Чи віддасть Укрзалізниця борг у $255 млн іноземному фонду

28.09.2021 17:12 | Укррудпром

Бизнес Цензор, 28 сентября 2021. Опубликовано 15:32 28 сентября 2021 года Укрзалізниця 16 вересня добилась в суді визнання недійсним договору купівлі-продажу своїх боргів на $255 млн, які Промінвестбанк за $123,5 млн продав інвестфонду VR Capital Річарда Дейтца. БЦ з"ясовував як фонд та Укрзалізниця будуть воювати за ці гроші надалі.

Активи Промінвестбанку і Дейтц

З пропозицією взяти участь в аукціоні з продажу боргів Укрзалізниці (УЗ) в Промінвестбанку (ПІБ) в січні 2019 року до VR Capital звернулась від імені банку компанія Finpoint Сергія Будкіна, згадує Річард Дейтц у свідченнях для комісії Верховної Ради, що розслідувала питання корупції та неефективності в УЗ в червні цього року.

В квітні 2019 року Будкін очолив Наглядову раду ПІБ, що належав російському державному Внєшекономбанку.

“Нам пояснили, що ПІБ перебуває в процесі згортання операцій та має намір продати кредитні вимоги до УЗ. Як ми розуміли, банк виконав свої зобов’язання перед вкладниками та був в змозі задовільнити вимоги всіх своїх кредиторів”, — згадує Дейтц.

Річард Дейтс (Richard Deitz) в Україні відомий як колишній партнер Макара Пасенюка — власника інвестфонду “Інвестиційний капітал Україна” (ICU).

ICU, серед іншого, керував активами п"ятого президента Петра Порошенка, а також був кузнею кадрів для державних органів в 2015-2019 роках.

Основний бізнес Дейтса в Україні — генерація, що працює за “зеленим” тарифом. Його фонд входить в п"ятірку найбільших операторів сонячних та вітрових електростанцій в країні.

Камишін і привід Коломойського

 

 

 

 

 

Олександр Камишін

 

 

 

 

 

В лютому 2019 року компанія Дейтца виграє конкурс з купівлі боргу УЗ перед ПІБ. А в березні 2020 на біржі ПФТС відбувається продаж 99,77% акцій ПІБ, що придбала фінансова компанія “Фортіфай” за 268,7 млн грн.

Це майже вдвічі дешевше від початково-визначеної вартості акцій у 532,09 млн грн.

Компанія “Фортіфай”  створена у червні 2019 року, її засновником виступає Олександр Камишін, нинішній керівник УЗ. На початку 2020 року, ще до участі в аукціоні з купівлі акцій ПІБ, Камишін офіційно вийшов з власників “Фортіфай”.

Сьогодні у власниках “Фортіфай” зазначені Людмила Осикіна та Лариса Рибенкова. Вони є помічниками народного депутата від “Слуги народу” Олега Дунди.

Дунда, у свою чергу, входить до неформальної групи впливу Ігоря Коломойського.

Проте, угода з купівлею акцій банку так і не була завершена. В російському Внешекономбанку (ВЕБ), якому належав ПІБ, заявили про незаконність аукціону.

Згодом ВЕБ оскаржив продаж в іноземній юрисдикції. 2 березня 2020 року Стокгольмський арбітраж заборонив продаж акцій ПІБ. Наразі ВЕБ юридично залишається власником банку.

У серпні 2021 року Камишін очолив УЗ. Тоді державний перевізник вперше виграв суд, що визнав недійсним існування боргу перед американським фондом.

Очільник УЗ називає свою причетність до “Фортіфай”, яка викупила активи ПІБ, збігом обставин.

Надалі залізниця планує домовлятись про реструктуризацію боргу безпосередньо з ПІБ на більш лояльних умовах.

Тим більше, що існує ймовірність, що активи ПІБ невдовзі відійдуть “Ощадбанку” в якості “компенсації експропріації інвестицій” Росією на території анексованого Криму в 2014 році.

За рішенням Міжнародного комерційного арбітражу — Арбітражного трибуналу від 26 листопада 2018 року було видано виконавчий лист про стягнення з Росії на користь Ощадбанку $1,11 млрд.

Факторинг у суді

 

 

 

 

 

Річард Дейтц

 

 

 

 

 

Яким чином Дейтц втратив права на борги залізниці в апеляційному суді, що 16 вересня визнав недійсним купівлю боргів на $255 млн?

