ДПІ у Центральному районі м.Дніпра інформує

26.05.2017 14:20 | Fin.Org.Ua

Державна фіскальна служба України створила сервіс «Кордон», який дасть можливість перевіряти завантаженість пунктів пропуску
У зв’язку з введенням безвізового режиму між Європейським союзом та Україною Державною фіскальною службою України прогнозується збільшення пасажиропотоку на кордоні. Для зручності громадян, які перетинають держаний кордон України, при виборі ними оптимального маршруту та розрахунку часу на перетин кордону, було створено сервіс «Кордон» (http://kordon.sfs.gov.ua/Home/Index), який дозволяє в он-лайн режимі відслідкувати  час очікування на всіх пунктах пропуску на кордоні України, а також на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою АР Крим.
Для оптимальної зручності користувачів сервіс доступний сімома мовами. 
Мирослав Продан: З перших днів дії безвізового режиму для громадян буде максимально прискорено процедури митного контролю
З перших днів дії Угоди щодо безвізового режиму в усіх пунктах пропуску максимально буде прискорено процедури проходження митного контролю для громадян. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час робочої поїздки Президента України Петра Порошенка до Волинської області.
«Ми розуміємо всю відповідальність, яка постане перед працівниками митниці, оскільки вже зараз наші колеги прикордонники прогнозують збільшення пасажиропотоку у перші дні безвізу на 30 відсотків. Для уникнення черг та незручностей для подорожуючих вже впроваджується низка заходів на митницях та пунктах пропуску», – розповів Мирослав Продан.
За його словами, такі події як впровадження безвізового режиму з країнами Євросоюзу лише стимулюють митницю до розвитку, впровадження інноваційних технологій та переведення сервісів в он-лайн режим.
«Відповідність сучасними вимогам Європейського Союзу, централізований моніторинг та оперативний контроль в режимі реального часу, унеможливлення впливу людського фактору – саме це основні складові для митниці майбутнього. Фінальний результат, у напрямі якого ми рухаємося, – це збільшення товарообігу та прискорення пасажиропотоку, зручні та прозорі процедури для бізнесу та громадян, прискорення та оптимізація митних процедур», – підкреслив Мирослав Продан.
Керівник ДФС також нагадав, що для зручності подорожуючих на веб-порталі ДФС функціонує он-лайн сервіс «Кордон», який вже зараз дозволяє громадянам відстежувати в режимі реального часу ситуацію на пунктах пропуску через державний кордон. Сервіс надає інформацію щодо часу очікування для легкового та вантажного транспорту на всіх пунктах пропуску на кордоні України, а також на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою АР Крим.
Допоможе зекономити час при проходженні митного контролю і знання громадянами правил перетину кордону. Так, на веб-порталі ДФС розміщено перелік дозволених та заборонених для переміщення товарів.
Загалом щодоби через пункти пропуску, розташовані на західному кордоні України, переміщуються близько 30 тис. легкових автомобілів, понад 3 тис. вантажних автомобілів, близько 450 автобусів, понад 3 тис. залізничних вагонів, а також перетинають кордон понад 100 тис. громадян.
 
