Російський чи європейський? Який газ Україна купує на кордоні, які загрози

21.01.2017 01:36 | Укррудпром


Економічна правда, 18 січня 2017.
Опубликовано 00:59 21 января 2017 года


В кінці минулого року НАК “Нафтогаз України” відзначив великий маленький ювілей — рік без закупівель газу у “Газпрому”.

Гуляння з цього приводу посилилися з 1 січня, коли українські споживачі вперше в історії країни стали отримувати газ безпосередньо від європейського постачальника — Engie SA.


Свято змащує дрібниця: в своїй основі поставки ресурсу з Європи — це банальний реверс газу з РФ. У “Нафтогазі” не бачать в цьому нічого особливого, вважаючи проблему монопольної залежності від російського постачальника вирішеною.


Але “Газпром” може декласувати це твердження одним кроком: вже в 2019 році, коли закінчиться термін дії контракту з “Нафтогазом”, росіяни можуть припинити транзитні поставки газу через Україну до Європи, тим самим унеможлививши згаданий реверс.


Під тиском цієї перспективи першочергове завдання Києва — знайти альтернативу “газпромівському” газу. Вже навіть є варіанти.



Що сталося?


З 1 січня в Україні з"явився перший прямий постачальник газу в Україну — французька група Engie SA (колишня GDF Suez).


Вона самостійно продаватиме ресурс в Україні, використовуючи для цього свою “дочку” “Енжі Енержі Менеджмент Юкрейн”, яка вже підписала договір на транспортування і зберігання ресурсу з “Укртрансгазом”.


Відповідно до заявки Engie, щодобовий обсяг подачі газу в Україну становить майже 0,4 млн куб м. Фізично ресурс поставляється з території Польщі.




Скільки іноземних компаній постачають газ в Україну?


У січні 2017 року, з урахуванням Engie SA, 13. Але всі вони, крім французької компанії, продають його контрагентам на кордоні ЄС-Україна.




Чи є ці постачальники виробниками газу, який отримує Україна?


Переважно ні. Поставки газу з Європи в Україну здійснюються за трьома напрямками: з Польщі, Угорщини та Словаччини. На останню в 2016 році припадало близько 82% (9,1 млрд куб м) від загального обсягу імпортованого Україною газу з Європи.


У той же час фізично таких вільних (від контрактних зобов"язань) обсягів ресурсу, який могла б викупити Україна, в Словаччині немає.




Що ж за газ ми тоді закуповуємо в Європі? Звідки він береться?


Це так званий “російський” газ. Спочатку “Газпром” поставляє його (силами нашого “Укртрансгазу”) до Європи через територію України. Після того як цей газ перетинає кордон з ЄС (на кордоні Україна-Словаччина), він стає власністю європейських трейдерів, які продають його Україні, куди він у результаті і повертається.




Чим це підтверджується?


По-перше, схожими характеристиками газу, який Україна транзитує до Європи і імпортує з Європи. Детально про це писало “Дзеркало тижня”.


По-друге, спробами Росії заблокувати реверс газу зі Словаччини в Україну. Останній раз такі заходи вживалися в 2015 році, коли “Газпром” почав знижувати обсяги поставок газу в Європу через станцію Вельке Капушани — точку, з якої так званий “російський”, ставши юридично “європейським”, починає поставлятися в Україну.




Виходить, що ми купуємо російський газ у європейських компаній?


Теоретично цей газ може бути не російського походження: до східного кордону України “Газпромом” може поставлятися суміш газів: крім ресурсу російського видобутку, в цьому коктейлі можуть бути великі домішки узбецького або туркменського газу, що викуповується у азіатів самою Росією.


Крім того, частково шляхом в Україні цей газ заміщається газом українського видобутку


До речі, з юридичної точки зору цей газ навіть в Росії теж тільки умовно чисто російський. Тому що “Газпром”, за даними ЕП, проводить у своїй внутрішній бухгалтерії, який купує у Туркменістану і Узбекистану газ, як “транзитний”, тобто призначений для експортних поставок в Європу.


Чому це робиться? В такому випадку російська компанія отримує можливість уникнути сплати мита в місцевий держбюджет з операцій з викупу газу у “Туркменгазу” і “Узбекнафтогазу”.




“Газпром” каже, що європейські контрагенти не мають прав на перепродаж.


Ні. Подібні операції не заборонені ні законодавством ЄС, ні контрактною базою європейських компаній з “Газпромом”.




Україна купувала газ в Європі по 230 дол. за тис куб м, “Газпром” пропонує по 180 дол. Виходить, ми втрачаємо 50 дол.?


