Інформує ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська

28.09.2016 21:29 | Fin.Org.Ua

У Красногвардійському районі м.Дніпропетровська з початку року забезпечено надходження до бюджету 227688,3 тис.гривень єдиного соціального внеску
За вісім місяців поточного року Державною податковою інспекцією у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська забезпечено збір єдиного соціального внеску (ЄСВ) у сумі 227688,3 тис.грн. Такі надходження на соціальний захист громадян перевищили планові показники на 44956,9 тис.грн.
Податківці нагадують, що з 1 січня цього року значно знизилось податкове навантаження на фонд оплати праці: відсутні класи ризику і діє єдина ставка нарахування ЄСВ в розміри 22%. Також вже немає і відрахування із заробітку працівників в розміри 3,6%. В таких умовах роботодавець має можливість збільшити середню заробітну плату по підприємству в 2,5 рази, не збільшуючи при цьому суму відрахувань ЄСВ на жодну копійку. Тобто, у роботодавця, що виводить заробітну плату своїх працівників з тіні, або підвищує їх зарплатню, навантаження на фонд оплати праці в розрахунку на 1 грн. зарплати пропорційно зменшується. А через несплату єдиного соціального внеску і податків наймані працівники будуть втрачати страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії по віку, по інвалідності та в інших випадках, передбачених законодавством, адже пенсію буде призначено тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.
То ж сподіваємось, що важливість питання легалізації трудових відносин та детінізації заробітних плат знайде розуміння як серед населення, так і серед тих роботодавців, які не поспішають офіційно оформлювати трудові відносини з найманими працівниками та збільшувати рівень заробітної плати своїх працівників.
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна, у т. ч. за правом представлення, оподатковується ПДФО та військовим збором
ДПІ у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська повідомляє, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий платником податку (спадкоємцем) (у т. ч. за правом представлення), який не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.
Статтею 1216 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦКУ).
Статтею 1266 ЦКУ визначено спадкування за правом представлення.
Так, внуки, правнуки спадкодавця успадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.
Податковий кодекс України (далі - ПКУ) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (п. 1.1 ст. 1 ПКУ).
Відповідно до п. 162.1 ст. 162 розділу IV ПКУ платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні, і об’єктом оподаткування якої є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 ПКУ).
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ (пп. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 розділу IV ПКУ, якою встановлено різні ставки для оподаткування доходу платника податку, одержаного у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу.
Так, за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковується, зокрема, вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (пп. "а" пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПКУ).
Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення (пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Водночас відповідно до пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 відс., встановленою п. 167.2 ст. 167 ПКУ.
Відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ), зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ (пп. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
Ставка військового збору становить 1,5 відс. об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету є особи визначені у статті 171 ПКУ (пп. 1.5 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 ПКУ (пп. 1.7 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).
Довідково: лист ДФС України від 10.08.16 № 8456/В/99-99-13-02-03-14 «Щодо оподаткування спадщини за правом представлення».
Нюанси оподаткування спадщини, отриманої від члена сім’ї не першого ступеня споріднення
ДПІ у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська повідомляє, що порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи подарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 Податкового кодексу України.
Відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього кодексу – 5%.
Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Окрім цього, даний дохід є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.
Відповідальними за утримання та сплату військового збору до бюджету є особи, визначені ст. 171 Податкового кодексу України.
Відтак дохід, отриманий платником податку – фізичною особою-резидентом (спадкоємцем), який не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, у результаті прийняття спадщини на підставі рішення суду, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. При цьому спадкоємцю необхідно відобразити такий дохід у річній податковій декларації.
З початку року органами ДФС Дніпропетровщини видано понад 9000 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами
За вісім місяців 2016 року Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області видано 9046 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами (взагалі станом на 1 вересня поточного року діє 12504 ліцензії).
Крім того, ведеться систематичний контроль за своєчасністю щоквартальної сплати суб’єктами господарювання за ліцензії на право роздрібної торгівлі. Так, з початку 2016 року призупинено дію 1469 ліцензій за несвоєчасну сплату чергового платежу
Слід зазначити, що за вісім місяців поточного року, за порушення законодавства в частині продажу алкогольних та тютюнових виробів анульовано 1285 ліцензій, у тому числі 33 ліцензії за порушення законодавства в частині продажу зазначених товарів особам, які не досягли 18 років.
Який порядок сплати податку на прибуток у поточному році підприємствами, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування?
Відповідно до п.297.1 ст.297 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на прибуток підприємств.
Відмова від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку третьої групи здійснюється у порядку, визначеному підпунктами 298.2.1 – 298.2.3 ст.298 Кодексу (п.298.2 ст.298 Кодексу).
Зокрема, платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (п.п.298.2.2 п.298.2 ст.298 Кодексу).
Згідно з п.294.1 ст.294 Кодексу податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку четвертої групи є календарний рік. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал.
Податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду.
Попередній податковий (звітний) рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників – період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року (п.294.2 ст.294 Кодексу).
Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п.137.5 ст.137 Кодексу, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду (п.137.4 ст.137 Кодексу).
Поряд з цим, пунктом 137.5 ст.137 Кодексу визначено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:
а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
б) виробників сільськогосподарської продукції;
в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.
З урахуванням зазначеного, платники єдиного податку, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації за річний податковий (звітний) період (як новостворені), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року, враховуючи положення абзацу «а» п.137.5 ст.137 Кодексу.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 102.12 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
До уваги декларантів і митних брокерів: щодо коду документа!
У зв’язку зі зверненнями суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності Державною фіскальною службою України у листі від 13.09.2016 №30393/7/99-99-18-02-01-17 (далі – лист ДФС №30393) повідомила наступне.
При декларуванні упаковок, етикеток, марок акцизного податку та інших подібних товарів, що ввозяться у митному режимі тимчасового ввезення на безоплатній основі на підставі зовнішньоекономічних договорів (контрактів) щодо комерційної операції та у подальшому будуть вивезені за межі митної території України разом з відповідними товарами, переміщення яких є комерційною операцією, відомості про відповідний зовнішньоекономічний договір (контракт), умовами якого передбачені комерційна операція щодо основних товарів та безоплатне переміщення таких інших товарів, вносяться до графи 44 митної декларації під кодом документа «4000» «Некласифікований зовнішньоекономічний договір (контракт)» відповідно до Класифікатора документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2012 №1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій» з внесеними змінами та доповненнями.
При вивезенні таких товарів разом з товарами, переміщення яких є торговою операцією, відомості про відповідні договори (контракти) зазначаються у загальному порядку.
Лист №30393 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:
http://sfs.gov.ua/mitne-zakonodavstvo/listi/69680.html
Об’єкти оподаткування податком на майно, відмінне від земельної ділянки
Нагадуємо, що порядок адміністрування податку на майно, відмінне від земельної ділянки, (далі – податок на майно) визначено статтею 266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Відповідно до пункту 266.2.1 пункту 266.2 статті 266 Кодексу об’єктом оподаткування податком на майно є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.
Визначення об’єктів житлової нерухомості надані у підпункті 14.1.129, а об’єктів нежитлової нерухомості у підпункті 14.1.1291 пункту 14.1 статті 14 Кодексу.
Так, об’єкти житлової нерухомості це будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.