Єдиний податок – стабільне джерело наповнення місцевого бюджету
Впродовж січня – травня 2017 року від платників ДПІ у Центральному районі м.Дніпра надійшло понад 30 млн. грн. єдиного податку. Більша частина коштів сплачена підприємцями – понад 20,5 млн. грн., (додатково надійшло 5 млн. грн.). Від юридичних осіб, що обрали спрощену систему оподаткування направлено до бюджету понад 9,8 млн. грн.
Варто зазначити, що єдиний податок від малого підприємництва належить до тих податкових платежів, надходження якого стабільно і суттєво поповнюють місцевий бюджет.
Звертаємо увагу платників спрощеної системи оподаткування, що з 01 січня 2017 року набрали чинності Закони України від 20.12.2016 року №1791 та від 21.12.2016 року №1797, згідно яких встановлені ставки єдиного податку: для єдинників першої групи у межах до 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня податкового року;  для спрощенців другої групи – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.
Максимальна фіксована ставка для єдинників першої групи становить не більше 160 грн. (до 10%  від 1600 грн.), а для спрощенців другої групи не може перевищувати 640 грн (до 20% від 3200 грн.).
Дніпропетровською митницею ДФС виявлено факт ухилення від сплати ввізного мита на суму близько 9 млн. грн.
До основних функцій митниці сьогодні відноситься не тільки фіскальна, тобто, поповнення Державного бюджету за рахунок стягнення митних платежів та зборів, а й правоохоронна функція (захисна), яка передбачає підтримку національної та міжнародної безпеки, захист внутрішнього ринку, інтересів споживачів, створення умов для підтримання законності щодо порядку переміщення через митний кордон України товарів та транспортних засобів та інше.
Велика частина подібних завдань реалізується у процесі проведення ефективної роботи по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил.
Так, завдяки злагодженим діям співробітників Управління боротьби з митними правопорушеннями Дніпропетровської митниці ДФС при митному оформленні «транспортних засобів, тролейбусів», після проведення тематичної перевірки, було виявлено факт ухилення від сплати ввізного мита на суму близько 9 млн. грн.
По виявленим фактам Дніпропетровською митницею ДФС було складено 16 протоколів про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст.485 Митного Кодексу України. Відповідні матеріали направлено до правоохоронних органів. Триває провадження по справі.
У кампанії декларування доходів взяли участь більше 39 тисяч мешканців Дніпропетровщини
З початку року мешканці Дніпропетровського регіону надали до органів ДФС 39471 декларацію про майновий стан та доходи, отримані у 2016 році. Загальна сума задекларованих доходів за минулий рік складає 2 млрд. 247,1 млн. грн. Про це повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.
За результатами кампанії «Декларування – 2017» на Дніпропетровщині податок на доходи фізичних осіб до сплати складає 93,7 млн. грн., що на 21,0 млн. грн. більше, ніж у 2016 році. Сума військового збору до сплати складає 13,7 млн. грн., що на 1,6 млн. грн. більше минулорічного. Повернення з казни у вигляді податкової знижки отримають 3913 громадян на загальну суму 6,2 млн. грн.
Про одержані минулого року понад мільйонні статки повідомив 181 мешканець Дніпропетровської області. Загальна сума їх минулорічного задекларованого доходу складає понад 1 млрд. грн.
Виникла помилка «Невірний пароль або ключ пошкоджено». Що робити?
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра інформує, якщо при підписанні документу виникає помилка «Невірний пароль або ключ пошкоджено» платник в першу чергу має перевірити який ключ ЕЦП використовується першим. Варто пам’ятати, вірна послідовність підписів для податкової звітності наступна: бухгалтер-директор-електронна печатка.
Далі необхідно перевірити правильність введення паролю, а саме регістр вводу паролю, мову клавіатури тощо (створений пароль може містити особливі символи).
