Янукович у Ялті: остання зупинка перед Вільнюсом

24.09.2013 09:57 | Укррудпром

Янукович у Ялті: остання зупинка перед Вільнюсом

Українська правда, 23 вересня 2013.
Опубликовано 07:14 24 сентября 2013 года


Уже три роки збори в Лівадійському палаці обертаються навколо зроблених та незроблених вчинків Януковича, які визначають долю 45-мільйонної нації.

— Мені в кулуарах уже пропонували друзі — якщо Україна укладе Угоду про асоціацію, то ми повинні перейменувати наш бренд “Yalta European Strategy” на “Yanukovych European Strategy”.


Так намагався жартувати господар щорічної конференції у Ялті Віктор Пінчук. Уже три роки збори в Лівадійському палаці обертаються навколо зроблених та незроблених вчинків Януковича, які визначають долю 45-мільйонної нації.


В 2010-му прямо протягом ялтинських зборів Януковичу рішенням Конституційного суду повернули повноваження Леоніда Кучми. В 2011 він у присутності європейських посланців обіцяв декриміналізувати статті Юлії Тимошенко. В 2012 повторював, що йому “болить” це питання. Сьогодні гра явно затягнулася. До саміту у Вільнюсі, де призначена до підписання Угода про асоціацію, залишилося два місяці. Протягом яких Янукович має нарешті виконати вимоги Євросоюзу.


Бажання Пінчука сподобатися Януковичу було зрозумілим. Президент проігнорував український ланч півроку тому в Давосі, що тут же створило грунт для найгірших передчуттів. Рятуючи Леоніда Кучму від кримінальної справи, а власні труби — від російських митних бар"єрів, Пінчук втомився воювати на всі фронти.


Гостьовий склад конференції став відображенням проблем, у яких вариться Україна. Головні відповідальні від Євросоюзу вкотре приїхали вмовляти Януковича відпустити Тимошенко — щонайменше на лікування до “Шаріте”. А представники російської державної влади масово проігнорували Крим — на підтвердження холодної торгівельної війни між країнами. Віддуватися приїхав тільки радник президента Росії Сергій Глазьєв — людина, яка має мінімальний вплив на ухвалення рішень.


Торгівельна війна з Росією зачепила і Пінчука. У серпні на кордоні зупинилися ешелони з інтерпайпівською продукцією. “Росіяни відрізали просто шматки труб, після чого два тижні вагони стояли на місці — поки там перевіряли походження металопродукції”, — поділився інсайдер у бізнес-холдінгу Пінчука.


Урочисте відкриття саміту доручили єврокомісару Штефану Фюлє, який виголосив оптимістичний спіч на грані ейфорії. Чеський політик, повноваження якого у Брюсселі добігають кінця наступного року, намагається врятувати свою кар”єру від провалу. Він з останніх сил втягує Україну в Асоціацію з Євросоюзом. Тон промови Фюлє навіть збентежив штаб Тимошенко:


— Після такого Фюлє мав пуститися в пляс, — пожартував Олег Медведєв під ритми джазових композицій, якими був доповнений виступ єврокомісара.


Секретар Радбезу і сусід Пінчука в Конча-Заспі Андрій Клюєв приїхав до Ялти у ранзі заступника глави Партії регіонів. На посаду його повернули цього тижня — в зв”язку з призначенням начальником штабу Януковича на виборах 2015 року. Клюєв, не надто приховуючи перевищення повноважень, розповідав, як “рулив” парламентом цього тижня.


— Да, я помогал с голосами за евроинтеграционные законы…


— Как? — дивувалися журналісти, адже забезпечення результатів у Верховній Раді не має жодного стосунку до роботи секретаря Радбезу.


— Как-как? Я договариваюсь с ними, — ледь не явку з повинною робив Клюєв. — Среди депутатов много моих друзей...


Ще один друг Пінчука та спонсор Ялтинської європейської стратегії Олександр Ярославський приїхав, як завжди, у супроводі дружини Марини, яка молодша за нього на 28 років.