Будівлі, віднесені до житлового фонду, поділяються на такі типи (підпункт 14.1.129.1 п.п.14.1.129 п.14.1 статті 14 Кодексу):
а) житловий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості. Житловий будинок садибного типу – житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень;
б) прибудова до житлового будинку – частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;
в) квартира – ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання;
г) котедж – одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;
ґ) кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах – ізольовані помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів;
Садовий будинок – будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків (підпункт 14.1.129.2 п.п.14.1.129 п.14.1 статті 14 Кодексу).
Дачний будинок – житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку (14.1.129.3 п.п.14.1.129 п.14.1 статті 14 Кодексу).
Об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду. У нежитловій нерухомості виділяють (підпункт 14.1.1291 п.14.1 ст.14 Кодексу):
а) будівлі готельні – готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку;
б) будівлі офісні – будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей;
в) будівлі торговельні – торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування;
г) гаражі – гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки;
ґ) будівлі промислові та склади;
д) будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки);
е) господарські (присадибні) будівлі – допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо;
є) інші будівлі.
Звертаємо увагу, що відповідно до підпункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266 Кодексу сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування.
Органи місцевого самоврядування до 1 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості відомості стосовно пільг, наданих ними відповідно до цього підпункту.
Про оподаткування податком на доходи фізичних осіб пасивних доходів
Звертаємо увагу, що оподаткування пасивних доходів податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) регламентується пунктом 167.5 статті 167 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Так, відповідно до пункту 167.5 Кодексу ставки податку на пасивні доходи до бази оподаткування встановлюються у таких розмірах:
- 18% – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 цього пункту) (підпункт 167.5.1 пункту 167.5 статті 167 Кодексу);
- 5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування) (підпункт 167.5.2 пункту 167.5 статті 167 Кодексу).
У розділі IV «Податок на доходи фізичних осіб» термін «пасивні доходи» означає такі доходи (підпункт 167.5.3 пункту 167.5 статті 167 Кодексу):
- проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;
- проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках;
- інші проценти (у тому числі дисконтні доходи);
- процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;
- плата (відсотки), що розподіляється відповідно до пайових членських внесків членів кредитної спілки;
- дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону, включаючи дохід, що виплачується (нараховується) емітентом у результаті викупу (погашення) цінних паперів інституту спільного інвестування, який визначається як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у тому числі емітенту) у зв’язку з придбанням таких цінних паперів, як компенсація їх вартості;
- дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;
- відсотки (дисконт), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону;
- дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку у результаті викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів;
- інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;
- роялті;
- дивіденди.
ДФС готує інвестиційний проект на розбудову пунктів пропуску на українсько-польському кордоні
Уряд планує виділити Державній фіскальній службі України кошти на фінансування Проекту з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску з отриманого кредиту Уряду Польщі на умовах пов’язаної допомоги. Відповідний законопроект направлено до Верховної Ради України.
Наразі фахівці ДФС готують інвестиційний план використання зазначених коштів.
Крім того, на найближчому засіданні Комісії з питань пунктів пропуску та прикордонної інфраструктури українсько-польської Міжурядової координаційної ради буде розглянуто питання щодо розширення мережі прикордонних пунктів пропуску на українсько-польському державному кордоні.
Так, зокрема, передбачено відкриття нового пункту пропуску „Нижанковичі – Мальховичі” у рамках Угоди у формі обміну нотами між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про створення на українсько-польському державному кордоні міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення Нижанковичі – Мальховичі від 19.09.2012.
Представники ДФС та бізнес-спільноти Бельгії обговорили шляхи залучення інвестицій в Україну
Ведення бізнесу в Україні, заходи ДФС у напрямі стимулювання підприємницької діяльності та шляхи залучення в Україну інвестицій обговорювалися під час Бельгійсько-українського бізнес-форуму на тему: «Податковий та митний контроль: передова практика як ключ залучення інвестицій та сприяння торгівлі». Участь у заході взяли представники ДФС, Посольства Бельгії, Європейської Бізнес Асоціації та органів виконавчої влади України.
Представники фіскальної служби ознайомили присутніх з основними напрямами роботи служби та планами стосовно покращення ведення бізнесу в Україні. Так, зокрема, за словами директора департаменту адміністративно-судового оскарження та судового супроводження ДФС Дмитра Донця, сьогодні в ДФС триває інституційна реформа, яка розроблена за підтримки МВФ. Вона передбачає широкомасштабне запровадження електронних сервісів, поліпшення якості обслуговування великих платників, збільшення податкових зборів, удосконалення управління, боротьбу з корупцією, посилення податкового та митного аудиту, модернізацію митного і податкового адміністрування та підвищення продуктивності.
Реалізація цих заходів, вважає посадовець, дозволить створити умови для ефективної роботи сумлінного бізнесу в Україні та створить перешкоди у діяльності махінаторів та нечесних підприємців.
Крім того, для залучення інвесторів в Україну в ДФС створено Офіс великих платників податків, в якому обслуговування бізнесу здійснюється на високому рівні з урахуванням потреб клієнтів. Для платників запроваджуються нові електронні сервіси та послуги, які полегшують процеси звітування, отримання довідок та інших послуг.
Окремим блоком питань для обговорення стала митна тематика та новації у цій сфері. Представників бельгійського бізнесу цікавили особливості реформування митниці, стан функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно», заходи, які служба вживає для запобігання корупційних проявів на митницях.
Так, за словами директора департаменту організації митного контролю ДФС Олексія Василенка, фахівці ДФС готують стратегію реформування митниці, яка базуватиметься на рекомендаціях Міжнародного валютного фонду, іноземних експертів та донорів, зокрема, моніторингової місії Митної та прикордонної служби США. Це буде низка поетапних кроків, які включатимуть як внесення певних законодавчих змін, так і впровадження новацій в роботу митниць, облаштування інфраструктури митних постів та запровадження нових сервісів для платників тощо.
Посадовець також розповів, що для зручності користувачів в ДФС сьогодні працюють над удосконаленням сервісу «Єдине вікно» та оперативно вирішують усі проблемні моменти, які виникають під час його роботи.
«Це – новий продукт, який корисний і для бізнесу, і для держави. Це новація для всіх, а тому ми зацікавлені в тому, щоб зробити його досконалим. Звісно, для цього потрібен час, але спільно ми можемо зробити це», – зазначив Олексій Василенко.
Загалом, за принципом «єдиного вікна» вже оформлено понад 3 тис. митних декларацій.
За словами Олексія Василенка, «єдине вікно», а також запроваджена електронна черга під час розподілу декларацій при оформлення товарів є одними із заходів з протидії корупції на митницях. Крім того, виключенню корупційної складової сприятиме і робота мобільних груп, яка стартувала з 5 вересня поточного року. Основним завданням учасників цих груп буде протидія контрабанді на митному кордоні України.
Представники бізнес-спільноти Бельгії, у свою чергу, висловили свої пропозиції та відмітили позитивну динаміку ДФС по удосконаленню податкового та митного законодавства.
Понад 2,7 мільярди гривень податку на додану вартість надійшло до Державного бюджету від платників Дніпропетровщини
Протягом восьми місяців поточного року платниками Дніпропетровського регіону сплачено до Державного бюджету України 2 мільярди 747,8 мільйонів грн. податку на додану вартість.
«У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися на 996,3 мільйонів гривень», – зазначила виконуюча обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.
За результатами декларування за вісім місяців поточного року обсяги поставок склали 137 мільярдів 127,7 мільйонів грн. та у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшились на 20 мільярдів 552,5 мільйонів грн.
