Розморозили: як з банку Януковича зникли 2 мільярди

26.04.2018 10:12 | Укррудпром

Економічна правда, 26 апреля 2018. Опубликовано 09:55 26 апреля 2018 года Кілька років тому Арсен Аваков повідомив про арешт 2,6 млрд грн на рахунках банку Олександра Януковича. Як з"ясувала ЕП, ці гроші з банку вже зникли.

У 2015 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про арешт 2,6 млрд грн на рахунках банку ВБР, який належав Олександру Януковичу.

Тоді в МВС заявили, що кошти були зароблені злочинним шляхом і належали Януковичу-молодшому та підконтрольним йому особам. Не відрікаються від цих слів у відомстві й зараз.

Проте, як з"ясувала ЕП, ці гроші з банку Януковича вже зникли.

Успішні донецькі банкіри

У 2009 році сім"я Януковича заснувала Всеукраїнський банк розвитку, який очолила мати колишнього віце-прем"єра Сергія Арбузова Валентина Арбузова.

Стагнація банківського сектору не завадила Олександру Януковичу за кілька років стати власником одного з найуспішніших банків. Його активи щороку росли на сотні відсотків. Банк отримував хороших корпоративних клієнтів з державного сектору.

Проте після Революції гідності з банківським бізнесом довелось прощатися: у 2014 році в банк було введено тимчасову адміністрацію. Підставою стали персональні санкції ЄС щодо головного акціонера ВБР.

Згодом Аваков зробив заяву, що кошти на рахунках банку арештовано, а самі доходи були злочинними.

За даними голови МВС, сума арештованих коштів становила 2,6 млрд грн.  Арештовано було рахунки як фізичних так і ряду юридичних осіб, які були розміщені в банку. В Олександра Януковича причетність до цих коштів завжди відкидали. Мовляв, серед клієнтів банку не було пов"язаних з власником ВБР осіб.

Виключення — кошти в банку, які належали безпосередньо компаніям з МАКО холдингу, якою володів Янукович-молодший.

Невідомо, наскільки далеко просунулося слідство в розкритті злочинних схем Януковича, і чи знайшли вони слід корупційних коштів на інших рахунках, крім МАКО, але розголосу ця справа знову набула у 2017 році.

Тоді суди почали знімати арешти з рахунків у банку ВБР, через що частина коштів була переведена в інші банки.

Наприклад, понад 300 млн грн опинилися у Міжнародному інвестиційному банку, що належить Петру Порошенку. У ЗМІ також фігурувала інформація, що кошти з рахунків ВБР опинились у банках “Альфа”, та “Глобус”, проте суми були значно меншими.

В ГПУ тоді заявили, що завдяки сумлінним працівникам банку, які попередили про такі операції, кошти в рамках кримінального провадження арештовані повторно.

Гроші люблять тишу

Наступного разу працівники комерційних банків виявилися уже не такими сумлінними і в ГПУ про зняття арештів вони повідомляти не стали.

Так, близько двох тижнів тому журналісти “Української правди”  натрапили на два рішення Печерського суду, якими знову були зняті арешти з рахунків компаній у Всеукраїнському банку розвитку. Йдеться саме про компанії, які, за версією слідства, були використані для легалізації корупційних коштів Януковича.

Одразу після публікації рішень у ЗМІ суд виступив з офіційною заявою.

“Повідомляємо, що в жодних документах, наданих до суду органом досудового розслідування, зазначене прізвище (Олександра Януковича. — ЕП) не вказувалось”, — зазначили в Печерському районному суді.

УП звернулися за коментарем до Генпрокуратури, але там порадили спілкуватися з Нацполіцією, оскільки цією справою займалася вона. 

Журналісти звернулися так само до Нацполіції з проханням пояснити, які суми були заарештовані, чи буде слідство просити про їх повторний арешт, на якому етапі перебуває слідство, і чи планується взагалі оголошення підозр.

Після цього в Нацполіції вийшли з публічною заявою, яка лише частково прояснила ситуацію, але більшість питань залишились без відповідей. Разом з тим, правоохоронці запевняють, що рахунки, з яких був знятий арешт, пов"язані з Януковичем-молодшим.

