ДПІ у Чечелівськлому районі м.Дніпра про надання інформаціїї 18.01.2018

18.01.2018 16:35 | Fin.Org.Ua

Викрито схему розкрадання газу на 1,4 млрд грн
16 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України у взаємодії з Головним управлінням контррозвідувального забезпечення інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України, під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали у Львові чотирьох службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. Цього ж дня їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.5 ст.191, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України.Осіб затримано під час проведення слідчих дій (обшуків) в офісних та житлових приміщеннях зазначених комерційних підприємств, в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для  виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 300 млн куб. м «пільгового» газу, Новояворівська та Новороздольська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому реалізували ДП «Енергоринок» – її поставили за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.Внаслідок описаних дій, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок цієї «схеми».Розслідування наведених фактів детективи Бюро розпочали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП та ЗМІ.
Депутата Одеської облради викрито на пропозиції хабара детективу НАБУ
12 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України спільно з працівниками Генеральної прокуратури України повідомили про підозру чинному депутату Одеської обласної ради та його ймовірному спільнику за пропозицію надати неправомірну вигоду в розмірі 500 тис. дол. США  співробітнику  НАБУ. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»).
Неправомірна вигода співробітнику НАБУ пропонувалась в обмін за зняття арешту з рахунків приватного товариства (далі – ТОВ), задіяного, за даними слідства, у корупційній схемі з заволодіння коштів бюджету міста Одеса. Йдеться про гроші, отримані від продажу мерії Одеси будівлі за завищеними цінами. На думку детективів, бенефіціаром (вигодонабувачем) ТОВ є підозрюваний депутат Одеської облради.Наразі вирішується питання обрання підозрюваним запобіжного заходу.Нагадуємо, згадана будівля в складі цілісного майнового комплексу державного підприємства «Завод «Краян» на початку 2016 року була продана за 4 млн грн, а у вересні того ж року її придбала Одеська мерія вже за 185 млн грн.Зазначені факти детективи НАБУ почали розслідувати в листопаді 2016 року. Під час слідства у грудні 2016 року ініційовано накладення арешту на рахунки згаданого приватного товариства.
Обвинувальний акт стосовно суддів із Дніпра скеровано до суду
Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом отримання двома суддями одного з районних судів м.Дніпро неправомірної вигоди в розмірі 16 тис. дол. США. 11 січня 2018 року обвинувальний акт стосовно служителів Феміди, а також ще двох осіб скеровано до суду для розгляду по суті.Одна із суддів, яка на момент викриття обіймала посаду заступниці голови райсуду, обвинувачується у вчиненні злочинів за ч.4 ст.368, ч.3 ст.369-2, ч.1 ст.354, ч.3, 4 ст.358 Кримінального кодексу України. Дії другого судді кваліфіковані за ч.4 ст.368, ч.3 ст.369-2 КК України.За даними слідства, заступниця голови райсуду м.Дніпро за попередньою змовою з іншим суддею цього ж суду вимагали від обвинувачених неправомірну вигоду в розмірі 30 тис. дол. США за винесення рішення про обрання їм покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Гроші передавались кількома етапами. Відразу після отримання одного з таких траншів служителів Феміди було викрито детективами НАБУ та працівниками СБУ. 20 квітня 2017 року їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину.Під час розслідування детективи НАБУ встановили, що одна із суддів вдавалась до маніпуляцій задля уникнення своєї участі в автоматизованому розподілі судових справ, які не бажала розглядати. Співучасниками у цих діях виступили лікарі, які надавали їй, як згодом з’ясувалось, підроблені листки непрацездатності. У зв’язку з чим цих осіб також притягнуто до кримінальної відповідальності: обвинувальний акт стосовно них скеровано до суду.Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ розпочали у квітні 2017 року. 17 листопада 2017 року підозрюваним у злочинах особам та їхнім захисникам було надано доступ до матеріалів кримінального провадження.  
Корупція на ДП «Завод «Електроважмаш»: розслідування чергових фактів завершено
Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом одержання одним із керівників ДП «Завод «Електроважмаш» неправомірної вигоди в розмірі 37 тис. доларів США, що, за офіційним курсом НБУ, становить понад 1 млн грн. 9 січня обвинувальний акт стосовно цього посадовця та його співучасника — службової особи цього ж держпідприємства, скеровано до Орджонікідзевського районного суду міста Харкова для розгляду по суті.Обвинуваченим інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).
 За даними слідства, тодішній заступник директора ДП «Завод «Електроважмаш» за посередництва начальника одного з відділів зазначеного ДП, у лютому 2017 року одержали неправомірну від комерційного директора одного з приватних підприємств за організацію своєчасного відпуску готової продукції відповідно до укладеного договору.
 Детективи НАБУ прийняли до провадження матеріали досудового розслідування за наведеними фактами у липні 2017 року.У разі визнання винуватості осіб у суді їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років з конфіскацією майна.Зазначене кримінальне провадження — друге, в якому детективи НАБУ зібрали достатньо доказів, що свідчать про факти корупції на ДП «Завод «Електроважмаш». 28 грудня 2016 року до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього заступника директора заводу зі стратегії та маркетингу, якого обвинувачують у зловживанні службовим становищем, внаслідок чого держпідприємству було заподіяно шкоди на суму понад 37 млн грн.
Детективи НАБУ завершили розслідування стосовно дій екс-голови комітету ВР із питань ПЕК
9 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України за дорученням прокурора САП відкрили екс-народному депутату України, колишньому голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, та його захисникам доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та ДП «НАЕК «Енергоатом».
Екс-народний депутат підозрюється у вчиненні злочинів, кваліфікованих за:—  ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Організація заволодіння організованою групою чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі»);—  ч.1 ст.255 КК України («Створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі у ній та у злочинах, вчинюваних такою організацією»);— ч.3 ст.27, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України («Організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі»);— ч.3 ст.27, ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 КК України («Організація легалізації (відмивання) злочинною організацією доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненою в особливо великому розмірі»).Крім того, серед інших підозрюваних у провадженні – чинні керівники ДП «СхідГЗК», Державного концерну «Ядерне паливо», НАК «Нафтогаз «України», ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» та структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом».Нагадуємо, що розслідування за фактом заволодіння коштів ДП «НАЕК «Енергоатом» в розмірі 6,4 млн євро детективи Національного бюро зареєстрували у грудні 2015 року. 25 жовтня екс-народному депутату повідомлено про підозру межах цього провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).Розслідування фактів заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) у розмірі 17,28 млн дол. США детективи НАБУ розпочали у грудні 2015 року. 20 квітня екс-народному депутату, колишньому голові комітету ВР із питань ПЕК, повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч.3 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 255 КК України.В листопаді 2017 року процесуальний керівник — прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури —  прийняв рішення про об’єднання двох зазначених кримінальних проваджень в одне. Наразі в цьому об’єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 11 особам, із яких 5 перебувають у розшуку.
Обвинувальний акт стосовно екс-посадовця ПАТ «ДПЗКУ» скеровано до суду
За результатами досудового розслідування детективами Національного антикорупційного бюро кримінального провадження за фактом здійснення колишнім керівництвом ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ПАТ «ДПЗКУ») умисних службових корупційних злочинів шляхом зловживання своїм службовим становищем та прийняття обіцянки неправомірної вигоди, 4 січня 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальний акт до суду.Обвинуваченому інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України. 4 січня 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальний акт до суду.За даними слідства, екс-посадовець ПАТ «ДПЗКУ» впродовж липня – жовтня 2014 року організував підготовку та укладення зовнішньоекономічних контрактів про продаж сільськогосподарської продукції іноземним суб’єктам господарювання. За дану «послугу» він планував отримати неправомірну вигоду в розмірі понад 660 тисяч доларів США.Через укладені контракти державній компанії завдано збитків на суму понад 1,6 мільярдів гривень: у вигляді неоплати проданої ПАТ «ДПЗКУ» сільськогосподарської продукції у розмірі понад 1,55 млрд грн та внаслідок заниження ціни товару за контрактами на суму понад 45 млн грн.У разі визнання винуватості особи у суді їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років з конфіскацією майна.Детективи НАБУ розпочали розслідування кримінального провадження за вищевказаними фактами у липні 2016 року.
До суду скеровано справу посадовця РДА з Одещини, який самовільно виписував собі надбавки до зарплати
Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування кримінального провадження за фактом здійснення головою Захарівської районної державної адміністрації Одеської області умисного службового корупційного злочину з метою заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем. Посадовцю інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.191 Кримінального кодексу України. 18 грудня 2017 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальний акт до суду.За версією слідства, голова Захарівської РДА Одеської області незаконно, без погодження з головою Одеської обласної державної адміністрації, видав розпорядження про нарахування собі надбавки за інтенсивність праці та надбавки за виконання особливо важливої роботи, внаслідок чого заволодів бюджетними коштами.Досудове розслідування за вказаними фактами детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП розпочали 20 січня 2017 року.У разі визнання винуватості особи у суді їй загрожує максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років та обов’язкове застосування додаткового покарання позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років.
У розтраті понад 58 млн грн підозрюється екс-директор ДП «Луцький КХП N2»
19 грудня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали колишнього директора ДП «Луцький КХП №2» за підозрою у розтраті зерна на суму понад 58, 81 млн грн. Цього ж дня екс-посадовцю повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України.Як встановило слідство, ПАТ «Аграрний фонд» (100% акцій належать державі) у листопаді 2013 року передав збіжжя на відповідальне зберігання до ДП «Луцький КХП №2». Тодішній керівник ДП, без отримання дозволу власника зерна, вирішив відвантажити його комерційним структурам без оплати з їхнього боку. У такий спосіб упродовж квітня-червня 2014 року з елеватора ДП «Луцький КХП №2» було вивезено понад 26 тис. т. зерна, яке належало ПАТ «Аграрний фонд», що завдало підприємству матеріальних збитків на суму понад 58,81 млн грн.Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють із жовтня 2016 року.
До суду скеровано обвинувальний акт стосовно помічниці судді, яка передавала закриту інформацію про клопотання детективів НАБУ
Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами несанкціонованих дій з інформацією, що міститься в автоматизованій системі документообігу суду, вчинених шляхом несанкціонованого доступу до автоматизованої системи документообігу суду та несанкціонованого розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованих системах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.Йдеться про незаконне одержання та розповсюдження інформації щодо клопотань, з якими детективи НАБУ зверталися до Солом’янського районного суду міста Києва.13 грудня Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала обвинувальний акт стосовно помічниці судді та іншого учасника правопорушення – адвоката – до Солом’янського районного суду м. Києва для розгляду по суті.Обом обвинуваченим інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 361-2 та ч. 2 ст. 376-1 Кримінального кодексу України.За версією слідства, у травні-червні 2016 року помічниця судді Солом’янського районного суду міста Києва прийняла пропозицію свого знайомого (адвоката), зацікавленого у перебігу розслідування одного з кримінальних проваджень НАБУ, та почала надавати йому для подальшого інформування третіх осіб відомості про надходження до суду клопотань від детективів Бюро.Якщо ставало відомо про те, що у результаті розгляду клопотань детективів були прийняті судові рішення, помічниця судді за вказівкою адвоката роздруковувала їх із автоматизованої системи документообігу суду та передавала для подальшого несанкціонованого розповсюдження.Оскільки вказана помічниця судді не мала необхідного рівня доступу до автоматизованої системи документообігу суду, вона використовувала логін та пароль іншого працівника суду.Досудове розслідування за вказаними фактами детективи НАБУ розпочали 15 червня 2016 року.Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Голові міського суду Донецької області повідомлено про підозру
15 грудня 2017 року голові одного з міських судів Донецької області повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України («Одержання неправомірної вигоди»). Повідомлення про підозру підписано Заступником Генерального прокурора України — Керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назаром Холодницьким.Також повідомлено про підозру і спільнику голови суду — адвокату, який виконував роль посередника. Його дії кваліфіковано за ч.4, ч. 5 ст. 27, ч.3 ст. 368 КК України .Нагадуємо, що служителя Феміди викрито «на гарячому» і затримано одразу після отримання неправомірної вигоди 14 грудня 2017 року. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Корупцію в Україні долатимемо разом — директор ЛТУ
Корупція є однією з найбільших загроз національній безпеці України. Тому вкрай важливо, аби кожен українець долучився до боротьби з цим явищем. На цьому наголосив директор Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тарас Лопушанський 8 грудня під час конференції Міжнародного фонду «Відродження» на тему «Вибори та антикорупція».Директор теруправління закликав учасників заходу уникати залучення до будь-яких проявів корупції, співпрацювати з правоохоронними органами задля викриття корупціонерів та підтримувати законодавчі ініціативи, потрібні для більш ефективної роботи правоохоронних органів.«Насамперед, наголошую, що кожен громадянин може підписати петицію про створення Антикорупційного суду, яка розміщена на офіційному сайті Верховної Ради України. Антикорупційний суд — це незалежна інституція, якої дуже потребує Україна, адже вона покликана забезпечити неупереджений судовий розгляд справ із викриття корупції на топ-рівні», — наголосив Тарас Лопушанський.Під час заходу директор ЛТУ, з-поміж іншого, також поінформував його учасників про перебіг резонансних розслідувань НАБУ та завдання, які в цьому контексті постають перед територіальними управліннями.
Судді ВАСУ повідомлено про підозру
13 грудня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили одному з суддів Вищого адміністративного суду України про підозру у вчиненні злочину за ст.366-1 Кримінального кодексу України («Декларування недостовірної інформації»). Повідомлення про підозру було погоджено Заступником Генерального прокурора України, Керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назаром Холодницьким.За версією слідства, суддя ВАСУ вніс завідомо недостовірні відомості до щорічних е-декларацій за 2015 та 2016 роки. Йдеться про об’єкти нерухомості (2 квартири у центрі Києва), власниками яких є члени родини підозрюваного і які, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції», мали бути відображені служителем Феміди в його щорічних деклараціях.Детективи НАБУ вважають, що суддя вдався до таких дій умисно, ймовірно, з метою приховування від відповідних державних органів та громадськості свого реального майнового стану та всього наявного у нього та членів його сім’ї нерухомого майна, а також задля реалізації можливості отримати в судовому порядку службового житла у Києві.Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали в квітні 2017 року за власними напрацюваннями, на підставі звернень громадян та публікацій у ЗМІ.Крім того, встановлюються й інші факти можливого недекларування підозрюваним рухомого і нерухомого майна.Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Голову міського суду Донецької області викрито «на гарячому»
14 грудня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро України разом із співробітниками Департаменту захисту економіки Національної поліції у Донецькій області під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили та затримали одразу після отримання неправомірної вигоди голову одного з міських судів Донецької області. Також затримано адвоката, який у вчиненні правопорушення виконував роль посередника.За версією слідства, служитель Феміди разом з адвокатом отримали неправомірну вигоду за винесення рішення про непритягнення фізичної особи до адміністративної відповідальності.Обох осіб затримано у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання про повідомлення затриманим особам про підозру.Слідчі дії з метою встановлення всіх обставин вчинення злочину тривають.Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань детективи НАБУ внесли у листопаді 2017 року на підставі звернення громадян.Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Досудове розслідування у справі про завдання збитків ДП «НВО» Павлоградський хімічний завод» завершено
Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання комерційним директором державного підприємства «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» (далі — ДП «НВО «ПХЗ») своїм службовим становищем, внаслідок чого ДП зазнало збитків у розмірі 7 млн грн. 12 грудня 2017 року обвинувальний акт разом із матеріалами провадження скеровано до Рубіжанського міського суду Луганської області для розгляду по суті.За даними слідства, упродовж 2015 року ДП «НВО «ПХЗ», яке займає суттєву частку на ринку виробництва вибухових речовин, з різних підстав уникало постачання своєї продукції безпосередньо кінцевим споживачам, що спонукало останніх укладати угоди із приватною компанією-посередником, яка продавала продукцію ДП «НВО «ПХЗ». Водночас, як встановило слідство, фактичне постачання продукції кінцевим споживачам здійснювалося ДП «НВО «ПХЗ» напряму, без залучення ресурсів компанії-посередника.Внаслідок дії корупційної схеми ДП «НВО «ПХЗ» зазнало збитків в особливо великих розмірах у вигляді різниці між ціною реалізації продукції посереднику та ціною реалізації цієї ж продукції від посередника кінцевим споживачам, яка відрізнялася майже на 30%.Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють із травня 2017 після отримання провадження від військової прокуратури Південного регіону України.Про підозру комерційному директору ДП «НВО «ПХЗ» повідомлено 19 жовтня 2016 року, 4 жовтня 2017 року детективами НАБУ повідомлено про зміну раніше врученої підозри. Дії посадовця було кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.12 жовтня 2017 року стороні захисту відкрито доступ до матеріалів слідства.Детективи НАБУ продовжують розслідування щодо інших напрямків діяльності ДП «НВО «ПХЗ».Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Розпочався черговий етап е-декларування!
З 1 січня 2018 року розпочався етап подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік. Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) державні службовці, інші суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство.Акцентуємо увагу на тому, що необхідно зробити декларанту.По-перше, перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр).По-друге, перевірити термін дії та працездатність Вашого електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) для роботи з Реєстром. Для отримання інформації про термін дії ЕЦП необхідно завантажити посилений сертифікат особистого ЕЦП з веб-сайту акредитованого центру сертифікації ключів (далі - АЦСК), в якому був отриманий ЕЦП. Після цього натиснути на сертифікат подвійним кліком лівої кнопки миші та у вікні, яке відкрилось, переглянути термін дії сертифікату ЕЦП. Якщо термін дії сертифікату сплинув, скористатись ЕЦП неможливо, тому необхідно звернутись до АЦСК та отримати новий ЕЦП.Після отримання нового ЕЦП необхідно зайти на сторінку входу до Реєстру і скористатись посиланням: «Я загубив/змінив свій приватний ключ». У полі «Поточна електронна адреса» потрібно вказати електронну поштову скриньку, з якою зареєстрований декларант  в Реєстрі, та натиснути кнопку «Вислати код для відновлення». На вказану поштову скриньку надійде лист «Зміна ЕЦП | ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ДЕКЛАРАЦІЙ». Для зміни ЕЦП необхідно перейти за посиланням у листі, після цього у полі АЦСК обрати акредитований центр сертифікації ключів, в якому був отриманий новий ЕЦП, обрати файл нового ЕЦП, вказати пароль від нового ЕЦП та натиснути кнопку «Змінити ЕЦП». Після успішного виконання вказаних дій з’явиться повідомлення про розгляд поданої заявки. Заявки на зміну ЕЦП розглядаються протягом 1 доби у робочий час.
Радимо скористатись рекомендаціями щодо роботи з Реєстром та роз’ясненнями щодо заповнення форми е-декларації або ж відповідями на найчастіші запитання.Національним агентством підготовлено відео-курс з роз'ясненнями щодо заповнення е-декларацій за розділами.Також пропонуємо декілька відповідей на найбільш запитувані останнім часом питання від декларантів, надані Національним агентством.
Щодо розділу 3 «Об`єкти нерухомості» декларації:Згідно з пунктом 2 частини першої статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) у декларації зазначаються відомості про об'єкти нерухомості, що належать суб'єкту декларування та членам його сім'ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право. Такі відомості включають:а) дані щодо виду, характеристики майна, місцезнаходження, дату набуття майна у власність, оренду або інше право користування, вартість майна на дату набуття його у власність, володіння або користування;б) у разі якщо нерухоме майно перебуває у спільній власності, про усіх співвласників такого майна вказуються відомості, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У разі якщо нерухоме майно перебуває в оренді або на іншому праві користування, про власника такого майна також вказуються відомості, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
Чи необхідно зазначати у розділі 3 «Об`єкти нерухомості» декларації інформацію про об’єкти нерухомості за зареєстрованим місцем проживання та місцем фактичного проживання суб’єкта декларування?Закон передбачає обов’язок зазначати в декларації усі об’єкти, які належать суб’єкту декларування або члену його сім’ї на праві користування. Такими правами користування можуть бути: оренда, сервітути, право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій), утримання, застава, користування на підставі довіреності, у тому числі генеральної довіреності, інші права, передбачені законом.Відповідно до вимог Закону суб’єкт декларування повинен задекларувати усі об’єкти нерухомості незалежно від їх вартості, що належать йому на праві власності, знаходяться у нього на праві оренди чи іншого права користування станом на останній день звітного періоду (31 грудня звітного року для щорічної декларації).Відповідно до статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» місце  проживання  –  житло,  розташоване  на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також  спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.   Реєстрація – внесення інформації до реєстру територіальної громади,  документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця  перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного  державного  демографічного  реєстру  в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.Відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», для оформлення реєстрації необхідно документи, що підтверджують право особи на проживання в даному приміщенні. Це можуть бути документи на право власності, рішення суду про надання права на користування житловим приміщенням, договір оренди або інші документи. У разі якщо таких документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки за згодою власника житла (якщо власників кілька – за згодою всіх власників).Якщо зареєстроване місце проживання особи знаходиться в помешканні, право власності яке їй не належить, при реєстрації власник повинен був дати згоду на реєстрацію та проживання цієї особи в зазначеному помешканні, а тому в декларації це помешкання необхідно зазначити у розділі 3 «Об`єкти нерухомості», тип права – право користування у зв’язку з реєстрацією місця проживання.Крім того, у розділі 3 «Об`єкти нерухомості» декларації необхідно зазначати інформацію про об’єкти нерухомості, де фактично проживає суб’єкт декларування, навіть якщо такі об’єкти нерухомого майна не належать на праві власності суб’єкту декларування.При цьому, якщо інформацію про зареєстроване місце проживання або місце фактичного проживання було зазначено у розділі 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування» декларації, відповідну інформацію необхідно дублювати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації.Звертаємо увагу на необхідність заповнення інформації про всіх співвласників об’єктів нерухомого майна, якщо таке нерухоме майно перебуває у спільній власності.У декларації зазначаються відомості про об'єкти нерухомості, що знаходяться у членів сім’ї суб’єкта декларування в оренді чи на іншому праві користування.
 
