НБУ отримав адвокатів за 60 грн на рік (UPD: Пропозицію за 60 грн відхилено)

17.02.2017 14:48 | Fin.Org.UA

Нещодавно Національний банк України оголосив тендер щодо закупівлі послуг з надання правової допомоги для своїх службовців. Результати виявилися, м’яко кажучи, неочікуваними.

Власне, ще до оголошення результатів тендеру, у адвокатів почали виникати питання до його кваліфікаційних вимог. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-25-001400-a/Наприклад, багатьох здивувало, що для участі у процедурі закупівлі учасники мали підтвердити наявність працівників відповідної кваліфікації, зокрема "не менше 3-х свідоцтв про право на занятя адвокатською діяльністю". З цього приводу відразу ж висловився відомий український адвокат Ігор Головань, зазначивши у своєму блозі наступне: "Відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності). Але такі дрібниці, як організаційні форми адвокатської діяльності, явно не цікавлять ні Національний банк, ні багатьох колег-адвокатів. Серед 19 учасників, що їх ми знаходимо у реєстрі отриманих тендерних пропозицій, 11 - товариства з обмеженою відповідальністю, що надали НБУ копіії адвокатських свідоцтв своїх працівників". Тобто потрібно було вказувати або вимоги до окремих адвокатів, що мають свідоцтва адвокатів, або вже вимоги до адвокатських об’єднань, у складі яких працюють адвокати. Але вимога щодо наявності "3 свідоцтв" виглядає дико, і, ймовірно, спеціально прописувалася під конкретні ТОВ...

Про певну "непрозорість" дій НБУ свідчить й неприйняття замовником скарги адвокатів щодо інших кваліфвимог.

По-перше, у тендерній документації, а саме в інструкції з підготовки тендерної пропозиції міститься вимога подання такого документа: «11) довідки у довільній формі, про те, що протягом 2016 року та з початку 2017 року і до закінчення строку дії тендерної пропозиції учасник та/або працівники учасника – штатні або залучені на підставі цивільно-правових договорів: не брав(ли), не бере(уть), не братиме(уть) участі у судових справах (або інших спорах), позивачем або відповідачем, або третьою особою у справі (або стороною) по яких є або був замовник та/або будь-яка особа, що має/мала будь-яке відношення до замовника (працівник або колишній працівник); не надавав(ли), не надає(ють), не надаватиме(уть) послуги правового характеру, які можуть мати негативні наслідки для репутації замовника, негативно впливати на його діяльність». Така вимога, на думку адвокатів, встановлює додатковий кваліфікаційний критерій до учасників закупівлі — зокрема, не мати протягом 2016 року певного професійного досвіду.  А саме, замовник має на меті відсторонити від участі у закупівлі осіб, які здійснювали представництво інтересів клієнта у спорах, у яких стороною чи третьою особою (навіть на боці клієнта учасника закупівлі) був замовник. Відповідно до частини 2 статті 16 Закону України «Про публічні закупівлі», одним з кваліфікаційних критеріїв до учасників закупівлі може бути наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід. Зазначена вище вимога, у свою чергу, фактично вимагає не мати певного досвіду...

По-друге, що стосується вимоги не надавати протягом строку дії «послуг правового характеру, які можуть мати негативні наслідки для репутації замовника, негативно впливати на його діяльність», то у цій вимозі вбачається потенційний ризик виникнення конфлікту інтересів.  А саме, учасники закупівлі можуть мати чинні договори про надання правової допомоги та відповідні обов’язки щодо виконання доручення клієнтів. Відмова ж надати юридичну послугу, яка ініціюватиме спір з НБУ протягом строку дії тендерної пропозиції, буде порушенням чинного договору з клієнтом. Зазначена вимога фактично накладає обмеження на господарську діяльність учасника закупівлі протягом строку дії тендерної пропозиції, що є неприпустимим.

