівщині відкрили завод, який спеціалізується на переробці рибної продукції.
Створено майже 300 робочих місць.
Завод вироблятиме понад 12 тонн готової продукції щодня.
У Хусті, на Закарпатті, відкрили найбільший в Україні завод з виробництва замороженої здоби за 400 мільйонів гривень.