Іванна Климпуш-Цинцадзе: Безпечність та якість продуктів харчування - пріоритетний напрямок імплементації Угоди про асоціацію
20.10.2017 19:56 | Fin.Org.UA за інформацією КМУ
Стратегічною метою імплементації Угоди про асоціацію є побудова
в Україні системи контролю безпечності та якості продуктів харчування (головний
елемент санітарних та фітосанітарних заходів – СФЗ),
гармонізованої з нормами ЄС. Побудована за прийнятим у Європі принципом від
«лану до столу», така система стане одним з базових елементів захисту здоров’я
та життя українців. Понад те, гармонізація її з правом ЄС розширить можливості наших
підприємств у використанні переваг зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.
Адже в першу чергу – це зменшення бар’єрів у торгівлі та нарощення експортного
потенціалу української харчової та сільськогосподарської продукції на світових ринках.
Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та
євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила
під час спільного засідання Комітету ВРУ з питань аграрної політики та
земельних відносин і Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції «Адаптація
законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері
агропромислового комплексу: досягнення, пріоритети та виклики».
Зобов’язання України у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та сільського господарства – одні з
найбільш масштабних в рамках Угоди про асоціацію. Для їх виконання потрібно у
повному обсязі імплементувати більше 250 актів ЄС.
За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе,
стратегія імплементації Глави Угоди «Санітарні та фітосанітарні
заходи» Угоди про асоціацію повинна бути схвалена на двосторонньому рівні Україна-ЄС найближчим часом.
Віце-прем’єр-міністр повідомила про першочергові завдання з
адаптації законодавства на найближчий час у цій сфері. Це ухвалення близько 40
урядових нормативних актів на виконання базового Закону України «Про державний
контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності
законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів,
здоров’я та благополуччя тварин». Він набере чинності у квітні наступного
року.
Важливим є також якнайшвидше ухвалення п’яти законопроектів
у цій сфері, які вже кілька місяців знаходяться на розгляді у ВРУ, проте
депутати не розглянули їх навіть у першому читанні. При цьому чотири з них
аграрний комітет ВР вже схвалив і неодноразово рекомендував депутатам їх затвердити.
За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе,
багато законопроектів у сфері СФЗ потрібно буде доопрацювати для розгляду в
другому читанні. Найбільш проблемним наразі є проект Закону «Про інформацію для
споживачів харчових продуктів» (реєстр. № 4126-1 від 04.03.2016), повернутий на
доопрацювання.
Надзвичайно важливим є також ухвалення низки інших пріоритетних
законодавчих актів, зокрема, проектів законів «Про безпечність та гігієну
кормів» від 14.05.2015 № 2845, «Про вимоги до предметів та матеріалів, що
контактують з харчовими продуктами» від 06.05.2016 № 4611, «Про основні
принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної
продукції» від 24.11.2016 № 5448, а також про проект Закону «Про внесення змін
до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» реєстр. № 6673 від 06.07.2017.
Іванна Климпуш-Цинцадзе вкотре
наголосила, що Уряд і Парламент мають виконати величезний обсяг роботи з
гармонізації українського законодавства з правом ЄС у сфері безпечності та
якості харчових продуктів. При цьому вона підкреслила критичну важливість прискорення реформ у цій
сфері для виконання зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію. Віце-прем’єр-міністр
висловила сподівання, що найближчим часом в рамках «аграрного дня» у Парламенті
всі ці законопроекти будуть ухвалені.