Е-Декларування;Чи слід декларувати об’єкти нерухомого майна, якщо суб’єкт декларування користувався ними упродовж року, але станом на 31 грудня вже не користується?
Нерухомість, об’єкти незавершеного будівництва декларуються відповідно до їх наявності станом на останній день звітного періоду.Наприклад, при поданні щорічної декларації, якщо зазначені об’єкти станом на 31 грудня попереднього року не перебувають у володінні, користуванні або власності суб’єкта декларування або членів його сім’ї, то вони не повинні відображатися в декларації, навіть якщо вони перебували на такому праві упродовж певного часу у звітному періоді.
Е-Декларування;Чи необхідно суб'єкту декларування, який зареєстрований як фізична особа-підприємець, у декларації зазначати інформацію про дохід, отриманий від підприємницької діяльності,  інформацію про поворотну фінансову допомогу та подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані?
Відповідно до положень частини другої  статті 52 Закону суб'єкт декларування зобов'язаний подати повідомлення у разі отримання ним доходу (незалежно від того, чи є він оподатковуваним) на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.Крім того, якщо кредит, позика, поворотна безвідсоткова фінансова допомога (позичка) тощо були отримані суб'єктом декларування або членом його сім'ї  упродовж звітного року, то вони повинні бути відображені в розділі «Доходи, у тому числі подарунки» як «Інші доходи» (із зазначенням, про який саме дохід йдеться). Якщо такий кредит, позика тощо були дійсними, тобто не сплачені повною мірою станом на останній день звітного періоду, то вони повинні бути додатково відображені у розділі «Фінансові зобов'язання», незалежно від того, чи були вони отримані у звітному періоді.
Е-декларування 2018: НАЗК оприлюднило рекомендації для декларантів
1 січня 2018 року розпочався черговий етап подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік. Декларацію слід подати до 1 квітня шляхом заповнення визначеної форми на офіційному веб-сайті НАЗК

Перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у Вашому персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр).

Відповідно до Указу Президента України від 15.05.2017 №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» доступ до окремих поштових серверів у домені .ru обмежений.
У зв’язку з цим для роботи з Реєстром (отримання повідомлень, підтвердження зміни електронного цифрового підпису тощо) слід використовувати поштові скриньки, які не підпадають під зазначені обмеження (наприклад: ukr.net, i.ua, email.ua, gmail.com тощо).
Якщо Ваша електронна поштова скринька підпадає під обмеження, то для її зміни у персональному кабінеті Реєстру необхідно створити (або використовувати іншу) особисту поштову скриньку. Після цього слід авторизуватися в Реєстрі за адресою: https://portal.nazk.gov.ua за допомогою власного електронного цифрового підпису, перейти у вкладку «Мій профіль», натиснути кнопку «Змінити контактні дані», у полі «Новий E-mail» вказати нову поштову скриньку та натиснути кнопку «Змінити E-mail».
На нову поштову скриньку надійде лист «Зміна E-mail | ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ДЕКЛАРАЦІЙ». Для зміни E-mail перейдіть за посиланням у листі,  повторно здійсніть вхід у Ваш персональний кабінет та перевірте вкладку «Мій профіль». У полі «E-mail» повинна бути зазначена вже змінена електронна поштова скринька.
Звертаємо увагу! Для зміни електронної поштової скриньки у Вашому персональному кабінеті Реєстру не потрібно отримувати новий ЕЦП.

Перевірити термін дії та працездатність Вашого електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) для роботи з Реєстром.

Для отримання інформації про термін дії ЕЦП треба завантажити посилений сертифікат особистого ЕЦП з веб-сайту акредитованого центру сертифікації ключів (далі — АЦСК), в якому ви отримали ЕЦП. Після цього натиснути на сертифікат подвійним кліком лівої кнопки миші та у вікні, яке відкрилось, переглянути термін дії сертифікату ЕЦП. Необхідно, щоб на дату подання електронних документів до Реєстру сертифікат ЕЦП був діючий. У разі, якщо термін дії сертифікату сплинув, Ви не зможете користуватись ЕЦП, в тому числі подавали електронні документи до Реєстру. Тоді вам необхідно звернутись до АЦСК та отримати новий ЕЦП. Зазначаємо, що Національне агентство не є АЦСК. З переліком АЦСК ви можете ознайомитись на сторінці https://portal.nazk.gov.ua у полі: “АЦСК”.
Після отримання нового ЕЦП Вам необхідно зайти на сторінку входу до Реєстру  і скористатись посиланням: «Я загубив/змінив свій приватний ключ». У полі «Поточна електронна адреса» вказати електронну поштову скриньку, з якою ви зареєстровані в Реєстрі, та натиснути кнопку «Вислати код для відновлення». На вказану поштову скриньку надійде лист «Зміна ЕЦП | ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ДЕКЛАРАЦІЙ». Для зміни ЕЦП необхідно перейти за посиланням у листі, після цього у полі АЦСК обрати акредитований центр сертифікації ключів, в якому ви отримали новий ЕЦП, обрати файл нового ЕЦП, вказати пароль від нового ЕЦП та натиснути кнопку «Змінити ЕЦП». Після успішного виконання вказаних дій з’явиться повідомлення про розгляд вашої заявки. Заявки на зміну ЕЦП розглядаються протягом 1 доби у робочий час. Ви можете здійснити спробу входу до Реєстру з новим ЕЦП через вказаний час та не очікувати листа з подальшими інструкціями.
Для перевірки працездатності ЕЦП Ви можете скористатись online-сервісом накладання ЕЦП на електронні документи за посиланням: https://ca.informjust.ua Результатом успішної перевірки буде повідомлення: «ПІДПИС НАКЛАДЕНО УСПІШНО, ЦІЛІСНІСТЬ ДАНИХ ПІДТВЕРДЖЕНО».
Якщо при накладанні електронного цифрового підпису виникає помилка, слід звернутись до акредитованого центру сертифікації ключів, який вам видав ЕЦП.
Виконавши запропоновані дії, ви завчасно підготуєтесь до чергового етапу декларування в Україні, чим полегшите собі роботу з Реєстром.
Також нагадуємо, що на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції https://nazk.gov.ua у розділі «Декларування» ви можете ознайомитись із Рекомендаціями при роботі з Реєстром.
У разі виникнення проблем технічного характеру Ви можете звернутись до служби технічної підтримки за тел.: +38(044)200-06-94 або адресою електронної пошти support@nazk.gov.ua, при цьому:

направляйте електронний лист з вашої персональної електронної поштової скриньки, яка зазначена при реєстрації;
у темі листа зазначайте суть вашого питання;
у листі необхідно зазначити ваше П.І.Б., реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН) та викласти суть питання, за необхідності до листа додати скріншоти (зображення екрана) з вашою помилкою.

Черговий етап е-декларування розпочався і триватиме до 1 квітня, - НАЗК
 
Зокрема, е-декларації зобов'язані до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства за минулий рік за спеціальною формою Президент, голова ВРУ, прем'єр-міністр, всі прем'єри та віце-прем'єр, глава СБУ, Генпрокурор, голова Нацбанку, керівники інших органів влади.
Також до переліку тих, хто зобов'язаний подавати е-декларації, належать керівники та члени органів управління ГО, які працюють у галузі запобігання корупції. Згідно зі змінами до закону, вони мають подавати свої декларації з початку 2018 року.
Також вказується, що декларації мають подати депутати місцевих рад, керівники державних підприємств та інші чиновники, які не подавали е-декларації восени 2016 року.
Крім того, в повідомленні НАЗК є поради, як можна полегшити роботу з Реєстром декларацій, зокрема про перевірку налаштування пошти, електронного цифрового підпису.
Нагадаємо, запуск системи електронного декларування, завдяки якій суспільство може контролювати чиновників, які працюють за гроші платників податків, був однією з умов для запровадження безвізового режиму ЄС.
Система електронного декларування запрацювала у повному режимі 1 вересня 2016 року, а її робота не була бездоганною - під час кожного періоду подачі декларацій у НЗК у системі траплялися збої. Чиновники скаржилися, що не можуть заповнити е-декларації на сайті НЗК, оскільки Єдиний державний реєстр декларацій працював несправно.
Міністерство юстиції натомість звинуватило Національне агентство з питань запобігання корупції в руйнуванні антикорупційної реформи через збої в системі е-декларування. НАЗК після цього звернулося з позовом до "Українських спецсистем", в якому закликало проводити цілодобову роботу із забезпечення функціонування системи е-декларування. Однак у листопаді глава НЗК Наталія Корчак знову заявила, що її турбує питання, чи працюватиме реєстр під час наступної подачі декларацій.
З 1 січня 2018 року стартувала кампанія декларування доходів
 
Цього року громадяни звітуються про доходи за минулий рік за новою формою декларації, - наголошують в  ДФС у Волинській області.
Як змінилася нова форма декларації про доходи - читайте в аналітиці від редакції та роз'ясненні ДФСУ.
Заповнити і подати декларацію можна до 1 травня 2018 року в податковій інспекції за місцем реєстрації.
Податківці звертають увагу, що до доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать:

доходи , з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;
доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);
спадок  від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;
доходи від продажу інвестиційних активів;
іноземні доходи.