Крім того, за січень – серпень 2016 року фактично повернуто на поточні рахунки платників податків 416,5 мільйонів гривень ПДВ.
На Дніпропетровщині відбулося чергове засідання Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області
Одним з питань, що розглядалися під час засідання Громадської ради було обговорення основних положень проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», запропонованого Міністерством фінансів України. Члени Громадської ради зазначили, що для підтримки економіки країни необхідні зміни в оподаткуванні, які перш за все зменшили б податковий вплив на бізнес.
Також, учасникам засідання доведено підсумки роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області в напрямку наповнення бюджетів усіх рівнів за січень – серпень 2016 року; розглянуто концепцію про перегляд підстав втручання в діяльність суб’єктів господарювання, а також напрямки діяльності ГУ ДФС у Дніпропетровській області щодо недопущення виплати заробітної плати у «конвертах» та боротьби з правопорушеннями у сфері оподаткування.
Основним при обговоренні питань оподаткування члени Громадської ради вважали не лише наповнення державного і місцевого бюджету, але і застосування принципу рівності при сплаті податків.
Вартість нагород не оподатковується ПДФО
Нагадуємо, що статтею 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначені доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, та не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО).
Так, відповідно до підпункту 165.1.38 пункту 165.1 статті 165 Кодексу не оподатковуються ПДФО вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.
Підприємствам, які готові відмовитися від сумнівних податкових кредитів, гарантують підтримку і допомогу
Про це заявила в.о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук під час зустрічі з керівниками сільськогосподарських підприємств: «Я хочу, щоб ви знали - всі схеми ми знаємо і бачимо, - сказала Томчук. – Ця ситуація знаходиться не тільки на контролі ДФС, але і правоохоронних органів. Але ми дійсно зацікавлені, щоб ви працювали, бо в державі сьогодні складна ситуація. Запевняю, у нас немає наміру впроваджувати якісь страшні заходи проти бізнесу. Навпаки. Ми готові підтримати вас і допомагати вам. Працює бізнес – живе країна», - підкреслила Оксана Томчук.
Крім масштабного використання в аграрному бізнесі сумнівних податкових кредитів, Оксана Томчук окреслила ще низку проблем в цій галузі. Серед основних, це ухилення від сплати податків і зборів з фонду оплати праці: «Держава крок з свого боку зробила, – відзначила Оксана Томчук. - Ставка ЄСВ істотно у 2016 році знижена. Робіть і ви свій крок – легалізуйте зарплату, припиніть платити в «конвертах».
Також, Оксана Томчук говорила з аграріями про розрахунки за земельні паї: «Перегляньте орендну плату у поточному році добровільно, внесіть відповідні зміни у договори, заплатіть орендодавцям індексовану плату, не очікуючи судових справ, - звернулася до аграріїв Оксана Томчук. – Давайте навчимося говорити правду і працювати чесно. Повторюю, задача ДФС сьогодні – зробити для вас максимально сприятливі умови, а не створювати вам проблеми з правоохоронними органами. Ми готові вас вислухати і допомогти. Звертайтеся - я відкрита і зустрінусь з кожним», - заявила Томчук, підводячи підсумки зустрічі.
Чи може бюро адвокатів (адвокатське об’єднання) бути платником єдиного податку третьої групи?
Адвокатська діяльність регулюється Законом України від 05.07.2012 №5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №5076).
Адвокатське бюро є юридичною особою, створеною одним адвокатом, і діє на підставі статуту (частина перша ст.14 Закону №5076).
Адвокатське об’єднання є юридичною особою, створеною шляхом об’єднання двох або більше адвокатів (учасників), і діє на підставі статуту (частина перша ст.15 Закону №5076).
Пунктом 291.3 ст.291 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу ХІV Кодексу, та реєструється платником єдиного податку у порядку, визначеному главою 1 розділу ХІV Кодексу.
Згідно з п.п.298.1.4 п.298.1 ст.298 Кодексу суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п.298.1.4 п.298.1 ст.298 Кодексу, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені у п.291.4 ст.291 Кодексу.
Відповідно до п.291.4 ст.291 Кодексу суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на окремі групи платників єдиного податку.
До третьої групи платників єдиного податку, зокрема, належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 мільйонів гривень.
Нормами п.291.5 ст.291 Кодексу визначено види діяльності, що не дають права суб’єктам господарювання бути платниками єдиного податку першої – третьої груп. На юридичну особу – адвокатське бюро чи об’єднання норми п.291.5 ст.291 Кодексу не поширюються.
Враховуючи вищенаведене, адвокатське бюро чи об’єднання як юридична особа може обрати або перейти на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за умови відповідності вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу ХІV Кодексу.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 108.01.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»
Нагадуємо, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням:
http://acskidd.gov.ua
ДФС проведе опитування для оцінки якості обслуговування
Понад 1,3 млн платників податків оцінюватимуть якість обслуговування у службі. У рамках створення сучасної системи обслуговування платників податків протягом жовтня 2016 року ДФС за підтримки Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) буде проведено широкомасштабне опитування.
Це опитування дозволить ідентифікувати проблемні питання, які виникають при взаємодії громадян з фіскальними органами, та оперативно вирішити їх. Отримані результати будуть використані для підготовки плану дій з удосконалення сервісів ДФС, для навчання і мотивації працівників, що повністю відповідає стратегії розвитку ДФС на 2016-2018 роки.
Опитування буде анонімним та добровільним. Усі відповіді залишаться конфіденційними і будуть використані виключно в цілях опитування.
Результати опитування будуть оприлюднені на офіційному веб-порталі ДФС та сторінці ДФС у Facebook одразу після їх опрацювання.
Про факти порушення митного оформлення вивезення транспортного засобу
Днями, до відділу митного оформлення Дніпропетровської митниці ДФС звернувся громадянин Туреччини із заявою про надання дозволу на вивезення транспортного засобу – автомобіля марки «BMW M6» 2009 року випуску, за межі митної території України.
Проведеною перевіркою було встановлено, що згідно центральної бази даних Державної фіскальної служби України, вказаний вище автомобіль 16 вересня 2015 року було ввезено в зоні діяльності Харківської митниці ДФС в режими «тимчасове ввезення на 1 рік».
В митні органи громадянин Туреччини до закінчення строку тимчасового ввезення з метою його продовження не звертався. Тож, на теперішній час автомобіль «BMW M6», 2009 року випуску, за межі митної території України не вивезений.
Таким чином, громадянин Туреччини перевищив встановлений статтею 380 Митного кодексу України строк тимчасового ввезення транспортного засобу особистого користування на митну територію України більше ніж на три доби.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого частиною 2 статті 481 Митного кодексу України.
Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олени Ярової на тему «Надання адміністративних послуг»
Нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олени Ярової на тему «Надання адміністративних послуг»
Питання 1: Що підприємство повинне зазначати у даних податковій звітності у зв’язку з проведенням процесів декомунізації, перенайменування міста та вулиць, у розділі-місцезнаходження: місто Дніпро чи Дніпропетровськ.
Відповідь: Відповідно до п.45.2 ст.45 ПКУ, податковою адресою юридичної особи є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
Згідно з ст.93 Цивільного кодексу України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.
Згідно з п.49.2 ст.49 ПКУ, платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.
За п.48.1 ст.48 розділу ІІ ПКУ, податкова декларація складається за формою, затвердженою в порядку, визначеному положеннями п.46.5 ст.46 ПКУ та чинному на час її подання.
Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов’язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору. Перелік обов’язкових реквізитів податкової декларації зазначено у п.48.3 ст.48 ПКУ.
