Вступне слово Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на засіданні Кабінету Міністрів України від 15 травня 2019 року

15.05.2019 18:06 | Fin.Org.UA за інформацією КМУ

ГРОЙСМАН В.Б.
– Доброго дня, шановні колеги! Розпочинаємо засідання Уряду. Сьогодні є ряд питань, які нам треба обговорити, по яких треба ухвалити рішення.
Спершу я би хотів зазначити, що на минулому тижні в результаті конкурсу на посаду голови нової податкової служби був призначений керівник – Сергій Верланов. І я хочу абсолютно чітко сказати про те, що Державна податкова служба, як і Державна митна служба, потребує тотального перезавантаження, оскільки за весь час таких спроб нам дуже важко вдавалось отримати хоч малий результат, настільки було важко, тому що система опиралась, і всі ті, хто цю систему утримує по сьогоднішній день або намагається утримати в ній якісь серйозні проблеми, завжди чинять опір будь-яким змінам. Я вам хочу навести приклад, що наше завдання було в тому, щоб розділити ДФС на дві: тобто податковий напрямок і митна служба, перезавантажити їх, зробити їх прозорими, електронними, відкритими, правильно налагодити діалог з бізнесом, зробити якісно проходження всіх процедур. Ми пішли двома шляхами.
Перше – це підготовка до розділення структур, створення нових, і до цього моменту ми створювали нові, окремі можливості для прозорості роботи цієї системи.
Наприклад, титанічними зусиллями ми впровадили електронне повернення ПДВ, і сьогодні ця система, в принципі, працює і працює таким чином, що ми просто викорінили звідти корупцію.
Раніше, коли такої системи не було, все ПДВ в країні, майже все, поверталось за відкати в різні структури влади.
Я категорично з цим не погоджувався і сказав про те, що ми маємо цю систему змінити, щоб вона була прозорою, а не закритою, бо в закритій завжди будуть зловживання.
Ми це зробили.
Ми почали в середині минулого року наводити лад на митниці.
Ми дійшли вже майже до 1 млрд 700, 1 млрд 800 надходжень в день. Але опір був абсолютно шалений.
Я пам"ятаю і знаю про те, що багатьом і сьогодні кортить, і все хочу зробити для того, щоб такі різноманітні схеми, які руйнують держбюджет і прозору митну систему, не впроваджувалися.
Ми не маємо права цього допускати. І тому завдання сьогодні перед Державною податковою службою, незважаючи на будь-який опір, я наголошую на цьому, я вже не один раз відчував і на собі, я думаю, і присутні колеги, як тільки ми починаємо наводити лад в будь-якій сфері, на нас спускають всіх «собак» з різних сторін.
Але, слава Богу, витримали.
Витримаємо й далі. Я хотів би отримати якісний результат від Державної податкової служби.
Сервісна служба відкрита, яка повністю працює як сервісна служба по відношенню до бізнесу.
Це не має бути служба, яка кошмарить бізнес і намагається там якимось чином впливати на бізнес-середовище.
Навпаки, ти заробив кошти в бізнесі, заплатив податки – немає жодних питань. Але якщо ми конкурс провели по Державній податковій службі, то можу вам сказати, що одразу по Державній митній службі отримали позов до суду – заборонити проводити публічний конкурс, публічний відбір кандидатів, заборонити призначати і т.д.
Я хочу одразу сказати, що це чергова атака тих, хто стоїть за корупційними схемами на митниці.
Але я з цим миритися не збираюся, тому що сьогодні українська держава потребує наповнення державного бюджету, і ці кошти є.
Але різноманітними схемами на різноманітних постах, фірмах і т.
д.
ці кошти зникають і не доходять до державного бюджету. Тому я вчергове звертаюся до судової системи з проханням дати можливість відновити справедливість через прийняття справедливих рішень, щоб конкурс був проведений, всі мають право брати участь у ньому, він відкритий, публічний, прозорий, за участю ЗМІ, щоб комісія вищого корпусу відібрала найдостойнішого кандидата.
Ми, як Уряд, його призначимо і, можливо, буде наводитися системний порядок.
Тим не менше, думаю, що нас абсолютно це не зупинить.
Ми знайдемо правильні інтелектуальні рішення для того, щоб  наводити лад і в митний службі.
Але глибоко переконаний в тому, що нам потрібні сьогодні і справедливі судові рішення. Що стосується Державної податкової служби, то сьогодні ми послухаємо інформацію новопризначеного керівника і він розкаже про своє бачення роботи в цій надзвичайно відповідальній службі. Що стосується наступного питання, я торкнувся би ще одного питання, по якому я проводив на цьому і минулому тижнях кілька нарад.
Це питання «Укроборонпрому». Я думаю, що для українців, українських воїнів, суспільства – для всіх дуже важливо зрозуміти, як функціонує така занадто закрита структура, як «Укроборонпром», який є концерном військово-промислового комплексу країни.
Кожна гривня, яка там витрачається, – це гривня і кошти, які належать українському народу.
Тому все те, що не є державною таємницею, має бути відкрито для людей, щоб люди бачили, що купується, за якими цінами, хто виробляє яку продукцію, бо фактично сьогодні структура «Укроборонпрому» абсолютно закрита, і в людей виникають чіткі питання, чому вона закрита і чому ми не маємо інформації про те, як витрачаються наші кошти.
Це питання ставиться абсолютно справедливо. Тому сьогодні я визначаю остаточний термін початку проведення фінансового аудиту компанії «Укроборонпром». Перше.
Вже проведений відбір аудиторів, і вони є відомими в світі, тому що важливо не тільки провести аудит.
