ФСБ могло прослуховувати всю Україну через фірму придністровського олігарха

20.02.2017 18:20 | Тексти.org.ua

Один з найбільших операторів мобільного зв’язку в Україні, одеська фірма «Інтертелеком», контрольована придністровським олігархом Віктором Гушаном, стала об’єктом для розслідування СБУ. Фірму підозрюють у наданні російським спецслужбам можливості прослуховувати більшість телефонних абонентів України.

Текст: Любов ВЕЛИЧКО (Україна), Володимир ТХОРИК (Молдова), Юлія Боцан (Тирасполь)

У ході журналістського розслідування з’ясувалося, що «Інтертелеком» тісно пов’язаний з двома операторами мобільного зв’язку та інтернету, що знаходяться на підконтрольних Росії територіях: в анексованому Криму та в сепаратистському регіоні Молдови – Придністров’ї.

Більш того, всі ключові фігури комунікаційного бізнесу пов’язані з придністровським регіоном. Власник кримської фірми - екс-топ-менеджер тираспольського холдингу «Шериф»; директор українського «Інтертелекому» - екс-міністр телекомунікацій невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, а співвласник і кінцевий бенефіціар одеського оператора зв’язку - олігарх з Тирасполя і засновник «Шерифу».

Компанії-близнюки

У минулому році ТЕКСТИ докладно описали масштаби бізнес-імперії Віктора Гушана, а також довели, як заснований ним холдинг «Шериф» контролює владу й економіку в самопроголошеній Придністровській Молдавській республіці (ПМР).

У цей же холдинг входить і фірма «Інтердністроком» (ІДК), відкрита Гушаном у 1998 році. Незважаючи на те, що ще в 2004 році ліцензія компанії була анульована конституційною владою Республіки Молдова, ІДК продовжує незаконну діяльність у невизнаній республіці, залишаючись єдиним у придністровському регіоні оператором фіксованого та мобільного зв’язку, а також найбільшим інтернет-провайдером.

На відміну від Молдови, відкрита в Україні олігархом фірма «Інтертелеком» розвивалася по всій країні, ставши одним з чотирьох найбільших операторів мобільного зв’язку, володарем найбільшої зони покриття 3G, охоплюючи 86% української території. Заснував її в 1998 році все той же Віктор Гушан, на момент відкриття позначений у документах як громадянин Російської Федерації з тираспільською пропискою.

Придністровський олігарх, але уже з українською пропискою досі є співвласником та єдиним кінцевим бенефіціаром компанії «Інтертелеком».

Гроші та обладнання

11 листопада 2016 року. Одеса. У двох головних офісах компанії «Інтертелеком», по вулиці Мала Арнаутська № 66 і №100, Служба безпеки України (СБУ) проводить обшуки.

Офіс компанії Інтертелеком в Одесі

Слідчі СБУ виявляють серверне обладнання, яке забезпечує безперебійну роботу російського оператора мобільної телефонії та інтернету з тотожною до одеської компанії назвою - «Інтертелеком». Цей однойменний оператор обслуговує абонентів в анексованому Криму.

В результаті у двох одеських офісах української компанії «Інтертелеком» вилучають: 483 мобільних телефони, а також SIP-сервери та інше телекомунікаційне обладнання, яке може підтвердити факти з’єднання з окупованими територіями і фактами організації систем віддаленого управління й отримання інформації від абонентів на території України представниками спецслужб Росії.

У робочому кабінеті генерального директора «Інтертелеком» Бориса Акулова також вилучили флешку і п’ять мобільних телефонів. За місцем проживання керівника компанії знайдено 300 тисяч доларів США, а також великі суми в інших співробітників, імена яких поки не називаються: $ 25 тис. і 27 тис. гривень.

Придністровський олігарх Віктор Гушан

За версією правоохоронців, гроші могли бути отримані топ-менеджерами компанії в результаті злочинної діяльності. Зокрема, в СБУ вважають, що знайдена готівка була передана керівництву ТОВ «Інтертелеком» представниками російських телекомунікаційних компаній під контролем спецслужб Російської Федерації за організацію та підтримку функціонування незаконного каналу зв’язку з тимчасово окупованих Кримом. Тому Головне слідче управління СБУ наклало арешт на ці гроші, визнавши їх «речовим доказом у кримінальному провадженні».

