Новинський: захист олігарха

04.02.2023 09:15 | Укррудпром

Для тодішнього президента цей був вимушений захід: на тлі величезних репутаційних втрат через невиконання публічної передвиборчої обіцянки продати свою кондитерську компанію Roshen у разі обрання главою держави.

Тим не менш, П.Порошенко залишився фактичним власником Roshen — переставши їм бути лише тимчасово і лише “на папері”. Зрозуміло, цей фінт нікого не зміг ввести в оману. Але президентові його консультанти наполегливо радили хоч якось відреагувати на репутаційний негатив через порушення своєї обіцянки.

Колишньому “регіоналу” В.Новинському , відомому спонсору Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП), про плями на репутації можна не турбуватися.

В.Новинський з ієрархами УПЦ МП іде до президентської адміністрації В.Януковича

Угоду зі Step Trust він уклав для захисту заводів-пароходів від можливої конфіскації. Документ, згідно з офіційним повідомленням Smart, був підписаний на Кіпрі у листопаді 2022 р.

А вже 2 грудня Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) включила В.Новинського до списку санкцій — разом з іншими прихильниками “російського світу” з числа високопоставлених діячів УПЦ МП.

З цього випливає, що ”православному олігарху” стало заздалегідь відомо про рішення, що готується. І він встиг до нього підготуватися.

Треба розуміти, що такі угоди не укладаються протягом дня чи навіть тижня. Перш ніж відповідальні сторони поставлять підписи у договорі, потрібно зробити величезний обсяг юридичної роботи. Дуже ретельною та клопіткої.

Наприклад, трастова угода П.Порошенка з Rothschild Trust готувалася цілий рік, рівно 12 міс. — згідно з повідомленням цієї компанії.

Та й сама процедура оформлення займає багато часу. Однак В.Новинський встиг навіть зареєструвати свій договір зі Step Trust у Комісії з цінних паперів та бірж Кіпру. До запровадження санкцій. Які, таким чином, перетворилися на порожній “вихлоп”.

Також треба зазначити, що Rothschild Trust — це структура з групи Rothschild&Co , яка має представництва у 45 країнах і ще у 2014-2015 фінансовому році отримала річний дохід у €1,4 млрд.

Та й самі Ротшильди — одні із найвпливовіших бізнесменів у світі. Незважаючи на свою непублічність.

Тоді як Step Trust позиціонує себе як “ міжнародна професійна організація консультантів, що спеціалізуються на успадкуванні та плануванні наступності”. Тобто, це навіть не компанія. Це громадська асоціація. Як, наприклад, Спілка правників України.

Зрозуміло, що рішення РНБО про санкції щодо В.Новинського та діячів УПЦ МП готувалося не рік. Але все ж таки якийсь час воно зайняло. Тож у олігарха його було не так багато.

І так само ясно, що ті ж Ротшильди не погодилися б на таку поспішну угоду, як у власника Smart зі Step Trust. Як зазначалося, це дуже серйозні бізнесмени. Яких вирізняє дуже ретельний підхід до ведення справ.

Звідси випливає, що траст В.Новинського є не більш ніж прикриттям . Навіть незважаючи на наявність у Step Trust “ висококваліфікованих фідуціарних адміністраторів, призначених відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру”, як стверджують у Smart.

Що далі?

Термін дії трастової угоди та інші її суттєві умови у групі В.Новинського не озвучили. Очевидно, воно виконуватиметься, доки сам олігарх перебуває під санкціями. Незважаючи на які зберіг можливість подальшої фінансової підтримки УПЦ МП, оплот “російського світу” в Україні.

Основні активи В.Новинського інтегровані у спільний бізнес із колишнім однопартійцем, донецьким олігархом Р.Ахметовим — роль якого у подіях 2014 р. на Донбасі дуже неоднозначна.

Так, у колишнього громадянина росії ( В.Новинський отримав українське громадянство лише у 2012 р., коли постало питання про отримання депутатського мандату Верховної Ради від Партії регіонів) є частка у 23,78% у холдингу “Метінвест”.

Ця компанія включає низку великих гірничо-збагачувальних комбінатів у Дніпропетровській обл. (найбільший виробник залізняку в Україні), металургійні комбінати “Запоріжсталь”, “ Каметсталь “, авдіївський і запорізький коксохімзаводи .

Через 4 дні після введення санкцій проти В.Новинського в “Метінвесті” поспішили офіційно оголосити, що це ніяк не позначиться на роботі компанії. Також у “православного олігарха” 25% в агрохолдингу HarvEast . Інші 75% — у ахметівської групи SCM.