VR Capital викупив ці зобов"язання у лютому 2019 року за $123,54 млн. Власне, наявність дисконту дозволила юристам УЗ оскаржити правомірність угоди, трактуючи відступлення прав вимоги як угоду факторингу.

VR Capital, фірма-нерезидент з реєстрацією на Кайманових островах. В Україні вона не має ліцензії НБУ на проведення фінансових операцій. Тому займатися факторингом вона не має права.

Українське законодавство так розмежовує відступлення права вимоги та факторинг:

Відступлення права вимоги (цесія) — це передача вимог первісного кредитора новому. Договір відступлення права вимоги може бути як безоплатним, так і оплатним.

Договір факторингу передбачає фінансування попереднього кредитора під відступлення їм права грошової вимоги. Тобто, одна сторона (фактор) передає гроші попередньому кредиторові, що відступає право вимоги до третьої особи-боржника.

Фактором може виступати лише фінустанова, яка має право здійснювати факторингові операції.

Ціна винагороди фактора може встановлюватись у твердій сумі, у формі відсотків від вартості вимоги, у вигляді різниці між номінальною вартістю вимоги, зазначеної у договорі та її ринковою вартістю тощо.

Єдиним критерієм, за яким законодавство розмежовує цесію і факторинг, є стягнення права вимоги “за номінальною вартістю”, без додаткової плати.

Тоді факторингу немає. І відносини сторін регулюються загальними положеннями про купівлю-продаж.

“Відступлення права вимоги з дисконтом само по собі не означає, що це факторинг. Прострочення УЗ по кредиту на момент продажу становило більше чотирьох років. Ринкова вартість такого боргу не може дорівнювати номінальній”, — вважають у VR Capital.

У VR Capital згадали практику Великої Палати Верховного Cуду. В постанові від 16 березня 2021 року мова також йшла про викуп з дисконтом: “Центр юридичної допомоги “Дігест”, що не був фінансовою установою, викупив права вимоги неплатоспроможного банку “Форум”.

Велика Палата визначила цей договір як угоду купівлі-продажу, що не можна віднести до договорів факторингу.

Як вважають у VR Global Partners, L.P., ця позиція Верховного Суду є однаково актуальною як при продажу боргів неплатоспроможним банком, так і банком, що має ліцензію.  

Розгляд спору з УЗ продовжиться у Верховному суді, куди VR Capital планує подати касацію. Юридичний супровід VR Capital здійснюють юристи групи LCF Анни Огренчук.

Огренчук — дружина Андрія Довбенка, якого називали “куратором Мінюсту” за часів Петра Порошенка.

Історія боргу

В грудні 2011 Промінвестбанк відкрив дев"ять кредитних ліній для Південно-західної залізниці та Південної залізниці, двох територіальних підрозділів УЗ.

Мінфін та Мінінфрастукртури тоді погодили умови їх кредитування: гроші, що брали під 11% на три роки, мали піти на фінансування “програми капітальних інвестицій та перекредитування діючих запозичень”.

УЗ кредит не обслуговувала. ПІБ, обтяжений санкціями Нацбанку з 2017 року, розпочав судову тяжбу за стягнення боргів.

На початку 2019 року ПІБ отримав погодження від Нацбанку на продаж боргу. Реалізовувати мали за цінами не нижче зазначених в звіті “KPMG-Україна” про визначення їх вартості: в діапазоні від $111,4 млн до $135,6 млн.

Врешті Наглядова рада банку вирішила продати проблемну заборгованість на конкурсі зі стартовою ціною $115,4 млн.

21 лютого 2019 року конкурс виграв VR Global Partners (група VR Capital) з пропозицією у $123,54 млн.

Згодом фонд став стороною у великій кількості судових процесів, що раніше відкрив банк для стягнення боргу з УЗ.

Судова тяганина

На сьогодні VR Global Partners виграв тяжби за шістьма справами зі стягнення боргу. Вони набрали законної сили та підлягають примусовому виконанню.

Від стягнення коштів УЗ спочатку врятував Офіс генерального прокуратура, що в березні звернувся до Печерського райсуду та добився заборони “стягнення грошових коштів або будь-які інші фінансові операції” за кредитами, що викупила VR Global Partners. Подробиць ухвали немає. Вона досі відсутня у судовому реєстрі.