Зрадники

Кримінальну справу проти ТОВ «Інтертелеком» було порушено ще в серпні 2016 року за трьома статтями одразу: ст. 111 - «державна зрада»; ст. 163 частина 2 - порушення таємниці листування, телефонних розмов, вчинені щодо державних діячів з використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації; частина 3 ст. 368 - одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

Згідно із законом, за ці злочини винуватцям світить позбавлення волі від 10-ти до 15-ти років. СБУ поки не називає імена підозрюваних або обвинувачених, посилаючись на таємницю слідства.

Слідчі встановили, що ТОВ «Інтертелеком» передав у користування російському оператору у включеному Криму частину свого обладнання і мережі. Більш того, через обладнання української фірми забезпечувався телефонний зв’язок Криму з Росією і невизнаною Придністровською Молдавською республікою.

Фактично підприємство продовжувало надавати телекомунікаційні послуги на території півострова, що заборонено законодавством України.

Кошти, що були знайдені в офісі Інтертелекому: фото прес-служби СБУ

До того ж, в Головному слідчому управлінні СБУ запевняють, що ТОВ «Інтертелеком» співпрацювала зі спецслужбами Росії для прослуховування і моніторингу абонентів України, причому не тільки своїх, але й інших мобільних операторів.

Слідство підозрює, що топ-менеджмент «Інтертелекому» надавав російським спецслужбам сприяння в підривній діяльності проти України. Серед підозрюваних: генеральний директор ТОВ «Інтертелеком» Борис Акулов, заступник генерального директора ТОВ «Інтертелеком» (ім’я не називається), начальник департаменту маркетингу і продажів, начальник департаменту безпеки, начальник технічного департаменту.

Втім, менеджер української фірми свою провину заперечує.

- Нас звинувачують у державній зраді, в шпигунстві і так далі. Можу сказати, що охарактеризувати це звинувачення можна ніяк інакше, ніж полюванням на відьом. Виходячи з усієї логіки розвитку подій вчора [11 листопада 2016- го року в день обшуку офісів компанії] у всіх учасників з боку «Інтертелекому» в процесі слідчих дій склалося дуже гірке відчуття того, що ті публічні звинувачення, які прозвучали на адресу нашої компанії - це не більше, ніж привід вирішення якихось абсолютно незрозумілих завдань з незрозумілими цілями, які не мають нічого спільного зі специфікою спецслужби, яка цим займалася, - заявив Борис Акулов, генеральний директор ТОВ «Інтертелеком».

Стоп, кадр

Російська ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації» (скорочено «Інтертелеком»), була зареєстрована в столиці Криму – Сімферополі - в 2014 році,через два місяці після анексії півострова Російською Федерацією. Формально, це була нова компанія, оскільки українська «тезка» заявила про свій відхід з півострова відразу після його виходу зі складу України.

Власником компанії значився В’ячеслав Чернікевіч. Формально, нова російська фірма «Інтертелеком» не мала нічого спільного з однойменним українським оператором і тим паче з придністровським. Але зв’язок все ж є: до цього Чернікевіч займав пост комерційного директора в придністровському IDC, що входить в холдинг «Шериф».

Борис Акулов, гендиректор української ТОВ «Інтертелеком»

Всього через півроку після своєї реєстрації російський «Інтертелеком» отримав ліцензію на надання інтернет-послуг і мобільної телефонії на території всього півострова. Як і «Інтердністроком» та український «Інтертелеком», російська компанія здійснювала діяльність на основі формату CDMA.

Однак через кілька тижнів після обшуків СБУ, проведених в Одесі, адміністрація кримської фірми «Інтертелеком» опублікувала в інтернеті оголошення про те, що з 1 січня 2017 року компанія відмовляється від надання послуг телефонії в форматі CDMA. Також клієнтам пропонувалося повернути фірмі й обладнання для інтернету, позначене як «модеми CDMA Інтертелеком Україна». Натомість абонентам радили новий зв’язок на новому обладнанні, - в форматі UMTS.

На Донбасі ловить добре

Керівництво українського «Інтертелекому» відмовилося коментувати будь-який зв’язок з кримською фірмою-близнюком.

У відповідь на офіційні запити в компанії категорично заперечують і свій зв’язок з ФСБ.