Щоб виконати свій  конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію громадянам треба звернутися в Центри обслуговування платників, або ж у відділення ДПІ, що є у кожному з районних центрів. Саме тут фахівці ДФС нададуть необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.
Е-декларування 2018 стартувало. Що робити, коли загубили ключ ЕЦП
Управління Держпраці у Полтавській області нагадує, що з 01.01.2018 по 01.04.2018 проходить черговий етап подання е-декларацій. Держпраці рекомендує суб’єктам декларування: перевірте адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Реєстр). Для роботи з Реєстром (отримання повідомлень, підтвердження зміни електронного цифрового підпису тощо) використовуйте поштові скриньки, які не знаходяться у доменній зоні “.ru” (наприклад: ukr.net, i.ua, email.ua, gmail.com тощо). за необхідності зміни електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП), зайдіть на сторінку входу до Реєстру https://portal.nazk.gov.ua та скористайтесь посиланням: «Я загубив/змінив свій приватний ключ». У полі «Поточна електронна адреса» вкажіть електронну поштову скриньку, з якою Ви зареєстровані в Реєстрі, та натисніть кнопку «Вислати код для відновлення». На вказану поштову скриньку надійде лист «Зміна ЕЦП | ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ДЕКЛАРАЦІЙ». Перейдіть за посиланням у листі, у полі АЦСК оберіть акредитований центр сертифікації ключів, в якому Ви отримали новий ЕЦП, оберіть файл нового ЕЦП, вкажіть пароль від нового ЕЦП та натисніть кнопку «Змінити ЕЦП». Після цього отримаєте повідомлення про розгляд заявки. Заявки на зміну ЕЦП розглядають протягом 1 доби у робочий час. Ви можете спробувати ввійти до Реєстру з новим ЕЦП через вказаний час та не очікувати листа з подальшими інструкціями.
Е-декларування 2018. Що нового?
Відповідно до статті 45 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон) державні службовці, інші суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство.Акцентуємо увагу на тому, що необхідно зробити декларанту.По-перше, перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр).
По-друге, перевірити термін дії та працездатність Вашого електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) для роботи з Реєстром. Для отримання інформації про термін дії ЕЦП необхідно завантажити посилений сертифікат особистого ЕЦП з веб-сайту акредитованого центру сертифікації ключів (далі – АЦСК), в якому був отриманий ЕЦП. Після цього натиснути на сертифікат подвійним кліком лівої кнопки миші та у вікні, яке відкрилось, переглянути термін дії сертифікату ЕЦП. Якщо термін дії сертифікату сплинув, скористатись ЕЦП неможливо, тому необхідно звернутись до АЦСК та отримати новий ЕЦП.Після отримання нового ЕЦП необхідно зайти на сторінку входу до Реєстру https://portal.nazk.gov.ua  і скористатись посиланням: “Я загубив/змінив свій приватний ключ”. У полі “Поточна електронна адреса” потрібно вказати електронну поштову скриньку, з якою зареєстрований декларант  в Реєстрі, та натиснути кнопку “Вислати код для відновлення”. На вказану поштову скриньку надійде лист “Зміна ЕЦП | ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ДЕКЛАРАЦІЙ”. Для зміни ЕЦП необхідно перейти за посиланням у листі, після цього у полі АЦСК обрати акредитований центр сертифікації ключів, в якому був отриманий новий ЕЦП, обрати файл нового ЕЦП, вказати пароль від нового ЕЦП та натиснути кнопку “Змінити ЕЦП”. Після успішного виконання вказаних дій з’явиться повідомлення про розгляд поданої заявки. Заявки на зміну ЕЦП розглядаються протягом 1 доби у робочий час.Щодо розділу 3 “Об’єкти нерухомості” декларації:Згідно з пунктом 2 частини першої статті 46 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон) у декларації зазначаються відомості про об’єкти нерухомості, що належать суб’єкту декларування та членам його сім’ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право.Такі відомості включають:а) дані щодо виду, характеристики майна, місцезнаходження, дату набуття майна у власність, оренду або інше право користування, вартість майна на дату набуття його у власність, володіння або користування;б) у разі якщо нерухоме майно перебуває у спільній власності, про усіх співвласників такого майна вказуються відомості, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. У разі якщо нерухоме майно перебуває в оренді або на іншому праві користування, про власника такого майна також вказуються відомості, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.Чи необхідно зазначати у розділі 3 “Об’єкти нерухомості” декларації інформацію про об’єкти нерухомості за зареєстрованим місцем проживання та місцем фактичного проживання суб’єкта декларування?Закон передбачає обов’язок зазначати в декларації усі об’єкти, які належать суб’єкту декларування або члену його сім’ї на праві користування. Такими правами користування можуть бути: оренда, сервітути, право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій), утримання, застава, користування на підставі довіреності, у тому числі генеральної довіреності, інші права, передбачені законом.Відповідно до вимог Закону суб’єкт декларування повинен задекларувати усі об’єкти нерухомості незалежно від їх вартості, що належать йому на праві власності, знаходяться у нього на праві оренди чи іншого права користування станом на останній день звітного періоду (31 грудня звітного року для щорічної декларації).Відповідно до статті 3 Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” місце  проживання  –  житло,  розташоване  на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також  спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.Реєстрація – внесення інформації до реєстру територіальної громади,  документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця  перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного  державного  демографічного  реєстру  в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.Відповідно до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, для оформлення реєстрації необхідно документи, що підтверджують право особи на проживання в даному приміщенні. Це можуть бути документи на право власності, рішення суду про надання права на користування житловим приміщенням, договір оренди або інші документи. У разі якщо таких документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки за згодою власника житла (якщо власників кілька – за згодою всіх власників).Якщо зареєстроване місце проживання особи знаходиться в помешканні, право власності яке їй не належить, при реєстрації власник повинен був дати згоду на реєстрацію та проживання цієї особи в зазначеному помешканні, а тому в декларації це помешкання необхідно зазначити у розділі 3 “Об`єкти нерухомості”, тип права – право користування у зв’язку з реєстрацією місця проживання.Крім того, у розділі 3 “Об`єкти нерухомості” декларації необхідно зазначати інформацію про об’єкти нерухомості, де фактично проживає суб’єкт декларування, навіть якщо такі об’єкти нерухомого майна не належать на праві власності суб’єкту декларування.При цьому, якщо інформацію про зареєстроване місце проживання або місце фактичного проживання було зазначено у розділі 2.1 “Інформація про суб’єкта декларування” декларації, відповідну інформацію необхідно дублювати у розділі 3“Об’єкти нерухомості” декларації.Звертаємо увагу на необхідність заповнення інформації про всіх співвласників об’єктів нерухомого майна, якщо таке нерухоме майно перебуває у спільній власності.У декларації зазначаються відомості про об’єкти нерухомості, що знаходяться у членів сім’ї суб’єкта декларування в оренді чи на іншому праві користування.Чи слід декларувати об’єкти нерухомого майна, якщо суб’єкт декларування користувався ними упродовж року, але станом на 31 грудня вже не користується?Нерухомість, об’єкти незавершеного будівництва декларуються відповідно до їх наявності станом на останній день звітного періоду.Наприклад, при поданні щорічної декларації, якщо зазначені об’єкти станом на 31 грудня попереднього року не перебувають у володінні, користуванні або власності суб’єкта декларування або членів його сім’ї, то вони не повинні відображатися в декларації, навіть якщо вони перебували на такому праві упродовж певного часу у звітному періоді.Чи необхідно суб’єкту декларування, який зареєстрований як фізична особа-підприємець, у декларації зазначати інформацію про дохід, отриманий від підприємницької діяльності,  інформацію про поворотну фінансову допомогу та подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані?Відповідно до положень частини другої  статті 52 Закону суб’єкт декларування зобов’язаний подати повідомлення у разі отримання ним доходу (незалежно від того, чи є він оподатковуваним) на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.Крім того, якщо кредит, позика, поворотна безвідсоткова фінансова допомога (позичка) тощо були отримані суб’єктом декларування або членом його сім’ї  упродовж звітного року, то вони повинні бути відображені в розділі “Доходи, у тому числі подарунки” як “Інші доходи” (із зазначенням, про який саме дохід йдеться). Якщо такий кредит, позика тощо були дійсними, тобто не сплачені повною мірою станом на останній день звітного періоду, то вони повинні бути додатково відображені у розділі “Фінансові зобов’язання”, незалежно від того, чи були вони отримані у звітному періоді.
В Україні розпочався новий етап е-декларування
"З 1 січня 2018 почався етап подання декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік", - йдеться в повідомленні.
У відомстві нагадали, що термін подачі е-декларацій за 2017 року триватиме до 1 квітня.
Декларації зобов'язані подати державні службовці (президент, члени уряду, народні депутати, депутати місцевих рад та інші посадові особи місцевого самоврядування), військові чиновники, судді, керівники підрозділів Національного антикорупційного бюро, СБУ, прокуратури та інших відомств.Нагадаємо, раніше НАЗК розпочало перевірку 19 декларацій посадовців, серед яких нардеп, суддя ВССУ та заступника мера Дніпра.
Алгоритм складання нової декларації з плати за землю від ДФС
Чечелівська ДПІ нагадує, що наказом Мінфіну від 23.01.2017 р. №9 було внесено зміни до декларації з плати за землю  (земельний податок та/або на плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). З 2018 року платники податків повинні подавати звітність з плати за землю за новою формою.
У новій формі декларації, зокрема:змінено кол. 8 розрахунків суми земельного податку та орендної плати – розмежовано одиниці виміру (га/кв. м), які зазначаються у витягах про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, що надаються Держгеокадастром;уточнено кол. 10 розрахунків суми земельного податку та орендної плати - доповнено словами «одиниці площі», тобто для розрахунку суми податкового зобов'язання застосовується нормативна грошова оцнка одиниці земельної ділянки, а не усієї земельної ділянки; інформація щодо категорії/цільового призначення земельної ділянки зазначається відповідно до Класифікатора видів цільового призначення земель, затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 р. № 548.
Індекс споживчих цін за 2017 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100%.
Терміни подання декларації з податку на прибуток у 2018 році
Відповідно до п. 137.4  ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток, крім випадків, передбачених п. 137.5  ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.
Пунктом 137.5 ПКУ встановлено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;виробників сільськогосподарської продукції;платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн грн. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.
Згідно з п. 49.18 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (пп. 49.18.2 ПКУ);календарному року для платників податку на прибуток для податкової декларації, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.6 ПКУ);календарному року, крім випадків, передбачених пп. 49.18.4 та 49.18.5 ПКУ – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.3 ПКУ).
Помилково складену податкову накладну не потрібно відображати в декларації з ПДВ
ДФСУ у листі від 29.12.2017 р. №3225/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що обсяги постачання товарів/послуг і сума ПДВ, указані в податковій накладній, яка складена без факту здійснення господарської операції, не підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ.А отже, розрахунок коригування до податкової накладної, складений без факту здійснення господарської операції, також не підлягає відображенню в декларації з ПДВ.
Отримали подарунок за кордоном - подайте декларацію в Україні
Оподаткування доходів фізосіб регламентується розділом IV Кодексу, пп. 162.1.1 якого встановлено, що платниками податку є, зокрема, фізособи - резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.Іноземні доходи - це доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України, які є об’єктом оподаткування резидента (пп. 163.1.3 ПКУ).Згідно з пп. 14.1.55 ПКУ дохід, отриманий з джерел за межами України, - будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, зокрема у вигляді подарунку.Порядок оподаткування іноземних доходів передбачено п. 170.11 ПКУ. Підпунктом 170.11.1 ПКУ визначено, що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою 18%, визначеною п. 167.1 ПКУ. А що, як з вартості такого податку фізособа-резидент вже сплатила податок за кордоном? Подвійного оподаткування в цьому випадку не буде. Абзацом першим пп. 170.11.2 ПКУ встановлено, що у разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.Відповідно до п. 13.4 ПКУ суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні. Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.5 ПКУ).Також зазначений дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень ПКУ).Ставка військового збору становить 1,5% об’єкта (а не бази!) оподаткування ПДФО.Отже, платник податку, що отримує іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів (із правом на зменшення ПДФО на суму податку, сплаченого з цього доходу за кордоном).
Декларація з транспортного податку подається до 20 лютого за новою формою
Чечелівська ДПІ повідомляє, що з 1 січня 2018 року діє оновлена форма Податкової декларації з транспортного податку (затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №415).Нагадаємо, що зміни, внесені до декларації, зумовлені набранням чинності Закону №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», яким змінена редакція пп.267. 2.1 ПКУ у частині визначення об’єкта оподаткування транспортним податком. Зокрема, декларацію доповнено наступними показниками:Міжнародний ідентифікаційний номер транспортного засобу (VIN-код);тип пального.Податкову декларацію з транспортного податку подають платники транспортного податку – виключно юрособи. Вони самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування Декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
Граничні строки подання декларації про доходи у 2018 році
Хто та в які терміни повинен подавати декларацію у 2018 році:
1) ФОП (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)  –  40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2017 рік – 09.02.2018 р.;Важливо! Фізичні особи-підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) в річній податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.2) ФОП, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням,  – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності; Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.3) Громадяни, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 1 травня року, що настає за звітним.Важливо! Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.4) Громадяни, які мають право на податкову знижку – по 31.12.2018 р. (включно).5) Фізособи -  платники податку-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Також нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено ПДФО та військовий збір, тощо;від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;інвестиційного доходу;іноземного доходу;та в інших передбачених ПКУ випадках.
Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника ПДФО щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.
Новації січня: що і для кого зміниться?
1) Найважливіше з 1 січня - новий розмір мінімальної зарплати та усіх показників, що з нею пов'язані, податкові зміни та зміни до Закону про бухоблік
1 січня 2018 року набрали чинності 28 важливих для платників податків (і не тільки) Законів. Зокрема:Держбюджет-2018 та нові розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та всіх показників, з ними пов'язаних. Також про наслідки зміни цих показників для бізнесу читайте в аналітиці;зміни до Закону про бухоблік,зміни до Податкового кодексу (зокрема, призупинення блокування ПН/РК),нове НП(С)БО в державному секторі тощо.
2) Мораторій на перевірки продовжено до кінця 2018 року!
Законом про держбюджет-2018, серед іншого, продовжено мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності продовжено до 31 грудня 2018 року.  Можна радіти, якби не одне «але»: з 2018 року Кабмін буде вирішувати, на які контролюючі органи мораторій не буде поширюватися. Тому тільки після появи відповідної Постанови КМУ можна буде чітко сказати, чи поширюється мораторій на перевірки ДФС, чи ні. 
 