Вдруге заборонив стягувати ці борги Київський господарський суд в процесі спору про визнання договору з VR Global Partners недійсним.

“Оскільки рішення у справах №910/7252/17, №910/10565/17, №910/14104/17, №910/19925/17, №910/20947/17, №910/21454/17 набрали законної сили, існує реальна загроза списання з банківських рахунків АТ “Укрзалізниця” грошових коштів в порядку примусового виконання рішень суду органами виконавчої служби за договором, дійсність якого наразі розглядається в судовому порядку, що в майбутньому зневілює рішення суду, у разі можливого задоволення позову про визнання недійсним Договору купівлі-продажу”, зазначається в судовій ухвалі.

Поставити остаточну крапку в тяжбі має Верховний суд. Якщо лінія захисту УЗ буде успішно продовжена та рішення апеляції залишиться в силі, залізниця домагатиметься лояльних умов реструктуризації боргів у підсанкціного ПІБ.

Інша сторона, зараз розглядає різні сценарії розвитку процесу, в тому числі звернення до міжнародного арбітражу.

Ольга ПРОКОПИШИНА

Додати коментар

Користувач:
email:





Dollar, yen, euro
Currencies flow like the tide
Markets never sleep

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
20:49 - Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго 
20:47 - Єврокомісія пропонує запровадити санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до московія – Reuters
20:35 - Ситуація в енергосистемі. Оперативна інформація на 19:00
20:15 - Apple вимагає від Telegram заблокувати низку каналів для користувачів з українськими SIM-картками
20:08 - Банки готові збільшити кредитування бізнесу та населення – НБУ
20:02 - Найдорожча технокомпанія Європи ASML офційно змінила гендиректора
20:00 - СИТУАЦІЯ В ЕНЕРГОСИСТЕМІ. Оперативна інформація на 19:00
19:29 - Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження
19:17 - Патроне став віцепрезидентом ЄБРР. Хто очолив банк по Україні та Молдові
18:59 - Аналітична записка про стан роботи зі зверненнями громадян у І кварталі 2024 року
18:50 - Експерти Консультативної Ради при Міністерстві економіки України вітають прогрес щодо запуску програми Ukraine Facility
18:48 - Литва майже припинила імпорт зерна з московії та Білорусі
18:47 - Mercedes-Benz презентувала електричний G-Wagen
18:23 - Туреччина наростила закупівлі російської нафти до історичного рекорду
18:21 - Оновлено порядок здійснення безвиїзного нагляду та виїзних перевірок  фінансових установ з питань фінансового моніторингу, валютного та санкційного законодавства
18:10 - Байден підписав закон з 61 млрд доларів на підтримку України
18:07 - У Харкові запровадили нові проєкти для підтримки місцевого бізнесу
17:54 - Коли запрацює еАкциз в Україні
17:52 - Інформація щодо проведення Міжнародної весільної виставки “SHANGHAI WEDDING EXPO 2024” (07 – 09 серпня 2024 р., м. Шанхай, Китай)
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 24.04.2024
17:18 - Україна підписала Меморандуми про взаємне визнання Дипломів / Свідоцтв фахівця моряків з Португалією та Грузією
17:04 - Мазепа про свою справу: проблема в "сірих зонах" законів, а не в вертикалі Зеленського
17:00 - Офіс генпрокурора після аудиту закрив п'яту частину справ проти бізнесу
16:47 - Boeing звітує про падіння доходів через скорочення поставок
16:35 - Центр розмінування ДССТ отримав 10 позашляховиків, закуплених німецькими партнерами за ініціативи Мінекономіки
16:31 - Автобуси тепер можуть обирати в "єЧерзі" час перетину кордону з Молдовою
16:26 - Центр розмінування ДССТ отримав 10 позашляховиків, закуплених німецькими партнерами за ініціативи Мінекономіки
16:24 - Держаудитслужба розпочала аудит Науково-дослідного інституту вогнетривів


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.871043.871043.871043.872233881.80
2280431077.331077.331077.331077.33104501.01
2289101069.981069.981069.981069.9853499.00
229025983.59983.59983.59983.591827510.22
229470919.34919.34919.34919.34367736.00
2302621055.81055.81055.81055.8221718.00
CRSR061023.781023.781023.781023.785118.90
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
USGK78454545454545454522725000.00
XS12141600016000160001600016000.00

Дані за 24.04.2024