“У цьому банку були рахунки підприємств, що мають ознаки фіктивності. На цих рахунках зберігалися значні суми, походження яких нічим не було підтверджене. Тому у слідчих є аргументовані підстави вважати, що вони можуть бути пов"язані з Януковичем”, — заявив УП речник Нацполіції Ярослав Тракало.

Він відзначив, що йдеться про сім компаній: ТОВ “Араніт К”, “Квардіс Н”, “Тіпікон А”, “Вектор-перспектива”, “Компанія з управління активами “ВБР-інвест”, “Ді соуз” та “Лайтрум”. Більше того, в поліції сказали, що слідчий кілька разів звертався до Генпрокуратури з клопотанням про накладення арешту, але марно.

Днями в ГПУ заявили, що про рішення Печерського суду стало відомо лише у квітні 2018 року —  після надходження цієї ухвали до ГСУ Нацполіції. Тобто, через місяць. “До Генеральної прокуратури України вказана ухвала взагалі не надходила”, — наголошується у повідомленні відомства.

Також у Луценка повідомили, що з метою перевірки стану розслідування у зазначеному кримінальному провадженні головне слідче управління Національної поліції призначило службове розслідування.

Як грошей не стало

Поки суди та слідчі органи шукають винних у знятті арештів з рахунків, які вважалися рахунками Януковича-молодшого, ЕП вирішила дізнатися, чи залишилися ці кошти на рахунках у ВБР. Для цього редакція направила запит у Фонд гарантування вкладів.

Суму арештованих коштів на рахунках у банку в рамках кримінального провадження у фонді називати відмовилися.

Проте непублічно один із співрозмовників в НБУ повідомив ЕП, що грошей, які раніше вважали пов"язаними з Януковичем молодшим, на рахунках ВБР вже не залишилось. “Коли суди зняли арешти з рахунків компаній, кошти було переведено до інших банків”, — заявив банкір.

Виняток — 559 млн грн, які знаходяться у 9-й черзі акцептованих вимог кредиторів.

Нагадаємо, після віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури ліквідації банку, формується реєстр акцептованих вимог кредиторів, вимоги яких задовольняються по мірі реалізації банком активів.

До перших черг відносяться зарплати робітникам банку, гроші Фонду гарантування вкладів, вкладників-фізосіб, Нацбанку та інших.

Якщо юридична особа мала кошти на рахунку банку, вона потрапляє до списку як акцептований кредитор до 7-ї черги, а кошти пов"язаних з банком осіб — до 9-ї черги.

Тобто, 559 млн грн — це кошти, які прямо належать Олександру Януковичу та компаніям з холдингу МАКО. Але ці кошти існують лише “на папері”, оскільки активів банку не вистачить для задоволення вимог 9-ї черги.

Переважна більшість коштів, що була заарештована була віднесена до 7-ї черги акцептованих вимог кредиторів. Слідчі досі не довели пов"язаність цих коштів з акціонером банку.

За даними джерел ЕП, активів банку вистачить на покриття 80% вимог сьомої черги. Зараз виплачено близько 70% із 4,9 млрд грн.

Отже про кошти у розмірі в 559 млн грн, що знаходяться в 9-тій черзі вимог кредиторів, які дійсно належать компаніям Януковича, можна забути.

Тож виходить, що коштів на рахунках ВБР вже немає. Мільярди, що раніше вважались пов"язаними з молодшим Януковичем, виплатили компаніям із 7-ої черги, а потім вони були переведені до інших банків.

Отже, ніяких 2,6 млрд грн, про які заявляв Аваков кілька років тому, на рахунках ВБР вже нема. Проблема, в тому, що за ці роки органи слідства не змогли довести пов"язаність цих коштів з молодшим Януковичем. У результаті з банку зникло близько 2 млрд грн, які, як запевняли правоохоронці, могли належати Януковичу.