3) Змінено розміри деяких соціальних виплат
Як нові розміри прожиткового мінімуму та  мінімальної зарплати вплинуть на розміри соціальних виплат, мінімальних пенсій, а також податкової соцпільги -  читайте у статті.
 
4)  З 1 січня 2018 року зросли штрафи за порушення трудового законодавства та оплати праці 
З 1 січня 2018 року зі зміною мінімальної зарплати змінився й розмір фінансових санкцій. Наприклад, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (наказу) може коштувати 128 690 грн, а за недопуск до проведення перевірки можуть оштрафувати аж на 372 300 грн. Про ці та інші розміри штрафів за порушення трудового законодавства - читайте у роз'ясненні Держпраці.
 
5) З 1 січня вступають в силу деякі норми пенсійної реформи
З 1 січня 2018 року в Україні збільшується мінімальний необхідний стаж роботи для отримання пенсії за віком - з 15 до 25 років. 
 
 
6) Cтартувала компанія декларування доходів за 2017 рік
З 1 січня 2018 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну декларацію про доходи (до слова - за новою формою!). Хто повинен задекларувати свої доходи та як змінилась сама форма декларації.
 
7) Індексація зарплати - нюанси у січні
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне щомісячне роз'яснення щодо особливостей індексації зарплати. Так, у січні 2018 року потрібно буде індексувати зарплату за коефіцієнтами грудня 2017 року. 
 
8) Діють оновлені форми деяких декларацій та звітів
З 01.01.2018 року запроваджено оновлені форми звітності: декларація про доходи, декларація з транспортного податку, декларація з плати за землю, Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва  та Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.
 
9) У 2018 році зростуть ціни на електроенергію
Відповідне рішення НКРЕКП передбачає двоетапне зростання вартості електроенергії на 9,5% з 1 січня 2018 року та з 1 квітня ще на 6,1%. Тобто сумарно зростання становитиме 15,6%. 
 
10) З 1 січня 2018 року ПДВ на постачання та ввезення медвиробів - 7%
Як повідомляє Офіс великих платників податків ДФСУ, з 1 січня 2018 року операції з постачання та ввезення на митну територію України медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Украї­ні, оподатковуватимуться ПДВ у розмірі 7% замість 20%
 
11) Cкасовано окремі вимоги до банків щодо проведення ними валютних операцій клієнтів 
Зокрема, відміняється обов’язкове засвідчення печаткою копій документів, наданих клієнтами до банку для здійснення валютних операцій. Це передбачено постановою НБУ від 21.12.2017 р. №135 , яка набрала чинності 1 січня 2018 року. 
 
12) З 1 січня  2018 року Нацбанк здійснюватиме щорічну оцінку стійкості банків
Відповідне Положення про здійснення оцінки стійкості банків та банківської системи України затверджене постановою НБУ від 22.12.2017 року №141. Оцінка здійснюватиметься кожного року за станом на 01 січня, починаючи з 01 січня 2018 року. 
 
13) Спрощено умови проведення торгівлі іноземною валютою для банків та міжнародних фінансових організацій
Нацбанк відповідно до Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року та з урахуванням численних пропозицій, що надійшли від учасників ринку, спростив умови торгівлі іноземною валютою, у тому числі для проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі. Постанова НБУ від 26.12.2017 р. №143, якою внесено ці зміни, набрала чинності  2 січня 2018 року. 
 
14) З 2 січня - новий порядок обміну інформацією між  Мінфіном та Пенсійним фондом
Постановою ПФУ від 04.10.2017 р.  №21-1, наказом Мінфіну від 04.10.2017 р.  №830 затверджено Порядок обміну інформацією між Міністерством фінансів України та Пенсійним фондом України для здійснення верифікації і моніторингу достовірності інформації, поданої фізичними особами. Якою інформацією будуть обмінюватись Мінфін та Пенсійний фонд .
15)  З 3 січня - нові рахунки для новоутворених територіальних громад
Деякі регіональні ДФС повідомили, що у зв’язку з об’єднанням у 2017 році територіальних громад сіл, селищ, міст змінено реквізити рахунків для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад в частині податків і зборів, що зараховуються до місцевих бюджетів. 
16)   Звітність у січні 2018 року
Подання звітності у новому році розпочнеться зі звітності до Держстату: 2 січня - форма №24-сг,  4 січня - форми №1-опт, 51-авто, №1-П і т.д. Про терміни подання ми неодмінно надалі будемо вас повідомляти заздалегідь у щоденних розсилках.А от перший робочий день після свят (9 січня, вівторок) є граничним терміном подання до податкової служби звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за грудень 2017 року.
 22 cічня - граничний термін подання звітності за грудень 2017 року, а 30 січня - останній день сплати податків та зборів за грудень.
 
Громадянам, котрі у 2017 році отримали доходи, з яких не було сплачено податки, варто подбати про подання річної податкової декларації
Заповнити і подати декларацію можна до 1 травня 2018 року в податковій інспекції за місцем реєстрації.
Податківці звертають увагу, що до доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать:доходи , з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);спадок  від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;доходи від продажу інвестиційних активів;іноземні доходи.
Щоб виконати свій  конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію громадянам треба звернутися в Центри обслуговування платників, або ж у відділення ДПІ, що є у кожному з районних центрів. Саме тут фахівці ДФС нададуть необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.
Нарахування ЄСВ у 2018 році;Сплата ЄСВ головою фермерського господарства
Чи підлягає голова фермерського господарства (платник єдиного податку третьої групи за ставкою 5 %, без найманих працівників) загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у 2018 р. і відповідно чи є обов’язком для нього сплата єдиного внеску?
Так, голова фермерського господарства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, але як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування та має обов'язок сплати єдиного внеску до 20 числа місяця, що настає після закінчення кварталу.
Нарахування ЄСВ у 2018 році;Фермерське господарство без працівників та доходу
Чи потрібно сплачувати єдиний внесок та подавати звітність за 2017 р. фермерському господарству, якщо за цей період не було найманих працівників та був відсутній дохід від господарської діяльності, а також голові фермерського господарства не нараховувалася заробітна плата?
Пунктом 11 розділу ІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загально­обов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну України від 14.04.2015 р. № 435, визначено, що якщо юридичні особи або фізичні особи — підприємці не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт за найманих працівників до органів доходів і зборів ними не подається. Оскільки відсутні нарахування заробітної плати, обов’язок щодо нарахування та сплати єдиного внеску відсутній.
Нарахування ЄСВ у 2018 році;Сплата ЄСВ «незалежником», який є найманим працівником
Чи зобов’язана фізична особа, яка зареєстрована як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат), сплачувати за себе ЄСВ і при цьому така особа (згідно з пп. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу) не є ФОП, не має найманих працівників, але сама є найманим працівником, працює на посаді юриста повний робочий день у юридичної особи (ТОВ) і остання як податковий агент сплачує ЄСВ за фізичну особу?
Осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або осіб, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подіб­ну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності, визначено платниками єдиного внеску (п. 5 частини першої ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», далі —  Закон про ЄСВ).
Базою нарахування єдиного внеску для таких платників є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.
У разі якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (абзац другий п. 2 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ).
З 01.01.2018 р. особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
Визначення бази нарахування єдиного внеску для зазначених платників у разі відсутності доходу (прибутку) у звітному році є обов’язковим згідно з нормами п. 2 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ.
Отже, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками єдиного внеску за себе незалежно від того, чи є такі особи одночасно найманими працівниками в межах такої діяльності або підприємцями.
 
Нарахування ЄСВ у 2018 році;ЄСВ за членів фермерського господарства — найманих працівників
Члени фермерського господарства мають основне місце роботи на підприємстві. Який порядок сплати ними ЄСВ у 2018 р. як членів фермерського господарства?
Обов’язку щодо сплати ними єдиного внеску немає. Пунктом 51 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ чітко визначено, що платниками єдиного внеску є члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Тобто якщо члени фермерського господарства мають основне місце роботи на підприємстві, то за них роботодавцем сплачується єдиний внесок, який нараховується на заробітну плату таких осіб.
 
Нарахування ЄСВ у 2018 році;Члени фермерських господарств є підприємцями. Чи сплачується ЄСВ за кожного з них у такому випадку? Чи нараховується та сплачується ЄСВ за найманого працівника, який є пенсіонером за віком? Чи потрібно нараховувати ЄСВ у разі якщо працівником не відпрацьовано жодного дня за місяць?  Чи потрібно сплачувати ЄСВ пенсіонеру МВС України за вислугою років, який одночасно є приватним підприємцем  третьої групи? Яку суму єдиного внеску потрібно сплачувати фізичним особам — підприємцям, віднесеним до першої групи платників єдиного податку за 2017 р.?
 
У п. 51 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ зазначено, що платниками єдиного внеску є члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Члени фермерських господарств, які є підприємцями, не мають окремого обов’язку щодо сплати єдиного внеску, оскільки вони належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.
 Роботодавці нараховують єдиний внесок на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат. При цьому до зазначених виплат застосовується ставка 22 %. Отже, пільг щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату пенсіонерів, які є найманими працівниками, Законом про ЄСВ не передбачено.
Не потрібно, оскільки частиною другою ст. 9 Закону про ЄСВ визначено, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які згідно із цим Законом нараховується єдиний внесок. Якщо працівнику в місяці, в якому він не працював, не нараховувалися будь-які виплати, то в такому випадку відсутня база нарахування єдиного внеску, а отже, єдиний внесок не нараховується.
Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону про ЄСВ з 01.01.2018 р. особи, які досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон про пенсійне страхування) (60 років), звільняються від обов’язку сплати єдиного внеску за себе.
 