Відповіді НБУ

Відповідно до вимог пункту 5 “Кваліфікаційні критерії до учасників та вимоги, установлені статтею 17 Закону” розділу “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” тендерної документації, учасник повинен завантажити в Систему у сканованому вигляді документи, які підтверджують його відповідність кваліфікаційним критеріям, в т.ч.оригінали або завірені учасником копії дипломів, сертифікатів, свідоцтв, у тому числі не менше 3-х свідоцтв про право на заняття адвокатською діяльністю, інших документів встановленого зразка, що підтверджують кваліфікацію всіх спеціалістів учасника, зазначених у довідці учасника про наявність спеціалістів, які мають необхідні знання та досвід для виконання умов договору. Тобто, необхідно надати документи, що підтверджують кваліфікацію саме тих спеціалістів учасника, які зазначені у довідці про наявність спеціалістів, які мають необхідні знання та досвід для виконання умов договору.
Щодо надання дипломів, то необхідно надати диплом про наявність повної вищої освіти. Скановані додатки до дипломів тендерною документацією не вимагаються та можуть надаватися на розсуд учасника.

 

Відповідно до вимог пункту 5 “Кваліфікаційні критерії до учасників та вимоги, установлені статтею 17 Закону” розділу “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” тендерної документації, учасник повинен завантажити в Систему у сканованому вигляді документи, які підтверджують його відповідність кваліфікаційним критеріям, в т.ч. довідку учасника у довільній формі, завірену підписом уповноваженої особи та відбитком печатки учасника про наявність договорів, аналогічних предмету закупівлі. Довідка повинна містити назву послуг, рік надання, результати або хід надання послуг.
Відповідно до пункту 6 “Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі” розділу “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” тендерної документації, пункту 1.3 додатку 2 до тендерної документації, спеціалісти учасника повинні забезпечити надання таких послуг:
- захист інтересів службовців Національного банку України у справах про адміністративні правопорушення в правоохоронних органах та суді;
- захист інтересів службовців Національного банку України у кримінальних провадженнях на різних стадіях;
- захист інтересів службовців Національного банку України по цивільних справах.
При цьому, надання послуг включає: надання правової інформації, усних та письмових консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; здійснення представництва інтересів службовців Національного банку в судах всіх інстанцій, правоохоронних, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; забезпечення захисту службовців Національного банку від обвинувачення; надання інших послуг в межах предмету закупівлі.
Отже, у довідці про наявність договорів, аналогічних предмету закупівлі, учасник має підтвердити наявність досвіду надання послуг щодо захисту інтересів клієнтів у справах про адміністративні правопорушення в правоохоронних органах та суді, у кримінальних провадженнях на різних стадіях, у цивільних справах, які включають надання правової інформації, усних та письмових консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; здійснення представництва інтересів клієнтів в судах всіх інстанцій, правоохоронних, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; забезпечення захисту клієнтів від обвинувачення; надання інших послуг в межах предмету закупівлі.
Тендерна документація не містить вимоги щодо зазначення найменувань контрагентів, отже, така інформація може надаватися на розсуд учасника.
 

 

Очікувана вартість послуг для НБУ мала становити 511 500 грн (з ПДВ). Саме таку суму банкіри були ладні сплатити за 341 годину роботи адвокатів. І адвокати та "не-адвокати" почали торгуватись. Хтось скинув 100 тис грн, хтось більше. Хтось взагалі вирішив працювати нижче собівартості, пропонуючи знижку у 10 разів! Але переміг зовсім несподіваний учасник - таке собі Товариство з Обмеженою Відповідальністю ’Вагомий Аргумент’, яке запропонувало захищати банкірів за 59,90 грн, або 17 копійок за годину роботи! 