В подальшому слід звернути увагу чи набраний пароль відповідає ключу, який використовується. Наприклад, пароль до ключа бухгалтера використовується тільки з ключем бухгалтера.
Окрім того, помилка може виникати, якщо змінювалось ім’я файлу особистого ключа.
У разі, якщо жодна з вищезазначених рекомендацій не допомагає вирішити проблему, необхідно звернутися до представництва АЦСК ІДД, в якому були отримані послуги ЕЦП, подати заяву на скасування посиленого сертифіката, згенерувати новий особистий ключ та отримати відповідні йому посилені сертифікати.
З ПОЧАТКУ РОКУ ПЛАТНИКИ ДПІ У ЦЕНТРАЛЬНОМУ РАЙОНІ М.ДНІПРА СПЛАТИЛИ ПОНАД 413 МЛН.ГРН. ЄДИНОГО СОЦІАЛЬНОГО ВНЕСКУ.
З початку 2017 року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування  від платників ДПІ у Центральному районі м.Дніпра склали 413,2 млн.грн., що становить 124,7 відсотків до доведеного індикативного показника. Темп росту  - 176,5 відсотка.
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра нагадує платникам, що ЄСВ для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22% і підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші виплати.
Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід, тому мінімальна сума єдиного внеску з 1 січня 2017 року становить 704 грн (3200 грн х 22%) на місяць.
Звертаємо увагу, що неоформлена праця та виплата заробітної плати «в конвертах» позбавляє громадян соціального захисту, адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.
Електронні сервіси ДФС – надійна допомога для платників податків
Впровадження нових та вдосконалення наявних електронних сервісів, створення комфортних умов для платників є одним з пріоритетних напрямів роботи у розвитку партнерських стосунків між органами ДФС та платниками податків. Електронні сервіси ДФС (електронна адреса: www.sfs.gov.ua.) – це реформування формату відносин з суб`єктами господарювання, завдяки якому скорочується час на оформлення та подання звітності до органів фіскальної служби, підвищується оперативність надання та якість звітності, а також знижуються корупційні ризики, завдяки уникненню безпосереднього спілкування з працівниками контролюючих органів. Зокрема, є можливість оцінити податкові ризики діяльності з потенційними бізнес-партнерами, доступу до нормативних і інформаційних документів з питань оподаткування, скористатися загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом, звітувати он-лайн тощо.
Наприклад, електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» допоможе оцінити податкові ризики діяльності з партнером по бізнесу, який можливо не є платником податку на додану вартість, є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою, є інструментом для мінімізації податків («податкова яма») чи учасником схем оптимізації бюджетних платежів. Сервіс «Електронний кабінет платника» надає майже повний спектр послуг як для суб’єктів господарювання, так і громадян, сприяє правильному i зручному обчисленню та своєчаснiй сплатi податкiв i зборiв (обов’язкових платежiв). Для роботи з кабінетом не потрібно встановлювати спеціалізованого програмного забезпечення, оскільки він працює як за допомогою персональних комп’ютерів, так і смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет.
Запрошуємо  платників скористатися сервісами фіскальної служби на офіційному веб – порталі відомства.
Повернення помилково або надміру зарахованих коштів
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра інформує, що  19 травня 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.04.2017 р. № 415 (реєстрація в Мінюсті України 25 квітня 2017 року за N 546/30414), яким затверджено зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.
Змінами, зокрема, передбачено, що у разі повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість у порядку, визначеному пунктом 200 1.5 статті 200 1 Податкового кодексу України, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою про повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.
 