Одним з обов’язкових реквізитів податкової звітності є місцезнаходження (місце проживання) платника податку.
Враховуючи викладене, в даних платника податків та в податковій звітності має бути зазначена інформація щодо фактичного місця ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку, відомості про що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань
Питання 2: Чи передбачаються зміни до порядку реєстрації податкових накладних в ЄРПН.
Відповідь: Державною фіскальною службою, у зв’язку із необхідністю забезпечення безперебійної роботи інформаційних систем ДФС, проведення технічних та регламентних робіт, встановлення єдиного підходу для визначення тривалості операційного дня, протягом якого приймаються податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної розроблено проект постанови «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних», який станом на теперішній час знаходиться на розгляді у Кабінеті Міністрів України.
З цією метою проектом постанови передбачається визначення операційного дня, що триватиме щодня з 8 до 19 години для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної платників податку в Єдиному реєстрі податкових накладних. Проект знаходиться на розгляді.
Питання 3: Яку форму книги розрахункових операцій, що використовуються при наданні послуг пасажирським та електричним транспортом слід використовувати?
Відповідь: «Порядком реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій (Наказ Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за №920/29050), встановлено єдину форму книги ОРО на кожну окрему господарську одиницю без застосування РРО. Господарська одиниця - це стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.
Дія Порядку поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі та використовують розрахункові книжки та книги ОРО.
У разі необхідності використання СГ – перевізниками книг спеціальних форм, такі СГ можуть ініціювати звернення до Міністерства інфраструктури України для розроблення та затвердження форми таких книг». (відповідно до роз’яснень, наданих листом Міністерства доходів і зборів України №4151/7/99-99-18-02-03-17 від 18.02.2014 року).
Питання 4: Яким чином заповнювати заяву про реєстрацію платника ПДВ новоутвореними підприємствами або фізичними особами-підприємцями при поданні документів державному реєстратору, чи можуть бути не заповнені деякі пункти заяви?
Відповідь: Реєстрація платником ПДВ новоутвореним суб’єктом господарювання здійснюється за добровільним рішенням, відповідно до вимог ст.182 та 183 розділу V Податкового Кодексу України та регламентується розділом III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1130.
При заповненні заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ не обов’язково заповнювати(або заповнювати як прочерк) такі данні:
Розділ 1 Заяви, що подається як додаток до заяви про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця;
Розділ 1,2 Заяви , яка подана юридичною особою як додаток до заяви про державну реєстрацію юридичної особи;
Частин 2 та 3 розділу 7 Заяви;
Розділ 9 Заяви, якщо заявник не є учасником договору про спільну діяльність, управителем майна або інвестором угоди про розподіл продукції;
Розділ 5 Заяви заповнюється згідно з додатком до неї «Причини реєстрації платником податку на додану вартість або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Кодексу», сам додаток до контролюючого не подається.
У частині першій розділу 7 та розділі 8 заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ зазначається «0».
Правила, порядок та строки розгляду контролюючими органами заяв, поданих засобами електронного зв’язку або як додаток до реєстраційної картки, є такими самими, як і для заяв, поданих у паперовому вигляді.
З початку року бюджету відшкодовано понад 24 мільйони гривень збитків від фінансових злочинів
Протягом січня – серпня 2016 року слідчі Головного управління ДФС у Дніпропетровській області розслідували 527 кримінальних проваджень, з яких 373 – прийнято до провадження у поточному році.
Досудове розслідування закінчено з 169 кримінальних провадження, з яких до суду з обвинувальним актом направлено 45 проваджень, а також 28 кримінальних провадження направлено до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності. Ще 96 кримінальних проваджень закрито.
Крім того, за вісім місяців 2016 року за підслідністю направлено 93 кримінальних провадження, приєднано до інших проваджень 39 кримінальних провадження. Зупинено 14 кримінальних проваджень.
Завдяки розслідуваним справам слідчими ДФС Дніпропетровської області впродовж січня – серпня поточного року відшкодована сума нанесених державі збитків у розмірі 24 мільйони 494 тисячі гривень.
Актуально для платників єдиного внеску: про рахунки для його сплати!
Звертаємо увагу, що Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове держав- не соціальне страхування у розрізі областей розміщено на головній сторінці веб-порталу ДФС України у розділі «Законодавство» – підрозділ «ЄСВ» за посиланням: http://sfs.gov.ua -perelik/reestri/214641.html
Для отримання інформації щодо рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для платників, що обліковуються в органах ДФС Дніпропетровської області, необхідно завантажити у Додаткових матеріалах: «Дніпропетровська область».
Звертаємо увагу, що з 01.09.2016 діють нові рахунки єдиного внеску по реорганізованим ОДПІ Дніпропетровської області.
У результаті проведеної реорганізації державних податкових інспекцій області:
- Верхньодніпровська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області разом з Вільногорським, Жовтоводським, Криничанським, П’ятихатським відділеннями приєдналась до Дніпродзержинської ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області;
- Східно-Дніпровська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області разом з Межівським, Першотравенським, Петропавлівським, Покровським відділеннями приєдналась до Західно-Донбаської ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області;
- Криворізька центральна ОДПІ ДФС у Дніпропетровській області разом з Софіївським відділенням приєдналась до Криворізької північної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області.
Тому для платників єдиного внеску, які обліковуються в реорганізованих ОДПІ, нові рахунки розміщені на головній сторінці офіційного субсайту «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області»: кнопка «Бюджетні рахунки» – розділ «Рахунки місцевих та державних бюджетів для платників» – підрозділ «Перелік рахунків за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування» за посиланням:
http://dp.sfs.gov.ua/
Яким чином оподатковується дохід, отриманий фізичною особою – підприємцем від видів діяльності, не зазначених в реєстраційних даних платника податку?
Відповідно до п.177.6 ст.177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) у разі, якщо фізична особа – підприємець (далі – ФОП) отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податку – фізичних осіб.
Пунктом 177.8 ст.177 Кодексу визначено, що під час нарахування (виплати) ФОП від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо ФОП, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до п.п.14.1.195 та 14.1.222 п.14.1 ст.14 Кодексу.
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 104.11 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

До уваги житлово-будівельних кооперативів!
Державною фіскальною службою України у листі від 08.09.2016 №19390/6/99-99-15-02- 02-15 (далі – лист ДФС №19390) надана податкова консультація щодо оподаткування податком на прибуток вступних внесків членів кооперативу.
Правовий статус ЖБК визначається Цивільним кодексом України від 16.01.2003 №435-IV із змінами та доповненнями і Законом України від 10.07.2003 №1087-IV «Про кооперацію» із змінами та доповненнями (далі – Закон №1087).
Згідно зі ст.6 Закону №1087 кооператив створюється внаслідок об’єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану.
Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути житлово-будівельними.
Кооператив відповідно до свого статуту самостійно визначає основні напрями діяльності, здійснює її планування. Кооперативи надають послуги своїм членам, не маючи на меті одержання прибутку (ст.23 Закону №1087).
Вимоги до підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими, визначені у підпункті 133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс)
Обов’язковою умовою для неприбуткових підприємств, установ та організацій (далі – неприбуткова організація) є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 Кодексу).
Нагадуємо, що 16.07.2016 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (далі – Порядок).
До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п.133.4 ст.133 Кодексу і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені житлово-будівельні кооперативи (далі – ЖБК) (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом) (п.п.133.4.6 п.133.4 ст.133 Кодексу).