— Для вашего бизнеса лучше Евросоюз или Таможенный союз? — почали атакувати його журналісти.


— Для моего бизнеса лучше наличие мозгов, — без церемоній відрізав Ярославський.


Чутки про переїзд до Лондона після продажу “Металісту” Ярославський спростував:


— Я как жил в деревне под Харьковом, так и живу. Куры, козы, четыре коровы. Сегодня доились три раза, — поділився Ярославський новинами з ферми.


Із команди “Сім”я Януковича” на Ялтинську конференцію не прибув ніхто, окрім міністра фінансів Колобова, який промайнув непомітною тінню. Зате не втратив нагоди роззнайомитися з усіма та сподобатися головний конкурент “арбузівських” — віце-прем”єр Олександр Вілкул.


Міністр закордонних справ Кожара взявся представити Вілкула шведським бізнесменам із компанії “Чумак”.


— Вони — найбільший інвестор в Україні, але Клименко їх душить податками, — від роздратування Кожара сплеснув долонями. — Відстали від них, тільки коли підключився МЗС...


Експерт Ігор Бураковський вирішив скористатися з нагоди та вдався до прямого лобізму. Він почав пропагувати міністра закордонних справ Кожару:


— У мене до вас особисте прохання! Ну підпишіть Угоду про асоціацію! Ну підпишіть!


— Ну я ж не підписант! — відхрестився Кожара.


— Тоді попросіть того, хто буде підписувати, — не давав йому шансу Бураковський.


Янукович виходить на подіум


Власне, той, хто мав підписати, прибув до Ялти в п”ятницю. Окрім Віктора Януковича, на десяту щорічну зустріч приїхали головні друзі Пінчука в світовій еліті — подружжя Клінтонів, Тоні Блер та чинний президент Ізраїлю Шимон Перес. Ці троє лідерів також регулярно фігурують у звітах Фонду Пінчука.


Останній репорт, за 2012 рік, був поширений тут же в Ялті, де повідомлялося, що протягом минулого року рахунки “Глобальної ініціативи Клінтона” поповнилися 1 мільйоном доларів від Пінчука. Фонд Блера отримав удвічі меншу суму, а “Центр Переса за мир” та “Конференція президента Ізраїля” були підтримані на 315 тисяч доларів. Аналогічні суми вони мали і 2011 року.


Неочікуваною була поява на заходах у Ялті людини, яка народилася в один день із засновником конференції Віктором Пінчуком — Юрія Луценка. Адже тут він неминучо перетнувся зі своїм головним ворогом десятирічної давнини Леонідом Кучмою, якому він і лапті приносив, і опудало возив Києвом, і портрети палив. Зустріч, яка відбулася в кулуарах Ялти, так описав сам Луценко: “Ми розмістилися в залі — я, Кличко, Яценюк. Підійшов Кучма, каже: “О, вся опозиція зібралася!” “І всі сидять”, — відповів я. “1:0”, — посміхнувся Кучма. Я потиснув йому руку”.


“На його рахунку справа Гонгадзе та створення олігархічної системи. Але на фоні своїх двох наступників Кучма виглядає сильним і розумним президентом”, — повідомив Луценко про досвід публічного примирення.


Ключовою подією Ялти-2013 стала пряма дискусія, що виникла на панелі за участі Віктора Януковича. Його візаві стала президент Литви Даля Грібаускайте, що взяла з собою до Ялти лише двох охоронців — у країні режим економії.


Янукович, якого охороняли десятки, якщо не сотні у цивільному, не зрадив своїм звичаям — він примудрився в присутності Грібаускайте помилитися в її прізвищі. Раніше Янукович був обережніший — він просто плутав назви держав, з президентами яких веде переговори.


— Мені приємно, що моїм партнером сьогодні є давній друг України президент Литви Даля Гріскауте, — оголосив він.


