Вступительное слово Премьер-министра Владимира Гройсмана на заседании Кабинета Министров Украины от 27 сентября 2016 года

27.09.2016 19:44 | Fin.Org.UA по данным КМУ


ГРОЙСМАН В.Б. – Доброго дня, колеги! Розпочинаємо засідання Уряду. Порядок денний сформовано за пропозиціями міністерств.

Перше – хотів би розпочати з того, що бюджетний процес має особливе значення. І ще раз хочу підкреслити важливе питання – питання взаємодії міністрів, міністерств з профільними комітетами Верховної Ради. Я просив би неухильно брати участь у засіданні комітетів, обговорюючи бюджет. І також я маю надію на те, що депутати Парламенту внесуть необхідні пропозиції Уряду для того, щоб ми могли наближатися до фіналізації.

Я б дуже хотів, щоб ми збалансований Бюджет прийняли у встановлені законом терміни, вчасно, і це буде означати, що планово ми увійдемо в 2017 рік.

Дуже важливо, щоб Бюджет ми обговорювали як в стінах українського Парламенту, так і з профспілками, експертним середовищем. Тому я дуже просив би, щоб цей процес у кожному міністерстві відбувся. Запросіть експертів, обговоріть, отримайте зворотний зв"язок. Це надзвичайно важливо.

Вчора я зустрічався з науковцями. І науковці, Національна академія наук, університети висловили ряд своїх пропозицій щодо підтримки національної науки. Разом з тим ми дійшли згоди про те, що й сама система Національної академії має бути реформована. У цьому контексті ми знайдемо правильні рішення для того, щоб і науку підтримати, і використати наявні ресурси максимально ефективно, які ми можемо інвестувати у науку в 2017 році. Це є надзвичайно важливо.

Тому я б дуже просив, щоб таку роботу ви провели кожен у своєму міністерстві. Ця робота має дуже важливе значення.

Ми забезпечимо в Бюджеті зростання практично по всіх пріоритетах. Національна безпека і оборона – збільшення фінансування. Ми збільшуємо фінансування ремонту і реконструкції українських доріг. Ми підтримаємо українських аграріїв. Ми забезпечимо підвищення соціальних стандартів. Поки що планово це буде 10%, але ми завжди будемо використовувати будь-яку можливість, щоб підвищувати ці стандарти, так як ми зробили, наприклад, з вами в цьому році. Якщо в грудні було заплановано 5% зростання, з 1 грудня ми забезпечимо 10% зростання. Це сукупно по року 15%.

Ми закладаємо те, що сьогодні можливо, але все інше буде залежати від економічного зростання. Ми закладаємо сьогодні збільшення зарплати вчителям, лікарям, збільшення фінансування на забезпечення ліків. Ми зберігаємо децентралізацію, і це означає, що кошти будуть у місцевих бюджетах. Але все дуже важливо забезпечити за рахунок економічного зростання. Тому я в черговий раз хочу підкреслити, що бізнес-клімат у країні має змінюватися в кращий бік.

Ми розпочали достатньо непоганий діалог з бізнесом. Кожні декілька місяців ми зустрічаємося і чуємо про те, які є реальні проблеми, що турбує сьогодні бізнес, і ми приймаємо рішення. І хочу сказати, що за результатами таких зустрічей вже півтора-два десятки службовців першої ланки, в тому числі регіональних служб ДФС, митниці, вже звільнені з посад. І ми будемо підкреслювати персональну відповідальність.

Я б хотів, щоб сьогодні почули всі підприємці, незалежно в якій області вони працюють: якщо буде несправедливість застосовуватися по відношенню до українського підприємця, ми будемо знаходити винних у цьому, будемо звільняти їх з роботи, і вони будуть нести за це відповідальність.

Дуже важливо, щоб економічне зростання супроводжувалося нормальним бізнес-кліматом, відсутністю будь-якого тиску і т.д. Хотів би сказати, що ми запроваджуємо інновації, наприклад, у митниці. Вже є "єдине вікно", розпочинає роботу міжрегіональна митниця, запущена митна сотня, яка зараз працює, і я думаю, що ми скоро маємо почути результати роботи митної сотні з точки зору перешкоджання контрабанді в країні.