Отже, утворені згідно із Законом №1087 та внесені до Реєстру ЖБК не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними у межах статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такими неприбутковими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 Кодексу), та не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.
Установи та організації, які не відповідають вимогам п.133.4 ст.133 Кодексу, є платниками податку на прибуток на загальних умовах і подають фінансову і податкову звітність та сплачують податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ Кодексу.
Згідно з п.134.1 ст.134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.
Розділом ІІІ Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці з операцій щодо внесення вступних внесків членів кооперативу.
Таким чином, зазначені вище операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.
Лист №19390 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69705.html
Партію ортопедичних матеріалів та стендів для чистки форсунок затримано на КПВВ «Новотроїцьке»
На КПВВ «Новотроїцьке» співробітниками спецпідрозділу «Фантом» зупинено транспортний засіб Mersedes Sprinter з реєстрацією в Луганській області під керуванням 51-річного водія.
Вказаний громадянин безпосередньо перед лінією зіткнення в об’їзд останніх блок постів збройних сил України та контрольних пунктів в’їзду – виїзду намагався перемістити на тимчасово неконтрольовану територію України пов’язки, ремені, бандажі ортопедичні та стенди чистки форсунок автомобілів «Тріумф» на загальну суму 57,3 тис. грн.
За даним фактом складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст.204-3 КУПАП.
Щодо коду документа
У зв’язку зі зверненнями суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності Державною фіскальною службою України листом від 13.09.2016 р. № 30393/7/99-99-18-02-01-17 було надано роз’яснення щодо коду документу, а саме: при декларуванні упаковок, етикеток, марок акцизного податку та інших подібних товарів, що ввозяться у митному режимі тимчасового ввезення на безоплатній основі на підставі зовнішньоекономічних договорів (контрактів) щодо комерційної операції та у подальшому будуть вивезені за межі митної території України разом з відповідними товарами, переміщення яких є комерційною операцією, відомості про відповідний зовнішньоекономічний договір (контракт), умовами якого передбачені комерційна операція щодо основних товарів та безоплатне переміщення таких інших товарів, вносяться до графі 44 митної декларації під кодом документа "4000" відповідно до Класифікатора документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2012 N 1011 (некласифікований зовнішньоекономічний договір (контракт).
При вивезенні таких товарів разом з товарами, переміщення яких є торговою операцією, відомості про відповідні договори (контракти) зазначаються в загальному порядку.
(Лист ДФС України від 13.09.2016 р. № 30393/7/99-99-18-02-01-17 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/mitne-zakonodavstvo/listi/69680.html)
Щодо порядку відкриття рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ у разі повторної реєстрації особи як платника ПДВ
Правові основи функціонування системи електронного адміністрування ПДВ регулюються статтею 2001 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року N 569 (далі - Порядок N 569).
Відповідно до пункту 4 Порядку N 569 рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ (далі - електронний рахунок) відкривається платнику податку Державною казначейською службою (далі - Казначейство) автоматично на безоплатній основі.
Згідно з пунктом 6 Порядку N 569 Казначейство відповідно до вимог статті 69 Кодексу надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунка/ додаткового електронного рахунка у день відкриття рахунка. Після надходження такого повідомлення ДФС інформує платника податку про реквізити його електронних рахунків.
У разі повторної реєстрації особи платником податку йому відкривається новий електронний рахунок (пункт 8 Порядку N 569).
Згідно з інформаційними базами даних ДФС, платнику податку відкрито новий електронний рахунок.
(Лист ДФС України від 30.08.2016 р. № 18745/6/99-99-15-03-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69722.html )
Щодо оподаткування доходу, виплаченого фізичній особі - підприємцю, отриманого від виду діяльності, який не зазначено у документі, що підтверджує її державну реєстрацію
Відповідно до п. 177.6 ст. 177 розд. IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податку - фізичних осіб.
Так, при виплаті доходу податковий агент відповідно до п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу зобов’язаний утримати податок на доходи фізичних осіб із суми виплаченого доходу, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 Кодексу.
Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, сума винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору відображається у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі – податковий розрахунок за ф. 1ДФ) під ознакою доходу «102».
Разом з тим, відповідно до п. 177.8 ст. 177 розд. IV Кодексу, під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності у межах обраних ним видів такої діяльності, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності, податкові агенти не утримують податок на доходи у джерела виплати.
При цьому, сума винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) на користь таких фізичних осіб - підприємців, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «157». Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до підпунктів 14.1.195 та 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.
Таким чином, сума оподатковуваного доходу, виплачена фізичній особі - підприємцю, отримана від виду діяльності, який не зазначено у документі, що підтверджує її державну реєстрацію, відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «157».
(Лист ДФС України від 15.09.2016 № 20119/6/99-95-42-02-16 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69667.html)
Щодо розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу
Відповідно до пункту 100.2 статті 100 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу.
Порядок розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 № 574, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31.10.2013 за № 1853/24385.
Розстроченням, відстроченням грошових зобов’язань або податкового боргу згідно з пунктом 100.1 статті 100 Кодексу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені, визначеному пунктом 129.4 статті 129 Кодексу.
Отже, при розстроченні (відстроченні) грошових зобов’язань (податкового боргу) відповідно до статті 100 Кодексу нараховуються проценти за користування таким розстроченням (відстроченням).
Частиною 2 статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАСУ) передбачено, що суд у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення.
Постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання на всій території України згідно із частиною п’ятою статті 124 Конституції України та статтею 14 КАСУ.
Відповідно до підпункту 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Кодексу після закінчення встановлених Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.
Пеня – це сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов’язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).
Тобто, незалежно від того, з яких причин платником податку не було своєчасно погашено узгоджену суму грошового зобов’язання, такий платник після фактичного погашення податкового боргу повинен сплатити пеню у розмірі, який залежить від періоду прострочення.
(Лист ДФС України від 21.09.2016 № 20548/6/99-99-17-01-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69773.html)
Команда ДФС виборола перше місце серед силових структур у «Гонці Нації»
Збірна команда Державної фіскальної служби України посіла перше місце у Всеукраїнських змаганнях з бігу з перешкодами «Гонка нації» серед силових структур.
Змагання, в яких також брали участь представники ЗСУ, СБУ та МВС, проходили на спеціальних трасах в Одесі. Учасникам довелося подолати 24 перешкоди, серед яких переворот шин, 700 м дистанції бігу по воді, блоки, пеньки, канатні сходи, тунель із шин, канат-горизонт тощо.
У другому етапі змагань «Гонка нації «Забіг духу»», який відбувся у м. Буковель, учасникам довелося долати вже збільшену дистанцію до 29 км з 28 перешкодами. Призові місця знову ж таки посіли представники команди ДФС.
Загалом у змаганнях взяли участь понад тисячу учасників. До збірної команди ДФС увійшли Євген Даніч, Олег Заверховський, Анатолій Троценко, Олексій Бугай та Артур Піддубняк, а очолив її Сергій Зіневич. У загальному заліку серед спортсменів-професіоналів вони посіли четверте місце.
Павло Дроняк: З початку року виявлено близько 105 тис. найманих працівників, які працювали неофіційно
Протягом січня-серпня поточного року органами ДФС під час проведення документальних планових та позапланових перевірок суб`єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства встановлено в 61 відс. перевірених платників. Про це розповів директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.
За його словами, порушникам донараховано до сплати до бюджетів близько 322 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 66 млн. грн. єдиного внеску та понад 8 млн. грн. військового збору.