Важливо, щоб цей аудит викликав довіру, а довіру він може викликати тоді, коли аудиторська компанія, яка буде його робити, має світову довіру та репутацію.
Такий нам потрібен аудит, а не просто формальний. Тому ми прийняли рішення про те, щоб зобов’язати «Укроборонпром» протягом десяти днів завершити всі переговорні процедури з такими аудиторськими компаніями, визначити переможця, розпочати публічний фінансовий аудит компанії «Укроборонпром» і відзвітувати за цим аудитом за кожну витрачену гривню за попередні роки.
Це буде чесно і відповідально по відношенню до українського суспільства та українських воїнів. Крім того, ми говорили про це із Степаном Івановичем, ми вважаємо, що нам потрібно впровадити максимальну прозорість руху коштів і всіх інших питань, які стосуються «Укроборонпрому», крім тих, які насправді несуть певну засекреченість і мають бути засекречені.
Але відсоток співвідношення буде абсолютно невисоким з точки зору фінансових ресурсів.
Більшість фінансових ресурсів, замовлень і т .д.
мають бути відкриті для суспільства. Тому сьогодні ми ухвалюємо рішення про доручення Мінекономрозвитку напрацювати, якщо потрібно, зміни до закону, щоб відкрити інформацію.
Будь ласка, ми будемо просити український Парламент прийняти це або рішенням Уряду.
Я знаю, що треба змінювати закон, бо законами настільки все засекречено. Ми зробимо комплексний закон, звернемося до Парламенту, прийдемо в Парламент і попросимо: «Давайте відкриємо дані перед українським суспільством».
Я наголошую, дуже важливо відкрити дані перед українським воїном, який воює і захищає державу.
Він в першу чергу має розуміти, що відбувається у військово-оборонному комплексі.
І я вважаю, що ми це маємо зробити – ініціювати і зробити через український Парламент. Третя позиція, про яку я хотів би сьогодні сказати.
На жаль, Росія не залишає своїх планів використовувати різноманітну гібридну зброю проти України.
Яке їх завдання? Завдання у них одне – щоб Україна була слабшою.
Яке наше з вами завдання? Щоб Україна була сильною і економічно розвинутою. Крім того, що вони посилають свої війська, танки, зброю в Україну, тимчасово окупували частину території Донбасу і анексували Крим, кожен день, кожен місяць росіяни проявляються в тій чи іншій мірі своєю хворобливою ідеєю приниження, пригнічення і послаблення України.
В тому числі через використання економічних інструментів.
Але вони їх використовують не як цивілізована країна, а як країна дикунів.
З точки зору того, що ми бачили в Керченській протоці, блокування наших морських портів для того, щоб блокувати нам економічну співпрацю зі світом.
Сьогодні вони вигадали нові рішення щодо впровадження певних економічних санкцій проти України.
Це їхнє рішення. Але я хочу сказати, що наше завдання – абсолютно достойно, фахово і адекватно реагувати на такі рішення.
Те, що росіяни прийняли рішення, я не говорю сьогодні про народ Росії, а про найвище політичне керівництво, зробити з України ворога і стріляти в наших воїнів та мирних жителів – це рішення на їх совісті, і Бог їм суддя.
Ми відстоїмо свою перемогу і свою територіальну цілісність.
І Україна буде сильною. Але нікому не дано і не буде дано нас поставити на коліна.
Зараз я говорю «нас», розуміючи, що кожен, хто почув це питання з 45 млн українців, а нас 65 млн по світу, кожен для себе вважає це фундаментальним.
І тому ми переорієнтовуємо нашу економіку на цивілізовані ринки, на яких є правила, на яких є закон.
  І сьогодні вже 43% нашого експорту лежить в країнах Євросоюзу.
Ми відкриваємо нові ринки різних країн світу.
І я глибоко переконаний в тому, що таких країн буде все більше і більше.
І Україна буде гідно представляти себе на міжнародних ринках.
Ми будемо диверсифікувати і далі постачання енергетичних ресурсів для того, щоб стати енергетично незалежними.
Ми будемо все робити для того, щоб стати сильними, як би важко нам це не було.  Але сьогодні ми ухвалимо рішення про те, що ми введемо дзеркальні санкції по відношенню до Російської Федерації.
Ми введемо ембарго на ті товари, як у відповідь, які ми сьогодні абсолютно повністю або виробляємо в Україні, або можемо їх замінити.
На жаль, у нас були дуже тісні економічні зв’язки в Радянському Союзі і до нападу Російської Федерації на Україну, до 2014 року, але я хочу наголосити, що такі випробування зроблять Україну сильнішою, як би нам не було важко.
Ми будемо відігравати ключову роль на світових ринках, які є цивілізованими і перспективними для України. І наступне.
Ми введемо спеціальні мита на російські товари для того, щоб абсолютно гідно по цих трьох напрямках дати відповідь агресору, який хоче економічно нанести шкоду нашій державі. І, більше того, ми стояли і будемо стояти на тому, щоб весь світ вводив нові й нові санкції проти Російської Федерації за їхні злочини проти України, проти українців.
І це завдання, яке має виконувати весь цивілізований демократичний світ.
А відміна цих санкцій може бути тільки тоді, коли Росія повернеться в лігу цивілізованих країн, яка буде поважати територіальну цілісність країни і право країн на самовизначення.
Я глибоко переконаний, що іншого шляху просто у нас немає. І тому, шановні колеги, я пропоную затвердити порядок денний нашого засідання і розпочати його з інформації Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Івановича Кубіва щодо заходів, які ми пропонуємо.
Я ще раз наголошую, що це дзеркальні квоти, ембарго і спеціальні мита на російські товари.

