“Президент завдав шкоди Україні”. Чому не стався переворот, яким лякав Зеленський

06.12.2021 08:48 | Укррудпром

liga.net, 2 декабря 2021. Опубликовано 08:00 06 декабря 2021 года Анонсований Зеленським держпереворот не відбувся. У СН вважають, що президент “зіграв на випередження”, в опозиції — що його ніхто і не планував/

 Акції протесту у Києві не переросли у держпереворот, про підготовку якого заявляв президент Володимир Зеленський. В оточенні Зеленського кажуть: усе тому, що він “зіграв на випередження”. В опозиції сумніваються, що така загроза взагалі була, і чекають пояснень: репутації України завдано безпідставної шкоди.

Ми поспілкувалися з організаторами та учасниками акції протесту 1 грудня, представниками влади та соціологами.

Хто і навіщо вчора прийшов на мітинг на Майдан, чому акція протесту не стала масовою і чим закінчиться: розбір LIGA.net.

ЩО ТРАПИЛОСЯ. Вчора в центрі Києва пройшли дві акції протесту: вранці під Радою — нечисленний мітинг руху SaveФОП , а ввечері низка опозиційних сил вимагала відставки Зеленського.

Підвищену увагу до акцій привернула заява президента про те, що на 1-2 грудня готується держпереворот за участю росіян, і до нього втягують найбагатшого українця Ріната Ахметова.

Мітинг SaveФОП явно не тягнув на переворот: учасники кілька годин постояли біля сцени під Радою, палили фаєри — і все.

Вечірній протест зібрав найрізноманітнішу публіку. На Майдані зі сцени виступили журналіст Юрій Бутусов, лідерка Голосу Кіра Рудик, лідер Демсокири Юрій Гудименко, екссекретар РНБО Олександр Турчинов. Потім протестувальники пройшли на Банкову та закидали ОП монетами — “на квиток на Ростов”. Сцену розібрали, мітинг закінчився.

На акцію прийшли люди з різними позиціями та завданнями, але їх усіх поєднувало невдоволення політикою влади, пояснює Рудик LIGA.net.

“Там були люди, які вимагали відставки президента та голови ОП. Люди, які вимагали правди у справі вагнерівців. Люди, які протестували проти позиції президента щодо прямих переговорів із Росією. Їх об"єднувало відчуття неправди та бажання показати, що людей, які вимагають правди, досить багато”, — каже вона.

Нардепка уточнює: особисто вона прийшла на Майдан через розслідування справи вагнерівців. “Пройшов уже рік після скандалу, а замість правди ми побачили лише багато варіантів брехні”, — вважає вона.

Журналіст Бутусов стверджує, що брав участь у акції не заради політичних амбіцій. “Я туди прийшов для виступу у справі ДБР проти мене. Я говорив виключно про ці питання... Для мене це була можливість висловитися. Майданчик, щоб я міг виступити і розповісти про важливу, на мою думку, ситуацію”, — сказав він LIGA.net.

Для партії Демократична сокира та Руху опору капітуляції (РОК) демонстрація стала продовженням мітингу 21 листопада. Тоді вони вимагали звільнити главу ОП Андрія Єрмака, інакше обіцяли розпочати безстрокову акцію з вимогою імпічменту Зеленського.

“Ми ставили Зеленського перед вибором: або Україна, або Єрмак. Він обрав Єрмака. Тому вчора в присутності лідерів як парламентської, так і позапарламентської опозиції було зачитано меморандум і оголошено курс на перезавантаження влади: дострокові вибори до Ради та відставку президента”, — сказав LIGA.net Гудименко.

На протесті побували окремі представники Євросолідарності. Але буквально бігцем. “Був спочатку, а потім потрібно було їхати на ефіри, де ми якраз говорили про Зеленського і підтримували акції протесту”, — розповідає LIGA.net нардеп ЄС Олексій Гончаренко.

Самого Порошенка на Майдані не було. Він проводив зустрічі в рамках Київського безпекового форуму, оскільки в столиці зараз “багато важливих гостей”, каже LIGA.net нардеп ЄС Володимир Ар"єв. Партію п"ятого президента на акції представляв Турчинов.

“Партія не ухвалювала рішення (чи підтримувати протест — Прим.Ред.) на рівні з"їзду або центральної ради. Але члени партії вже підтримують усіма можливими засобами. І будуть підтримувати”, — запевнив Ар"єв.

Соціологи вважають, що причина відсутності Порошенка зовсім інша. “У нього високий антирейтинг, він не може очолити протести. Інакше одразу відштовхне велику кількість громадян, — пояснює LIGA.net заступник голови КМІС Антон Грушецький. — З Тимошенко — аналогічна історія. І виникає питання: а хто очолить?”

Молоді лідери протестів — маловідомі, констатує він: “А у людей цікава позиція: вимагають нових осіб, але щоб це були професіонали і щоб вони їм довіряли. Замкнене коло: потрібні нові особи, але ми не знаємо, хто це, і не дуже цікавимося”.

Організаторам акції вдалося зібрати на Майдані близько 5000 людей, каже LIGA.net Гудименко. У поліції Києва LIGA.net озвучили вдвічі меншу цифру — “плюс-мінус 2000 людей”.