«Як свідчить практика роботи фіскальних органів, низка несумлінних керівників підприємств завдають збитків державі, нехтуючи вимогами законодавства. Зокрема, виплачуючи заробітну плату працівникам, посадові особи підприємств своєчасно не перераховують до бюджету податок на доходи фізичних осіб. Крім того, вони використовують працю неоформлених найманих працівників, які отримують зарплату «у конвертах» без жодних відрахувань до бюджетів», – зазначив Павло Дроняк.
Так, наприклад, під час перевірки комунального підприємства Чернівецької області було встановлено, що посадовці при виплаті заробітної плати своїм працівникам невчасно перерахували до бюджету 3,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Подібне порушення зафіксовано й на іншому підприємстві, керівники якого затримали сплату податку на суму 4 млн. грн.
За свої махінації порушникам довелося сплатити не лише заборговані суми податків, а й штрафні санкції та пеню: 2,7 млн. грн. – першому підприємству та 2,1 млн. грн.. – другому. Посадових осіб зазначених підприємств притягнуто до передбаченої законом відповідальності.
Посадовець також розповів, що з початку року за рахунок вжитих практичних заходів було виявлено близько 105 тис. найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцями без укладання трудових угод та без сплати податку та єдиного внеску. До бюджетів сплачено понад 32 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та понад 36 млн. грн. єдиного внеску.
Крім того, до державної реєстрації залучено близько 37 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без реєстрації. До бюджету додатково сплачено понад 17 млн. грн. податків.
«Фантом» затримав партію продуктів харчування, одягу та інструментів загальною вартістю понад 227 тис. грн.
Співробітники спецпідрозділу «Фантом» у складі зведеної міжвідомчої мобільної групи (ЗММГ) в районі КПВВ «Гнутове» затримали автомобіль Фольксваген Крафтер з реєстрацією в Донецькій області.
Під час огляду в автомобілі виявлено продукти харчування, зимовий одяг, інструменти (225 кг. червоної риби, 170 кг. добавок до ковбасних виробів; а також партію зимового одягу, взуття та ін.) на загальну суму 227,3 тис. грн.
Встановлено, що вказані товари 33-річний водій перевозив на тимчасову непідконтрольну територію України.
За даним фактом складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст.204-3 КУПАП.
Іноземець намагався вивезти з України повний кабріолет цигарок
Напередодні, на митному посту «Тиса» працівники Закарпатської митниці ДФС припинили спробу незаконного переміщення тютюнових виробів громадянином Німеччини.
Через український кордон громадянин їхав автомобілем «BMW» моделі «318 CI». Для проходження митного контролю іноземець обрав «зелений коридор». При усному опитуванні заявив, що не переміщує через митний кордон України товари в обсягах, що підлягають обов’язковому письмовому декларуванню, приховані від митного контролю, оподаткуванню митними платежами чи такі, що підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо переміщення.
Відтак відповідно до типової технологічної схеми здійснення митного контролю автомобільних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, працівниками органу ДФС було прийнято рішення провести поглиблений митний огляд транспортного засобу. В ході здійснення якого виявлені приховані від митного контролю 920 пачок тютюнових виробів «LM» вітчизняного виробництва, з акцизними марками України.
Виявлені тютюнові вироби були приховані в обладнаній та пристосованій з метою незаконного переміщення сигарет через митний кордон України конструктивній порожнині – у відсіку для зберігання відкидного даху, який знаходиться під кришкою верхньої частини багажного відділення автомобіля. Отвори між відкидним дахом та кришкою відсіку для його зберігання, які давали можливість візуального доступу до відсіку для зберігання відкидного даху, були закриті поліетиленовою плівкою чорного кольору.
Вартість виявлених тютюнових виробів, згідно з маркуваннями на пачках, складає 14 720 грн. Вартість автомобіля – 212 664 грн.
Таким чином, порушник вчинив дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з використанням спеціально виготовлених сховищ.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України. Складено протокол про порушення митних правил, автомобіль та цигарки вилучено.
Фізичні особи – платники сплатили 149 млн. гривень податку на нерухоме майно
У поточному році податок на нерухоме майно сплатять понад 350 тис. фізичних осіб. Саме такій кількості громадян нараховано суми податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про це повідомив директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.
За його словами, платники сплатять до бюджету податок майже за 454 тис. об’єктів житлової нерухомості, при цьому оподатковуються вони за ставками, визначеними у 2015 році. Громадянам вручено понад 440 тисяч податкових повідомлень-рішень щодо сплати податку.
«Станом на 26 вересня до бюджету вже сплачено 149 млн. грн. податку на нерухоме майно. Водночас до кінця року ми очікуємо надходження до бюджету понад 250 млн. грн. податку», – зазначив Павло Дроняк.
Посадовець також нагадав, що у разі незгоди з визначеною у податковому повідомленні сумою податку громадяни мають право звернутися до податкового органу за місцем реєстрації та провести звірку даних. Однак зробити це вони мають протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення, адже по завершенню цього терміну за несплачений податок вже нараховуватиметься пеня.
Звернутися до податкової інспекції повинні й ті особи, які проживають на території України, але мають житлову нерухомість на території ВЕЗ «Крим». Вони зобов’язані задекларувати таке майно для визначення загальної бази оподаткування та отримання пільги зі сплати податку.
Роман Насіров: Завдяки впровадженню нових сервісів вдалося покращити показники роботи ДФС
З червня 2015 року розпочато системні реформи ДФС, які було узгоджено з МВФ та схвалено Урядом, та які фактично є дорожньою картою у стратегії реформування ДФС на 2 роки. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час засідання Уряду.
Він підкреслив, що серед найбільш важливих нововведень – електронізація сервісів, спрощення та покращення умов ведення бізнесу.
Зокрема, з лютого 2016 року запрацював в оновленому вигляді Електронний кабінет платника податків. Наразі кількість користувачів досягла 3,3 млн осіб. Крім того, в квітні цього року запроваджена Система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Кількість платників акцизного податку з реалізації пального становить майже 4,5 тис.
«Основним результатом роботи Системи електронного адміністрування реалізації пального є збільшення надходжень акцизного податку. Зокрема, за квітень-серпень 2016 року надійшло 18 млрд грн., що на 7,5 млрд грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року», - підкреслив очільник ДФС.
Серед інших важливих нововведень – запуск мобільних груп, Єдиного вікна на митниці, спрощення митних процедур.
«За принципом «Єдиного вікна» з 1 серпня 2016 року оформлено понад 3500 митних декларацій», - повідомив Роман Насіров.
Він також наголосив, що для створення найкращих умов для платників податків на території України діє 460 центрів обслуговування платників, якими за 8 місяців 2016 року було надано понад 20 млн послуг. Також відбувається реформа Офісу великих платників. Завдяки реформуванню Офісу за 8 місяців поточного року до державного бюджету було сплачено 137,6 млрд грн.
Чергову «схему» ухилення від сплати податків ліквідовано в Дніпропетровській області
Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках проведення операції „Урожай-2016” ліквідовано незаконну діяльність групи осіб направлену на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.
Встановлено, що ухилення від сплати податків здійснювалися при експортних операціях сільгосппродукції.
На підставі ухвал суду проведено обшуки за місцями реєстрації, знаходження, проживання фігурантів провадження, а також в офісних приміщеннях, що належать та використовують фігурантами.
За результатами обшуків вилучено мобільні телефони, документацію та 485 тонн ячменю орієнтовною вартістю 2 млн. грн.
Слідчі дії тривають.
