Монастирський переділ

01.04.2023 10:35 | Укррудпром

Чи піде з Києво-Печерської лаври УПЦ МП?

Після тривалих маневрів керівництво Києво-Печерської лаври все-таки вирішило дати бій за своє “святе місце”. До Лаври стягують “мобілізованих” (як зазвичай, переважно жінок), що мають блокувати роботу комісії з передачі будівель КПЛ заповіднику. Митрополит Павло проголосив прокляття президентові Зеленському та його родині до сьомого коліна. Віруючим забороняють говорити з журналістами. Забрала опущено. Коні крешуть копитами.

Втім, людей у Лавру приходить не дуже багато. Митрополит Павло навіть звернувся із закликом у стилі “Києве, вставай!”. Але столиця не відгукнулася. Це саме собою мало б примусити церковне керівництво замислитися над успіхом їхньої місії — церкви взагалі та конкретного монастиря, зокрема. Але в церкві не заведено визнавати свої помилки.

В облозі

Хоч би як мало віруючих зібралося на захист приміщень монастиря в перший день “передачі”, однак сили були нерівні. Комісія приїхала, походила від одних зачинених дверей до інших, та так і залишила територію Лаври, не отримавши доступу до приміщень. “Віруючі прогнали безбожну комісію!” — прокотилося православними пабліками.

Це була неправда, — члени комісії ходили по Лаврі, спілкувалися з церковниками та роздавали коментарі пресі. Вони здавалися напрочуд спокійними — наче в них багато часу і ніякої загрози навколо. На запитання, чи не планують вони звертатися в поліцію, представник заповідника відповів негативно. Втім, усього через кілька годин міністр культури заявив, що заяву в поліцію “про перешкоджання роботі комісії” все-таки було подано. Але відчуття, наче ніхто нікуди не поспішає, не зникало: влада не має наміру штурмувати Лавру. Отже, вона хоче взяти її змором.

Та чи піде затягування конфлікту на користь хоча б одній зі сторін?

Можна припустити, що, доки комісія спілкується з “лаврськими” перед телекамерами, далеко за кадром іде напружена робота — ведуться переговори з усіма й кожним, хто, можливо, захоче залишитися в Лаврі, незалежно від її конфесійної приналежності. Якщо переговори увінчаються бодай частковим успіхом, це стане поразкою для митрополита Павла. Тому він докладає всіх зусиль, щоб розізлити й спровокувати противника. Усі знають, що наш президент дуже не любить видаватися “слабаком”. Дивися, підніме рукавичку, вплутається в бійку.

А вже його суперник докладе всіх зусиль, аби ця бійка мала якомога бридкіший вигляд і транслювалася якомога ширше. УПЦ МП митрополита Онуфрія з глибокою зневагою ставиться до внутрішнього медіаринку (недивно, що він платить їй взаємністю). Але ніколи не нехтує медіаринком зовнішнім. І тепер керівництво церкви розраховує переважно на кампанію в західних ЗМІ та на те, що одного чудового дня (коли Лавра ще належатиме владиці Павлу) президентові зателефонують і хорошою англійською порадять припинити “хрестовий похід”.

Герой-самозванець

Тому влада теж ризикує. І в цьому може звинувачувати тільки саму себе. Адже вона могла уникнути цього ризику. Якби Паша-Мерседес не ходив “під санкціями” (які, зважаючи на все, не дуже йому заважають), а сидів бодай під домашнім арештом, виконувати розпорядження влади стосовно лаврської держвласності було б значно простіше. Можливо навіть, що УПЦ МП просто погодилася б на умови, які запропонувала їй влада.

Якщо в РНБО впевнені, що Павло становить загрозу для національної безпеки, чому йому залишили можливість і далі каламутити воду та щось “очолювати”? Чому СБУ марнувала час і ресурси, розслідуючи діяльність другорядних постатей і зливаючи “полуничку” на третьорядних, замість того, аби братися за “головних героїв”?