Додатково повідомляємо, що наказ № 415 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 19.05.2017 № 39.
 
Соціальна пільга на новому місці роботи
 
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра звертає увагу на те, що фізична особа не може скористатися соціальною пільгою на новому місці роботи у місяці, в якому пільгу застосовано за попереднім місцем роботи.
Оскільки платник податків має право на отримання податкової соціальної пільги лише від одного працедавця і реалізував це право у звітному місяці на старому місці роботи, то така фізична особа не має права на отримання в цьому місяці податкової соціальної пільги на новому місці роботи
Однак при дотриманні умов отримання податкової соціальної пільги така фізична особа має право на отримання податкової соціальної пільги на новому місці роботи з наступного місяця після прийняття на роботу.
Відповідно до п.п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2017 р – 1600 грн), помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Тобто, у 2017 році – це  2240 грн. (100 % =  800,00 гpн. (тобто 50 % вище згаданого прожиткового мінімуму); 150 % ПCП = 1200,00 гpн; 200 % ПCП = 1600 гpн).
Згідно з пп. 169.3.4 ПКУ податкова соціальна пільга надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку був звільнений з місця роботи.
Збудували об’єкт - не забудьте про звітність
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра нагадує діючі положення статті 266 Податкового кодексу України, яка регулює сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема, якщо у поточному році юридична особа завершила будівництво об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, то вона зобов’язана подати податкову декларацію з податку на нерухоме майно протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на вказаний новостворений об'єкт. Податок на нерухоме майно сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на новостворений об'єкт.
Крім того, відповідно до статті 63 Податкового кодексу України,  повідомлення про об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №  20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.
Щоб зберегти статус неприбутковості необхідно подати статутні документи із внесеними змінами до 1 липня 2017 року
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра нагадує, що громадські інституції, професійні спілки, релігійні і благодійні організації закон зобов’язує впорядкувати свої статутні документи та надати до територіальних органів ДФС комплект документів для внесення їх до Реєстру неприбуткових установ та організацій, - нагадують в ГУ ДФС у Волинській області.
Релігійні організації повинні надати документи із внесеними змінами до 1 січня 2018 року, а решта неприбуткових організацій  – до 1 липня 2017 року.
Отож, ще чимало неприбуткових установ та організацій Волині мають лише кілька тижнів для того, щоб виконати необхідні формальності для включення в Реєстр неприбуткових установ та організацій, - наголошують в ГУ ДФС у Волинській області.
Нагадаємо, що терміна надання таких документів, відповідно формування такого Реєстру було перенесено з 1 січня  на 1 липня 2017 року.
Перш ніж подавати комплект документів до податкових інспекцій за місцем реєстрації, керівники неприбуткових організацій повинні привести у відповідність до вимог чинного законодавства свої установчі документи з тим, щоб відповідати критеріям неприбуткової організації. Ознаки або критерії, які дають право на статус неприбуткової організації, передбачено в ст. 133 Податкового кодексу України відповідно до внесених змін Законом України від 17 липня 2015 року № 652-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій».
Лідери громадських інституцій повинні врахувати, що неприбутковим підприємством, установою та організацією вважається підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам (п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України):
- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
- установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).  Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
- внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Разом з тим, обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнало змін
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра повідомляє, що з 12.05.2017 р. набрав чинності наказ Мінфіну України, яким, зокрема, затверджено Зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ, затвердженого власним наказом від 14.11.2014 р. № 1130.
Норми зазначеного Положення приведено у відповідність з пп. 4 п. 2 розділу XIX Податкового кодексу, згідно з яким з 01.01.2017 р. втратила чинність ст. 209 цього Кодексу, що визначала спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.
Так, змінами передбачено, що складовою частиною реєстру платників ПДВ є реєстр суб'єктів спеціального режиму оподаткування, в якому містяться дані про реєстрацію сільгосппідприємств, що до 01.01.2017 р. застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 Податкового кодексу.
З реєстру платників ПДВ буде виключено класифікаційний вид даних (дані про види діяльності суб'єкта спеціального режиму оподаткування).
Змінами також передбачено, що контролюючий орган протягом трьох робочих днів від дня отримання заяви про зняття з реєстрації як суб'єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ за формою № 3-РС виключає сільгосппідприємство з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування та проводить реєстрацію такого підприємства як платника ПДВ на загальних підставах за процедурами перереєстрації.
При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, датою виключення сільгосппідприємства з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування є дата внесення відповідного запису до реєстру платників ПДВ, датою, з якої сільгосппідприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах, є перше число місяця, в якому було допущено перевищення.
Сільгосппідприємство, яке станом на 31.12.2016 р. (включно) зареєстроване як суб'єкт спеціального режиму оподаткування ПДВ, виключається з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування на підставі пп. 4 п. 2 розділу XIX Податкового кодексу за самостійним рішенням контролюючого органу за формою № 6-РРС. На підставі такого рішення контролюючий орган вносить до реєстру платників ПДВ записи про зняття підприємства з реєстрації як суб'єкта спеціального режиму оподаткування з одночасною реєстрацією платником ПДВ на загальних підставах. У такому разі дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, датою виключення сільгосппідприємства з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування та датою, з якої сільгосппідприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах, є 01.01.2017 р.
Встановлено, що сільгосппідприємства, які станом на 01.01.2017 р. зареєстровані як суб'єкти спеціального режиму оподаткування ПДВ, вважаються платниками цього податку на загальних підставах, починаючи з 01.01.2017 р., і стосовно таких сільгосппідприємств:
з 01.01.2017 р. втрачають чинність витяги з реєстру платників ПДВ, що були видані контролюючими органами до 01.01.2017 р.;
контролюючі органи, в яких такі сільгосппідприємства перебувають на обліку, приймають рішення та вносять до реєстру платників ПДВ записи про зняття підприємств з реєстрації як суб'єктів спеціального режиму оподаткування з одночасною реєстрацією платниками податку на загальних підставах.
ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ РОЗШИРЕНО ПЕРЕЛІК ВИТРАТ
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра повідомляє, що з 1 січня 2017 року до сукупного оподатковуваного доходу бізнесменів не включаються суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Таке нововведення стосується підприємців, які здійснюють відповідну діяльність, та сприятиме більш справедливому підходу до визначення оподатковуваних доходів у підприємця.
Окрім того, до переліку витрат зазначених суб’єктів господарювання включаються суми ЄСВ, суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності (за винятком ПДВ для фізособи-підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ,  акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб із доходу від господарської діяльності, плати за землю та податку на майно). До витратної частини можна також  додавати платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю.
Нововведеннями 2017 року стало право за власним бажанням нараховувати та включати до складу витрат амортизацію ОЗ та нематеріальних активів за умови ведення окремого обліку таких амортизаційних витрат.
Як виняток не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів, а також витрати на ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості). При цьому підприємці не мають право амортизувати ОЗ подвійного призначення, а саме земельні ділянки, житлову нерухомість і легкові та вантажні автомобілі.
 