Порядок охороняли 3000 поліцейських та 1500 нацгвардійців.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Переворот готували, але відклали, вважають у ОП та Слузі народу. Наразі президент “переграв заколотників”, але це не означає, що не буде штучних потрясінь у найближчому майбутньому.

“Зеленський на пресконференції зіграв на випередження”, — каже LIGA.net заступниця голови фракції СН Євгенія Кравчук. За її словами, цю ситуацію можна порівняти з темною кімнатою: “Заходиш у неї, вмикаєш світло і всі швидко розбігаються по кутках”.

“Це те, що зробив президент на пресконференції. Увімкнув світло. І всі одразу сховалися. Зрозуміло: якщо є така інформація, є записи, СБУ починає розслідування, то прийти і вчиняти неконституційні дії — це явка з повинною”, — вважає нардепка Кравчук.

Усе банальніше, вважають соціологи. Люди масово не вийшли на протест, бо він не має яскраво вираженого лідера та однозначного приводу.

“Навіть коли опитування показують зростання невдоволення та готовність протестувати, люди не обов"язково вийдуть за фактом. Для цього має бути збіг у часі різних обставин, як це було з Помаранчевою революцією та Євромайданом. По-перше, спільний для величезної кількості людей меседж. По-друге, те, що їх об"єднує, зокрема й лідерство”, — вважає Грушецький.

Наразі, за закритими даними КМІС, на санкціоновані мітинги готові виходити близько 35-45% українців, на несанкціоновані — 20-25%. І цей показник не змінюється вже тривалий період.

Зеленський має дати пояснення щодо перевороту, якого не було, вважає Рудик.

“Його анонс передрукували всі світові ЗМІ. І мені здається, що завдані українській репутації збитки не порівняти ні з чим, — упевнена нардепка. — Від п"ятниці велика кількість людей, інвесторів, моїх колишніх бізнес-партнерів телефонували та питали, а що сталося. І це жахливо, коли тобі треба пояснювати людям, що президент не це мав на увазі, чи він перебільшив, чи висловився необережно”.

За її словами, президенти зобов"язані відповідати за свої слова: “Вчора, коли Зеленський виступав із трибуни, він міг почати з фрази: перевороту не відбулося. Але цього не сталося”.

ЩО ДАЛІ. Учора організатори мітингу оголосили безстрокову акцію: за повне перезавантаження влади, зокрема відставку президента Зеленського. Це те, чого побоювалися на Банковій.

“Ми заявили про безстрокову кампанію. На початковому етапі вона не потребує наметових містечок або чогось схожого, оскільки головне завдання — мобілізація людей”, — пояснює Гудименко.

Однак і розслаблятись Офісу президента зарано.

“Акцій буде багато, акції будуть різними, і всі вони будуть вести до однієї стратегічної мети: перезавантаження влади та повернення на курс компетентності та реформ”, — каже лідер Демсокири.

“Якщо суспільство й надалі отримуватиме замість відповідей на свої запити — відмовки, відмазки чи брехню, такі акції продовжуватимуться... Якщо ситуація загострюватиметься, такі протести мають майбутнє, — вважає Рудик. — Вони можуть хлинути перед різдвяними святами. Точка болю у справі вагнерівців нікуди ж не подінеться”.

За даними нового соцопитування КМІС, третина українців навіть не знає, що таке вагнергейт, спростовує її слова Грушецький.

Бутусов скептично дивиться на майбутнє протесту: “Я не почув учора, якими будуть подальші дії... Не бачу зараз у суспільства такої визначеності, що треба під час війни зносити владу. Суспільство усвідомлює, що йде війна. Погрози Путіна — це реальність”.

Він збирається подати до суду на Зеленського та спростувати твердження президента про те, що нібито першим опублікував відео удару Bayraktar.

“Я був не перший, і я хочу це зафіксувати. В результаті моєї публікації ніхто не загинув... Для мене це абсурдна ситуація, яка показує, що президент не володіє інформацією, але не соромиться кидати це в обличчя. Я маю це спростувати” , — стверджує журналіст.

На його думку, невдоволення виявлятиметься у різних формах, наприклад, схожими акціями чи падінням рейтингів, але не великими протестами: “Буде багато малих та середніх акцій, що охоплюватимуть значні верстви населення з конкретних питань”.

“З огляду на загрози з боку РФ, не варто чекати великих протестних акцій. Але подивимося на енергетику — це ключовий фактор. Якщо нормально проходимо зиму, то значно знизиться соціальна напруга”, — вважає Бутусов.

Якщо переворот не стався зараз, це не означає, що не буде штучних потрясінь у наступні тижні чи місяці, каже Кравчук. За її словами, опозиція “вангує черговий апокаліпсис десь у січні”: “Що зникне світло, газ. І тоді люди точно вийдуть на вулицю”. Але зараз, каже вона, навіть немає натяків на масові акції.

КМІС проводить омнібус, що має показати рівень протестних настроїв та готовність українців брати участь в акціях, додав Грушецький: “Але й так видно, що вчорашні протести — не та мобілізація проти президента, що може призвести до Майдану”.