Але вже сьогодні можливо сказати, що у серпні вже відбулося зростання надходжень від роботи української митниці. Якщо у травні, коли ми заявили, що цей пріоритет для нас є важливим, ми мали зниження сплати, тому що всі перестали вести контрабандний товар, почали очікувати того, що ми передумаємо, що не вистачить у нас сили волі для того, щоб відстояти цю позицію. Але коли зрозуміли, що ми надовго, одразу почали завозити товари, сплачувати митні платежі. По серпню план був 19 млрд. плюс, ми отримали 21 млрд. плюс. Це означає, що більше ніж 2 млрд., а якщо бути точним, то 2 млрд. 340 млн., потрапили до державної скарбниці в рахунок того, що ми знищуємо оборудки, які відбуваються у митниці. Але там ще все тільки на початку, там ще багато потрібно змінити. Тобто, з одного боку, ми будемо змінювати адміністративними методами і якимись швидкими діями, але треба змінювати всю систему.

Ви пам’ятаєте, що, за результатами візиту в США, я запросив чи звернувся за підтримкою в реформі української митниці. Фактично на минулому тижні, 19 вересня, вже відбулася фінальна частина звіту та оприлюднення “дорожньої карти” наших американських колег, які працювали по декілька тижнів і влітку, і зараз працюють. Дуже чіткий план дій щодо реформи української митниці. Фактично найближчим часом ми його затверджуємо, і далі вже будуть більш системні кроки щодо наведення порядку на українській митниці.

Я б дуже хотів, щоб ми змінили систему, і система працювала прозоро й ефективно в незалежності від того, хто нею управляє. І в даному випадку я хотів би підкреслити, що дуже важливо, щоб український бізнес відчував себе абсолютно комфортно при бізнесі, при імпорті та при експорті нашої продукції. Більше хочу підкреслити, що “єдине вікно” сьогодні показує свою ефективність, що не треба бігати по всіх службах, а є “єдине вікно-звернення”, де проводяться всі оформлення. Але це тільки початок, це перший паросток.

Окремо хотів би сказати, що в цій реформі передбачено дуже важливий компонент – це повна реформа, перезавантаження служби внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби. Внутрішня безпека – це має бути дуже серйозний контркорупційний орган всередині самої системи ДФС. І ми його перезавантажимо, ми створимо там нові стимули, мотивації. Ми публічно відберемо туди людей для того, щоб вони мали високу довіру. І таким чином ми підірвемо будь-які корупційні основи всередині самої системи, яка, на превеликий жаль,  десятиріччями уражена корупційними проявами. Я думаю, що кожен підприємець розуміє, про що я говорю сьогодні.

Але ще раз хочу підкреслити, персональна відповідальність буде абсолютно невідворотною. Начальник відділу, керівник ДФС, заступник, керівник митниці будуть звільнені негайно, якщо тільки ми будемо бачити, що вони тиснуть на будь-який чесний бізнес в Україні.

Окремо хотів би сказати, що нам треба змінювати й систему адміністрування податків. І на мій погляд, команда Міністерства фінансів, Міністр фінансів напрацювали достатньо гарний документ, який може лягти в основу змін до податкової системи. Це означає, що ці зміни будуть у першу чергу покликані на те, щоб спростити адміністрування, те, за що чіпляються постійно ті, хто перевіряють: то не такий звіт, то не така цифра, то не так зробили. Потім, як я вже неодноразово говорив, мільйонні штрафи, а потім за відкати ці штрафи починають списувати.

Тому питання адміністрування – надважливе сьогодні, навіть більше, ніж самі ставки податків, тому що ставки податків у принципі є прийнятними. Єдине, що треба зробити систему зрозумілою та прозорою. Я думаю, що найближчим часом Міністерство фінансів внесе свою пропозицію Уряду, Уряд розгляне, і після того ми можемо говорити про те, що спільно з Парламентом ми будемо супроводжувати ці зміни, і вони якісно змінять ситуацію щодо адміністрування податків.

Тому сьогодні ми першим питанням заслухаємо інформацію ДФС. Роман Насіров присутній, надасть інформацію за 8 місяців роботи ДФС і по напрямку ДФС податкової, і по напрямку митної служби.