Але, з іншого боку, вперше за всі роки зустрічей у Ялті Янукович наважився говорити без шпаргалки чи суфлера. Це не було жахливо, а інколи навіть пристойно. Він говорив без красномовства, але спокійно — та нарешті те, що від нього прагнули почути в Ялті вже багато років: Янукович оголосив, що Угода про асоціацію з Євросоюзом є безальтернативним сценарієм для України. Говорячи без підкажчика, час від часу він радував присутніх метафорами:


— Україна впевнено іде шляхом євроінтеграції. Але Україна знаходиться між двома великими монстрами — Європейським союзом і Росією. Ми це відчуваємо кожного дня…


Таке порівняння не пройшло повз увагу балтійського лідера:


— Президент Янукович виголосив, що європейський вибір — стретегічний для України. Що і було підтверджено сьогодні — за виключенням алегорії про монстрів.


Вона трохи охолонула тих оптимістів, які після виступу Фюлє могли подумати, що Угода про асоціацію вже у Януковича в кишені.


— Залишаються конкретні задачі, аби гарантувати Європу в Україні. Треба створити правові гарантії для чесних виборів в Україні. Вибіркове правосуддя є катастрофічними для української демократії...


Грібаускайте — випускниця Ленінградського університету імені Жданова — попередила про наслідки зволікання з остаточним європейським вибором. Інструменти, які застосовують “пітерські”, вона знає добре:


— Ми рахуємо дні до саміту у Вільнюсі. Часу стає менше, і зростає тиск з боку третіх країн. Я бажаю Україні мати сили для опору цьому тиску.


А далі сталося неочікуване. На відміну від попередніх зборів у Ялті та Давосі, коли запитання до Януковича погоджувалися наперед, цього разу він чи не вперше з 2004 року мав дебати очі в очі зі своїми опонентами. Такого шансу не трапилося навіть у 2010-му, коли Янукович так і не прийшов на розмову з Тимошенко.


Першим слово надали Кличку, який неочікувано закликав Януковича... піти з посади в разі непідписання Угоди про асоціацію:


— Цікаво чути, що покращується ситуація. У мене таке враження, що ми говоримо про дві різні країни, — виголосив Кличко, якому непросто було згадати макроекономічні показники. — Якщо ми не підпишемо угоду, чи готові ви в такому випадку піти у відставку?


Награність запитання Кличка була зрозуміла всім, у тому числі й Януковичу. Він усміхався протягом цієї хвилини, поки опонент підбирав слова, а потім повернув питання проти самого боксера.


— Ми з вами трошки різні люди. Ви людина досить молода. Я знаю і ви знаєте, що таке тримати удар. Удар, да?


Янукович наче глузував з Кличка — йому сподобалася гра слів. Лідер опозиційної фракції захитав головою.


— Я тримав удар у своєму житті багато разів. Я би не казав так пафосно, як ви. Ми, коли проводили реформи, намагалися ремонтувати стару хату. Мазали, білили її... І побачили, що це нічого не дасть. І треба робити капітальний ремонт. І якщо би ми не почали в 2010 році, то не було би сьогоднішньої конференції такої, як вона є. В цьому, безумовно, є заслуга опозиції — бо вас підтримує частина суспільства. Але долю відповідальності разом зі мною несете і ви.


В такий спосіб, Янукович натякнув, що провал асоціації має бути поразкою і самого Кличка.


Наступним черга дійшла до Яценюка, який оголосив на всю країну, що поки не воює з опонентом:


— Я звертаюся до президента Януковича — у нас з вами тимчасове перемир’я, яке зроблено завдяки європейським партнерам...


— Не чути переклад! — перервала Яценюка Христя Фрилянд.


— Ну, все зрозуміло, питання про Юлю, — перейшов Яценюк на англійську.


— Скажіть коротко і перекладість самі себе, — попросила його модератор.


— Коротко про Юлю не скажеш, — зітхнув Яценюк. — Я звертаюся до вас з питанням і навіть проханням...


Яценюк говорив, роблячи паузи перед кожним словом.