Строки давності при проведенні перевірок
Фахівці ДПІ у Центральному районі м.Дніпра повідомляють, що Державна фіскальна служба України з метою забезпечення належної реалізації положень статті 102 Податкового кодексу України в частині застосування строків давності при організації та проведенні документальних перевірок, самостійному визначенні сум грошових зобов’язань платників податків, повідомила наступне.
З 1 січня набули чинності зміни, внесені до статті 102 Податкового кодексу України. Так, відповідно, контролюючий орган має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків не пізніше 1095 дня (2555 днів при проведенні перевірки контрольованої операції), що настає за останнім днем граничного  строку подання податкової декларації, звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше – за днем її фактичного подання.
Отже, при плануванні, організації та проведенні документальних перевірок слід враховувати, що з 1 січня 2017 року строки давності поширюються також на період, який може бути охоплений перевіркою.
Довідково: більш детально про застосування строків давності при організації та проведенні документальних перевірок юридичних осіб йдеться у листі ДФС України від 05.05.2017 №11356/7/99-99-14-03-03-17.
Зміни в оподаткуванні дивідендів у 2017 році та відображення їх у формі 1 ДФ
ДПІ у Центральному районі м.Дніпра повідомляє, що пунктом 2 розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України від 23 березня 2017року № 1989-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні” (далі - Закон № 1989) були внесені зміни до Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797- VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні”, відповідно до яких в абзаці третьому п. 1 розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” слова та цифри “п.п. 3 п. 76” були виключені.
Положення Закону № 1989 застосовуються до податкових періодів починаючи з 1 січня 2017 року.
Згідно з п.п. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) ставка податку на доходи фізичних осіб для пасивних доходів до бази оподаткування встановлюється у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 цієї статті – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.
Таким чином, з 1 січня 2017 року ставка податку на доходи фізичних осіб для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, встановлена у розмірі 9 відсотків.
Відповідно до п.п. 169.4.3 п. 169.4 ст. 169 ПКУ роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги.
Умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені визначені ст. 43 ПКУ. Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3. ст. 43 ПКУ).
Згідно з п. 43.3 ст. 43 ПКУ платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка у банку.
Отже, якщо податковий агент до прийняття Закону № 1989 утримав податок на доходи фізичних осіб із доходів у вигляді дивідендів за 18-відс. ставкою податку, то такий агент може здійснити перерахунок сум нарахованих платнику податків доходів та повернути надміру утриманий податок у порядку, встановленому ст. 43 ПКУ. Крім того особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені для ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування (п.п. “б” п. 176.2 ст. 176 ПКУ).
Розділом ІІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.01.2015 № 4 (далі – Порядок) передбачено, що податковий розрахунок за формою № 1 ДФ заповнюється таким чином:
у рядках 3 “Сума нарахованого доходу” та 3а “Сума виплаченого доходу” проставляється сума нарахованого та виплаченого доходу за відповідний звітний період;
у рядках 4 “Сума нарахованого податку” та 4а “Сума перерахованого податку” проставляється сума утриманого податку на доходи фізичних осіб;
у рядку 5 “Ознака доходу” зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку. Дивіденди згідно з довідником ознак доходів відображаються під “109” ознакою доходу.
Результати перерахунку, зокрема по нарахованих доходах у вигляді дивідендів, відображаються у податковому розрахунку за формою № 1 ДФ того періоду, в якому було проведено перерахунок сум податку. Уточнюючий податковий розрахунок за формою № 1 ДФ у цьому випадку не подається.
Отже, результати перерахунку доходів у ІІ кварталі 2017 року за умови відсутності нарахування (виплати) доходів відображаються у податковому розрахунку за формою № 1 ДФ за ІІ квартал 2017 року таким чином:
у рядках 3 “Сума нарахованого доходу” та 3а “Сума виплаченого доходу” проставляється нуль;
у рядках 4 “Сума нарахованого податку” та 4а “Сума перерахованого податку” проставляється сума надміру утриманого податку зі знаком “мінус”;
у рядку 5 “Ознака доходу” зазначається “109” .
 