Але є у В.Новинського і власний агробізнес, який об"єднаний у групу “Верес” (керівна компанія ТОВ “Віджі Трейд”). Він включає канівський та черкаський консервні заводи, а також відносно невеликі посівні площі (оскільки спеціалізується на овочах, а не зернових та олійних, як найбільші агрохолдинги) — близько 10 тис. га.

Також, окремо від Р.Ахметова, Новинський має проекти у нафтогазовидобуванні. Це розробка низки локальних родовищ у Харківській та Полтавській обл. Станом на 1 січня 2020 р. обсяг підтверджених запасів там становив 22,633 млрд м3 газу та 3,722 млн т газоконденсату.

Це не дуже багато: з огляду на те, що найбільший гравець, держкомпанія “ Укргазвидобування “, на рік отримує близько 15 млрд м3. Структурам В.Новинського за кілька років вдалося добути 4,152 млрд м3 газу і 530 тис. т газоконденсату. Проте це працюючий високорентабельний бізнес.

Найпроблемніший напрямок у санкційного мільярдера — суднобудування. Тут йому належать миколаївська та херсонська судноверфі (раніше — Чорноморський суднобудівний завод, найбільший в Україні, та Херсонський суднобудівний завод ім. 60-річчя ленінського комсомолу).

Колись розвинена галузь, суднобудування в Україні занепало після розвалу СРСР і через цілу низку причин відродити його, за великим рахунком, так і не вийшло.

У 2009 р. В.Новинському вдалося отримати більш ніж “жирне” (як для України) замовлення від Міноборони на будівництво 10 корветів для національних ВМС.

Контракт на загальну суму понад $2,5 млрд (це ще за тими грошима) мав виконуватися до 2026 р. Очевидно, що зараз він розірваний. Будівництвом корветів для українського військово-морського флоту займаються турецькі судноверфі.

Створювати свою бізнес-імперію в Україні росіянин В.Новинський розпочав під час президентства Л.Кучми. Тоді, у період великого дерибану ”великої приватизації”, йому дісталися Південний та Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінати (м. Кривий Ріг).

За В.Януковича розширення продовжилося — вже в рамках спільних проектів із Р. Ахметовим. Це було зрозуміло: під час президентства “регіонала” бізнес його однопартійців отримував від держави максимум сприяння та щедрих “плюшок”.

За В.Януковича справи у В.Новинського йшли чудово

У період правління П.Порошенка , з яким у олігарха, під час Євромайдану, був особистий конфлікт, справи у В.Новинського йшли не так добре. Періодично до офісів його компаній приходили з обшуками силовики в рамках проваджень щодо ухилення від сплати податків.

За В.Зеленського спочатку все знову налагодилося. У березні 2020 р. Regal Petroleum, зареєстрована у Великій Британії компанія В.Новинського, купила нафтогазові ділянки у Полтавській обл. у фірми “ Аркона “ — яку пов"язують з І.Кононенком , другом та бізнес-партером П.Порошенком .

А в лютому 2021 р. структури нині санкційного олігарха купили частку у “Харківобленерго” (29,8%). Це дозволило йому отримати фактичний контроль над роботою та фінансовими потоками однієї з найбільших енергорозподільчих компаній України.

Отже, зараз усі ці активи формально не належать В.Новинському . Але доти, доки він залишається їхнім реальним власником, УПЦ МП нема про що хвилюватися.

Очевидно, що це розуміє і президентський офіс, який за умов російської військової агресії намагається зменшити вплив провідника ідей “руського світу” в Україні. Таким чином, логічно очікувати нових рішень влади щодо фактичного власника Smart.

Вже 25 січня В.Зеленський президентським указом (на підставі наступного рішення РНБО) запровадив проти В.Новинського та діячів УПЦ МП додаткові санкції.

Вони полягають у повній забороні угод щодо цінних паперів та анулюванні офіційних візитів, засідань та переговорів щодо укладання договорів чи угод.

Очевидно, що якби ці заходи були включені до грудневого санкційного пакета — нічого не змінилося б. Т.к. “православний олігарх” усі необхідні договори встиг підписати у листопаді. Проте після додаткових санкцій поле для маневрів у нього значно звузилося.

Як відомо, в юридичній практиці жоден хід не можна вважати фінальним: кожен крок будь-якої зі сторін відкриває можливості для дій опонентів у відповідь. З великою ймовірністю успіху.

Тому не можна стверджувати, що із передачею активів Smart в управління Step Trust питання закрито остаточно. Інша річ, що в умовах продовження повномасштабної війни росії проти України юридичні баталії не можуть розтягуватись на довгі роки.