Сума єдиного внеску для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у пп. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу, за 2017 р. не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється згідно зі ст. 24 Закону про пенсійне страхування, пропорційно до сплаченого єдиного внеску (п. 3 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ).Мінімальним страховим внеском є сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати та розміру внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ).Єдиний внесок для фізичних осіб — підприємців, віднесених до першої групи платників єдиного податку, встановлюється у розмірі 22 % до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування єдиного внеску.Оскільки з 01.01.2017 р. розмір мінімальної заробітної плати становив 3 200 грн, то протягом 2017 р. розмір мінімального страхового внеску становив 704 грн (3 200 грн х 22 %).Отже, за 2017 р. сума єдиного внеску для фізичних осіб — підприємців, віднесених до першої групи платників єдиного податку, має становити не менше ніж 352 грн ((3 200 грн х 22 %) х 0,5) за місяць.Звертаємо увагу, що 19.01.2018 р. — граничний термін сплати єдиного внеску за ІV квартал 2017 р.З 01.01.2018 р. норму щодо права на сплату 0,5 мінімального страхового внеску скасовано. Платниками, віднесеними до першої групи платників єдиного податку, визначених у пп. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу, єдиний внесок сплачується у розмірі не менше мінімального страхового внеску (819,06 грн за місяць). Відповідно періоди здійснення підприємницької діяльності «єдинників» першої групи зараховуватимуться до страхового стажу, як і у решти підприємців, у повному розмірі.
Пенсійний фонд про зміни у пенсійному забезпеченні громадян з 1 січня 2018 року
З 1 січня 2018 року Пенсійним фондом України відповідно до Закону № 2148-VIII  проведені перерахунки пенсій, а саме:-   особам, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлено в розмірі 40% мінімальної заробітної плати (1489,20 грн). Мінімальна заробітна плата, визначена законом про Державний бюджет України на 2018 рік становить 3723 грн;-   проведено перерахунки раніше призначених пенсій шляхом встановлення максимального розміру пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) на рівні десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність – 13730 грн.
 Зміни у призначенні пенсій.Починаючи з 1 січня цього року право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 25 років мають чоловіки після досягнення ними віку 60 років та жінки після досягнення ними:58 років – які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року;58 років 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року;59 років - які народилися з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року;59 років 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року;60 років - які народилися з 1 квітня 1961 року по 31 грудня 1961 року.
Наявність необхідного страхового стажу визначається на дату досягнення відповідного пенсійного віку. Якщо пенсійний вік виповнився до 01.01.2018 р., право на пенсію визначається за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017 року.При призначенні пенсії застосовується величина оцінки 1 року страхового стажу в розмірі 1%.Для визначення права на призначення пенсії згідно зі статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до страхового стажу включаються періоди:1) ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а  також із застосуванням фіксованого податку:з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджуються довідкою про  реєстрацію як суб'єкта  підприємницької діяльності;з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від  сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску);2) проходження військової служби з 01 січня 2004 по 31 грудня 2017 року включно;3) перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно, що підтверджується наказом про надання такої відпустки.4) перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2004 року, що підтверджується свідоцтвом про народження дитини.
Відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.
Змінено порядок держконтролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання
Кабмін  постановою від 11.01.2018 р. №1  вніс зміни до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою КМУ від 28.01.2004 р. № 86.Рішення прийняте з метою впровадження в національне законодавство Єдиного списку товарів подвійного використання, створеного на підставі Єдиного списку товарів подвійного використання Європейського Союзу, та подальшого узгодження процедур і правил державного експортного контролю України з відповідними нормами і стандартами ЄС.На думку Уряду, це дозволить покращити позиції України на світовому ринку та усунути бар’єри для українського експорту товарів подвійного використання на внутрішній ринок ЄС за рахунок єдиного нормативного поля у сфері експортного контролю.
Скільки щорічних відпусток може взяти працівник протягом робочого року
Частиною 1 ст. 4 Закону про відпустки встановлено такі види щорічних відпусток:основна;додаткова за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;додаткова за особливий характер праці (за ненормований робочий день, за роботу з комп’ютером тощо);інші додаткові, передбачені законодавством (за вислугу років держслужбовцям та посадовим особам ОМС тощо).Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток за один робочий рік не може перевищувати 59 календарних днів, а на підземних гірничих роботах — 69 календарних днів (ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки). Якщо надаєте щорічні відпустки за минулі роки, обмеження у 59 днів не діє.Працівник, який має право на кілька додаткових відпусток, повинен обрати одну з них. Кабмін встановлює винятки, коли працівнику надають щорічні додаткові відпустки за кількома підставами (ч. 1 ст. 10 Закону про відпустки).Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи, надають понад щорічні відпустки (ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки).
Чи обов’язково видавати за два тижні наказ про щорічну відпустку
Держпраці у Волинській області роз'яснила, що не обов’язково видавати за два тижні наказ про щорічну відпустку, якщо за два тижні до відпустки ознайомите працівника з повідомленням про дату її початку, передбачену графіком відпусток.Працівник і роботодавець узгоджують конкретні періоди надання щорічних відпусток за графіком. Роботодавець має письмово повідомити працівника про дату початку відпустки мінімум за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 11 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).
Повідомити можна двома способами — ознайомити з:наказом про відпустку;повідомленням про відпустку.
Щоб скоротити документообіг, слід видавати накази про відпустку з таким розрахунком, аби ознайомлювати з ними працівників мінімум за 2 тижні до відпустки. На великих підприємствах зробити це складно. Щоб не порушити законодавство, слід видавати накази за 16-17 днів до відпустки.У разі використовування повідомлення про відпустку, наказ можна видати за 5-7 днів. Тоді бухгалтер встигне нарахувати і виплатити відпускні працівнику мінімум за 3 дні до відпустки (ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки).
Ринок криптовалют планують взяти під держконтроль
Національний координаційний центр кібербезпеки доручив різним органам влади створити робочу групу з урегулювання питання неконтрольованого обігу криптовалют на території Україні, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті Ради національної безпеки та оборони України.Як зазначив секретар РНБО Олександр Турчинов під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки,  розвиток ринку криптовалют не може залишатися поза увагою держави.На засіданні було розглянуто результати випробувань на уразливість від кібератак інформаційно-телекомунікаційних систем органів державної влади та об'єктів критичної інфраструктури, найбільш важливих для безпеки й оборони держави.Окрім того учасники засідання розглянули питання захисту інформації в системі біометричної верифікації та фіксації біометричних даних на пунктах пропуску через державний кордон України, а також інші питання кібернетичного захисту країни. Учасники засідання розглянули комплекс проблем, пов'язаних з неконтрольованим обігом криптовалют на території України.За інформацією керівництва НБУ, Служби безпеки України та Нацполіції України, відсутність зовнішнього і внутрішнього контролю за обігом криптовалюти та анонімність розрахунків створюють потенційні передумови для їхнього використання з метою легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, оплати заборонених до вільного обігу товарів, зокрема наркотиків і зброї, дають можливість фінансування тероризму, зокрема на окупованих територіях України.За словами Турчинова, подальше відсторонення держави від цього питання та правовий вакуум на ринку криптовалют через відсутність законодавчої та нормативної бази «створює загрози для економіки та безпеки держави». «Зважаючи на швидкий розвиток криптовалют у світі, це питання не може залишатися поза увагою держави», - наголосив секретар РНБО.Рішенням Національного координаційного центру кібербезпеки було доручено відповідним органам влади створити робочу групу за участю представників Нацбанку, Мінфіну, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Служби безпеки України, Нацполіції, Державної служби фінансового моніторингу, ДФС і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації для напрацювання нормативно-правових пропозицій щодо регулювання цього питання, визначення державного регулятора та порядку функціонування ринку криптовалют, порядку проведення моніторингу транзакцій з використанням криптовалют та ідентифікації суб'єктів криптовалютних операцій, а також порядку оподаткування доходів від здійснення криптовалютних операцій відповідно до вимог законодавства України.Нацбанк опрацьовує питання доцільності випуску власної криптовалюти. Окрім того, доручено розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до даних криптовалютних бірж із зобов'язанням вказаних суб'єктів зберігати інформацію про всі транзакції протягом терміну, встановленого законодавством для фінансових організацій, та розкриття інформації про клієнта за вмотивованим запитом. Розробка і впровадження всіх цих заходів передбачатиме також розвиток міжнародної співпраці для впровадження комплексного регулювання обігу криптовалют й уникнення криміналізації цього сегменту.
Кабмін затвердив порядок притягнення урядовців до дисциплінарної відповідальності
Кабмін затвердив порядок здійснення дисциплінарного провадження стосовно членів уряду та їх заступників, керівників інших центральних органів виконавчої влади та їх заступників, керівників місцевих органів виконавчої влади та їх заступників, - повідомляє "Українське право".Дисциплінарне провадження здійснюватиметься дисциплінарною комісією, яка складатиметься з голови та членів комісії.У разі потреби до здійснення дисциплінарного провадження можуть залучатися експерти (за згодою), працівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками).До участі у здійсненні дисциплінарного провадження не повинні залучатися особи, які особисто заінтересовані у результатах такого провадження.Дисциплінарне провадження щодо керівника органу виконавчої влади порушується за дорученням Прем’єр-міністра України.За результатами дисциплінарного провадження щодо керівника органу виконавчої влади члени дисциплінарної комісії складатимуть акт, у якому зазначаються:факти, причини та умови, що призвели до вчинення дисциплінарного проступку;результати оцінки дій або бездіяльності;факти невиконання або неналежного виконання посадових обов’язків, вчинення дисциплінарного проступку з посиланням на положення відповідних нормативно-правових актів;ступінь вини, характер і тяжкість дисциплінарного проступку, обставини, за яких він був вчинений, тяжкі наслідки (у разі наявності);обставини, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність;наявність заохочень, дисциплінарних стягнень;заяви, клопотання, пояснення, зауваження;висновок про наявність чи відсутність дисциплінарного проступку та підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності;пропозиції щодо виду дисциплінарного стягнення чи закриття дисциплінарного провадження.
На підставі акта дисциплінарної комісії з урахуванням пояснень керівника органу виконавчої влади, стосовно якого здійснювалося дисциплінарне провадження, Прем’єр-міністром України на розгляд Кабміну  в межах строку притягнення до дисциплінарної відповідальності, встановленого законодавством, вноситиметься подання щодо застосування до такого керівника дисциплінарного стягнення.
Непрацююча особа досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату: як призначатимуть тимчасову соцдопомогу?
Кабмін постановою від 27.12.2017 р. № 1098 затвердив Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.Цей Порядок визначає механізм призначення у період з 1 січня 2018 р. по 31 грудня 2020 р. тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону №1058, але не набула права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу, передбаченого нормами зазначеної статті (далі — тимчасова допомога), за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу, та її виплати.Призначення тимчасової допомоги проводитиметься структурними підрозділами з питань соцахисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) (крім мм. Києва та Севастополя) рад, органами виконавчої влади АРКрим з питань соціального захисту населення, виконавчими органами рад об’єднаних територіальних громад (далі — органи соціального захисту населення) з урахуванням її майнового стану та середньомісячного сукупного доходу.Тимчасову допомогу перераховуватимуть  кожні шість місяців з урахуванням змін майнового стану та середньомісячного сукупного доходу і виплачуватиметься до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває право на пенсійну виплату.Для призначення тимчасової допомоги особа має подати органу соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання такі документи:заяву;документ, що посвідчує особу;інформацію про адресу зареєстрованого місця проживання (адресу місця фактичного проживання);документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті);довідку про наявний страховий стаж, видану органами Пенсійного фонду України;декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги;копію рішення про призначення опікуна (для особи, яку визнано недієздатною).Якщо особа звертається за призначенням тимчасової допомоги за місцем фактичного проживання, до заяви додається довідка про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.Розмір тимчасової допомоги визначатиметься як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Тимчасова допомога не призначатиметься, якщо:1) середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;2) особа одержує пенсію або державну соціальну допомогу, що призначається відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” або “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”;3) особа або члени її сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги здійснили купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатили послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень;4) особа працює, провадить іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу;5) за результатами вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї виявлено, що особа має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здавання в найм або в оренду житлового приміщення (будинку) або його частини; один чи кілька членів сім’ї працюють без оформлення трудових відносин в установленому порядку; можливість отримання доходу від утримання худоби, птиці, інших тварин; дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажних машин, мікроавтобусів тощо);6) у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більш як один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).Ця постанова набере чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2018 року.
Податкова накладна з помилкою: чи матиме покупець право на податковий кредит?
ДФСУ у підкатегорії 101.13 ресурсу "ЗІР" зауважує, що не підлягають реєстрації в ЄРПН податкові накладні:в яких не зазначено будь-які обов’язкові реквізити;які містять помилки, що заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов’язань.Покупець не має право включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у податковій накладній, у якій допущено помилку в обов’язкових реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ, якщо помилки в реквізитах такої накладної заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, навіть за умови реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН.Право на податковий кредит на підставі такої податкової накладної виникає лише після виправлення помилок шляхом складання до такої податкової накладної розрахунку коригування та реєстрації його в ЄРПН. Разом з цим, покупець має право включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у податковій накладній, у якій допущено помилку в обов’язкових реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ, якщо така податкова накладна зареєстрована в ЄРПН, а помилки в реквізитах такої накладної не заважають підтвердити зміст операції, період, сторони та суму сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг.
Філія втратила право складання ПН/РК: як скласти розрахунок коригування до зведеної накладної?
Офіс великих платників податків ДФС у листі від 05.01.2018 р. № 50/ІПК/28-10-01-03-11 нагадує, що згідно з пп. "г" п. 201.1 ПКУ у разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу).Якщо не зареєстровані платниками ПДВ філії та інші структурні підрозділи платника податку самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник податку, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання податкових накладних. Для цього платник податку повинен кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий цифровий номер, про що має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника ПДВ.Якщо головним підприємством не делеговано філії (структурному підрозділу) права складання податкових накладних, то при складанні ПН філією (структурним підрозділом), або у разі постачання товарів/послуг філії (структурному підрозділу) платника ПДВ у графах податкової накладної "Продавець"/"Покупець" зазначається найменування та ІПН головного підприємства.При цьому при постачанні товарів/послуг філією (структурним підрозділом) числовий номер такої філії (структурного підрозділу) не зазначається.Тобто, якщо філія втратила право складання ПН/РК, то в разі необхідності складання розрахунку коригування до зведеної податкової накладної, складеної згідно з п. 199.1 ПКУ, у розрахунку коригування зазначається дата складання та порядковий номер такої зведеної податкової накладної. У рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" зазначається умовний індивідуальний номер "600000000000", а в інших рядках, відведених для заповнення даних покупця, - найменування та індивідуальний податковий номер головного підприємства.
Внесено зміни до Порядку реєстрації випуску акцій акціонерних товариств, що створюються у процесі приватизації та корпоратизації
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку рішенням від 28.11.2017 р. №849 внесла зміну до пп. 7.5 п. 7 Порядку реєстрації випуску акцій акціонерних товариств, що створюються у процесі приватизації та корпоратизації, затвердженого рішенням НКЦПФР від 26.02.2013 р. №248.Змінами уточнено перелік документів, необхідних для реєстрації випуску акцій АТ.Так, для реєстрації випуску акцій АТ у 10-денний строк з дня держреєстрації має подати до НКЦПФР, окрім інших документів, баланс товариства, складений на дату держреєстрації, та висновок аудитора (аудиторської фірми) щодо формування СК товариства станом на дату держреєстрації або баланс товариства за перший звітний період та аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора)/висновок (звіт) щодо огляду проміжної фінзвітності за відповідний період, що містить висновки аудитора щодо відповідності розміру СК установчим документам, формування та сплати СК із зазначенням переліку внесків, унесених в оплату СК (акцій попереднього випуску), реквізитів платіжних документів (у разі оплати коштами) або актів приймання-передавання (при оплаті не грішми).Рішення НКЦПФР набере чинності з дня офіційного опублікування (станом на 18.01.2018 р. офіційно не опубліковане).
Строк сертифікатів відповідності на продукцію та послуги закінчується після 01.01.2018 р.: як бути?
Мінекономрозвитку у листі від 12.01.2018 р. №3433-06/1382-07 звертає увагу, що з 01.01.2018  р., у зв'язку з втратою чинності Декрету №46-93, державна система сертифікації припинила своє існування. З огляду на це, з 01.01.2018 р. відсутні правові підстави провадження органами зі сертифікації діяльності як призначених органів із сертифікації в державній системі сертифікації.Тобто з 01.01.2018 р. органи зі сертифікації при проведенні будь-яких видів робіт із сертифікації не можуть посилатися на рішення про їх призначення органами із сертифікації в державній системі сертифікації та використовувати у своїй діяльності бланки документів (крім бланків копій документів) державної системи сертифікації.Слід зазначити, що в Реєстрі державної системи сертифікації зареєстровано сертифікати відповідності на продукцію і послуги, сертифікати на системи управління, атестати виробництва і свідоцтва про визнання відповідності, термін дії яких закінчується після 01.01.2018 р.На сьогодні законодавчими та іншими нормативно-правовими актами не встановлено перехідного періоду терміну дії документів, виданих органами зі сертифікації в державній системі сертифікації.Проте у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №6235, яким передбачається, що сертифікати відповідності продукції та послуг, сертифікати на систему управління і персонал та свідоцтва про визнання відповідності, видані в державній системі сертифікації, є чинними до закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 січня 2019 р., якщо інше не передбачено технічними регламентами, дія яких поширюється на відповідну продукцію.У разі набрання чинності вищевказаного положення законопроекту, документи, видані призначеними органами із сертифікації в державній системі сертифікації, діятимуть не пізніше ніж до 01.01.2019.
Нюанси заповнення рядка «Військовий збір» розділу II форми №1ДФ
ДФСУ у листі від 05.01.2018 р. №65/Б/99-99-13-01-01-15/ІПК нагадує, що порядок відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» передбачено п. 3.11 розділу III Порядку.Зокрема, встановлено, що у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).У графах загальна сума нарахованого (виплаченого) доходу рядка «Військовий збір» розділу II форми №1ДФ зазначається загальна сума доходів, що була нарахована (виплачена) платникам податків, зокрема, виплати фізичним особам — підприємцям.
ДФСУ про стан виконання вимог ПКУ щодо розблокування ПН/РК
ДФСУ повідомила, що станом на 1 грудня 2017 року Комісією ДФС з розгляду повідомлень та реєстрації податкових накладних відмовлено у реєстрації 44,8 тис. податкових накладних на суму 2,1 млрд грн.З них на виконання вимог Закону № 2245-VII  ДФС надано на реєстрацію 35,1 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 1,6 млрд грн в ЄРПН, реєстрацію яких зупинено відповідно до пункту 201.16 ПКУ.Станом на сьогодні зареєстровано 32,4 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 1,3 млрд грн, очікує ліміту – 2,7 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 360 млн грн.Всього понад 7 тисячам платників податків зареєстровано накладні згідно з Законом. 
Який коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2017 рік
Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру повідомила, що відповідно до пункту 9 підрозділу 6 розділу ХХ ПКУ (в редакції Закону №2245-VIII) індекс споживчих цін за 2017 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується зі значенням 100%.Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2017 рік становить 1,0.Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель. Коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель становлять:1996 рік – 1,703,1997 рік – 1,059,1998 рік – 1,006,1999 рік – 1,127,2000 рік – 1,182,2001 рік – 1,02,2005 рік – 1,035,2007 рік – 1,028,2008 рік – 1,152,2009 рік – 1,059,2010 рік – 1,0,2011 рік – 1,0,2012 рік – 1,0,2013 рік – 1,0,   2014 рік – 1,249,2015 рік – 1,433 (крім сільськогосподарських угідь) та 1,2 для сільськогосподарських угідь (рілля, перелоги, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження),2016 рік – для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0, для земель несільськогосподарського призначення – 1,06.Нормативна грошова оцінка земель за 2002, 2003, 2004 та 2006 роки не індексувалася.
Як заповнюється довідка-розрахунок на виплату зарплати та сплати ЄСВ
ДФСУ у листі від 09.01.2018 р. №77/6/99-99-13-02-01-15/ІПК нагадує, що банки приймають від платників ЄСВ грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується ЄСВ. Видача (перерахування) зазначених коштів здійснюється  лише за умови одночасного подання платником ЄСВ розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску. Суми, сплачені за цими документами, повинні становити не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.Довідка-розрахунок складається платником ЄСВ у трьох примірниках за формою згідно з додатком 1 до Порядку №453. Але ця форма містить застарілі дані щодо частки сплати ЄСВ.Саме тому податкові органи до приведення Порядку №453 у відповідність до законодавства, при перевірці додатка 1 до Порядку погоджують сплату ЄСВ, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах, та підтверджують додаток 1 до Порядку з приміткою «Погоджено відповідно до встановленого з 01.01.2016 р. Законом №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» розміру єдиного внеску».Податківці окремо зауважили, що у зв’язку зі зміною з 01.01.2016 р. розміру ЄСВ, відповідно і зміною частки сплаченого ЄСВ, що підлягає контролю банками, ними було направлено до Нацбанку лист з проханням:привести Порядок у відповідність до законодавства при прийнятті від платників єдиного внеску грошових чеків, платіжних доручень та інших розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону №2464 нараховується єдиний внесок,контролювати сплату єдиного внеску, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах, відповідно до додатка 1 до Порядку.Але поки що ситуація з Наказом № 453 залишається невирішеною. 
Підвищено розмір щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам
17 січня Уряд на своєму засіданні прийняв постанову КМУ „Про внесення змін до пункту 3 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг”, якою підвищується розмір щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, дітям, особам, які отримують пенсії, та її граничного розміру, що виплачується на сім’ю. Про це повідомила прес-служба Мінсоцполітики.Представляючи проект постанови міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що документ розроблений на виконання окремого доручення Прем’єр-міністра України про необхідність посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.“Зазначеною постановою підвищується розмір грошової допомоги особам, які отримують пенсії, та сім’ям у складі яких є діти (на кожну дитину) до 1 000 гривень на місяць. Також, для усіх без винятку сімей вимушених переселенців збільшується граничний розмір загальної суми грошової допомоги до 3 000 гривень на місяць, та до 5 000 гривень для багатодітних сімей”, - заявив Андрій Рева.Разом з тим, за словами Міністра, наразі готується проект змін до Положення про порядок призначення субсидій, яким спрощується доступ внутрішньо переміщених осіб до їх отримання. Таким чином, субсидії призначатимуться на підставі декларування ними повного складу сім’ї, тобто, без необхідності реєстрації та без договору оренди житлового приміщення.
Суб’єктів фінмоніторингу інформуватимуть рекомендованими листами
Мінфін наказом від 16.11.2017 р. №944 затвердив Порядок повідомлення суб’єкта первинного фінансового моніторингу про вручення особі письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, про закриття кримінального провадження та інформування суб’єктів фінансового моніторингу про прийняті судами рішення.Цей Порядок визначає процедуру повідомлення Держфінмоніторингом суб’єкта первинного фінансового моніторингу (далі — СПФМ) після надходження інформації від судів або правоохоронних органів, уповноважених приймати рішення відповідно до КПКУ, про вручення особі письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, про закриття кримінального провадження, яке розпочато за повідомленням такого СПФМ, що надійшло до Держфінмоніторингу відповідно до вимог ст. 6, 10, 12, 17 Закону про фінмоніторинг, а також інформування СПФМ про ухвалені судами рішення за такими кримінальними провадженнями з одночасним повідомленням відповідного суб’єкта держфінмоніторингу щодо відповідного СПФМ.Повідомлення щодо вручення особі письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, про закриття кримінального провадження, а також інформація про прийняті судами рішення за такими кримінальними провадженнями надаються СПФМ Держфінмоніторингом в місячний строк з моменту їх одержання в такий спосіб:банкам (філіям іноземних банків) — в електронному вигляді засобами електронної пошти Нацбанку або рекомендованими листами з повідомленнями про їх вручення;іншим СПФМ — рекомендованими листами з повідомленнями про їх вручення.Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування (станом на 16.01.2018 р. офіційно не опублікований).
Алгоритм розрахунку показника ∑Перевищ
 