Я не знаю, якими були причини. Та наслідки очевидні: митрополит Павло в Лаврі, а його прибічники й противники зміцнюються на думці, що “Паша непотоплюваний”. Навколо його скомпрометованої і нікому не симпатичної фігури зімкнули лави всі — від напівписьменних свідків “почорнілих хрестів” до професури Київської духовної академії і семінарії. Там, де ще вчора були різні думки, де можна було розраховувати на вільний вибір і вихід із МП бодай частини достойних представників цієї церкви, ми маємо можливість спостерігати рідкісну солідарність. Тепер у них є спільний “зовнішній ворог” (українська влада) і “сильний лідер” (Паша-Мерседес). Є також свої “зрадники”. Але про це нижче.

Владика Павло, звісно, герой-самозванець. Досить згадати, що влада не вимагала виїзду з Лаври ні від ченців, ні від Духовної академії і семінарії, — так стверджував сам владика Павло. Залишити Лавру мали тільки він та керівництво УПЦ МП. Для митрополита Київського Онуфрія це не є проблемою — він давно віддає перевагу резиденції у Свято-Пантелеймонівському монастирі у Феофанії перед Лаврою, де занадто багато владики Павла.

Але владика Павло дуже добре розуміє, що без Лаври й посади намісника він стає нікому не цікавим і занадто уразливим. Думаю, він пережив чимало неприємних хвилин, — адже багато хто, зокрема й “лаврські”, вмовляв митрополита Онуфрія пожертвувати Павлом задля загальної користі. Але Онуфрій сказав “ні”.

Може здатися дивним, що такого цінного в Паші-Мерседесі, який дратував усіх — і владу, і громадськість, і самого Київського митрополита. Але річ зовсім не в Павлі. А в самому митрополиті Онуфрії. Який нізащо на світі не дасть приводу подумати, що він прогнувся під вимоги мирської влади.

Тому й боротьбу за головну святиню (і найбільш дохідне підприємство) УПЦ МП очолив не митрополит Київський — постать суто духовна, а митрополит Павло.

Життя після “геть!”

Майбутнє Лаври — ще одне питання, на яке поки що немає чіткої відповіді. Ну, припустімо, пішли з Лаври всі — ченці, єпископи, студенти. Що далі?

Здавалося б, відповідь очевидна, і народний поголос її вже дав: звільнені квадратні метри перейдуть до ПЦУ. У митрополита Епіфанія охоче підхопили: так, вони готові прийняти й освоїти. Вже, можна сказати, почали.

Але на найцікавішому місці міністр культури Ткаченко мрійливо закочує очі й обіцяє, що Лавра буде “доступна для всіх” (наче досі вона була недоступна!) і що треба розробити державну програму використання приміщень Лаври. Наприклад, там можна проводити художні акції. Тобто монастир, звісно, так, але...

Тобто програми і взагалі уявлення про те, чим наповнити величезну площу, звільнену від УПЦ МП, у влади поки що немає, — міністр імпровізує на ходу. У цей момент “програма” описується коротким і нашим улюбленим українським словом “геть!”. Із модальністю ж майбутнього часу все, на жаль, не так просто.

Але без ПЦУ, звісно, ніяк не обійдеться. У монастирі має залишитися духовне життя — інакше виселення ченців справді видаватиметься “гонінням на церкву”. А крім того, саме такого акту “історичної справедливості” очікує від президента телеглядач: відібрати в “московських” і віддати “своїм”.

(Пост)радянське

ПЦУ вже підставила владі плече й заодно ногу у прочинені двері. Не встигли замовкнути дзвони на честь “останнього дня” УПЦ МП у Лаврі, як митрополит Київський Епіфаній уже призначив власного намісника (поки що — виконувача обов"язків) лаврського монастиря. Ним став архімандрит Авраамій, один із ченців — насельників Лаври. Таким чином, ПЦУ вже зайшла в Лавру. Поки що вона має там тільки одного ченця, але добрий початок — половина справи. У світлі цього рішення історія з Лаврою вже не видається “безбожним виселенням монастиря”, — монастир не “відібрали в ченців”, він просто перейшов із УПЦ МП у ПЦУ.

