Як українці субсидують експорт електроенергії ДТЕК Ахметова

25.05.2018 08:12 | Укррудпром

Бизнес Цензор, 23 мая 2018. Опубликовано 08:00 25 мая 2018 года Енергетичний холдинг Ріната Ахметова електроенергію своїх ТЕС продає в український Енергоринок на 40% дорожче, аніж ціна, по якій він експортує електрику в Європу. Чому це лягає тягарем на українських споживачів?

В своєму тексті Андрій Герус розписав схему заробітку компанії ДТЕК Ріната Ахметова на експорті електроенергії.

Енергохолдинг продає струм своїх ТЕС в український Енергоринок за ціною 1,93 грн за кВт*г, а викуповує для експорту по ціні 1,59 грн за кВт*г.

Сам експорт — збитковий, оскільки електроенергія в Європі дешева. Проте Ахметов заробляє за рахунок вертикальної інтеграції та продажі електроенергії Енергоринку по вищій ціні. Чим більше він спалює вугілля та виробляє електроенергії — тим нижча її собівартість.

Різницю від високої ціни при продажі електроенергії ДТЕК в Енергоринок та її подальшої купівлі для експорту вже за нижчою ціною, покриваємо ми з вами — споживачі електроенергії.

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач нещодавно в передачі “Енергонезалежність” на 5 каналі заявив, що вся Україна субсидує експорт електроенергії, який здійснює компанія ДТЕК Ріната Ахметова до країн Європейського Союзу.

Це може здаватися неймовірним, але дійсно, експортний бізнес найбагатшого українського олігарха субсидується всією бідною країною.

Технічна модель української енергетики.

Технічно українська енергетика розділена на дві зони: Об’єднана Енергетична Система (ОЕС) України та Бурштинський острів. Цей острів від’єднаний від ОЕС України та синхронізований з європейською системою — тому він придатний для експорту/імпорту електроенергії у/із ЄС.

У Бурштинському острові немає електроенергії від Енергоатому, працюють станції теплової генерації. З Бурштинської ТЕС (ДТЕК) і здійснюється експорт електроенергії у Європу. Також експорт електроенергії здійснюється з Добротвірської ТЕС (ДТЕК), що знаходиться у Львівській області.

Із ОЕС України експорт електроенергії у країни ЄС здійснюватися технічно неможливо, тому електроенергія від державних компаній “Енергоатому” та “Укргідроенерго” на сьогодні не може попадати у ЄС — тільки від вугільної теплової генерації.

Висновок 1. З одної сторони нам стверджують про дефіцит вугілля, але з іншої сторони вугілля виявляється достатньо, щоб спалювати і забезпечувати електроенергією сусідні країни.

У 2017 році експорт електроенергії склав понад 5 млрд кВт*г, що є еквівалентом понад 2 млн тон вугілля (марки Г).

Фінансова модель української енергетики.

З правової та фінансової точки зору в Україні для всіх діє модель ринку енергетичного пулу. ДП “Енергоринок” купує електроенергію у всіх виробників, в тому числі із Бурштинського острова. І потім по середньозваженій ціні продає її постачальникам, трейдерам, споживачам.

Ця середньозважена ціна залежить від міксу різних виробників, який визначається прогнозним балансом Міністерства енергетики. Чим більше затверджено виробництва від “дорогих” виробників, тим вища і середня ціна. Так, на 2018 рік затверджено такі показники:

Генерація Прогноз виробництва в 2018 році, млн МВт*г Тариф з 01.05 по 20.05, грн/МВт*г євро/МВт*г
Енергоатом 84,3 548,33 17,7
Теплова генерація (ТЕС)  48,81 1930,45 62,3
     — у тому числі на експорт 4,8
ГЕС та ГАЕС 10,77
Інші виробники 15,42
Всього 159,31
Оптова ринкова ціна (ОРЦ) 1 586,89 51,2

Джерело: Прогнозний баланс електроенергії Міненерговугілля на 2018 рік

Оскільки тариф теплової генерації вже є суттєво вищим від середньої оптової ціни (1930,5 грн проти 1586,9 грн за МВт*г), то чим більше працює теплової генерації, тим дорожчою стає загальна оптова ціна електроенергії. Очевидно, всі споживачі в таких умовах не зацікавлені у збільшенні обсягу виробництва дорогої теплової генерації.