З офіційної відповіді ТОВ «Інтертелеком»:

«На питання про зв’язки з російськими спецслужбами. Весь трафік компанії перевіряє підприємство «Державний центр радіочастот», яке безперервно документує куди і звідки надходять дзвінки, і стежить за порядком їх маршрутизації. Щомісяця підписуються акти, тому звинувачення Інтертелекому в порушенні цих правил, тим більше в зловмисному, в інтересах іноземних спецслужб - не мають під собою підстав, що і було доведено в самому початку слідства».

Незважаючи на те, що в одеської фірми втрачений прямий зв’язок з Кримом, безперебійний сигнал у неї залишився на частині територій, підконтрольних сепаратистським адміністраціям так званих Донецькій і Луганській народних республіках.

Також «Інтертелеком» надає відмінний зв’язок і в сусідніх районах, підконтрольних Україні, - в місцях дислокації української армії, яка бере участь в Антитерористичній операції з сепаратистами.

Власник кримського Інтертелекому В’ячеслав Чернікевич

Це підтверджує не тільки офіційна інформація на сайті компанії, але і її клієнти, серед яких як відомі журналісти, які висвітлюють військові дії на сході України, так і воїни ЗСУ, які беруть участь в АТО.

- «Інтертелеком» ловить там [в АТО] майже всюди. А якщо прив’язати роутер до чотириметрової гілки і підняти вгору, то ловить ще краще, - ділиться у Фейсбуці український військовослужбовець Денис Антіпов.

- Ми беремо з собою модем «Інтертелеком» в усі відрядження в АТО. Це зв’язок, який працює. Інформація, яку ми передаємо, не таємна, - її ми передаємо в прямий ефір на телеканалі. Доступу до інформації, вигідній окупанту, у нас немає. Або ж ми не обговорюємо її онлайн. Інтертелекомом користуються і багато військових - зручно. Кинув WI-FI модем у кишеню і ось у тебе свій інтернет, - додає Наталія Нагорна, військовий кореспондент Першого національного (Київ).

Так виглядає покриття російської компанії Інтертелеком у Криму

Кишинів чути добре

У відповіді на офіційний журналістський запит про те, чи є партнерські відносини у ТОВ «Інтертелеком» з компанією «Інтердністроком» (IDC), зареєстрованої в Тирасполі, одеська фірма повідомила лаконічно: «без коментарів».

Проте, придністровський оператор, що надає послуги зв’язку і інтернету на території сепаратистської республіки вже більше десяти років всупереч забороні влади Молдови, на сайті «Інтертелекому» позначений як «роумінг-партнер». Причому в інструкції для своїх абонентів по здійсненню міжнародних дзвінків, на тому ж сайті, адміністрація «Інтертелекому» позначила Придністров’я як окрему державу, причому нібито зі своїм «міжнародним кодом» «373».

Проте, Міжнародний союз електрозв’язку при ООН визначив 373 як код, виділений Республіці Молдова, частиною якої і є Придністров’я.

- Компанія «Інтердністроком» не уповноважена НАРЕКІТ у порядку, встановленому національним законодавством або не мають статусу постачальника послуг і/або електронних мереж зв’язку і не має ліцензії на використання ресурсів нумерації і/або ліцензій на використання каналів або радіо-частот,- зазначають у Національному агентстві з регулювання в області електронних комунікацій і інформаційних технологій Молдови.

Борис Акулов вітає мільйонного абонента "Інтертелекома"

Більш того, на сайті української компанії «Інтертелеком» є розділ «Карта покриття оператора Інтердністроком», клікаючи на яку відкривається сайт IDC, де повідомляється, що «зона обслуговування абонентів IDC - це вся територія ПМР і прилеглі до її кордонів райони сусідніх республік». Під «сусідньою республікою» мається на увазі правобережна Молдова, причому хвилі придністровського оператора, що працює нелегально, доходять до Кишинева.

Дана стаття підготовлена в рамках проекту «Якісна журналістика для демократії», що впроваджується RISE Moldova на основі гранту, наданого Європейським союзом. Сума європейського гранту покриває 90% вартості проекту.

Співфінансування проекту «Якісна журналістика для демократії» в 2017 році забезпечено Національним фондом на підтримку демократії (NED). Висловлені думки і зауваження належать авторам і не обов’язково відображають думку Європейського союзу.

Додати коментар

Користувач:
email:





На біржі зміни відбуваються,
Гра на гроші - це не жарт,
Та правильні інвестиції
Пошкоджені не бувають.