Чечелівська ДПІ  нагадує, що функціонування СЕА ПДВ регламентовано статтею 200-1 ПКУВідповідно до п. 200-1.З  ПКУ складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі - реєстраційна сума) в ЄРПН є показник ∑Перевищ – це загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН.Зазначений показник визначається як різниця між сумами податкових зобов’язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, задекларованими платником у деклараціях з ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, та сумами податку, зазначеними платником податку в ПН що складені за такими операціями (в тому числі, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та РК до них, зареєстрованих у ЄРПН.Показник ∑Перевищ розраховується автоматично після прийняття звітності від платника податку, реєстрації ПН/РК та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника.Отже, причинами виникнення показника ∑Перевищ є:1) не реєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування;2) порушення вимог ст.187 ПКУ, п. 192.1 ПКУ при визначенні податкових зобов’язань з ПДВ;3) помилки платників при включенні до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення податкових зобов’язань з ПДВ, зареєстрованих із запізненням (виключення в періоді складання, а не реєстрації, та навпаки) підлягає виявленню і коригуванню.
∑Перевищ «0verride209» є сумою перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником податку, який згідно зі статтею 209 ПКУ до 01.01.2017 року застосовував спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, у поданих податкових деклараціях з позначкою «0121» / «0122»/«0123»/«130» за період з липня 2015 року по грудень 2016 року з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК, в другій частині порядкового номера яких зазначений код «2» або «З», які були складені з 01.07.2015 по 31.12.2016 та зареєстровані в ЄРПН у період з 01.07.2015 по 15.01.2017.
Законом №1797-VIII  статтю 200-1 ПКУ доповнено  пунктом 200-1.9 такого змісту:«Якщо у платника податку загальна сума податкових зобов'язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ), а сума, визначена пунктом 200і.3 статті 200 1 цього ПКУ (∑Накл), є недостатньою для реєстрації таким платником податкової накладної або розрахунку коригування до такої податкової накладної за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов’язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ПопРах незалежно від значення показника ∑Накл, визначеного відповідно до пункту 200і.3 цієї статті.Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим цього пункту, тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ)».У зв’язку з цим ДФС доопрацьовано програмне забезпечення СЕА ПДВ в частині обрахунку показника ∑Перевищ, який обраховується за кожний звітний період окремо.
ДФС та Держприкордонслужба розробили механізми інформування про громадян, які перетинають митний кордон
Станом на 15.01.2018 митницями ДФС було проадміністровано митних платежів по операціям з ввезення фізичними особами товарів на митну територію України на суму 4,2 млн. гривень (за аналогічний період 2017 року – 3,3 млн. гривень). За цей період було лише 2 випадки коли громадяни, які були відсутні в Україні менше ніж 24 години або в’їжджали в Україну частіше одного разу протягом 72 годин, перетнули митний кордон України з товарами. Для забезпечення виконання нових норм Податкового кодексу, які набули чинності з 1 січня 2018 року, митниці мають бути забезпечені оперативною інформацією про перетин державного кордону громадянами в усіх пунктах пропуску через державний кордон. Обов’язок з надання інформації посадовими особами органів охорони державного кордону про громадян, які в’їжджають в Україну частіше одного разу протягом однієї доби, встановлено статтею 374 Митного кодексу України. Водночас нормативне врегулювання переміщення товарів фізичними особами, які були відсутні в Україні менше ніж 24 години або які в’їжджають в Україну частіше одного разу протягом 72 годин, Митним кодексом України не передбачено. Для законодавчого врегулювання виконання норм Податкового кодексу України необхідно найближчим часом внести відповідні зміни до Митного кодексу України. Наразі ДФС проведено нараду з Державною прикордонною службою України, де були розроблені механізми для оперативного вирішення ситуації. Так, було вирішено здійснювати обмін такою інформацією поетапно. Перший етап – перехідний період (до запровадження обміну інформацією в он-лайн режимі) запроваджується на місцевому рівні взаємодії, тобто здійснення відміток про інформацію в контрольних талонах. Другий етап – інформування щодо громадян, які перетинають митний кордон України в он-лайн режимі. Крім того, вирішено ДФС та ДПСУ доопрацювати власні програмні комплекси для забезпечення обміну інформацією в режимі он-лайн строком до 15 лютого 2018 року.
Харківські митники упередили вивезення старовинної книги
Напередодні на митному посту «Харків-пасажирський» харківські митники виявили старовинну книгу «Сочинения Л.Н.Толстого. Часть восьмая. Война и мир», 1880 року видання. Під час митного контролю потягу сполученням «Кривий Ріг – Дніпро - Москва», пасажирка при усному декларуванні заявила, що заборонених або обмежених до переміщення предметів у неї має. Але під час огляду її речей в сумці без ознак приховування, була виявлена  старовинна книга 1880 року видання. Відносно правопорушниці складено протокол про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України. Харківська митниця ДФС нагадує, що предмети, які виготовлені до 1950 року, та твори друку, які видані до 1945 року, при переміщенні потребують подання дозволу Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України або експертного висновку, виданого державними установами, закладами культури, іншими організаціями, уповноваженими на проведення державної експертизи культурних цінностей.
На реєстрацію в ЄРПН надано 35,1 тис. податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких було зупинено
Станом на 1 грудня 2017 року Комісією ДФС з розгляду повідомлень та реєстрації податкових накладних відмовлено у реєстрації 44,8 тис. податкових накладних на суму 2,1 млрд.грн. З них на виконання вимог Закону України від 07.12.2017 № 2245-VII  ДФС надано на реєстрацію 35,1 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 1,6 млрд.грн. в Єдиному реєстрі податкових накладних, реєстрацію яких зупинено відповідно до пункту 201.16 статті 201 Податкового кодексу України. З них станом на сьогодні зареєстровано 32,4 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 1,3 млрд.грн., очікує ліміту – 2,7 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 360 млн.грн. Всього, більше 7 тисячам платників податків зареєстровано накладні згідно із Законом. 
ДФС: До плану-графіка перевірок на 2018 рік включено 5,5 тис. платників податків
План-графік проведення перевірок на поточний рік відкритий для громадськості та оприлюднений на веб-порталі (http://sfs.gov.ua/plani-ta-zviti-roboti-/320874.html).
Згідно з вимогами Податкового кодексу, ДФС перейшла від щоквартального планування документальних перевірок платників податків до формування річного плану – графіка. Так, до плану-графіка на 2018 рік включено 5,5 тис. платників податків – юридичних осіб  з обсягами задекларованих доходів понад 1,2 млрд. грн. Всі відібрані до планових перевірок підприємства мають критерії ризику від провадження ними господарської діяльності. Зокрема, з відібраних суб’єктів господарювання: - 2 901 – мають рівень сплати податку на прибуток нижчий за рівень сплати по відповідній галузі; - 2 881 – мають рівень сплати ПДВ нижчий за рівень сплати по відповідній галузі; - 1 050 – задекларували від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток в сумі майже 117,2 млн. грн.; - 385 – мали відносини з контрагентами, що знаходяться в розшуку, ліквідовані, збанкрутували на загальну суму операцій 591 млн. грн.; - 372 – мають розбіжності між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом на загальну суму 399 млн. грн.; - 199 –здійснювали операції з придбання товарів (послуг) у сумнівних постачальників на загальну суму 207 млн. грн.; - 34 – здійснили зовнішньоекономічні операції на загальну суму майже 8 млрд грн через нерезидентів, зареєстрованих в офшорних зонах. При здійсненні аудиту ДФС робить акцент на збільшенні обсягів саме планових перевірок. У 2017 році до плану-графіку потрапило 5,1 тис. суб’єктів господарювання на підставі аналізу ризиків, як відзначалося вище, в 2016 році - 4,8 тис. Загалом, протягом 2017 року підрозділами аудиту ДФС порушникам законодавства донараховано грошових зобов’язань на суму
26,6 млрд. грн., забезпечено узгодження 16,4 млрд. грн., у тому числі
5,4 млрд. грн. податку на прибуток та 4,3 млрд. грн. податку на додану вартість.До бюджету надійшло 5,1 млрд. грн. Основним порушенням, що допускали перевірені платники податків,було завищення податкового кредиту та валових витрат внаслідок їх формування за операціями із «сумнівними» суб’єктами господарювання. Завдяки таким схемам легалізуються товари невідомого походження, зокрема, одержанів результаті необлікованого виробництва або від домогосподарств; документально оформлюється придбання неіснуючих товарів чи реально не наданих послуг (оформлення безтоварних операцій) з віднесенням їх вартості на витрати та, як наслідок, заниженням бази оподаткування податком на прибуток. Крім того, штучно переноситься реальна база оподаткування ПДВ (переважна частина податкових зобов’язань) від виробників товарів і послуг (при первинному їх продажу за значно нижчими, ніж діючі на ринку, цінами) до інших суб’єктів господарювання, які перекривають суми власних податкових зобов’язань схемним податковим кредитом. Такий різновид схем застосовується, зокрема, при реалізації природного газу власного видобутку, здачі в оренду приміщень торгівельно-розважальних центрів.
Місія Управління ООН з обслуговування проектів визначить потреби ДФС в ІТ-сфері
У Державній фіскальній службі України розпочала роботу місія Управління ООН з обслуговування проектів (UNOPS) та експерти Європейського Союзу, які мають визначити потреби ДФС у сфері інформаційних технологій. Зокрема, мова йде про дослідження стану розвитку IT у ДФС, аналіз ситуації щодо закупівель телекомунікаційних рішень, інфраструктури та обладнання для підтримки функціонування технологій IoT поряд з обміном інформацією між службою, Мінфіном та Держказначейством. «Значна частина Стратегічних ініціатив розвитку ДФС до 2020 року присвячена саме сфері ІТ. Враховуючи це, допомога міжнародних експертів у цьому напрямі є дуже важливою та корисною, адже завдяки таким місіям ми отримуємо не лише міжнародний досвід та технічну допомогу, але й визначений план реформування і співпраці у цьому напрямі», – відзначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час робочої зустрічі з представниками місії. За його словами, ДФС готова до активної співпраці з міжнародними експертами у напрямі розвитку ІТ-сфери.У 2017 році вже розпочато реалізацію низки проектів щодо розвитку електронних сервісів, відносно впровадження яких прийнято відповідні законодавчі акти. «Ми вже маємо позитивні результати щодо впровадження електронних сервісів. Завдяки їм суттєво зменшилася корупційна складова в роботі наших співробітників. Переконаний, що лише за рахунок ІТ-сервісів ми зможемо створити сприятливий бізнес-клімат та рівнозначні умови для ведення бізнесу», – наголосив Мирослав Продан. Він також відзначив, що у 2018 році зусилля працівників служби будуть сконцентровані на завершенні розпочатих у 2017 році проектів. Так, одним з таких проектів є автоматизована система «Єдине вікно», яка діє на митницях. З лютого цього року відповідно до діючого законодавства всі митні декларації будуть оформлюватися за цим принципом. Крім того, у 2018 році в ДФС працюватимуть над забезпеченням повноцінної роботи Електронного кабінету платника, впровадженням механізму електронних перевірок, автоматизованих систем управління персоналом та аналізу корупційних ризиків, запуском у повному обсязі автоматизованої системи управління документами, а також удосконаленням сервісу щодо аналізу ризиків та on-lineмоніторингу процесів на пунктах пропуска. «Сьогодні у нас розпочаті проекти, які мають законодавче підґрунтя, ми маємо людські та матеріальні ресурси, підтримку міжнародних експертів. Це найкращі умови для розвитку. Впевнений, що у такому форматі ми зможемо реалізувати усі плани та задуми, а 2018 рік стане одним з успішніших для служби», – підкреслив Мирослав Продан. За результатами первинної оцінки ситуації в ДФС місія визначить потреби служби в IT та запропонує відповідний план реформування і співпраці.  Довідково: Управління ООН з обслуговування проектів (UNOPS) було створено у 1995 році резолюцією Генеральної Асамблеї ООН для надання послуг у сфері закупівельної діяльності, будівництва та виконання проектів. UNOPS працює більш ніж у 140 країнах-членах ООН, надає послуги з управління програмами та проектами у будь-якій сфері, що підпадає під мандат ООН, з гуманітарними цілями та цілями розвитку. Цей візит експертів UNOPS здійснюється в рамках реалізації програми ЄС з підтримки державного управління фінансам для України з загальним обсягом фіндопомоги в 55 млн євро.
Майже 4 млрд. грн. плати за землю у 2017 році отримали місцеві бюджети Дніпропетровщини
«Позитивна динаміка у зборі плати за землю, з одного боку, є свідченням сумлінного ставлення платників області до виконання свого обов’язку щодо сплати податків, а з іншого є результатами спільних зусиль з місцевою владою регіону в напрямі легалізації земельних відносин», – відзначила очільник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук. Власники та орендарі земельних ділянок Дніпропетровської області у 2017 році поповнили місцеві бюджети на 3 млрд. 974,1 млн. грн. При цьому, 3 млрд. 637,7 млн. грн. сплачено юридичними особами і 336,4 млн. грн. – фізичними особами. Фактичні показники 2016 року перевищено на 598,5 млн. грн. Орендна плата за користування землею та земельний податок є одним з вагомих джерел наповнення місцевих скарбниць області і становить майже 20% до їх загальних надходжень.
Майже 11,3 млрд. грн. єдиного внеску сплатили мешканці Дніпропетровської області в минулому році
 