Реєстр пропозицій

Дата і час розкриття: 13.02.2017 16:57

Учасник Первинна пропозиція Остаточна пропозиція Документи
Товариство З Обмеженою Відповідальністю ’Вагомий Аргумент’ 330 770
UAH з ПДВ
59.90
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ Адвокатська компанія Гвоздій та Оберкович 501 500
UAH з ПДВ
10 000
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ "Касьяненко і Партнери" 341 000
UAH з ПДВ
27 020
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ "АЛЄКСЄЄВ, БОЯРЧУКОВ ТА ПАРТНЕРИ" 341 000
UAH з ПДВ
49 445
UAH з ПДВ
Документи
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЮРИДИЧНА ФІРМА " ЄВГЕН ОСТАПЕНКО ТА ПАРТНЕРИ" 477 400
UAH з ПДВ
103 300
UAH з ПДВ
Документи
АДВОКАТСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ "ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПРАВОЗАХИСТ" 170 500
UAH з ПДВ
104 999
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ "ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ "СТРАТЕГ" 253 193
UAH з ПДВ
105 000
UAH з ПДВ
Документи
Адвокатське об’єднання "Правова група "Домініон" 511 500
UAH з ПДВ
238 000
UAH з ПДВ
Документи
Асоціація корпоративних і приватних адвокатів 477 400
UAH з ПДВ
259 999.99
UAH з ПДВ
Документи
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АДВОКАТСЬКА ФІРМА "ГОРО ЛІГАЛ" 439 200
UAH з ПДВ
260 000
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ Істеблішмент Компані 272 800
UAH з ПДВ
262 800
UAH з ПДВ
Документи
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ "ДЕШУНІН І ПАРТНЕРИ" 460 000
UAH з ПДВ
270 000
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ "УКР-ТРЕЙД-МЕНЕДЖМЕНТ" 327 360
UAH з ПДВ
317 360
UAH з ПДВ
Документи
Адвокатське об’єднання "БІ ЕС БІ Партнерс" 511 500
UAH з ПДВ
339 000
UAH з ПДВ
Документи
Адвокатське об’єднання "АРТІУС" 511 500
UAH з ПДВ
341 000
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ Коларес 499 565
UAH з ПДВ
399 900
UAH з ПДВ
Документи
Адвокатське Об’єднання ’Клочков Та Партнери’ 443 300
UAH з ПДВ
413 300
UAH з ПДВ
Документи
ТОВ "ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ "СТУДІЯ ПРАВА" 499 565
UAH з ПДВ
430 000
UAH з ПДВ
Документи
Авер Лекс 511 500
UAH з ПДВ
470 000
UAH з ПДВ
Документи

Протокол розкриття

Учасник Рішення Пропозиція Опубліковано
Товариство З Обмеженою Відповідальністю ’Вагомий Аргумент’
#39305771
Очікує рішення 59.90
UAH з ПДВ
13.02.2017 16:57

Тож, як свідчить Проззоро НБУ ще не погодився на цю пропозицію

 

 

 


UPDATE 2017.02.17:

Протокол розкриття

Учасник Рішення Пропозиція Опубліковано
Товариство З Обмеженою Відповідальністю ’Вагомий Аргумент’
#39305771
Відхилено 59.90
UAH з ПДВ
17.02.2017 09:35
ТОВ Адвокатська компанія Гвоздій та Оберкович
#32826752
Переможець 10 000
UAH з ПДВ
17.02.2017 09:47

Повідомлення про намір укласти договір

Дата і час публікації: 17.02.2017 09:47

Друкувати повідомлення про намір укласти договір PDFHTML
Учасник Пропозиція Документи
ТОВ Адвокатська компанія Гвоздій та Оберкович
#32826752
10 000
UAH з ПДВ
Документи
 

УТОЧНЕННЯ НБУ: щодо результатів відкритих торгів НБУ із надання послуг правової допомоги

Національний банк України повідомляє, що відкриті торги на PROZORRО (аукціон) із надання правової допомоги службовцям регуляторавідбулися 13 лютого 2017 року. У них взяли участь 19 компаній. При цьому, оцінка тендерних пропозицій системою PROZORRОпроведена автоматично за єдиним критерієм “ціна”.