Додати коментар

Користувач:
email:





Держава і гроші,
Ринок кришталевий замок
Вільна історія

- Fin.Org.UA

Новини

15:04 - Як змінилися терміни бюджетного відшкодування ПДВ у зв’язку з прийняттям Закону України № 3603?
15:03 - Як заповнюється податкова декларація платника єдиного податку – ФОПа у разі виправлення самостійно виявлених помилок з податкового зобов’язання?
15:01 - Юридичні особи поповнили місцеві скарбниці Дніпропетровщини транспортним податком майже на 2 млн гривень
15:00 - Щодо вимог законодавства до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції
14:58 - Листування з контролюючими органами через Електронний кабінет
14:57 - До уваги ФОПів – платнків єдиного податку першої – третьої груп!
14:56 - До уваги платників, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки!
14:54 - Дніпропетровщина: від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 2 млн грн туристичного збору
14:53 - В які строки фізична особа має право на проведення звірки даних, використаних контролюючим органом для розрахунку загального МПЗ?
13:38 - Газовики Дніпропетровщини отримали обладнання для ремонтів від чеських партнерів
13:15 - Газовики Дніпропетровщини отримали обладнання для ремонтів від чеських партнерів
13:04 - При призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах
12:59 - Мінінфраструктури: Новий грантовий конкурс на відновлення багатоквартирних будинків для громад
12:34 - Мінінфраструктури: Більш ніж 65 тисячам українців погоджено виплати за програмою єВідновлення
12:29 - Ольга Стефанішина зустрілась з заступником Генерального секретаря НАТО Скоттом Бреєм, який вперше відвідав Україну
12:29 - Кабмін вніс столичний готель "Україна" до переліку великої приватизації
12:20 - Україна отримала від ВООЗ набори допоміжних засобів із реабілітації для комплектації кабінетів асистивних технологій
12:17 - Як змінилися терміни бюджетного відшкодування ПДВ у зв’язку з прийняттям Закону України № 3603?
12:16 - Як заповнюється податкова декларація платника єдиного податку – ФОПа у разі виправлення самостійно виявлених помилок з податкового зобов’язання?
12:14 - Юридичні особи поповнили місцеві скарбниці Дніпропетровщини транспортним податком майже на 2 млн гривень
12:13 - Порядок внесення змін до деяких облікових даних юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в ЄДР
12:09 - До уваги платників, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки!
12:07 - Дніпропетровщина: від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 2 млн грн туристичного збору
12:07 - Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим ексголову Рахункової палати Пацкана
12:06 - Із 120 тонн проданого бурштину з України легальні тільки десь 40-50 – Мазепа
12:00 - Пресбрифінг щодо рішень Правління Національного банку з монетарної політики
11:58 - Як знятися з обліку ВПО?
11:50 - Енергетична ситуація в регіонах станом на 25 квітня
11:47 - В які строки фізична особа має право на проведення звірки даних, використаних контролюючим органом для розрахунку загального МПЗ?
11:36 - У березні підприємці отримали кредитів на майже 4 мільярди за державними гарантіями на портфельній основі


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.871043.871043.871043.872233881.80
2280431077.331077.331077.331077.33104501.01
2289101069.981069.981069.981069.9853499.00
229025983.59983.59983.59983.591827510.22
229470919.34919.34919.34919.34367736.00
2302621055.81055.81055.81055.8221718.00
CRSR061023.781023.781023.781023.785118.90
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
USGK78454545454545454522725000.00
XS12141600016000160001600016000.00

Дані за 24.04.2024