Майже на 3 тисячі євро недооцінили "прожектори сценічні" під час митного оформлення
За даними Дніпропетровської митниці ДФС 20 лютого 2015 року на митну територію України в зоні діяльності Ягодинської митниці ДФС з Німеччини на адресу українського підприємства було переміщено та в подальшому оформлено в митному відношенні товар – «прожектора сценічні», вартістю 625,5 доларів США (за курсом НБУ – 17 тисяч 112 гривень).
Департаментом боротьби з митними правопорушеннями 29 червня 2016 року на адресу Дніпропетровської митниці ДФС скеровано відповідь митних органів Королівства Нідерланди з долученими завіреними копіями документів, які були підставою для експортування товару.
При порівнянні інформації, наявної в матеріалах митного оформлення із відомостями, зазначеними у документах, які надійшли до Дніпропетровської митниці ДФС виявлено розбіжності в частині вартості товару, походження, його відправника та одержувача.
Так, згідно відомостей, загальна вартість товару експортованого на адресу української фірми складає 3 тисячі 570 Євро (за курсом НБУ станом на 20.02.2015 – 111 тисяч 068 гривень).
Таким чином, керівник підприємства вчинив дії спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом подання митному органу документів, як підстава для ввезення в Україну товарів, які містять неправдиві відомості, необхідні для визначення їх митної вартості.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.
Щодо відновлення первинних документів, які зберігаються на території вільної економічної зони «Крим»
Відповідно до п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.
При цьому платники податків зобов’язані забезпечити зберігання зазначених вище документів, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а у разі її неподання – з передбаченого Кодексом граничного терміну подання такої звітності (п. 44.3 ст. 44 Кодексу).
У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення зазначених документів, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому Кодексу для подання податкової звітності.
Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.
У разі неможливості проведення перевірки платника податків у випадках, передбачених цим підпунктом, терміни проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах визначених цим підпунктом строків (п. 44.5 ст. 44 Кодексу).
У разі якщо до закінчення перевірки або у терміни, визначені в абзаці другому п. 44.7 цієї статті Кодексу, платник податків не надає посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, документи (незалежно від причин такого ненадання, крім випадків виїмки документів або іншого вилучення правоохоронними органами), що підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності.
Якщо платник податків після закінчення перевірки та до прийняття рішення контролюючим органом за результатами такої перевірки надає документи, що підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності, не надані під час перевірки (у випадках, передбачених абзацами другим і четвертим п. 44.7 ст. 44 Кодексу), такі документи повинні бути враховані контролюючим органом під час розгляду ним питання про прийняття рішення (п. 44.6 ст. 44 Кодексу).
Протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта перевірки платник податків має право надати до контролюючого органу, що призначив перевірку, документи, які підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності (абзац другий п. 44.7 ст. 44 Кодексу).
У разі якщо під час проведення перевірки платник податків надає документи менше ніж за три дні до дня її завершення або коли надіслані у передбаченому абзацом першим п. 44.7 ст. 44 Кодексу порядку документи надійшли до контролюючого органу менше ніж за три дні до дня завершення перевірки, проведення перевірки продовжується на строк, визначений ст. 82 Кодексу.
У разі якщо надіслані у передбаченому абзацом першим п. 44.7 ст. 44 Кодексу порядку документи надійшли до контролюючого органу після завершення перевірки або у разі надання таких документів відповідно до абзацу другого п. 44.7 ст. 44 Кодексу, контролюючий орган має право не приймати рішення за результатами проведеної перевірки та призначити позапланову документальну перевірку такого платника податків (абзаци третій, четвертий п. 44.7 ст. 44 Кодексу).
Норми Кодексу не містять положень щодо звільнення платника податків від обов’язку відновлення документів, які зберігаються на території вільної економічної зони «Крим».
Таким чином, відповідно до п. 44.5 ст. 44 Кодексу платник податків повинен забезпечити відновлення та надання контролюючому органу зазначених вище документів.
Незабезпечення платником податків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 46 Кодексу строків тягне за собою накладення штрафу у розмірах, визначених п. 121.1 ст. 121 Кодексу.
Що стосується методики відновлення документів за відсутності регістрів бухгалтерського обліку, то порядок дій у разі втрати первинних документів визначено пунктом 6.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, яке затверджено наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.06.1995 за № 168/704.
Крім того, відповідно до п. 2 ст. 6 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.
(Лист ДФС України від 07. 09.2016р. № 19342/6/99-99-15-02-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69702.html)
Щодо розрахунку пені при самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків - після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання
Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податковго кодексу України (далі – Кодекс) у разі, якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 цієї статті:
- або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
- або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.
Згідно з п. 31.1 ст. 31 Кодексу строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов’язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно. При цьому момент виникнення податкового обов’язку платника податків, у тому числі податкового агента, визначається календарною датою.
Відповідно до пп. 14.1.162 п. 14.1 ст. 14 Кодексу пеня - це сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов’язань, не сплачених у встановлені законодавством строки.
Відповідно до пп. "а" пп. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Кодексу пеня нараховується при самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків - після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного Кодексом.
Пеня, визначена пп. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Кодексу, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (п. 129.4 ст. 129 Кодексу).
Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань (пп. 129.3.1 п. 129.3 ст. 129 Кодексу).
(Лист ДФС України від 05.09.2016р. № 19175/6/99-99-15-02-02-15 розміщено на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69704.html )
Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб сум комунальних платежів, яка відшкодовуються податковим агентом фізичній особі - орендодавцю, відповідно до договору оренди
Відповідно до пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України (далі – Кодекс), дохід з джерелом їх походження з України - це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, доходів від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні.
Згідно з нормою глави 58 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.
Відповідно до ст. 762 глави 58 ЦКУ за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.
Згідно з підпунктами 170.1.1 та 170.1.2 п. 170.1 ст. 170 Кодексу податковим агентом платника податку - орендодавця щодо доходу, отриманого від надання в оренду нерухомого майна є орендар.
Відповідно до п.п. «а» п. 176.2 ст. 176 ПКУ особи, які відповідно до Кодексу, мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок.
Враховуючи вищевикладене, податковий агент при виплаті доходу фізичній особі - орендодавцю, у вигляді сум комунальних платежів, зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити (перераховувати) податок на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу (18 відсотків).
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 103.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».
З початку року Дніпропетровська митниця ДФС відкрила 85 справ про порушення митних правил
27 вересня п.р. в медіа-центрі "Мост-Днепр" відбулася прес- конференція на тему: «Протидія митним правопорушенням» за участі начальника відділу протидії митним правопорушенням управління боротьби з митними правопорушеннями Дніпропетровської митниці ДФС Віталія Аксютіна.
За його словами: «З початку 2016 року Дніпропетровською митницею складено 85 протоколів про правопорушення митних правил на суму майже 108 млн. грн. В порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, було складено 70 протоколів на суму майже 16 млн. грн. Варто відмітити, що за результатами розгляду митних справ про порушення митних правил накладено штраф в 40 справах на суму більше, ніж 3 млн. грн.".
Віталій Аксютін відмітив, що основними правопорушеннями при перетині кордону є подання документів з неправдивими відомостями відносно вартості і кількості товару, і його найменувань (побутова техніка, транспортні засоби тощо), а також не декларування товарів і транспортних засобів для комерційного призначення.
Тетяна Пажитнова: Кадрові підрозділи ДФС впроваджують нові підходи до управління персоналом
Нові підходи до організації управління персоналом та реформування кадрової політики – такі ключові питання практичного семінару для керівників кадрових підрозділів, про це повідомила директор Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ДФС Тетяна Пажитнова, яка модерувала захід.