Зрештою, треба згадати відому аксіому: у будь-якій суперечці з будь-яким “ефективним приватним власником” перевага апріорі на стороні держави.

Віталій КРИМОВ

Додати коментар

Користувач:
email:





Stocks up and down swing,
Money flows in and out quick,
Market chaos reigns.

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:05 - Коментар МЗС України щодо звіту ОБСЄ стосовно порушень міжнародного права, пов’язаних із свавільним позбавленням волі українських цивільних осіб російською федерацією
21:00 - Новини 25 квітня: НБУ знизив облікову ставку, Сольський написав заяву про відставку
20:40 - Данія збільшить військову допомогу Україні у 2024 році на майже 600 млн євро
20:18 - Пропозиція США по використанню доходів від заморожених активів московія для України набирає обертів у G7 – Reuters
20:17 - На Хмельниччині для війська виділять 54 мільйони, отриманих із продажу комунального майна
20:07 - Україна та Велика Британія посилюють співпрацю в спортивній сфері напередодні Олімпіади
19:40 - Через обстріли на Харківщині УЗ тимчасово змінює рух приміських поїздів
19:40 - Экономика США: замедление роста и ускорение инфляции
19:38 - У Google Meet тепер можна переносити дзвінки з одного пристрою на інший без переривання звʼязку
19:05 - Унаслідок російського удару на Донеччині загинули троє залізничників
19:01 - У Києві відновили 70% енергообладнання, пошкодженого через ворожі обстріли
18:37 - Сольський подав заяву про відставку
18:30 - У Києві до середини червня обмежать рух на одному зі шляхопроводів
18:17 - Рада схвалила законопроєкт щодо створення реєстру постраждалих через агресію московія
18:14 - Як Данія інвестує в успіх України
18:01 - Лише 26% заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію – Мінвідновлення
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 25.04.2024
17:39 - ПриватБанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:31 - Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць 
17:27 - До обговорення пропонується порядок підготовки та оновлення планів безперервної діяльності, відновлення, фінансування страховика
17:23 - Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення законодавства у сфері ветеранської політики
17:15 - Мінветеранів разом з великим бізнесом розвиватимуть можливості працевлаштування ветеранів й ветеранок, – Олександр Порхун
17:11 - Парламент прийняв у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоров’я яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
17:11 - Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:01 - Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у межах Пакета розширення ЄС 2024 року
17:00 - Nasdaq100 может откатиться до 15800
16:35 - Минулого року було краще: серед компаній України значно підвищився дефіцит кадрів
16:27 - Рішення про накладення штрафу на ТОВ "ФК "ХАНТЕР" за порушення у сфері фінмоніторингу залишається в силі
16:06 - UniCredit попередив про обмеження на перекази для росіян


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.9066
Канадський долар29.0135
Юань Женьміньбі5.4745
Чеська крона1.6915
Данська крона5.7007
Гонконгівський долар5.0675
Форинт0.108258
Індійська рупія0.4761
Рупія0.0024507
Новий ізраїльський шекель10.4698
Єна0.25503
Теньге0.089231
Вона0.028856
Мексиканське песо2.3263
Молдовський лей2.2218
Новозеландський долар23.6434
Норвезька крона3.6249
московський рубль0.43016
Сінгапурський долар29.1693
Ренд2.0917
Шведська крона3.6517
Швейцарський франк43.4266
Єгипетський фунт0.8282
Фунт стерлінгів49.6274
Долар США39.6702
Білоруський рубль14.4192
Азербайджанський манат23.3327
Румунський лей8.5448
Турецька ліра1.2201
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.2905
Болгарський лев21.7407
Євро42.5205
Злотий9.8591
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото92395.86
Срібло1087.83
Платина35955.09
Паладій39903.06

Курси валют, встановлені НБУ на 26.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861044.281044.281044.281044.282331877.24
2276561078.061078.061078.061078.06324496.06
227763997.7997.7997.7997.7997.70
2289101070.431070.431070.431070.4364225.80
229025983.97983.97983.97983.97983970.00
229470919.69919.69919.69919.69962915.43
2302621056.261056.261056.261056.26637981.04
AZRF011041.421049.861041.421049.8612547.68
CRSR061024.551024.551024.551024.5517417.35
FSTF021014.051021.481014.051021.4861968.50
IFZEMA110011001100110022000.00
TATM4.54.54.54.5450.00
XS47781550015500155001550062000.00

Дані за 25.04.2024