«Протягом 2017 року органи фіскальної служби Дніпропетровщини забезпечили надходження єдиного соціального внеску на загальну суму 11 млрд. 283,7 млн. грн. За словами в.о. заступника начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Ірини Сікіріної, це на 3 млрд. 341,6 млн. грн. більше, ніж за 2016 рік. При цьому, лише у грудні минулого року платники єдиного внеску регіону перерахували на рахунки Держказначейства 1 млрд. 199,5 млн. грн., що на 352,2 млн. грн. більше, ніж в останньому календарному місяці 2016 року. В середньому щомісяця в минулому році страхувальники Дніпропетровщини сплачували 940,3 млн. грн. ЄСВ.»
Доходи, у вигляді спадщини чи подарунка, оподатковані за нульовою ставкою, до податкової декларації не включаються
 
ДПІ у Чечелівському районі м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. Таким чином, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу. Крім цього, такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації. Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу України.
Фізична особа, яка отримує інвестиційний прибуток, повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи
Згідно з п.п. 170.2.2 п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм підпунктів 170.2.4 - 170.2.6 п. 170.2. ст. 170 ПКУ (крім операцій з деривативами). До продажу інвестиційного активу прирівнюються операції, зокрема, повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента. Відповідно до п.п. 170.2.1 п. 170.2 ст. 170 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація), в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року. До складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року (п.п. 170.2.6 п. 170.2 ст. 170 ПКУ). Ставка податку інвестиційного прибутку становить 18 відс. (п.п. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 ПКУ). Варто зауважити, що відповідно до п.п. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170 ПКУ не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, дохід, отриманий платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, тобто у 2018 році – 2470 гривень. Враховуючи викладене вище, дохід, отриманий фізичною особою – резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від продажу іншій фізичній особі корпоративних прав у вигляді часток статутного капіталу чи паїв у господарських товариствах, які не є акціонерними, включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку. При цьому, фізична особа, яка отримує інвестиційний прибуток, повинна подати річну Декларацію, сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір – 1,5%.
Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із прощеного фізичній особі іпотечного кредиту можна сплачувати в розстрочку
 Згідно з нормами статті 164 Податкового кодексу України, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, анульованого кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку на рік є додатковим благом та підлягає оподаткуванню. Із 2017 року фізичним особам – платникам податку на доходи фізичних осіб за кредитом, отриманим на придбання житла (іпотечний кредит), встановлено право на сплату суми податкового зобов’язання, нарахованої на суму боргу, прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності, протягом трьох років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання. Платник податку самостійно розраховує суми розстрочення таких податкових зобов’язань, та сплачує рівними частинами кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня і до 20 січня). Для оформлення розстрочки платник разом із декларацією подає до контролюючого органу письмову заяву довільної форми. В заяві вказуються дані про суму прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту й/або відсотків), підтверджену відповідними документами кредитора, та стисле пояснення обставин, що призвели до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання.
Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
Відповідно до п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується: а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів; б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік). Згідно з п.п. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів. Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування. Органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості інформацію щодо ставок та наданих пільг юридичним та/або фізичним особам зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України. Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 cт. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до: об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ; об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності) (п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ).
Хто сплачує рентну плату за спеціальне використання води?
Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води є: первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів; суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
Згідно з частинами другою та третьою ст. 42 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР зі змінами і доповненнями водокористувачі можуть бути первинними і вторинними. Первинні водокористувачі – це ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води. Слід зазначити, що згідно із п.п. 5 п. 297.1 ст. 297 ПКУ платники єдиного податку четвертої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води.
У ДФС визначено Стратегічні ініціативи розвитку до 2020 року
На засіданні Уряду 11 січня було прийнято рішення про скасування двох законодавчих актів, які передбачали переформатування вертикалі управління системи органів, що реалізують державну податкову та митну політику. Нагадаємо, що документи були прийняті у березні та липні 2017 року з умовою доопрацювання. Зокрема, мова йшла про утворення єдиної юридичної особи. Однак для цього було необхідно вносити зміни до чималої кількості законів та підзаконних актів, що фактично унеможливлювало виконання цих документів. Але, слід наголосити, що їх скасування абсолютно не означає, що процес перебудови ДФС не відбувається. Наразі Державною фіскальною службою розроблені Стратегічні напрями розвитку до 2020 року. Розроблена стратегія базується на основних принципах діяльності ДФС – адмініструванні податків, зборів, митних платежів та ЄСВ, наданні якісних послуг платникам та сприянні міжнародній торгівлі та підприємницькій діяльності. «Ми будуємо професійну, неупереджену, відкриту службу, яка повинна, і вже сьогодні, стає партнером для платників податків, а не каральним органом. Це – сервісна служба з якісними контролюючими, адміністративними та інформаційними послугами, - відзначив в.о. голови ДФС Мирослав Продан. – ДФС – це орган, який стоїть на захисті інтересів, економічної безпеки держави. Для міжнародних партнерів – ми служба, яка удосконалюється та впроваджує світові стандарти, а для співробітників – роботодавець, який забезпечує гідні та конкурентні умови праці. Тобто мова не йде про просту зміну вивіски. Ми міняємо філософію». Так, визначено 9 стратегічних напрямів, за якими ДФС працюватиме у найближчі роки. Перший з них – це ІТ та інфраструктура. Враховуючи вимоги сьогодення та потреби платників податків в он-лайн сервісах, для ДФС цей напрям є пріоритетним. Його реалізація здійснюватиметься за рахунок автоматизації внутрішніх процедур діяльності ДФС, розбудови сучасної, стабільної та захищеної ІТ-інфраструктури, розвитку митної інфраструктури. Так, зокрема, передбачається впровадження автоматизованої системи управління персоналом, запуск автоматизованої системи «Управління документами», створення Проектного Офісу для ведення ІТ проектів ДФС, побудова комплексної системи захисту інформації, стандартизація вимог до митної інфраструктури та обладнання, оснащення пунктів пропуску, місць митного оформлення тощо. Не менш важливим та актуальним напрямом є розвиток сервісів. Роботу у сфері надання сучасних і доступних послуг громадянам та бізнесу вже розпочато минулого року, зокрема, впроваджено оновлений Електронний кабінет платника, який має велику популярність серед користувачів. На сьогодні Електронний кабінет забезпечує 95% послуг для більшості категорій платників податків. Крім того, заплановано впровадження спеціалізованих програмних продуктів (мобільних додатків) для доступу до он-лайн сервісів фіскальної служби та профільних продуктів податкового адміністрування для бізнесу та фізичних осіб-платників. Для реалізації наступного стратегічного напряму – ефективного адміністрування податків, зборів та митних платежів – визначено три основних цілі. Це – спрощення адміністрування податків і зборів, розширення бази оподаткування через обмеження можливостей уникнення від оподаткування, вдосконалення та централізація процедур адміністрування митних платежів. Так, планується запровадження системи сплати податків та зборів на єдиний рахунок, консолідація ПДФО та ЄСВ, запровадження електронної марки та податку на виведений капітал. Ефективне впровадження зазначених запланованих цілей дозволить, зокрема, і реалізувати наступний напрям – добровільну сплату. Для забезпечення його виконання, зокрема, планується створення окремого підрозділу з питань дотримання вимог податкового та митного законодавства, розробка стратегій та програм. Митниця та прикордонне співробітництво – наступний напрям розвитку, завданнями якого стануть інтегроване управління кордоном, прискорення проведення митних формальностей, інтеграція України у спільний європейський транзитний простір та оптимізація транзитних процедур, посилення системи управління ризиками та націленого контролю, розбудова правоохоронної функції у митному напрямі. Так, буде проведено дослідження часу випуску товарів з використанням інструменту ВМО (TimeReleaseStudy), здійснено подальший розвиток електронної системи обміну інформацією за принципом «єдиного вікна», впровадження інституту уповноваженого економічного оператора, приєднання до Нової комп’ютеризованої системи (NCTS), розвиток системи управління ризиками у сфері митного контролю, створення підрозділів митної варти тощо. Ефективне впровадження усіх напрацювань та виконання завдань не можливе без професійних кадрів. Тому розвиток персоналу також визначено одним із стратегічних напрямів. У його рамках здійснюватиметься забезпечення висококваліфікованими фахівцями та підтримка належного професійного рівня в ДФС. Для цього буде удосконалено практику відбору персоналу, розроблено програми перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників тощо. Одночасно з цим буде посилено превентивну діяльність для недопущення порушень доброчесності – створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з аналізу корупційних ризиків, розробка стандартів поведінки для посад із високим корупційним ризиком. Для залучення та утримання в ДФС високопрофесійних кадрів буде впроваджено систему стимулювання та оцінки ефективності персоналу. Робота над даною стратегією активно велась ДФС протягом останнього півроку. Стратегічні напрями розвитку були погоджені з міжнародними партнерами, зокрема, з Представництвом ЄС в Україні, Міністерством фінансів США, Міжнародним валютним фондом. Представники донорів та міжнародних партнерів надали схвальні відгуки щодо чіткого системного підходу у реформуванні служби з конкретними термінами виконання.
Увага! Нові розміри авансових внесків для ФОП — платників єдиного податку
Звертаємо увагу, що фізичні особи – підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є платниками єдиного податку першої та другої груп, повинні здійснювати сплату авансових внесків з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» для платників 1 групи фіксована ставка авансових внесків, яка встановлена у розмірі 10% від прожиткового мінімуму, з 01.01.2018 р. становить 176,20 грн. за календарний місяць, для платників 2 групи — 20% від мінімальної заробітної плати, тобто 744,60 грн. за календарний місяць.
Продаж технічно складних побутових товарів – тільки через РРО
Зазначена вимога передбачена положеннями пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України та статті 9 Закону України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями. Щодо Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, то його затверджено постановою Кабінетом Міністрів України від 16.03.2017 № 231, яка набрала чинності з 08.05.2017. Таким чином, починаючи з цієї дати всі технічно складні побутові товари, що є у цьому Переліку повинні продаватися виключно через касові апарати. Чечелівська ДПІ наголошує, що такі новації, перш за все, сприяють виведенню з «тіні» ринку побутової техніки та створенню рівних умов для всіх суб’єктів господарювання цього сектору. Крім того, повне декларування платниками всіх отриманих від такого продажу доходів, дозволяє залучити додаткові кошти до бюджету. Разом із тим, користь від нововведень отримують і споживачі, оскільки вони можуть тепер купувати легальну техніку та, за наявності фіскального чека, захистити свої права у разі купівлі неякісного товару. І насамкінець зауважимо, що за незастосування реєстраторів розрахункових операцій при реалізації товарів передбачено штрафні санкції у розмірі 1 гривні  за порушення, вчинене вперше, та 100% вартості проданих товарів – за кожне наступне здійснене порушення.
У 2018-му році почали діяти нові правила ввезення багажу через кордон
З 1 січня 2018 року набули чинності внесені зміни до правил безмитного ввезення товарів на територію України громадянами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі. Зокрема, з 1 січня 2018 року не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через державний кордон України особою, яка була відсутня в Україні більше ніж 24 години та яка в'їжджає в Україну не частіше одного разу впродовж 72 годин. А також ввезення на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через державний кордон України особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в'їжджає в Україну частіше одного разу упродовж 72 годин. У разі ввезення товарів більшої ваги чи вартості базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.
Екологічний податок: нові ставки у 2018-му
Чечелівська ДПІ інформує, що з 1 січня 2018 року ставки екологічного податку, порівняно з чинними у 2017 році, збільшені на 11,2 відсотка. Для платників екологічного податку визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року №715 (далі – Декларація) та подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації: - за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах – за місцем розміщення стаціонарних джерел спеціально відведених для цього місць чи об’єктів; - за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк – за місцем перебування на податковому обліку у контролюючих органах.
Варто зазначити, що граничними термінами подання податкових декларацій та сплати податкових зобов’язань з податку вважаються за: - IV квартал 2017 року: 9 лютого 2018 року, а останнім днем сплати податку – 19 лютого 2018 року; - I квартал цього року: 10 травня та 18 травня 2018 року відповідно; - II квартал цього року: 9 серпня та 17 серпня 2018 року відповідно; - III квартал цього року: 9 листопада та 19 листопада 2018 року відповідно; - IV квартал цього року: 11 лютого та 19 лютого 2019 року відповідно.
Детальніше про нові розміри ставок екологічного податку йдеться у листі ДФС України від 5 січня 2018 року №466/7/99-99-12-03-04-17 «Про адміністрування у 2018 році екологічного податку».
Отримали спадщину чи подарунок, оподатковані за нульовою ставкою? – податкова декларація не подається
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців першого та другого ступеня споріднення, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу. Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації. Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу України. Довідково: членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки. Нагадаємо, що з початку 2018 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2017 року.
Звітуємо з плати за землю до 20 лютого 2018 року за оновленою формою
Згідно з нормами Податкового кодексу України платники плати за землю – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі. Разом з тим передбачено, що платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. Фізичним особам нарахування сум податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення. Нагадуємо, що наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2017 року №9 внесено зміни до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 16 червня 2015 року № 560 та викладено її в новій редакції.
Отримання громадянином України або іноземцем інформації про джерела/суми отриманих доходів
Іноземці та особи без громадянства звертаються до територіальних органів ДФС в областях та місті Києві, пред’являючи при цьому документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні). Для отримання відомостей про джерела/суми отриманих доходів громадянин України, іноземець або особа без громадянства звертається особисто або через представника до органу фіскальної служби за місцем проживання або до будь-якого органу фіскальної служби у разі, якщо така особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, подає документ, що посвідчує особу, та заяву за формою № 10ДР.Представник додає до заяви за формою № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя.  Слід відмітити, що заява щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків фізичною особою також може бути подана до органу фіскальної служби засобами електронного зв’язку в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису. За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, що містить відомості про суми доходів. 
Податкова знижка за навчання
Чечелівська ДПІ інформує,для отримання податкової знижки за результатами 2017 року податкова декларація про майновий стан і доходи подається до кінця 2018 року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.
Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у ст.166 Податкового кодексу України.
Так, фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім‘ї першого ступеня споріднення.
Крім того, з 1 січня 2017 року скасовано обмеження щодо суми коштів та обмеження щодо навчального періоду, за який здійснено таку сплату, а враховуватимуться фактично понесені платником податку витрати. При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 Податкового кодексу України. Також, за результатами 2017 року платник податку може скористатися правом на отримання податкової знижки, пов‘язаної з навчанням члена сім‘ї першого ступеня споріднення, незалежно від того чи одержує такий член сім‘ї заробітну плату.
ПІДВИЩЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ У 2018 РОЦІ.
Законом України  від 30.12.2017 р. № 2246 - VIII "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (набув чинності з 01 січня 2018 року) передбачено поетапне підвищення соціальних стандартів упродовж 2018 року.
Для різних категорій населення прожитковий мінімум визначається в наступних розмірах:
- для дітей віком до 6 років: з 1 січня 2018 року - 1492 грн., з 1 липня - 1559 грн., з 1 грудня - 1626 грн.;
- для дітей у віці від 6 до 18 років: з 1 січня 2018 року - 1860 грн.,              з 1 липня - 1944 грн., з 1 грудня - 2027 грн.;
 - для працездатних осіб: з 1 січня 2018 року - 1762 грн., з 1 липня - 1841 грн., з 1 грудня - 1921 грн.;
 - для осіб, які втратили працездатність : з 1 січня 2018 року - 1373 грн., з 1 липня - 1435 грн., з 1 грудня - 1497 грн.
Також визначений наступний розмір прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць: з 1 січня 2018 року - 1700 грн., з 1 липня - 1777 грн., з 1 грудня - 1853 грн.
Мінімальна заробітна плата з 1 січня 2018 року  становить  3723 грн.
Декларування доходів громадян, отриманих у 2017 році
З 1 січня 2018 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2017 році. Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі отримання:
– доходу від здійснення  операцій  з  інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав тощо);
– доходу, отриманого в результаті прийняття у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав;
–        доходу від надання нерухомості в оренду, житловий найм (піднайм);
–        доходу від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого та/або нерухомогомайна;
–    отримання іноземних доходів;
–    доходу у вигляді дивідендів, виграшів, призів, процентів;
–        інших доходів, з яких протягом 2017 року податок не утримувався.
Завдяки активному розвитку електронних сервісів громадяни мають змогу подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у режимі реального часу (on-line).
Електронна звітність: альтернатива чергам та проблемам
Державна податкова інспекція у Чечелівському районі м.Дніпра звертає увагу юридичних та фізичних  осіб – підприємців, що на січень – лютий 2018 року припадає термін подання більшості всих звітів, які подаються до податкової, а саме:
–        15 січня  звіту про використання РРО та КОРО (РК) (форма № ЗВР-1) та довідки про використані розрахункові книжки за грудень 2017 року (наказ Мінфіну від 21.01.16 р. № 13);
–        22 січня  декларації з ПДВ за грудень 2017 року (наказ Мінфіну від 28.01.16 р. № 21 у редакції наказу Мінфіну від 23.02.17 р. № 276);
–         22 січня декларації з плати за землю платниками, які звітують помісячно, за грудень 2017 року (наказ Мінфіну від 16.06.15 р. № 560);
–        22 січня звіту з ЄСВ (форма № Д4 (місячна) за грудень (наказ Мінфіну від 14.04.15 р. № 435);
–        9 лютого 2018 року ФОП подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за 2017 рік (Додаток 5) з таблицею 1 – ФОП на загальній системі, з таблицею 2 – ФОП – платники єдиного податку, з таблицею 3 – самозайняті особи. При цьому ФОП, які звітного року перебували на загальній і спрощеній системах, подають Додаток 5 з таблицями 1 та 2. ФОП, які звітного року перебували на загальній/спрощеній системах та самозайнятими особами, подають Додаток 5 з таблицями 1/2 та 3;
–         9 лютого 2018 року подають Декларацію про майновий стан і доходи за 2017 рік за новою формою (наказ від 06.06.2017 №556):