Ні. По-перше, демпінгова пропозиція “Газпрому” з"явилася саме завдяки конкуренції — налагодженим “Нафтогазом” закупівлям газу з Європи.


Це означає, що якщо Україна відмовиться від них, повернувшись до закупівель у Росії, “Нафтогаз” може бути в найкоротший термін поставлений перед фактом підвищення ціни з боку російської компанії.


По-друге, реверс (імпорт Україною ресурсу з Європи) де-факто стимулює розвиток транзиту (поставок російського газу через територію України в Європу). Адже купуючи газ в Європі, Україна опосередковано впливає на зростання його закупівель європейськими трейдерами у “Газпрому”, який змушений скористатися транзитними послугами України для задоволення цих заявок.


До речі, за підсумками минулого року прибуток групи НАК “Нафтогаз України” від транзиту газу становив 19,8 млрд грн., що еквівалентно 78% чистого прибутку цієї групи компаній за 2016 рік. По суті, це прибуток “Укртрансгазу”.




Тобто, залежність України від “Газпрому” була ліквідована лише де-юре?


Так. І це несе в собі великі ризики.




Які саме?


“Газпром” регулярно заявляє про намір припинити поставки газу в Європу транзитом через Україну. Якщо там зважаться на такий крок, то, найімовірніше, він буде зроблений через два роки, коли закінчується термін дії десятирічного договору на транзит російського газу, підписаного “Газпромом” і “Нафтогазом” в 2009 році.


Згортання транзиту так званого “російського” газу через Україну автоматично спричинить за собою його дефіцит у вищезгаданій словацької точці Вельке Капушани, де так званий “російський” газ юридично стає “європейським” і згодом його перепродують Україні.


За оптимістичними прогнозами, в цих умовах поставки газу зі Словаччини в Україну знизяться із сьогоднішніх 9 млрд куб м на рік до 6 млрд куб м (Таблиця). І це ще за умови завчасних домовленостей “Нафтогазу” з європейськими контрагентами про переорієнтування відповідного обсягу газового потоку.









































































Расчет немецких исследователей (по модели Tiger) максимально возможных поставок газа из Европы в Украину в условиях нулевых перетоков ресурса из РФ в ЕС через Украину начиная с 2020 г., млрд куб м/год
  2016 2020 2021 2022 2023 2024 2025
  Факт Прогноз
Польша (поставки в Украину) 1 3,6 3,7 3 2,3 1,5 — 0,5
Словакия (поставки в Украину) 9,1 6,2 5,7 5,3 5,3 5,8 5,1
РФ (транзит через Украину) 80 0 0 0 0 0 0
Внутреннее производство 19 18,8 19,5 20,1 20,9 21,6 22,4
Внутренне потребление 27,6 27,9 27,6 27,2 26,9 26,5 26,2








Зупинка транзиту газу через ГТС України викличе у нас проблеми з реверсом. Як бути?


Вихід — прискорення інтеграції української ГТС до європейської мережі. Для цього необхідно розвивати спільні інфраструктурні проекти з учасниками європейського газового ринку. У підсумку ми отримаємо можливість збільшити реальну (фізичну) пропускну здатність інших каналів поставок газу з Європи в Україну.




Які трубопровідні проекти варто розвивати Україні з Європою?


Один з пріоритетних — будівництво між Польщею та Україною інтерконнектора —газопроводу, який забезпечує двосторонній транспорт газу як з Польщі в Україну, так і в зворотному напрямку.


Реалізувавши цей проект, Україна приєднається до створюваної в ЄС мережі з"єднувальних прикордонних інтерконекторів, які забезпечать оперативне управління газотранспортними потоками в країнах Євросоюзу.


Це дозволить знайти в Європі необхідні для України обсяги ресурсу, і задіяти українську ГТС для поставок через LNG-термінал в Свіноуйсьце (Польща) і інтерконнектор Польща-Україна для поставок північноамериканського природного газу в Україну і країни Центральної та Східної Європи.


Дмитро РЯСНИЙ





Додати коментар

Користувач:
email:





Wealth and power abound,
In the halls of finance and trade,
Who will be the king?