Олександр МОЙСЕЄНКО

Додати коментар

Користувач:
email:





Pension and hedge funds
Sovereign wealth and individuals
Buyers of securities

- Fin.Org.UA

Новини

10:04 - Упродовж січня-березня 2024 року в Держенергонагляді зареєстровано 777 звернень стосовно питань електропостачання
09:58 - Синергія зусиль влади та бізнесу дає дуже гарні результати в налагодженні співпраці із західними партнерами, — Надія Бігун
09:42 - Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології, - Міндовкілля
09:31 - Зелене відновлення України – це шанс на розвиток для бізнесу і можливість побудувати стійку, адаптовану інфраструктуру
08:55 - У Дніпрі 2 загиблих та 16 поранених, екстрені служби працюють на місцях російських ударів
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 19.04.2024
07:31 - Сергій Марченко зустрівся з очільниками USAID, Єврокомісії та Казначейства Австралії під час Весняних зборів МВФ та Світового банку
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з московія
20:45 - Meta представила ранні версії своєї нової моделі ШІ LLaMA 3
20:33 - Мексика під тиском США припиняє стимулювання китайських виробників електромобілів
20:04 - Україна отримала від німецьких партнерів енергетичне обладнання на майже мільйон євро
19:47 - У І кварталі до бюджету від приватизації надійшло понад 650 мільйонів
19:47 - Катерина Павліченко: За допомогою 38 машин, отриманих ДСНС від міжнародних партнерів, було розміновано понад 700 га територій
19:22 - У І кварталі Мінфін залучив понад $3 мільярди внутрішніх запозичень для покриття дефіциту бюджету
19:13 - московіянам почнуть відключати вхід в акаунти через Apple чи Google ID
19:06 - У Мінфіні відбулося третє засідання Міжвідомчої робочої групи з питань застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій
18:56 - "Схеми": Портнов з Іспанії переписав віллу під Києвом на дітей
18:44 - Виробники "Шахедів", металургія та автопромисловість: США та Британія ввели санкції проти Ірану
18:41 - Делегація МОЗ взяла участь у пояснювальній сесії Єврокомісії з питань захисту прав споживачів та охорони здоров’я
18:35 - "Укрнафта" змешить споживання електроенергії на АЗС
18:25 - Мінфін та Держфінмоніторинг працюють з міжнародними партнерами, щоб внести росію до «чорних» списків FATF та ЄС, – Денис Улютін
18:18 - Замість декларативних пільг — дієві інструменти для самореалізації ветеранів у цивільному житті, — Максим Кушнір
18:12 - "Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов’язаних осіб
18:07 - УЗ цьогоріч планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій
17:56 - Підписано Угоду про співробітництво в рамках проекту «Спільна архівна спадщина» з керівниками архівних служб країн Балтії, України та Польщі
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 18.04.2024
17:32 - "Укренерго" попереджає про можливі обмеження електроенергії для промислових споживачів
17:30 - Держаудитори перевірять ефективність роботи ДП «Укрдіпроважмаш»
17:28 - Посібник "Створення індустріальних парків та включення їх до Реєстру індустріальних парків"


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5305
Канадський долар28.7995
Юань Женьміньбі5.4716
Чеська крона1.6729
Данська крона5.6663
Гонконгівський долар5.0568
Форинт0.107167
Індійська рупія0.47405
Рупія0.0024469
Новий ізраїльський шекель10.4752
Єна0.25658
Теньге0.088619
Вона0.028832
Мексиканське песо2.3361
Молдовський лей2.2125
Новозеландський долар23.4771
Норвезька крона3.6023
московський рубль0.42078
Сінгапурський долар29.1268
Ренд2.0799
Шведська крона3.6351
Швейцарський франк43.5804
Єгипетський фунт0.8193
Фунт стерлінгів49.3858
Долар США39.6037
Білоруський рубль14.3951
Азербайджанський манат23.2936
Румунський лей8.497
Турецька ліра1.2187
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1599
Болгарський лев21.6154
Євро42.2789
Злотий9.769
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94309.87
Срібло1126.34
Платина37223.12
Паладій40714.98

Курси валют, встановлені НБУ на 19.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.451041.451041.451041.45312435.00
227763995.04995.04995.04995.04221893.92
229025981.29981.29981.29981.29490645.00
229470917.22917.22917.22917.2291722.00
2302621049.581049.581049.581049.58209916.00
BAVL0.2250.2250.2250.22567500.00
CRSR061018.491019.181018.491019.1820373.25
USGK78454845484548454822740000.00

Дані за 18.04.2024