Адже для експорту електроенергія виробляється саме на ТЕС. І потім по високій ціні також викуповується “Енергоринком”.

Це робить середню ціну електроенергії вищою. А для цілей експорту ДТЕК-трейдер купує електроенергію в “Енергоринку” по загальній усередненій ціні — так званій Оптовій ринковій ціні (ОРЦ). Вона є суттєво нижчою ніж та, по якій теплові станції ДТЕК продали цю ж електроенергію в “Енергоринок”.

Українським споживачам доводиться покривати різницю між ціною, по якій ТЕС ДТЕК продали е/е в “Енергоринок” і ціною, по якій ДТЕК відкупив її для цілей експорту.

Виходячи із цін за травень, сума складає 1,6 млрд грн: 4 800 млн кВт*г * (1930,45 грн — 1586,89 грн) = 1 649 млн грн.

Висновок 2. Якби цієї дорогої електроенергії для експорту не було у прогнозному балансі, який використовується для розрахунку ціни електроенергії, то споживачі платили би на 1,6 млрд грн менше. Тобто ціна електроенергії була б на 0,9% нижче.

Відповідно ці 1,6 млрд грн є субсидіями для ДТЕК: спочатку його станції продають в “Енергоринок” електроенергію по ціні 1 930 грн за мВт*г, а потім “ДТЕК-трейдінг” відкуповує для експорту цю електроенергію по ціні ОРЦ — 1 587 грн за мВт*г.

ДП “Енергоринок” не працює у збиток, тому ці 1,6 млрд грн покриваються усіма споживачами. Так усі українці субсидують експортний бізнес найбагатшого українського олігарха.

Цікаво, що сам експорт формально для ДТЕК є збитковим. В Угорщину ДТЕК продає свою електроенергію на 5-10 євро дешевше, аніж купує цю електроенергію в ДП “Енергоринок”.

Хоча пояснення просте: по-перше, в Угорщині є реальна конкуренція і там не виходить диктувати свої умови, а по-друге і по тих цінах ДТЕК заробляє — за рахунок надвисокої маржі по вугіллю, яке спалює для виробництва електроенергії. Це так звана “сквозна” маржа по вертикальній інтеграції.

Але маємо парадоксальну ситуацію: ДТЕК на українських споживачах заробляє маржу на 5-10 євро на МВт*г більшу, аніж на споживачах на конкурентному ринку Угорщини. Хоча українські споживачі і менш платоспроможні, аніж угорські.

Імпорт дешевшої електроенергії із ЄС заборонений лояльними до Ахметова чиновниками

Звичайно, якби у нас впроваджували конкурентні засади роботи ринку, то дозволили б купувати в Угорщині дешевшу електроенергію або понизили б тариф теплової генерації до рівня імпортного паритету.

Технічні можливості для імпорту у Бурштинський острів є, немає дозволу від НКРЕКП та Міненерговугілля.

Ціна електроенергії * Україна, тариф ТЕС Угорщина (HU) Словаччина (SK) Чехія (CZ) Румунія (RO)
База, євро/МВт-г ** 62,3 44,1 43,8 42,1 41,9
Пік, євро/МВт-г *** 62,3 50,7 50,7 47,3 47,3

* станом на 15 травня (вівторок)
** холодильник споживає е/е базового ринку (рівний графік протягом доби)
*** мікрохвильова піч або чайник споживає пікову е/е

Джерело: Угорська Енергетична Біржа

Протягом доби 15 травня електроенергія у цих країнах лише в окремі ранкові та вечірні години досягала 60 євро за МВт*г. В Україні теплова генерація постійно продавала свою е/е по 62 євро у період 01-20 травня.

Джерело: Угорська Енергетична Біржа

Якщо проаналізувати весь тиждень 14-20 травня, то і у ці дні біржова ціна електроенергії в Угорщині була суттєво нижчою від українського тарифу теплової генерації.

Так, максимальна ціна 57 євро була у четвер 17 травня у період 9-12 година ранку (late morning). Мінімальна ціна була вночі у понеділок 14 травня — 19,8 євро за МВт*г.