«З метою вивчення актуальних проблем удосконалення управління персоналом та кадрового менеджменту, впровадження нового законодавства з питань державної служби та обміну досвідом Департамент кадрової політики та роботи з персоналом ДФС проводить практичний семінар для керівників підрозділів», - зазначила керівник Департаменту.
Семінар відбувся на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів (м. Київ).
Участь у зазначеному заході взяли керівники кадрових підрозділів ГУ ДФС в областях, м. Києві (у т.ч. ДПІ у м. Києві), митниць ДФС, Офісу великих платників податків ДФС, спеціалізованих департаментів, а також представники Міністерства фінансів України та Національного агентства України з питань державної служби.
«В умовах реорганізаційних змін та впровадження нового законодавства про державну службу в органах ДФС проведення подібних заходів є дуже актуальним та важливим», - наголосила Тетяна Пажитнова.
Під час семінару обговорювались актуальні аспекти кадрової політики в умовах провадження нового законодавства про державну службу, здійснення дисциплінарного провадження стосовно державних службовців, проведення конкурсів на державній службі, порядок визначення та затвердження спеціальних вимог до претендентів категорій «Б» та «В» тощо.
Крім доповідачів від Департаменту та запрошених представників інших органів державної влади активну участь у обговоренні брали практичні працівники підрозділів по роботі з персоналом територіальних органів ДФС, зокрема, ГУ ДФС у Запорізькій, Полтавській, Хмельницькій, Чернігівській та Дніпропетровській областях.
На думку керівника Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ДФС подібні семінари повинні бути системними та регулярними, саме в такому випадку вони будуть найбільш ефективними та корисними.
Роман Насіров: ДФС реалізовує всі завдання Уряду
ДФС постійно наповнює державний бюджет з рекордними обсягами податкових і митних надходжень та виконує завдання, поставлені Кабінетом Міністрів України. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров під час засідання Уряду.
Зокрема, серед останніх реалізованих проектів – запуск Єдиного вікна на митниці. ДФС повністю підготовила та запровадила програмне забезпечення для функціонування «Єдиного вікна», провела навчання для адміністраторів суміжних контролюючих служб та надала доступ до єдиної бази даних.
«З 1 серпня 2016 року за принципом «Єдиного вікна» оформлено понад 3500 митних декларацій», - зазначив Роман Насіров.
«Єдине вікно» дозволяє спростити проходження процедур при оформлені митних декларацій та автоматизує процес обміну інформацією з контролюючими службами», - додав Роман Насіров.
Нагадаємо, з 1 серпня 2016 року на пунктах митного контролю запрацювала автоматизована система «Єдине вікно», яке має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Це - один з елементів реформування митниці.
Система є повністю автоматизованою, дозволяє подавати документи один раз в одне місце і мінімізує контакти з держслужбовцями. «Єдине вікно» передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України і про результати його державного контролю.

Додати коментар

Користувач:
email:





Stocks, bonds, and more
Investments made with care
Capital market.

- Fin.Org.UA

Новини

21:00 - Новини 23 квітня: підозра Сольському, ще 8 мільярдів на будівництво фортифікацій
20:51 - На Київщині коштом UNITED24 відбудують амбулаторію, значно пошкоджену росіянами ще на початку війни
20:49 - Уряд компенсує понад 100 мільйонів прифронтовим громадам за зменшення надходжень місцевих податків 
20:40 - Мінфін залучив понад 7 мільярдів від розміщення ОВДП
20:36 - Нові можливості транскордонного та регіонального співробітництва: Уряд підтримав ратифікацію угод про фінансування низки програм ЄС
20:13 - Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
19:59 - ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
19:54 - Модернізуємо мережу ЗВО: реорганізація Донецького національного університету економіки та Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту
19:46 - У КМДА не згодні з рішенням Мінкульту щодо колишньої Арки дружби народів
19:35 - Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
19:27 - Уряд прийняв постанову про Раду громадського контролю при Національній службі здоров’я України
19:21 - Уряд підтримав запровадження експериментального проекту зі створення мережі стартап-шкіл — інкубаторів — акселераторів
19:14 - Уряд компенсує понад 110 млн грн прифронтовим громадам зменшення надходжень місцевих податків у І кварталі 2024 року
18:54 - Україна очікує надходження 1,5 мільярда євро в межах Ukraine Facility вже цього тижня 
18:52 - Наближаємося до членства ЄС: Україна вперше взяла участь у пояснювальній сесії Європейської комісії, присвяченій цифровізації
18:44 - Уряд зареєстрував новий індустріальний парк
18:36 - Укріплюємо фронт та кордони: Уряд виділив на будівництво фортифікацій ще понад 8 млрд грн
18:30 - Страхового брокера включено до реєстру
18:25 - Рада підтримала спрощення торгівлі вживаними авто
18:25 - Укріплюємо фронт та кордони: Уряд виділив на будівництво фортифікацій ще понад 8 млрд грн
18:20 - За координації Міненерго миколаївські енергетики отримали автовишки для ремонтних робіт
18:18 - Уряд перерозподілив 5,5 млрд грн для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, спричинених рф, та зміцнення обороноздатності держави
18:16 - Уряд затвердив план перетворення держпідприємства «Гарантований покупець» в акціонерне товариство
18:14 - Мінекономіки оголосило конкурс на незалежного члена наглядової ради "Укренерго"
18:11 - Уряд затвердив проведення оглядів витрат держбюджету в окремих сферах у 2024 році
18:10 - Прем’єр-міністр закликав українців до заощадження електроенергії: Усі разом маємо допомогти енергетиці вистояти
18:06 - Уряд схвалив ратифікацію міждержавної українсько-японської Конвенції про усунення подвійного оподаткування
18:00 - Уряд затвердив план перетворення держпідприємства «Гарантований покупець» в акціонерне товариство
18:00 - Київстар ТБ надає безоплатний доступ до платформи для жителів Харкова та області
17:55 - Чотирьом небанківським фінансовим установам змінено обсяг ліцензій


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5508
Канадський долар28.8843
Юань Женьміньбі5.4625
Чеська крона1.6736
Данська крона5.6645
Гонконгівський долар5.0519
Форинт0.107419
Індійська рупія0.47496
Рупія0.0024406
Новий ізраїльський шекель10.4725
Єна0.25572
Теньге0.089218
Вона0.028726
Мексиканське песо2.3137
Молдовський лей2.2177
Новозеландський долар23.4072
Норвезька крона3.6031
московський рубль0.42478
Сінгапурський долар29.0539
Ренд2.0586
Шведська крона3.642
Швейцарський франк43.4438
Єгипетський фунт0.8239
Фунт стерлінгів49.0668
Долар США39.586
Білоруський рубль14.3886
Азербайджанський манат23.2831
Румунський лей8.4927
Турецька ліра1.2149
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.0959
Болгарський лев21.6045
Євро42.262
Злотий9.7956
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91151.91
Срібло1067.34
Платина35958.34
Паладій39599.46

Курси валют, встановлені НБУ на 24.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.471043.471043.471043.47968340.16
227763996.94996.94996.94996.94249235.00
229025983.2983.2983.2983.2294960.00
229470918.98918.98918.98918.98275694.00
CRSR061023.011023.011023.011023.012046.02
TATM4.644.644.644.641392.00

Дані за 23.04.2024