Поспішність, із якою ПЦУ протискається у ще теплі стіни, викликає в публіки значно менше заперечень, ніж готовність приймати тих, хто ще вчора був відомий як “московський агент”. Тож керівництву ПЦУ нині доводиться відповідати на безліч незручних запитань і відбиватися від “білих польт” по обидва боки. Але Києво-Печерська лавра — приз, заради якого жодних зусиль не шкода. До того ж надмірна делікатність ніколи не була властива пташенятам із гнізда патріарха Філарета.

Втім, їхні опоненти виглядають анітрохи не краще: керівництво УПЦ МП оперативно заборонило у служінні о. Авраамія. Поспішність цього рішення виправдана: якщо показово не покарати одного ченця, за ним потягнуться інші. Але зрозуміти — не означає вибачити. Судіть самі: священники-колаборанти і цілі єпархії УПЦ МП перейшли в РПЦ, однак у Київській митрополії нікого за це не “заборонили” й навіть не осудили вголос. Але варто було лаврському ченцеві заявити про своє бажання залишитися у своєму монастирі (незалежно від його конфесійної приналежності), як йому “прилетіло” того самого дня. Це все, що вам треба знати про місце, яке Україна та її інтереси посідають в ієрархії цінностей керівництва УПЦ МП.

Не доводиться дивуватися, що УПЦ МП в усіх на очах втрачає привілеї, і ніхто не квапиться її захищати. Вона користувалася цими привілеями не “за правом канонічної церкви” — як вона запевняла своїх і чужих, а за правом пострадянської спадкоємності, завдяки співпраці з такою ж пострадянською владою (причому не тільки українською) та іншими сильними світу цього. І тепер, коли СРСР знехотя, з величезним опором, та все ж сповзає в могилу, церковні структури, які завжди були глибоко інтегровані в радянську систему, переживають болісну кризу. Вони можуть її не пережити — якщо будуть занадто міцно триматися за своє (пост)радянське коріння. А можуть пережити — і вийти з цього випробування оновленими.

Множина тут не випадкова. Адже це випробування не тільки для УПЦ МП. Через нього доведеться пройти й іншим церквам. Передусім ПЦУ, яка зараз поспішає підхопити все, що опадає з постарілого колоса, не гребуючи засобами, якщо вони допомагають досягти бажаної мети. ПЦУ, найімовірніше, виграє нинішній забіг за майном і привілеями. Але чи зуміє вона винести уроки з помилок переможеного суперника? 

Катерина ЩОТКІНА, експерт, журналіст, письменник, автор книг “Хроніки Томосу”, “Любомир Гузар. Хочу бути людиною”

Додати коментар

Користувач:
email:





G8 and G20
Governing global finance
Powerful elite

- Fin.Org.UA

Новини

10:57 - Хто сплачує МПЗ у разі, якщо у звітному році орендар – ФОП, який користувався земельною ділянкою на підставі договору оренди, з середини року передав її у суборенду іншій ФОП – суборендарю?
10:56 - Понад 7,9 млрд грн єдиного внеску спрямували платники Дніпропетровщини до державних цільових фондів
10:54 - За якими кодами бюджетної класифікації сплачується акцизний податок?
10:53 - До уваги сільськогосподарських товаровиробників – юридичних осіб, які планують обрати четверту групу платників єдиного податку!
10:51 - Акцизний податок з ввезених товарів: платники Дніпропетровщини поповнили загальний фонд держбюджету на понад 50,4 млн гривень
10:07 - “Добродія Фудз” передала близько 1150 упаковок безглютенових пластівців WOWOATS для членів Української Спілки Целіакії
09:10 - Контроль за обігом підакцизної продукції та сплатою акцизного податку: результати роботи податківців Дніпропетровщини
09:09 - Засідання тимчасової робочої групи Громадської ради: питання ліцензування та контролю за виробництвом і обігом підакцизних товарів
09:07 - Чи може юридична особа – платник єдиного податку 3 групи застосовувати спрощену систему оподаткування при наданні фінансової допомоги?
09:05 - Хто сплачує МПЗ у разі, якщо у звітному році орендар – ФОП, який користувався земельною ділянкою на пі
09:05 - Яка відповідальність передбачена за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичною особою?
09:04 - За якими кодами бюджетної класифікації сплачується акцизний податок?
09:02 - До уваги сільськогосподарських товаровиробників – юридичних осіб, які планують обрати четверту групу платників єдиного податку!
09:00 - Чи можна подавати звіт про КІК без річної декларації про майновий стан і доходи, якщо така декларація не обов’язкова до подання?
08:58 - Акцизний податок з ввезених товарів: платники Дніпропетровщини поповнили загальний фонд держбюджету на понад 50,4 млн гривень
08:57 - Понад 7,9 млрд грн єдиного внеску спрямували платники Дніпропетровщини до державних цільових фондів
08:57 - Держенергонагляд: Економне споживання електроенергії в пікові години навантаження енергосистеми є важливим, – Руслан Слободян
08:56 - Порядок отримання Витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами в Електронному кабінеті
08:55 - Шановні платники податків! Звертаємо Вашу увагу!
08:48 - Оперативна інформація ДСНС щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією та щодо роботи піротехнічних підрозділів
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 23.04.2024
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:56 - Держспецзв'язку: росіяни пошкодили телевізійну вежу у Харкові
21:20 - Для відновлення ТЕС ДТЕК потрібно 350 мільйонів доларів: де шукатимуть кошти
21:10 - Кубраков відреагував на чутки про свою відставку
21:00 - Новини 22 квітня: росіяни атакували телевежу в Харкові, суд залишив Коломойського під вартою
20:53 - Найєм поскаржився на низькі зарплати в Агентстві відновлення
20:47 - Юрій Драганчук: В умовах війни Україна досягла значного прогресу євроінтеграції митниці й сьогодні ми перешли до офіційних переговорів щодо Глави 29: Митний союз
20:40 - "Треба копати": Лукашенко наказав своєму міністру шукати у Білорусі нафту
20:30 - Російський суд заочно засудив речника Meta до 6 років позбавлення волі


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6107
Канадський долар29.0031
Юань Женьміньбі5.4923
Чеська крона1.6747
Данська крона5.6707
Гонконгівський долар5.0768
Форинт0.107323
Індійська рупія0.47718
Рупія0.0024497
Новий ізраїльський шекель10.5614
Єна0.25707
Теньге0.089281
Вона0.02884
Мексиканське песо2.3282
Молдовський лей2.2288
Новозеландський долар23.5002
Норвезька крона3.6128
московський рубль0.42575
Сінгапурський долар29.1904
Ренд2.0815
Шведська крона3.6476
Швейцарський франк43.6343
Єгипетський фунт0.8263
Фунт стерлінгів48.9915
Долар США39.7836
Білоруський рубль14.4605
Азербайджанський манат23.3994
Румунський лей8.5037
Турецька ліра1.2228
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.2735
Болгарський лев21.6462
Євро42.3118
Злотий9.7987
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото93184.33
Срібло1093.85
Платина36707.13
Паладій40190.59

Курси валют, встановлені НБУ на 23.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.071043.071043.071043.071063931.40
227763996.56996.56996.56996.56298968.00
229025982.82982.82982.82982.82982820.00
229470918.63918.63918.63918.63459315.00
2302621054.881054.881054.881054.88210976.00
CRSR061022.251022.251021.451022.2544976.60
USGK78457645764576457622880000.00

Дані за 22.04.2024