— Я прошу вас заради України виконати один з критерїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію — зупинити політичні переслідування та звільнити Юлію Тимошенко.


Цей заклик також не вивів Януковича із рівноваги — він був готовий до того, що його питатимуть про харківську ув”язнену. Тому у відповідь знову полетіли звинувачення у збитках від газових контрактів.


— Я повторю ще раз для тих, хто не чув — ми платимо за газ більше, ніж Європа, приблизно на 150 доларів. Це наслідки ганебної угоди 2009 року...


Янукович згадав про двох відставних політиків — екс-президента Польщі Квасьневського і екс-голову Європарламенту Кокса — які за останні півтора роки побували в Україні понад 20 разів, шукаючи вихід зі справи Тимошенко.


— Я їм дуже вдячний, — відповів Янукович. — У нас є поки що час, і ми будемо працювати згідно з планом, який є. Поки ми не сказали ні “да”, ні “ні”. Відповідь повинна бути в законодавчій площині.


Ця гра з переводом стрілок на українських депутатів виглядала вже непристойно. Півтора роки тому в Давосі Янукович також скаржився, що він би з радістю звільнив Тимошенко, але Верховна Рада... його не слухається.


Тут уже не витримала президент Литви — вона взяла слово англійською.


— Я хотіла додати, щоб не було враження, що Україна під найбільшим пресом щодо цін на газ. Деякі дрібні країни, які хочуть бути більш незалежними, вони платять на 30 процентів більше, ніж Німеччина, і навіть більше, ніж Україна, — натякнула Грібаускайте на свою батьківщину.


Янукович почав дратуватся — його слова спростовували на найвищому рівні. При чому не лідер наддержави, а невеликої балтійської країни. Грібаускайте, аби розставити крапки над “і”, ще раз підкреслила:


— Ми не маємо Тимошенко, але платимо навіть більше ніж ви, тому...


Виступ Грібаускайте перервали оплески.


— Я переконаний в тому, що ви помиляєтеся, — не витримав Янукович. — Скажіть, будь ласка, яка ціна у вас?


— 179 долларов…


Грібаускайте перейшла на російську, тому, очевидно, помилилася — Янукович її виправив.


— 479 доларів. Так ви відніміть ціну транспорту для України. Мінус 60 доларів. В Україні в такому випадку має бути ціна близько 400, а ми платимо сьогодні 529 доларів.


— Потом скидка 100 долларов... — нагадала Грібаускайте.


— Так це ціна, при чому тут скидка? — роздратувався Янукович. — Скидка — это военная база. Тому жарти здесь… тут дуже-дуже погані для нас. Скидка за ці роки склала 12 мільярдів доларів. Скидка... А збитки — біля 20 мільярдів... Збитки лягли на економіку, на плечі українського народу.


Логіку в словах Януковича можна було шукати, якби Литва отримувала газ через Україну — тому мав відмінусовуватися транзит через Україну. Але насправді газ для Литви має інше походження. Більше того, порівнювати з Литвою некоректно, оскільки російському “Газпрому” належить третина акцій транзитного оператора. Швидше Янукович мав грати на тому, що Україна повинна закуповувати за контрактом Тимошенко абсурдні 52 мільярда кубометрів на рік — ще й зі штрафами за недобір.


А дотиснути Януковича питанням про Тимошенко взявся Юрій Луценко. Сама по собі ситуація була незвична — адже це був діалог вчорашнього “ката” і “жертви”.


— За вашими повноваженнями, немає жодних обмежень для помилування будь-якого громадянина України, окрім тих, які ви самі собі встановлюєте указом, — звернувся Луценко до Януковича. — Я є прецедентом того, що у вас вистачило мудрості припинити експеримент над мною. В цьому історичному приміщенні я закликаю вас, Віктор Федорович, людину, яка не боїться Путіна, не боятися Юлію Тимошенко.


Оплески перервали Луценка. Але витримки йому не вистачило — він перейшов на “персональне” з Януковичем.