 
 

Додати коментар

Користувач:
email:





Збережіть монету в кишені, в кишені сорочки
Може, він стане більшим, ніж сьогоднішній
Не забувайте про складність світу грошей
Навчіться з ним жити, і він стане вашим другом

- Fin.Org.UA

Новини

20:51 - На Київщині коштом UNITED24 відбудують амбулаторію, значно пошкоджену росіянами ще на початку війни
20:36 - Нові можливості транскордонного та регіонального співробітництва: Уряд підтримав ратифікацію угод про фінансування низки програм ЄС
20:13 - Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
19:59 - ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
19:54 - Модернізуємо мережу ЗВО: реорганізація Донецького національного університету економіки та Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту
19:46 - У КМДА не згодні з рішенням Мінкульту щодо колишньої Арки дружби народів
19:35 - Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
19:27 - Уряд прийняв постанову про Раду громадського контролю при Національній службі здоров’я України
19:21 - Уряд підтримав запровадження експериментального проекту зі створення мережі стартап-шкіл — інкубаторів — акселераторів
19:14 - Уряд компенсує понад 110 млн грн прифронтовим громадам зменшення надходжень місцевих податків у І кварталі 2024 року
18:54 - Україна очікує надходження 1,5 мільярда євро в межах Ukraine Facility вже цього тижня 
18:52 - Наближаємося до членства ЄС: Україна вперше взяла участь у пояснювальній сесії Європейської комісії, присвяченій цифровізації
18:44 - Уряд зареєстрував новий індустріальний парк
18:36 - Укріплюємо фронт та кордони: Уряд виділив на будівництво фортифікацій ще понад 8 млрд грн
18:30 - Страхового брокера включено до реєстру
18:25 - Рада підтримала спрощення торгівлі вживаними авто
18:25 - Укріплюємо фронт та кордони: Уряд виділив на будівництво фортифікацій ще понад 8 млрд грн
18:20 - За координації Міненерго миколаївські енергетики отримали автовишки для ремонтних робіт
18:18 - Уряд перерозподілив 5,5 млрд грн для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, спричинених рф, та зміцнення обороноздатності держави
18:16 - Уряд затвердив план перетворення держпідприємства «Гарантований покупець» в акціонерне товариство
18:14 - Мінекономіки оголосило конкурс на незалежного члена наглядової ради "Укренерго"
18:11 - Уряд затвердив проведення оглядів витрат держбюджету в окремих сферах у 2024 році
18:10 - Прем’єр-міністр закликав українців до заощадження електроенергії: Усі разом маємо допомогти енергетиці вистояти
18:06 - Уряд схвалив ратифікацію міждержавної українсько-японської Конвенції про усунення подвійного оподаткування
18:00 - Уряд затвердив план перетворення держпідприємства «Гарантований покупець» в акціонерне товариство
18:00 - Київстар ТБ надає безоплатний доступ до платформи для жителів Харкова та області
17:55 - Чотирьом небанківським фінансовим установам змінено обсяг ліцензій
17:52 - Уряд виділив понад 8 мільярдів на будівництво фортифікацій
17:52 - «Зроблено в Україні»: новий індустріальний парк «BORSCHIV» спеціалізуватиметься на глибокій переробці сільгосппродукції
17:51 - Прем’єр-міністр: Україна залучить додатково 100 млн євро від Ради Європи для відновлення медицини


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5508
Канадський долар28.8843
Юань Женьміньбі5.4625
Чеська крона1.6736
Данська крона5.6645
Гонконгівський долар5.0519
Форинт0.107419
Індійська рупія0.47496
Рупія0.0024406
Новий ізраїльський шекель10.4725
Єна0.25572
Теньге0.089218
Вона0.028726
Мексиканське песо2.3137
Молдовський лей2.2177
Новозеландський долар23.4072
Норвезька крона3.6031
московський рубль0.42478
Сінгапурський долар29.0539
Ренд2.0586
Шведська крона3.642
Швейцарський франк43.4438
Єгипетський фунт0.8239
Фунт стерлінгів49.0668
Долар США39.586
Білоруський рубль14.3886
Азербайджанський манат23.2831
Румунський лей8.4927
Турецька ліра1.2149
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.0959
Болгарський лев21.6045
Євро42.262
Злотий9.7956
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91151.91
Срібло1067.34
Платина35958.34
Паладій39599.46

Курси валют, встановлені НБУ на 24.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.471043.471043.471043.47968340.16
227763996.94996.94996.94996.94249235.00
229025983.2983.2983.2983.2294960.00
229470918.98918.98918.98918.98275694.00
CRSR061023.011023.011023.011023.012046.02
TATM4.644.644.644.641392.00

Дані за 23.04.2024