фізичні особи – підприємці, які протягом звітного року отримували дохід виключно від підприємницької діяльності на загальній системі;
2. фізичні особи, які провадили незалежну професійну діяльність та одночасно здійснювали підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування;
3. фізичні особи – підприємці на загальній системі, які протягом звітного року отримали ще й інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи як громадяни (дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадкованого чи отриманого у дарунок майна і т.д.);
фізичні особи – підприємці, які протягом 2017 року здійснили перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну та отримали дохід виключно від підприємницької діяльності;

–         9 лютого 2018 року подають звітність фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку 3 групи;
–        9 лютого подається звіт про суми податкових пільг за IV квартал 2017 року;
–        9 лютого фінансової звітності за 2017 рік до органів ДФСУ платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу;
–        9 лютого податкової декларації з податку на додану вартість за IV квартал 2017 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу; 
–        9 лютого податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за IV квартал 2017 року (форма № 1ДФ)
–        9 лютого податкової декларації платника єдиного податку – юридичної особи за 2017 рік платниками, віднесеними до 3-ї групи
–        9 лютого податкової декларації екологічного податку за IV квартал 2017року
–        9 лютого податкової декларації з рентної плати за IV квартал 2017року
–        9 лютого віту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (додаток Д5) за 2017 рік 
–        20 лютого податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2018 рік 
–        20 лютого податкової декларації з податку на додану вартість за січень 2017 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному місяцю 
–        20 лютого декларації акцизного податку за січень 2018 року
–        20 лютого звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (форма № Д4 (місячна)) за січень 2018 року
–        20 лютого податкової декларації з рентної плати за січень 2018 року;
–        до 20 лютого платники транспортного податку (виключно юрособи) повинні подати  Податкову декларацію з транспортного податку (форма, затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №415 у редакції наказу Мінфіну від 27.06.2017 р. №595) - ідентифікатор форми J0303602;
–        до 20 лютого  Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за формою, затвердженою наказом Мінфіну 16.06.2015 р. №560 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2017 р. №9) - ідентифікатор форми J0602006;
–        до 20 лютого Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (затверджений наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553 (у редакції наказу Мінфіну від 28.04.2017 р. №469) - ідентифікатор форми J0101911 з додатками.
–        1 березня 2018 року ФОП – платники єдиного податку 1 та 2 груп зобов’язані подати Податкову декларацію платника єдиного податку фізичної особи – підприємця за 2017 рік
Тож, для уникнення черг та зняття соціальної напруги рекомендуємо  всім суб′єктам господарювання переходити до більш сучасних  та зручних способів звітування до податкових органів, а саме засобами електронного зв'язку. Звертаємо увагу, що подання податкової звітності в електронному вигляді має багато переваг як для платника податків, так і для контролюючого органу.
Перш за все платники податків заощаджують у часі (немає необхідності відвідувати податкову інспекцію та витрачати час у чергах до «вікна» прийому звітності при поданні звітності, оскільки достатньо її лише сформувати в електронному вигляді за допомогою спеціальних програм та передати через мережу Інтернет до податкового органу; Відпадає необхідність слідкувати за оновленням бланків звітності та придбавати їх, так як програма оперативно оновлює формати подання документів в електронному вигляді по телекомунікаційним каналам зв'язку (у разі зміни форм податкових декларацій, інших документів, які є підставою для нарахування і сплати податків, або при введенні нових форм декларацій платник податків автоматично отримує можливість оновлення версій форматів); Всі звіти автоматично перевіряються на наявність арифметичних помилок та описок; Платник отримує підтвердження доставки звітності (фіскальна служба висилає квитанцію про отримання податкової декларації каналами телекомунікаційного зв'язку) ;Суб'єкти господарювання мають можливість провести звірки по платежах та відслідковувати наявність податкового боргу. Для того, щоб подати звіт в електронному вигляді необхідно, перш за все, отримати ключ електронного цифрового підпису в одному з  Акредитованих Центрів сертифікації ключів (всього діє 23 таких центри, перелік за посиланням www://czo.gov.ua.),  далі подати до контролюючого органу Заяву про приєднання до Договору про визнання електронних документів і можна працювати.
Щодо оподаткування коштів, які спрямовані на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей
Відповідно до п.п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.  У 2017 році – 800,0 грн.. Вартість дарунків, яка не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «160». Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, яка надається платнику податків, перевищує у цьому році 800,0 грн., то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. У податковому розрахунку за ф. 1ДФ такий дохід необхідно відобразити під ознакою доходу «126», як додаткове благо.
ЗРОСЛИ СТАВКИ АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ НА ТЮТЮНОВІ ВИРОБИ
Відповідно до пп. 215.3.2 Податкового кодексу України, специфічні ставки акцизного податку на продукцію, що відповідає кодам 2401, 2402 10 00 00 і 2403 УКТ ВЭД, зросли з 559,78 до 2601,91 грн. за 1 кілограм (нетто), а ставки акцизу на сигарети без фільтру, цигарки, а також сигарети з фільтром (коди 2402 20 90 10 і 2402 20 90 20 УКТ ЗЕД, відповідно) - з 445,56 до 2071,01 грн. за 1000 штук.
Крім того, збільшено розмір мінімального акцизного податкового зобов'язання по сплаті акцизного податку з тютюнових виробів (встановлено для сигарет без фільтру, цигарок, а також сигарет з фільтром) - з 596,05 до 2770,50 грн. (пп. 215.3.3 НКУ).
Ставки, і розмір мінімального акцизного податкового зобов'язання зростатимуть у декілька етапів. Тому вищезгадані розміри будуть досягнуті тільки в 2025 році.
Зокрема, в період з 01.01.2018 до 31.12.2018: - специфічні ставки акцизного податку на продукцію, що відповідає кодам 2401, 2402 10 00 00 і 2403 УКТ ВЭД, складуть 726,15 грн. за 1 кілограм (нетто); - специфічні ставки акцизного податку на продукцію, що відповідає кодам 2402 20 90 10 і 2402 20 90 20 УКТ ВЭД, - 577,98 грн. за 1000 штук; - мінімальне акцизне податкове зобов'язання по сплаті акцизного податку з тютюнових виробів - 773,20 гривень.
ЗРОСЛИ СТАВКИ АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ НА ТЮТЮНОВІ ВИРОБИ
Відповідно до пп. 215.3.2 Податкового кодексу України, специфічні ставки акцизного податку на продукцію, що відповідає кодам 2401, 2402 10 00 00 і 2403 УКТ ВЭД, зросли з 559,78 до 2601,91 грн. за 1 кілограм (нетто), а ставки акцизу на сигарети без фільтру, цигарки, а також сигарети з фільтром (коди 2402 20 90 10 і 2402 20 90 20 УКТ ЗЕД, відповідно) - з 445,56 до 2071,01 грн. за 1000 штук. Крім того, збільшено розмір мінімального акцизного податкового зобов'язання по сплаті акцизного податку з тютюнових виробів (встановлено для сигарет без фільтру, цигарок, а також сигарет з фільтром) - з 596,05 до 2770,50 грн. (пп. 215.3.3 НКУ). Ставки, і розмір мінімального акцизного податкового зобов'язання зростатимуть у декілька етапів. Тому вищезгадані розміри будуть досягнуті тільки в 2025 році.
Зокрема, в період з 01.01.2018 до 31.12.2018:- специфічні ставки акцизного податку на продукцію, що відповідає кодам 2401, 2402 10 00 00 і 2403 УКТ ВЭД, складуть 726,15 грн. за 1 кілограм (нетто); - специфічні ставки акцизного податку на продукцію, що відповідає кодам 2402 20 90 10 і 2402 20 90 20 УКТ ВЭД, - 577,98 грн. за 1000 штук; - мінімальне акцизне податкове зобов'язання по сплаті акцизного податку з тютюнових виробів - 773,20 гривень.
 
 

Додати коментар

Користувач:
email:





Money flows like wind,
Investments ebb and flow,
The market prevails.

- Fin.Org.UA

Новини

16:24 - Держаудитслужба розпочала аудит Науково-дослідного інституту вогнетривів
15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024
15:20 - Unwritten залучив $3,5 млн фінансування на розвиток кліматичних технологій
15:20 - Tesla визнає проблеми з безпекою, ремонтом та страхуванням позашляховиків Cybertruck
15:20 - Іншуртех Faura допомагає страховикам та домовласникам зменшити ризики стихійних лих
15:20 - НБУ анулював ліцензії та звернутися до суду про ліквідацію СК "Прем'єр Гарант Профі"
14:35 - Російський суд заарештував усі кошти JPMorgan в московія
14:35 - Доллар остывает от перекупленности, набирая привлекательность
14:29 - Центри життєстійкості мають бути у кожній громаді, яка турбується про своїх мешканців - Мінсоцполітики оголосило фінальний відбір на участь у проекті на 2024-й рік
14:25 - Юлія Свириденко: В рамках програми Ukraine Facility Україна отримала вже 6 млрд євро у березні та квітні цього року
14:12 - Держрибагентство: Реформа рибного господарства може приносити Україні до 2 млрд грн щорічно
13:53 - Щодо розміщення реквізитів рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету
13:53 - Офіс генпрокурора хоче передати ТРЦ "Гулівер" в управління АРМА
13:52 - Чи має право суб’єкт господарювання використовувати одну печатку на всіх ПРРО, які зареєстровані на кожну окрему господарську одиницю?
13:51 - Фізична особа може подати заяву про включення до Реєстру волонтерів через ЕК «Для громадян»
13:49 - Праця неповнолітніх: що необхідно знати
13:48 - Податківці Придніпровської ДПІ розповіли платникам про зручність використання електронних сервісів ДПС України
13:46 - Подання податкової декларації про майновий стан і доходи у разі припинення підприємницької діяльності ФОПом на загальній системі оподаткування
13:46 - Єврокомісія виплатила Україні транш макрофіну на 1,5 млрд євро
13:45 - Особливості заповнення декларації акцизного податку з урахуванням норм Закону № 3603
13:44 - Мінімальна заробітна плата - державна соціальна гарантія, обов’язкова на всій території України
13:44 - Україна отримала 1,5 млрд євро перехідного фінансування від ЄС в рамках Інструменту Ukraine Facility
13:42 - Засідання «круглого столу» в Придніпровській ДПІ
13:41 - В Придніпровській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» щодо кампанії декларування громадянами доходів
13:40 - Брифінг з питань необхідності офіційного оформлення трудових відносин
13:24 - Національний банк ухвалив рішення анулювати ліцензії страховика та звернутися до суду із заявою про відкриття ліквідаційної процедури
13:22 - Верховна Рада схвалила ліквідацію КРАІЛ у першому читанні
13:20 - Мінсоцполітики презентувало проєкт Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року
13:20 - НБУ включив до реєстру страхових брокерів Представництво «Юейдібібі «Прагма Іншуренс Брокерс»
13:20 - Банки очікують зростання обсягів кредитування бізнесу


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.471043.471043.471043.47968340.16
227763996.94996.94996.94996.94249235.00
229025983.2983.2983.2983.2294960.00
229470918.98918.98918.98918.98275694.00
CRSR061023.011023.011023.011023.012046.02
TATM4.644.644.644.641392.00

Дані за 23.04.2024