Владислав СЕРДЮК

 

Додати коментар

Користувач:
email:





Investors beware
Financial markets can be cruel
Risk and reward dance

- Fin.Org.UA

Новини

09:25 - Які терміни подання заяви за формою № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ?
09:21 - Обіг підакцизних товарів: повнота обсягів розрахункових операцій, проведених через РРО/ПРРО, забезпечує повноту надходжень до бюджетів
09:20 - Оформляйте земельні відносини відповідно до закону: орендуєте земельну ділянку – заключіть договір!
09:18 - Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки
09:14 - Податковий календар на 01 квітня 2024 року
09:13 - До уваги платників!
09:12 - До місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло майже 1,6 млн грн туристичного збору
09:11 - Транспортний податок: юридичні особи спрямували до місцевих бюджетів Дніпропетровської області понад 1,6 млн гривень
09:09 - Плата за землю – важливе джерело наповнення місцевих бюджетів Дніпропетровщини
09:08 - Податкова служба Дніпропетровщини: обговорення актуальних питань з податку на прибуток та єдиного податку
08:35 - Курс валютной пары EUR/USD проторговывает область локальных min...
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 29.03.2024
21:00 - Новини 28 березня: реальний ВВП торік зріс на 5,3%, московія продає алмази сама собі
20:57 - У Telegram з'явиться функція обмеження кола відправників повідомлень
20:51 - Міністр оборони Рустем Умєров виступив на позачерговому засіданні Ради Україна-НАТО
20:46 - Коментар МЗС України щодо ветування росією проекту резолюції Ради Безпеки ООН щодо продовження мандату Групи експертів санкційного Комітету 1718 (КНДР)
20:42 - Майже 70% українців упевнені у відновленні економіки країни після перемоги – опитування 
20:34 - Україна та Польща підписали Меморандум про співробітництво у сфері енергетики
20:09 - московія через санкції почала продавати алмази сама собі
20:01 - Україна та Польща підписали Меморандум про співробітництво у сфері енергетики
20:00 - Кабмін готує програму пільгових кредитів для приватних українських виробників зброї
19:42 - Герман Галущенко в Одесі: Ворог повернувся до масованих атак по енергосистемі, але ми впораємось
19:36 - Експорт Вірменії до московія збільшився втричі – Euractiv
19:36 - Міноборони ініціювало роботу над законодавчим визначенням поняття «кібервійна»
19:26 - Герман Галущенко в Одесі: ворог повернувся до масованих атак по енергосистемі, але ми впораємось
19:23 - США та Велика Британія розслідують криптовалютні транзакції московії на 20 мільярдів доларів 
18:55 - Дубай втрачає привабливість для заможних росіян – Bloomberg
18:50 - "Укрнафта" почала бурити нову нафтову свердловину
18:49 - Ігор Клименко зустрівся у Варшаві з родинами загиблих нацгвардійців
18:38 - Руслан Стрілець та Пауліна Генніг-Клоска домовилися про посилення українсько-польської співпраці у сфері захисту довкілля


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5135
Канадський долар28.8988
Юань Женьміньбі5.4258
Чеська крона1.6737
Данська крона5.6807
Гонконгівський долар5.0125
Форинт0.107262
Індійська рупія0.47027
Рупія0.0024708
Новий ізраїльський шекель10.6496
Єна0.25938
Теньге0.087503
Вона0.029136
Мексиканське песо2.3679
Молдовський лей2.2228
Новозеландський долар23.4191
Норвезька крона3.6239
московський рубль0.42382
Сінгапурський долар29.055
Ренд2.0662
Шведська крона3.6744
Швейцарський франк43.3865
Єгипетський фунт0.8279
Фунт стерлінгів49.5641
Долар США39.2214
Білоруський рубль14.2561
Азербайджанський манат23.0755
Румунський лей8.5194
Турецька ліра1.2132
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9734
Болгарський лев21.6657
Євро42.367
Злотий9.8289
Алжирський динар0.28321
Така0.3459
Вірменський драм0.094144
Домініканське песо0.65004
Іранський ріал0.00090593
Іракський динар0.029045
Сом0.42551
Ліванський фунт0.000425
Лівійський динар7.8762
Малайзійський ринггіт8.022
Марокканський дирхам3.7715
Пакистанська рупія0.13675
Саудівський ріял10.1456
Донг0.0015437
Бат1.05901
Дирхам ОАЕ10.3594
Туніський динар12.1956
Узбецький сум0.0030447
Новий тайванський долар1.20401
Туркменський новий манат10.8712
Сербський динар0.3516
Сомоні3.4733
Ларі14.3241
Бразильський реал7.6217
Золото86820.49
Срібло968.09
Платина35516.55
Паладій39860.32

Курси валют, встановлені НБУ на 29.03.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2041501006.631006.631006.631006.63145961.35
2262861032.451032.451032.451032.451073748.00
2288111122.611122.611122.611122.6122452.20
229025972.87972.87972.87972.872043027.00
BAVL0.240.240.240.24129600.00
CRSR061003.071003.071002.961003.07358088.07

Дані за 28.03.2024