- Fin.Org.UA

Новини

18:15 - Слабость внутреннего спроса придавливает евро, поддерживает DAX
18:10 - Оштрафовано об’єкти оверсайту платіжної інфраструктури
17:45 - Підсумки торгів цінними паперами на Українській біржі за 28.03.2024
17:27 - Оновлено порядок виконання міжбанківських платіжних операцій через СЕП
17:26 - Держмитслужба спільно з Американською торговельною палатою працюватимуть над посиленням діалогу між бізнесом і митними органами
17:05 - Денис Шмигаль: Україна та Польща спільно працюють над питанням збільшення зброї для нашої держави
16:44 - Уряди України та Польщі реалізовують спільні кроки для розблокування кордону, — Прем’єр-міністр
16:27 - Україна звернулася до Польщі з проханням про вільний пропуск пального через кордон
16:12 - Втрати від виходу іноземних компаній з московія оцінюються у понад 100 мільярдів доларів - Reuters
16:10 - Олександр Порхун: Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть відбутися наприкінці літа – на початку осені 2024 року
16:07 - Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до того, щоб знайти рішення
16:06 - Майже 170 тисяч документацій із землеустрою та оцінки земель оцифрували землевпорядники Львівщини
16:00 - Курси валют, встановлені НБУ на 29.03.2024
15:57 - Порядок документування страхових виплат фізичним особам для цілей оподаткування буде оновлено
15:55 - Голова Фонду держмайна України Віталій Коваль зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерландів в Україні Єннесом де Молом
15:44 - Експорт 4 видів агрокультур: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:39 - Україна та Польща підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері охорони здоров’я
15:32 - Ігор Клименко зустрівся із Міністром внутрішніх справ та адміністрації Польщі Марціном Кєрвінським
15:30 - "Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:24 - Новий міжнародний залізничний маршрут Київ — Кошице планується запустити цього року, - Мінінфраструктури
15:20 - Понад ₴21,6 мільярда податків і зборів сплатив Київстар за 2 останніх роки
15:18 - Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Словаччини
15:04 - Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну
14:52 - Міністр агрополітики: Питання розблокування кордону з Польщею потребує додаткового часу
14:51 - 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитку бізнесу Сумщини у 2024 році, – Юлія Свириденко
14:45 - Житло під пільговий кредит. Як реально працює державна програма "єОселя"
14:39 - Обговорено актуальні питання співпраці з польською стороною щодо інфраструктурних напрямів
14:35 - 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитку бізнесу Сумщини у 2024 році, – Юлія Свириденко
14:27 - Габон став "найбільшим" постачальником запчастин для російських літаків
14:13 - Сервіс доставки Meest Shopping почав партнерство з криптобіржею Binance


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5135
Канадський долар28.8988
Юань Женьміньбі5.4258
Чеська крона1.6737
Данська крона5.6807
Гонконгівський долар5.0125
Форинт0.107262
Індійська рупія0.47027
Рупія0.0024708
Новий ізраїльський шекель10.6496
Єна0.25938
Теньге0.087503
Вона0.029136
Мексиканське песо2.3679
Молдовський лей2.2228
Новозеландський долар23.4191
Норвезька крона3.6239
московський рубль0.42382
Сінгапурський долар29.055
Ренд2.0662
Шведська крона3.6744
Швейцарський франк43.3865
Єгипетський фунт0.8279
Фунт стерлінгів49.5641
Долар США39.2214
Білоруський рубль14.2561
Азербайджанський манат23.0755
Румунський лей8.5194
Турецька ліра1.2132
СПЗ (спеціальні права запозичення)51.9734
Болгарський лев21.6657
Євро42.367
Злотий9.8289
Алжирський динар0.28321
Така0.3459
Вірменський драм0.094144
Домініканське песо0.65004
Іранський ріал0.00090593
Іракський динар0.029045
Сом0.42551
Ліванський фунт0.000425
Лівійський динар7.8762
Малайзійський ринггіт8.022
Марокканський дирхам3.7715
Пакистанська рупія0.13675
Саудівський ріял10.1456
Донг0.0015437
Бат1.05901
Дирхам ОАЕ10.3594
Туніський динар12.1956
Узбецький сум0.0030447
Новий тайванський долар1.20401
Туркменський новий манат10.8712
Сербський динар0.3516
Сомоні3.4733
Ларі14.3241
Бразильський реал7.6217
Золото86820.49
Срібло968.09
Платина35516.55
Паладій39860.32

Курси валют, встановлені НБУ на 29.03.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2041501006.631006.631006.631006.63145961.35
2262861032.451032.451032.451032.451073748.00
2288111122.611122.611122.611122.6122452.20
229025972.87972.87972.87972.872043027.00
BAVL0.240.240.240.24129600.00
CRSR061003.071003.071002.961003.07358088.07

Дані за 28.03.2024