Джерело: Угорська Енергетична Біржа

Отже, мало того, що українці субсидували експорт приватної компанії, чиновники ще й адміністративно закрили імпорт, очевидно, задля збереження комфортного життя монополії.

Українським споживачам була недоступна електроенергія по ціні 20-57 євро, яку можна було б купити замість дорогої теплової генерації по 62 євро/кВт*г.

Висновок 3. Якби був відкритий імпорт або тариф теплової генерації був встановлений на рівні імпортного паритету, то українська економіка, український бізнес отримав б загальну ціну електроенергії на 13%-14% дешевше.

Але уряд та тарифний регулятор НКРЕКП, схоже, більше піклуються про компанію Ахметова, аніж про всю українську економіку.

Тому своїм дорожче — ДТЕК і далі в тепличних умовах політичної лояльності та відсутності конкуренції продає свою електроенергію українському споживачу дорожче, аніж продає її угорському споживачу.

Такий “ринок” без конкуренції — це точно не реформа.

Андрій ГЕРУС, голова Асоціації споживачів електроенергії та комунальних послуг

Додати коментар

Користувач:
email:





Money flows like wind,
Investments ebb and flow,
The market prevails.

- Fin.Org.UA

Новини

11:47 - В які строки фізична особа має право на проведення звірки даних, використаних контролюючим органом для розрахунку загального МПЗ?
10:43 - Ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
10:21 - Руслан Стрілець: Німеччина – надійний партнер України
10:07 - Мінфін: У березні підприємці отримали 1 037 кредитів на 3,9 млрд гривень за державними гарантіями на портфельній основі
09:31 - До уваги платників, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки!
09:30 - Як заповнюється податкова декларація платника єдиного податку – ФОПа у разі виправлення самостійно виявлених помилок з податкового зобов’язання?
09:28 - Порядок внесення змін до деяких облікових даних юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в ЄДР
09:27 - Як змінилися терміни бюджетного відшкодування ПДВ у зв’язку з прийняттям Закону України № 3603?
09:26 - В які строки фізична особа має право на проведення звірки даних, використаних контролюючим органом для розрахунку загального МПЗ?
09:24 - Юридичні особи поповнили місцеві скарбниці Дніпропетровщини транспортним податком майже на 2 млн гривень
09:24 - Дніпропетровщина: від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 2 млн грн туристичного збору
09:22 - Щодо сплати ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси
09:21 - Інформаційний лист № 4/2024: 30+ питань платників податків щодо звітності в режимі Дія Сіті. Частина ІІ
09:18 - Міндовкілля: Україна та Німеччина розпочинають розробку нового проекту для лісового сектору
09:07 - Оперативна інформація ДСНС щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією та роботи піротехнічних підрозділів
09:00 - московіяни обстріляли Нікопольщину: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 25.04.2024
07:22 - Коментар пресслужби МЗС щодо запитів, які стосуються обслуговування громадян в ДП «Документ»
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
20:49 - Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго 
20:47 - Єврокомісія пропонує запровадити санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до московія – Reuters
20:35 - Ситуація в енергосистемі. Оперативна інформація на 19:00
20:15 - Apple вимагає від Telegram заблокувати низку каналів для користувачів з українськими SIM-картками
20:08 - Банки готові збільшити кредитування бізнесу та населення – НБУ
20:02 - Найдорожча технокомпанія Європи ASML офційно змінила гендиректора
20:00 - СИТУАЦІЯ В ЕНЕРГОСИСТЕМІ. Оперативна інформація на 19:00
19:29 - Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження
19:17 - Патроне став віцепрезидентом ЄБРР. Хто очолив банк по Україні та Молдові
18:59 - Аналітична записка про стан роботи зі зверненнями громадян у І кварталі 2024 року


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.871043.871043.871043.872233881.80
2280431077.331077.331077.331077.33104501.01
2289101069.981069.981069.981069.9853499.00
229025983.59983.59983.59983.591827510.22
229470919.34919.34919.34919.34367736.00
2302621055.81055.81055.81055.8221718.00
CRSR061023.781023.781023.781023.785118.90
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
USGK78454545454545454522725000.00
XS12141600016000160001600016000.00

Дані за 24.04.2024