- Fin.Org.UA

Новини

15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 19.04.2024
15:20 - Страховий ринок Кіпру за 2023 рік зріс на 13% до 1,3 млрд євро
15:20 - VIG об'єднує страховиків життя Aegon, Compensa Życie та Vienna Life в одну компанію
15:20 - Акціонери змінили топ-менеджмент, склад Правління та Наглядової ради польської PZU SA
15:20 - Польська PZU збільшила премії до 6,24 млрд євро, чистий прибуток зріс удвічі до 1,34 млрд євро
14:21 - Екологічний договір для України: Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни актуалізувала процес його реалізації
13:42 - Герман Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки мета «зеленої» трансформації, але і спосіб виживання для нас
13:27 - Про сплату юридичною особою транспортного податку, якщо протягом звітного року термін використання легкового автомобіля досягне 5 років
13:26 - Юридична особа внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій: чи може вона обрати третю групу спрощеної системи оподаткування?
13:24 - Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції
13:24 - Розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності
13:22 - Стосовно переривання терміну, встановленого ПКУ для формування податкового кредиту, на період зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН
13:20 - Яким чином повернути переплату з ПДФО, що виникає за наслідками проведення роботодавцем (податковим агентом) річного перерахунку сум доходу фізичної особи?
13:20 - Герман Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки мета «зеленої» трансформації, але і спосіб виживання для нас
13:20 - Агростраховикам на замітку. Мінагрополітики прогнозує скорочення виробництва зернових у 2024 році
13:20 - Український бізнес посилив позитивні очікування щодо ділової активності - опитування НБУ
13:20 - Іншуртех Honey Insurance отримав $108М фінансування Серії A на розробку IoT платформи
13:20 - M2 Recovery запускає страхування судових витрат на відновлення криптоактивів
13:20 - Страховий ринок Хорватії за січень-лютий 2024 року зріс до 287 млн євро
13:20 - Страховий ринок Сакартвело в 2023 році зріс до 357,5 млн євро
13:20 - Індонезійський іншуртех Qoala залучив $47М на розробку SaaS-платформи
13:20 - Blue Owl Capital за $750 млн купує Kuvare Asset Management для виходу на страховий ринок
13:20 - В Казахстані зріс попит на продукти страхування життя
13:18 - Податковий календар на 19 квітня 2024 року
13:16 - Розгляд звернень громадян фахівцями податкової служби Дніпропетровської області
13:14 - Дніпропетровщина: до місцевих бюджетів у першому кварталі п. р. спрямовано майже 10,2 млн грн збору за місця для паркування транспортних засобів
13:12 - З початку року фізичні особи – «єдинники» поповнили місцеві бюджети Дніпропетровщини на понад 1,2 млрд гривень
13:09 - Особливості подання декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік
13:07 - Мобільний ЦОП – з послугами та сервісами до мешканців Юр’ївської територіальної громади
12:40 - Комунікаційна податкова платформа: ефективна взаємодія з ТОП-асоціаціями та бізнесом


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5305
Канадський долар28.7995
Юань Женьміньбі5.4716
Чеська крона1.6729
Данська крона5.6663
Гонконгівський долар5.0568
Форинт0.107167
Індійська рупія0.47405
Рупія0.0024469
Новий ізраїльський шекель10.4752
Єна0.25658
Теньге0.088619
Вона0.028832
Мексиканське песо2.3361
Молдовський лей2.2125
Новозеландський долар23.4771
Норвезька крона3.6023
московський рубль0.42078
Сінгапурський долар29.1268
Ренд2.0799
Шведська крона3.6351
Швейцарський франк43.5804
Єгипетський фунт0.8193
Фунт стерлінгів49.3858
Долар США39.6037
Білоруський рубль14.3951
Азербайджанський манат23.2936
Румунський лей8.497
Турецька ліра1.2187
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.1599
Болгарський лев21.6154
Євро42.2789
Злотий9.769
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото94309.87
Срібло1126.34
Платина37223.12
Паладій40714.98

Курси валют, встановлені НБУ на 19.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861041.051041.051041.051041.05416420.00
227763994.66994.66994.66994.66238718.40
BAVL0.250.250.230.2396000.00
CRSR061018.411018.411018.411018.411018.41
FSTF021014.051014.051014.051014.051014.05
UTLM0.05990.05990.05990.0599599.00
XS121416000160001600016000160000.00

Дані за 17.04.2024