Найбільш економічно вигідною пропозицією за результатами оцінки визначено тендерну пропозицію Товариства з обмеженоювідповідальністю «Вагомий Аргумент», адже ця компанія запропонувала найнижчу ціну - 59.90 грн за надання послуг, запитуванихцентральним банком.

Після оцінки пропозицій Тендерним комітетом НБУ розглянуто тендерні пропозиції на відповідність вимогам тендерної документації зпереліку учасників, починаючи з учасника, пропозиція якого за результатами оцінки визначена найбільш економічно вигідною.

За результатами розгляду тендерної пропозиції ТОВ «Вагомий аргумент» Тендерним комітетом НБУ прийнято рішення від 16 лютого 2017 (протокол № 60/17 від 16.02.2017) щодо відхилення цієї тендерної пропозиції, оскільки вона не відповідає умовам тендерної документації, а саме:

- учасником не надано копії дипломів, сертифікатів, свідоцтв, у тому числі не менше трьох свідоцтв про право на заняття адвокатською діяльністю, інших документів встановленого зразка, що підтверджують кваліфікацію всіх спеціалістів учасника, зазначених у вищезазначеній довідці;

- у довідці про наявність працівників/партнерів відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід не зазначено освіту спеціалістів, напрями (галузі права) роботи;

- у довідці про наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів не зазначено результати або хід надання послуг;

- учасником не надано свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість або витягу з Реєстру платників податку надодану вартість – для учасника, який є платником податку на додану вартість; свідоцтва про сплату єдиного податку або витягу зРеєстру платників єдиного податку – для учасника, який є платником єдиного податку;

- документ “Тендерна пропозиція” складено з порушенням форми.

За результатами розгляду тендерної пропозиції ТОВ “Адвокатська компанія Гвоздій та Оберкович” (наступної з переліку, що вважається найбільш економічно вигідною) встановлено, що ця пропозиція відповідає вимогам тендерної документації. Вищезазначеним рішенням Тендерного комітету цього учасника визначено переможцем відкритих торгів.

Відповідно до умов тендерної документації та вимог Закону України «Про публічні закупівлі» переможець має надати у строк, що не перевищує п’ять днів, оприлюднення повідомлення про намір укласти договір, а також документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у ст. 17 цього Закону. У разі ненадання пропозиція відхиляється.

Нагадуємо, що річним планом закупівель Національного банку на 2017 рік, опублікованим на сайті регулятора та в системі PROZORRО, на лютий цього року передбачені закупівлі юридичних послуг за трьома лотами:

лот 1 - представництво та захист інтересів НБУ в судах різних інстанцій по трудовим спорам;

лот 2 - представництво та захист інтересів НБУ в судах різних інстанцій у справах про захист гідності, честі та ділової репутації;

лот 3 - представництво та захист інтересів НБУ в судах різних інстанцій у справах, предметом яких є питання банківського нагляду тапитання фінансового моніторингу

Додати коментар

Користувач:
email:





Global economies,
Interconnected markets,
Trade deals and tariffs.

