Російська "інфляція шаурми": великий стрибок
14:20 | Економічна правда. Колонки
У московії різко подорожчала шаурма.
За рік її середня вартість збільшилася на 39% - з 269 до 374 рублів.
Про це пише The Moscow Times.
У дослідження потрапили всі формати закладів громадського харчування, зокрема невеликі вуличні точки і кафе, де продають класичний варіант шаурми, до якого входять курка, овочі та соус у лаваші.
Стрибок ціни відразу на 105 рублів став найзначнішим за останні три роки.
Серед основних причин - подорожчання інгредієнтів, логістики, оренди, а також індексація заробітних плат у сфері гостинності та громадського харчування.
При цьому попит на шаурму продовжує зростати: за рік продажі збільшилися на 28%, а кількість торгових точок - на 38%.
Влітку 2024 року Роскачество спільно з Федерацією рестораторів і готельєрів почало формувати національний стандарт для шаурми і шаверми.
Він включатиме вимоги до інгредієнтів, процесу виготовлення, зберігання і транспортування кінцевого продукту.
Крім того, у ГОСТі закріплять допустиму радіоактивність і токсичність шаурми.
Передбачається, що він набуде чинності 2025 року.