Додати коментар

Користувач:
email:





Зберігайте гроші в банківській якірності, а не в морських глибинах.

- Fin.Org.UA

Новини

20:35 - Ситуація в енергосистемі. Оперативна інформація на 19:00
20:15 - Apple вимагає від Telegram заблокувати низку каналів для користувачів з українськими SIM-картками
20:08 - Банки готові збільшити кредитування бізнесу та населення – НБУ
20:02 - Найдорожча технокомпанія Європи ASML офційно змінила гендиректора
19:29 - Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження
19:17 - Патроне став віцепрезидентом ЄБРР. Хто очолив банк по Україні та Молдові
18:48 - Литва майже припинила імпорт зерна з московії та Білорусі
18:47 - Mercedes-Benz презентувала електричний G-Wagen
18:23 - Туреччина наростила закупівлі російської нафти до історичного рекорду
18:21 - Оновлено порядок здійснення безвиїзного нагляду та виїзних перевірок  фінансових установ з питань фінансового моніторингу, валютного та санкційного законодавства
18:10 - Байден підписав закон з 61 млрд доларів на підтримку України
18:07 - У Харкові запровадили нові проєкти для підтримки місцевого бізнесу
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 24.04.2024
17:18 - Україна підписала Меморандуми про взаємне визнання Дипломів / Свідоцтв фахівця моряків з Португалією та Грузією
17:04 - Мазепа про свою справу: проблема в "сірих зонах" законів, а не в вертикалі Зеленського
17:00 - Офіс генпрокурора після аудиту закрив п'яту частину справ проти бізнесу
16:47 - Boeing звітує про падіння доходів через скорочення поставок
16:35 - Центр розмінування ДССТ отримав 10 позашляховиків, закуплених німецькими партнерами за ініціативи Мінекономіки
16:31 - Автобуси тепер можуть обирати в "єЧерзі" час перетину кордону з Молдовою
16:24 - Держаудитслужба розпочала аудит Науково-дослідного інституту вогнетривів
16:14 - Мінветеранів обговорило з представниками ОВА та територіальних громад законопроєкт щодо засад ветеранської політики
16:06 - ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району Києва
15:48 - Банкіри очікують зниження Нацбанком облікової ставки до 14%
15:48 - Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:43 - Мін’юст: Урядовий законопроект про звернення ухвалений в першому читанні
15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024
15:27 - Як заробити на землі, маючи 1000 грн
15:27 - Данія – Україна: працюємо над розширенням співпраці з бізнесом у сферах експортної логістики, відновлення критичної інфраструктури та розвитком децентралізованої енергетики
15:25 - Енергетики обмежуватимуть ввечері енергопостачання для промисловості в усіх регіонах
15:22 - Ратифікація Угоди з Великою Британією про цифрову торгівлю сприятиме поглибленню участі України у глобальній економіці, - Юлія Свириденко


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.6704
Канадський долар28.8388
Юань Женьміньбі5.4473
Чеська крона1.6715
Данська крона5.6565
Гонконгівський долар5.0393
Форинт0.107269
Індійська рупія0.47372
Рупія0.0024433
Новий ізраїльський шекель10.4525
Єна0.25477
Теньге0.08896
Вона0.028811
Мексиканське песо2.3308
Молдовський лей2.2073
Новозеландський долар23.4185
Норвезька крона3.5966
московський рубль0.42673
Сінгапурський долар28.9955
Ренд2.057
Шведська крона3.6294
Швейцарський франк43.1667
Єгипетський фунт0.824
Фунт стерлінгів49.075
Долар США39.4716
Білоруський рубль14.347
Азербайджанський манат23.2159
Румунський лей8.4785
Турецька ліра1.2137
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9715
Болгарський лев21.5692
Євро42.1833
Злотий9.7656
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91400.04
Срібло1070.47
Платина36045.86
Паладій40324.58

Курси валют, встановлені НБУ на 25.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.871043.871043.871043.872233881.80
2280431077.331077.331077.331077.33104501.01
2289101069.981069.981069.981069.9853499.00
229025983.59983.59983.59983.591827510.22
229470919.34919.34919.34919.34367736.00
2302621055.81055.81055.81055.8221718.00
CRSR061023.781023.781023.781023.785118.90
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
USGK78454545454545454522725000.00
XS12141600016000160001600016000.00

Дані за 24.04.2024