- Fin.Org.UA

Новини

17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 25.04.2024
17:00 - Nasdaq100 может откатиться до 15800
16:35 - Минулого року було краще: серед компаній України значно підвищився дефіцит кадрів
16:27 - Рішення про накладення штрафу на ТОВ "ФК "ХАНТЕР" за порушення у сфері фінмоніторингу залишається в силі
16:06 - UniCredit попередив про обмеження на перекази для росіян
15:59 - Мін’юст: Презентовано програму PACE.UA щодо реформування пенітенціарної системи України
15:57 - Потрібно використати всі інструменти для оздоровлення дітей із вразливих категорій, - Мінреінтеграції
15:56 - НБУ розглядає зняття обмежень на виведення валюти для обслуговування старих боргів - Пишний
15:50 - Активи колишніх “дочок” росбанків вже продано на 5 млрд гривень на державних онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі
15:43 - У Києві відбулося офіційне відкриття та перше засідання Керівного комітету проекту Ради Європи DECOPRIS
15:37 - Ситуація в енергосистемі стабільна, – Руслан Слободян
15:35 - Meta втратила 200 мільярдів доларів капіталізації після квартального звіту
15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 26.04.2024
15:30 - В Брюсселі розпочалися роз’яснювальні зустрічі Єврокомісії та України по темі сільського господарства
15:16 - Морський експорт бензину з московії впав до піврічного мінімуму: яка причина
15:07 - Микола Колісник: Поглиблення українсько-болгарської співпраці посилить енергетичну безпеку регіону
15:04 - Як змінилися терміни бюджетного відшкодування ПДВ у зв’язку з прийняттям Закону України № 3603?
15:03 - Як заповнюється податкова декларація платника єдиного податку – ФОПа у разі виправлення самостійно виявлених помилок з податкового зобов’язання?
15:01 - Юридичні особи поповнили місцеві скарбниці Дніпропетровщини транспортним податком майже на 2 млн гривень
15:00 - Щодо вимог законодавства до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції
15:00 - Активи колишніх «дочок» росбанків вже продано на 5 млрд гривень на державних онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі
14:58 - Листування з контролюючими органами через Електронний кабінет
14:57 - До уваги ФОПів – платнків єдиного податку першої – третьої груп!
14:56 - До уваги платників, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки!
14:54 - Дніпропетровщина: від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 2 млн грн туристичного збору
14:53 - В які строки фізична особа має право на проведення звірки даних, використаних контролюючим органом для розрахунку загального МПЗ?
14:49 - Польща за два роки повномасштабного вторгнення передала Україні допомоги на 9 мільярдів доларів
14:45 - Україна може отримати 38 мільярдів доларів зовнішньої допомоги у 2024 році - НБУ
14:43 - Рустем Умєров провів зустріч з помічником Генсека НАТО Скоттом Бреєм
14:37 - Україна впроваджує всі необхідні інструменти для залучення міжнародних інвестицій в економіку, – Юлія Свириденко


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.9066
Канадський долар29.0135
Юань Женьміньбі5.4745
Чеська крона1.6915
Данська крона5.7007
Гонконгівський долар5.0675
Форинт0.108258
Індійська рупія0.4761
Рупія0.0024507
Новий ізраїльський шекель10.4698
Єна0.25503
Теньге0.089231
Вона0.028856
Мексиканське песо2.3263
Молдовський лей2.2218
Новозеландський долар23.6434
Норвезька крона3.6249
московський рубль0.43016
Сінгапурський долар29.1693
Ренд2.0917
Шведська крона3.6517
Швейцарський франк43.4266
Єгипетський фунт0.8282
Фунт стерлінгів49.6274
Долар США39.6702
Білоруський рубль14.4192
Азербайджанський манат23.3327
Румунський лей8.5448
Турецька ліра1.2201
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.2905
Болгарський лев21.7407
Євро42.5205
Злотий9.8591
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото92395.86
Срібло1087.83
Платина35955.09
Паладій39903.06

Курси валют, встановлені НБУ на 26.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861044.281044.281044.281044.282331877.24
2276561078.061078.061078.061078.06324496.06
227763997.7997.7997.7997.7997.70
2289101070.431070.431070.431070.4364225.80
229025983.97983.97983.97983.97983970.00
229470919.69919.69919.69919.69962915.43
2302621056.261056.261056.261056.26637981.04
AZRF011041.421049.861041.421049.8612547.68
CRSR061024.551024.551024.551024.5517417.35
FSTF021014.051021.481014.051021.4861968.50
IFZEMA110011001100110022000.00
TATM4.54.54.54.5450.00
XS47781550015500155001550062000.00

Дані за 25.04.2024