— Я дозволю собі як двічі судимий запропонувати вам просто взяти ручку — і підписати рішення, яке дасть 100-відсоткову гарантію до вільнюської перемоги.


Янукович, якому натякнули на тюремні ходки, намагався демонструвати великодушність.


— Юрій Віталійович, я радий вас бачити перш за все. У мене немає застережень, що ми з вами в одному приміщенні чи за одним столом ведемо розмову. Я задоволений, що ви тут і я вас бачу.


Але аргументи Луценка він не сприйняв.


— Щоб вас не образило... Порівняння з Тимошенко... В прямому і переносному смислі ви в різних вагових категоріях, тому не беріть на себе зайвого.


Тут Янукович звернув увагу, що Луценко продовжував стояти після того, як поставив запитання.


— Сідайте, будь ласка. Я з самого початку всім, хто займався вашою справою, я казав, що це дурниця. Я не хочу сказати, яка ваша там провина, це вже сказав суд... Я був категорично проти того, щоб ви сиділи. Категорично проти! Але сталося так, як сталося. Тому трошки некоректні порівняння вас і Тимошенко, вашої справи і Тимошенко...


Янукович почав дратуватися.


— Не-ко-рект-ні! Ви як людина, що працювала в правоохоронних органах, це добре розумієте. Треба дати відповдіь на ті справи, які сьогодні знаходяться в судах. А відповідь може дати тільки суд — чи добровільне рішення Тимошенко.


Що мав Янукович на увазі, він не пояснив. Можливо, добровільне визнання Тимошенко своєї провини у справі ЄЕСУ — чи прохання про помилування. Він лише ще раз повторив:


— Тому відповідь на це питання лежить в площині знаходження компромісу чи відповіді за участі Тимошенко, — плутано говорив Янукович. — Суд і Тимошенко можуть дуже швидко дати відповідь на це питання.


Після не надто обнадійливого завершення панелі Янукович знову, як він це робить щороку, закрився із трійкою європейських посланців — міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом, главою профільного комітету Європарламенту Ельмаром Броком і єврокомісаром Штефаном Фюлє.


Ілюстрацією того, як робиться зовнішня політика в Україні, стала сцена, як після цієї зустрічі Леонід Кожара намагався випитати у Більдта, що саме їм пообіцяв Янукович. Тобто міністр дізнавався позицію свого президента... у його візаві на переговорах.


Загальне враження, з яким європейці залишили Україну — Янукович не ухвалюватиме жодного рішення про Тимошенко аж до останнього моменту. Можливо, про звільнення оголосить прямо на саміті у Вільнюсі. Великі, але марні сподівання він покладає на зміну риторики Німеччини після виборів до Бундестагу.


Головне, що цікавить його сьогодні — це гарантії неповернення Тимошенко в Україну — після лікування у Німеччині та напередодні президенських виборів. І якщо в нього буде хоч один шанс із ста підписати Угоду про асоціацію без звільнення Тимошенко — він ним скористається.


Можливо, навіть, жертвуючи самою асоціацією. Принаймні, сценарій непідписання угоди Янукович так само проговорював у Ялті.


Сергій ЛЕЩЕНКО




0

Додати коментар

Користувач:
email:





The market is strange
Like an ocean's ebb and flow
Ride the waves with care

- Fin.Org.UA

Новини

11:14 - У яких випадках реєстраційна заява за формою № 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу?
11:13 - Праця неповнолітніх: що необхідно знати
11:11 - Оновлено Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами
11:10 - Листування з контролюючими органами через Електронний кабінет
11:09 - Загальний фонд держбюджету протягом першого кварталу поточного року отримав від платників Дніпропетровщини понад 9,5 млрд гривень
11:07 - За користування надрами платники спрямували до місцевих бюджетів Дніпропетровщини понад 15,8 млн грн рентної плати
11:00 - До уваги ФОПів – платнків єдиного податку першої – третьої груп!
10:59 - До уваги платників податку на прибуток підприємств!
10:51 - Робота з незаконним обігом підакцизних товарів триває
10:49 - На порядку денному – незаконний обіг підакцизних товарів
10:22 - Листування з контролюючими органами через Електронний кабінет
09:43 - До уваги платників податку на прибуток підприємств!
09:41 - Праця неповнолітніх: що необхідно знати
09:39 - До уваги ФОПів – платників єдиного податку першої – третьої груп!
09:38 - У яких випадках реєстраційна заява за формою № 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу?
09:34 - Оновлено Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами
09:33 - За користування надрами платники спрямували до місцевих бюджетів Дніпропетровщини понад 15,8 млн грн рентної плати
09:32 - Загальний фонд держбюджету протягом першого кварталу поточного року отримав від платників Дніпропетровщини понад 9,5 млрд гривень
09:28 - Розділ «Онлайн-навчання» доповнено новими матеріалами для платників
09:27 - У ДПС обговорили нові перспективи співробітництва з британськими колегами
09:26 - Безкоштовні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів від ДПС у січні – березні отримали понад 201 тис. користувачів
09:24 - До уваги платників податків, які здійснюють розрахункові операції
09:23 - Виїзна нарада на Харківщині: виконання завдань та безпека працівників у регіоні
09:03 - Оперативна інформація ДСНС щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією та щодо роботи піротехнічних підрозділів
07:35 - Фінансовий астрологічний прогноз на 24.04.2024
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 23 квітня: підозра Сольському, ще 8 мільярдів на будівництво фортифікацій
20:51 - На Київщині коштом UNITED24 відбудують амбулаторію, значно пошкоджену росіянами ще на початку війни
20:49 - Уряд компенсує понад 100 мільйонів прифронтовим громадам за зменшення надходжень місцевих податків 
20:45 - Аграрного міністра підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів. Що загрожує Сольському: деталі справи


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар25.5508
Канадський долар28.8843
Юань Женьміньбі5.4625
Чеська крона1.6736
Данська крона5.6645
Гонконгівський долар5.0519
Форинт0.107419
Індійська рупія0.47496
Рупія0.0024406
Новий ізраїльський шекель10.4725
Єна0.25572
Теньге0.089218
Вона0.028726
Мексиканське песо2.3137
Молдовський лей2.2177
Новозеландський долар23.4072
Норвезька крона3.6031
московський рубль0.42478
Сінгапурський долар29.0539
Ренд2.0586
Шведська крона3.642
Швейцарський франк43.4438
Єгипетський фунт0.8239
Фунт стерлінгів49.0668
Долар США39.586
Білоруський рубль14.3886
Азербайджанський манат23.2831
Румунський лей8.4927
Турецька ліра1.2149
СПЗ (спеціальні права запозичення)52.0959
Болгарський лев21.6045
Євро42.262
Злотий9.7956
Алжирський динар0.29133
Така0.35452
Вірменський драм0.099159
Домініканське песо0.66115
Іранський ріал0.00092851
Іракський динар0.029769
Сом0.43587
Ліванський фунт0.000436
Лівійський динар8.0586
Малайзійський ринггіт8.2657
Марокканський дирхам3.8465
Пакистанська рупія0.14042
Саудівський ріял10.3982
Донг0.0015718
Бат1.07729
Дирхам ОАЕ10.6188
Туніський динар12.4776
Узбецький сум0.0030882
Новий тайванський долар1.221
Туркменський новий манат11.1421
Сербський динар0.36025
Сомоні3.561
Ларі14.9113
Бразильський реал7.2282
Золото91151.91
Срібло1067.34
Платина35958.34
Паладій39599.46

Курси валют, встановлені НБУ на 24.04.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
2262861043.471043.471043.471043.47968340.16
227763996.94996.94996.94996.94249235.00
229025983.2983.2983.2983.2294960.00
229470918.98918.98918.98918.98275694.00
CRSR061023.011023.011023.011023.012046.02
TATM4.644.644.644.641392.00

Дані за 23.04.2024